Konsumtionshets: mobiltelefoner

Varför skaffade du ny mobil senast?

Det vanligaste svaret är att en ny "bättre" modell kommit ut med fler nya applikationer och funktioner. Är det bara jag som fortfarande använder mobilen mest för att ringa och sms:a? Spel är bortkastat på min mobil, då det gäller foton så har jag en digitalkamera, gäller det musik har jag en mp3-spelare och t.o.m. en äldre cd-spelare.

Det kan hända att en mobil går sönder eller att batteriet blir väldigt dåligt (det sistnämnda har gällt för mig de gånger jag varit tvungen att byta mobil (4 gånger) sedan min första då jag var 18 år. Man vill ju gärna att man ska kunna använda mobilen mer än en timme åt gången mellan laddningar.). Oftast reparerar vi inte längre. Det är enklare och billigare att skaffa nytt. Batterier är till exempel väldigt svårt att få tag på om mobilen är över 1 år gammal. Vill man byta abonnemang så erbjuds man ofta en ny mobil "på köpet".

Statusjakten innebär också att man från en del personer får kommentarer som: "Vilken stenålderspryl", "har inte du namn på senaste applikationen/funktionen, den har väl aaaaalla?", "över 1 år alltså, dags att byta snart då!" samtidigt som de själva ska demonstrera varje liten detalj med sin splitternya mobil. Jag är inte intresserad utan ser detta pryltokeri snarast som en negativ sida.

Jag byter inte så länge som det jag har fungerar. Det har jag skrivit om tidigare angående tv-apparater. Konsumtionshetsen och statusjakten leder inte bara till press för de som vill, men kanske inte har råd att skaffa nytt. Något som kanske gör att folk tar sms-lån och skuldsätter sig för att "hänga med" (fint samhälle det är förresten, där prylar ger status). Detta är även ett miljöhot. I avsnitt 7 av 8 av Miljöresan tas detta ämne upp och man visar hur många olika miljöfarliga ämnen det finns i en mobiltelefon. Något att tänka på och börja konsumera smartare!


Min mobiltelefon är nu ett par år gammal. Den fungerar än, även fast batteriet börjar bli dåligt. Man måste verkligen komma på en bättre batterilösning för mobiler. Äldre mobilers batterier pallade mycket bättre kanske på grund av att de då hade mindre saker att hantera då det gäller grafik, applikationer och liknande. Men trots att jag inte använder så mycket mer än sms och funktionen att ringa folk så blir batteriet dåligt fort. Kanske är det beräknat på att folk brukar byta mobil mellan var 6:e och var 18:e månad, men vi som inte vill det då?

Kommentarer:

1 Nina:

Bra att du tar upp detta med överkonsumtion. Det har verkligen spårat ur i vår del av världen.

Jag kan tycka att när man prioriterar nya prylar framför tid med sin familj och att ta det lugnt, alltså att man hellre jobbar så mkt så att man har råd med det senaste. När man tar lån och köper på avbetalning.

Då har man svävat iväg. Det tror jag man blir olycklig av.

2 Bella:

Jag håller med dig lika mycket i det här som tv-apparater. Så länge min gamla mobil funkar håller jag mig till den :)

3 Helena:

Jag använder också mina "prylar" tills de går sönder och detsamma gäller kläder; jag köper bara nya åt mig när det är absolut nödvändigt. Ingen överkonsumtion här inte! ;)

4 Malin:

Ja, jag köper också nytt när mitt går sönder. Fast det är bara det att det går sönder så fort nuförtiden. Sakerna verkar inte konstrueras för att hålla... Sen att jag är en klant på det gör inte saken bättre. Mobiler är väl den enda teknikprylen jag köper själv och då brukar jag köpa eller få någons avlagda. Det funkar bra för mig! :)



Den jag har nu är en rätt avancerad grej som Sebastian tröttnade på, men jag blev jätteglad för den! Den har dessutom hållt en tappning i toalettstolen (som tur var en spolad och ren toalett). Två dagar på elementet så funkade den som innan! Dock har den sen innan ett problem med programvaran som är jäkligt störande...



Sen som svar på ditt inlägg; precis! Vi satt ju och hade ett möte och diskuterade alla olika alternativ. Det slutgiltiga beslutet togs av mig, men de skulle backa upp mig vad jag än valde. Det känns bra att ha deras stöd. :) Så, jävlas AF så får de ringa mina chefer och fråga. Jag slutade inte för att jag är lat och vill vara "ledig" ett tag direkt...

5 Anonym:

Jag tror de tillverkas med en livslängd så de ska hålla fram till garantin tar slut. Sen vill de att vi byter om inte tidigare. Har haft 3 mobiler på ca 10 år. Första ärvde jag, andra kasserade jag när extrabatteriet också blev dåligt. Nuvarande (ca3år) har varit inne på garantirep en gång men har börjat krångla. Så snart kanske det är dags. Men det är nog bäst att passa på innan det bara finns mobiler med pekskärm.

Kommentera här: