Häst och karusell på skyltsöndagen

Det blev en sväng ner på skyltsöndagen för hela lilla familjen. Jag vann en medwurst-korv på Lions lotteri, sedan åkte Connor häst och vagn med sin pappa och som avslutning åkte Connor karusell. Det var rejält kallt, men rätt mysigt ändå.
 
Hästen tar ett litet mellanmål.
 

Läst klart boken Iron Maiden - Världens största heavy metal-band av Neil Daniels

En inofficiell bok om bandet Iron Maiden.
 
Ibland kan inofficiella böcker ge ett lite annat perspektiv på ett band, en artist, en skådespelare etc. men denna känns mest som en fanbok. Den är väl ok, men det inte en bok man verkligen måste ha. Inte ens om man verkligen är ett stort fan av Iron Maiden. I mitt tycke missar man inget.
 

Julpyssel med grannar

Dagen började inte så bra för mig. Mådde riktigt dåligt efter att ha gjort för mycket igår. Eller "gjort" mycket, det var snarare att det blev en för lång dag för mig. Så jag missade ett barnkalas tyvärr, men Connor hade haft kul i alla fall. Jag vilade ut mig och på eftermiddagen hade jag piggnat till någorlunda och då blev det julpyssel med grannarna. Supermysigt och skoj! Tycker det är så kul att vi lärt känna fler här på "vår" gata! Connor var väl med och pysslade en halvtimme, sedan lekte han istället och till slut var vi väl bara vuxna runt pysselbordet...haha...
 
Fullt med pysselgrejer.
 
 En smällkaramell. Inte gjort sådana på många år så Linn fick instruera.
 
 Tips från nätet. Dessa var pilligt, men riktigt kul att göra. Vår julgran kommer rocka i år!

Månadstur till Karlstad och spontant superfynd på skor!

Igår var vi till Karlstad på vår månadstur för att handla. Förutom den vanliga maten så hittade jag även en ersättare till islampan (som vi använder till jul) som gått sönder, pysselsaker till dagens pyssel med våra kära grannar och två tröjor till Connor. När vi åt mat så tittade Robin i ett nummer av VF som råkade ligga på vårt bord i restaurangen på Bergvik. Där såg han att Skohuset i Edsvalla ska lägga ner helt och hållet så de hade en massiv utförsäljning. 5 par skor för 100 kronor SAMMANLAGT.
 
På hemvägen åkte vi alltså den vägen. Tyvärr var alla i Connors storlek slut, men han växer så vi köpte två par större skor. Nästan alla skor i Robins storlek var slut utom sådana plasttofflor och det använder ingen av oss. Till mig själv hittade jag tre par skor, två par till sommaren och ett par smått idiotiska (på grund av att de har höga klackar), men det kan vara kul med några sådana också ibland.
 
Connors tröjor (H&M).
 
 Hittade ingen islampa, men denna gran som skiftar i färg passade lika bra (Rusta).
 
Lite mer julstämning. 10 kronor på Rusta.
 
Skorna. Räknade ihop ordinarie prislappar och detta paket skulle ha kostat 1345 kronor. Fick alla för 100 kronor nu.
 
 ÖoB ligger bredvid Skohuset så där fick jag tag på skidor och stavar (199 kronor) till Connor. Blir det tillräckligt med snö i vinter (vilket vi hoppas) så ska jag börja lära honom att åka längdskidor.

Sett filmen Fast & Furious 5

Spoilers?
 
Dominic och hans gäng planerar en stor stöt för att kunna köpa sin frihet och komma undan från myndigheterna.
 
Denna film är inte sämst bland Fast & Furious-filmerna utan är helt ok. Det som är lite trist är att det inte är med lika många snygga bilar som i de andra. Dessa filmer är kända för bilarna så det saknar jag väldigt mycket eftersom det är just därför jag ser på dessa filmer (för inte är det för handlingen i alla fall). Tycker det är trist att Jordana Brewsters karaktär Mia blir en sådan otroligt passiv karaktär i denna film. Hon har alltid varit tuff och varit med på precis detsamma som de övriga i gänget, men så blir hon gravid och helt plötsligt är hon denna lilla "delikata blomma" på något vis. Så länge som man mår bra under graviditeten så finns ingen fara alls i att röra på sig och leva som vanligt.
 
Helt ok och roande för stunden, trots avsaknad av fina bilar.
 

Information om kemikalier i kläder

Idag var jag på Öppet hus på Lilla Kråkan här i stan som säljer second hand för barn och mammor. Det bjöds på gott tilltugg och informationen var riktigt bra. Det var avslappnat så man kunde ställa frågor för fullt. Jag fick svar på mina funderingar. Mitt intresse för att handla second hand är, som jag skrivit tidigare, roligt, ekonomiskt och miljövänligt. Denna träff inspirerade mig ännu mer i detta. Det förekom inga pekpinnar heller utan attityden var att alla gör det de kan. Någon kanske rensar bort en grej, någon kanske minskar på en viss grej...men ingen måste göra allt.
 

Roliga pepparkakor

Varje år brukar vi köpa en eller två nya pepparkaksformar och det brukar bli lite annorlunda och roliga sådana. I år hittade vi dessa härliga dinosaurier för bara 10 kronor styck på Coop.
 

Härlig avslutning på gympan + hämtat roliga paket

Idag var det avslutning på barngympan som Connor går på. Det blev ett riktigt kalas för på slutet bjöds alla barn på festis, gifflar, pepparkakor, clementiner och choklad. Det var en väldigt nöjd 4-åring med hem kan jag säga. Vi stannade till vid affären på hemvägen för jag hade lovat Connor en munk för att fira avslutningen (visste inte om att det firades så på själva gympan och man måste stå vid sitt ord) och då passade jag på att hämta ut två paket också.
 
Jag har medvetet gjort alla barn utom Connor suddiga. Lägger inte upp bilder på andra barn utan tillåtelse. Här sitter de i alla fall och väntar spänt på "överraskningen" som de skulle få i slutet av gympan.
 
 Ett paket var från Bonprix och innehöll lite efterlängtade kläder till Connor. Han var så nöjd så! De har en del roliga färgglada kläder i den butiken. Jag skickade även efter en Super Mario t-shirt som överraskning, men den kommer han få senare då det är nästa storlek.
 
 Det andra paketet var från Onlinepynt.se och detta ska bli ett särskilt julpyssel som ni kommer få se resultatet av i bloggen.
 
 Riktigt glad unge som dansar runt i sina nya tigerstrumpor, självklart med svans och öron som han köpte i somras.

Sett filmen 4 månader, 3 veckor och 2 dagar

Spoilers förekommer absolut!
 
Det är 80-tal i Rumänien. En kvinna hjälper sin väninna att få en olaglig abort gjord på ett hotell.
 
Väldigt tidigt in i filmen är jag helt fast. Miljön är tråkig, filmen är deppig och det som händer är hemskt, men jag är ändå totalt engagerad och filmen är väldigt gripande. Den är så otroligt välspelad så jag tänker aldrig på att det är skådespelare. Blir så otroligt äcklad av vilka friheter "abortläkaren" tar sig när han ska utföra aborten. Han spelar på tjejernas rädsla för att åka fast och kan få precis det han vill. Han framställer sig själv som att han gör dem en tjänst och är så snäll som hjälper dem, men han är bara en helt otroligt äcklig mansgris som tror sig ha rätten till precis det han vill. Pengar, kroppar... huh! Och detta är precis vad som skulle hända ifall abort var olagligt. En del skulle behöva abort ändå och skulle då göra det på detta vis, riskera livet och bli totalt utnyttjade. De som inte har pengar att betala med? Ja, ni kan föreställa er hur det skulle kunna sluta. Tycker absolut ingen har rätt att bestämma utom den personen vars kropp det gäller! Att graviditeten gått så långt som den gjort i filmen beror på att abort var olagligt.
 
Vill ni se en välspelad och gripande film så rekommenderar jag denna (de pratar rumänska så om ni inte kan det språket är textning bra)!
 

Sätt inte reglerna för mitt barn

Hur ni väljer att fostra era barn är helt upp till er. Vilket urval ni väljer att ge era barn är baserat på era åsikter, likadant som hur alla föräldrar gör. Vad jag vill be er om är att inte säga till era barn att han inte får ha något för att "det är bara för flickor" eller att hon inte får ha något för att "det är bara för pojkar". För om det då kommer något barn som inte fått samma uppfostran så kanske det barnet får höra att barnet har "fel" t-shirt, "fel" leksak, "fel" intressen och så vidare.
 
Jag ska inte behöva rätta min uppfostran efter en rädsla för att mitt barn kommer få höra dessa saker av andra barn som lärt sig detta av vuxna. Likadant som att ni inte ska behöva rätta er uppfostran efter vad jag tycker. Om vi bara tillsammans jobbar för att alla ska förstå och vara helt ok med olikheter så spelar det ingen roll alls vad vi gör olika annars.

Bra besök hos tandläkaren

Det var Connors tur att gå till tandläkaren idag och hela besöket tog cirka 5 minuter. Allt såg jättebra ut! Rent, välborstat och bra bett. Connor hoppade upp i stolen och gapade direkt. När vi kom hem så fick han en present för att han var så snäll.
 
Han fick Lego-figurer som jag hittat på Tradera. Både Hulken och raden bakom honom.

Sett filmen En geishas memoarer

Spoilers förekommer!
 
En berättelse om geishan Sayuri och hur hon kom från en fattig fiskarfamilj till att bli en av de mest kända geishorna.
 
När jag hade läst boken så ville jag gärna se om filmen. Efter att ha läst boken så hade filmen dock tappat en del av magin som jag upplevde när jag såg den första gången. Den kändes så plump, övertydlig och överdramatisk. Boken är mer subtil och diskret, precis som geishakulturen är. Lite mystisk. Filmen är väldigt "Hollywoodiserad" och det känns som att det är en geishakultur framställd av västerländska ögon. Karaktärerna är också mer karikatyrer och inte så tydliga och djupa som i boken. Det är två olika medier och självklart är det lättare att framställa djup i karaktärer i böcker, men de känns väldigt ensidiga i filmen.
 
Filmen är fortfarande vacker! De blommande körsbärsträden, geishornas dans och kroppsspråk, byggnaderna och så vidare. Cinematografin är väldigt lyckad!
 

Intressant föreställning om normer och könsroller

Idag var jag på föreställningen Typ tjej typ kille typ på Arvika Bibliotek. Föreställningen är skräddarsydd för mellanstadiet i skolor, men den var intressant att se som vuxen också. Ofta är barn mer öppna för saker än vuxna så kanske borde många vuxna se den också. Som skådespelaren Anna sa efter föreställningen så lever sig barnen in i föreställningen och pratar tillbaka samt så har de många frågor efteråt. Den där vetgirigheten gillar jag! Nyfikenhet och intresse är riktigt bra och det var skönt att höra att barnen ställde frågor. Det var mycket jag kände igen. Föreställningen framfördes med blandad seriös och humoristisk ton. Jättebra att sådant här tas upp i skolorna! I skolorna tas även en del diskussionsfrågor upp i klasserna efteråt.
 

Läst klart En geishas memoarer av Arthur Golden

Från bokens baksida:
"Möt den firade geishan Sayuri och läs hennes fascinerande och stundtals skrämmande berättelse som tar sin början 1929. Som nioårig flicka, dotter i en fattig fiskarfamilj, säljs hon av sin pappa till slaveri i ett berömt geishahus. I Kyotos dekadenta geishadistrikt får hon den träning i musik och dans som ska lära henne konsten att behaga rika män för att vinna deras gunst - och rikedom."
 
Jag tycker inte om att boken läggs upp som att den är berättad av en riktig geisha när det är en bok av fiktion. Jag tycker man ska hålla isär begreppen. I början har jag svårt att komma in i boken, men efter de första 50 sidorna släpper det och historien blir engagerande. Fruktansvärt att fattiga familjer tvingades sälja sina flickor till män som sedan sålde dem vidare. Hade flickorna "tur" kom de till ett geishahus. Annars kom de till en bordell om de inte ansågs ha potential. Sayuri har "tur" och tas in på ett geishahus. Jag hade sett filmen innan jag läste boken, men kan säga att jag tyckte boken var mycket bättre. Den är mer subtil och inte så överdramatisk som filmen. Geishakulturen ÄR subtil så jag tycker boken framställer det på ett mer äkta sätt medan filmen är väldigt "Hollywoodiserad".
 
Boken känns välskriven och karaktärerna beskrivs noggrant. En väl sammansatt bok som rör sig över en längre tidsperiod.
 

Den årliga adventsfesten i Tvärud 2014

Det blev en sväng till den årliga adventsfesten som BIK's dam- och motionssektion anordnar. Publikrekord, över 90 personer! Connor vann på lotteriet med godisgranen och fick välja vinst två gånger. Jag vann på stora lotteriet. Riktigt kul! Första gången jag vinner på det och så var jag inte närvarande för jag var med Connor på toaletten... ja ja...
 
Min allvarlige sötis visar upp en PEZ-figur som han fick av mormor. Han undrade varför Hello Kitty var full med vatten. Han är van den vita katten och denna var blank. Inget vatten alltså.
 
 Connor valde brödet i brödlotteriet. Hans mormor bjöd på ett paket på auktion och i det var det pussel. Jag bjöd på ett paket och i det var det fem bilar. När Connor vann på godisgranen så valde han först brödrosten från Jabadabado och sedan ett set med pysselbok och pennor. Dinosaurierna är från pysselboken.
 
 Min vinst på stora lotteriet.

Samla på PEZ-figurer

Jag samlade på PEZ när jag var yngre och nu samlar Connor och jag tillsammans. Han har fått ta över min samling och så hjälps vi åt att hitta sådana han inte har på affären, loppis etc. Jag har aldrig varit så förtjust i godis så jag samlade för att jag tyckte figurerna var roliga, medan Connor både gillar att samla och att äta godiset.
 
En del av samlingen. Det passar fint att använda tavelhyllor till figurerna.

Årets julkalender för Connor

Nu är kalendern förberedd. Ska bli intressant att se hur tålamodet är i år. Han får ett lego-set som det byggs vidare på dag efter dag, så det är tålamodsprövande. Riktigt bra att lära sig!
 

Sett filmen Tomboy

Spoilers förekommer!
 
En 10-årig transpojke finner ett sätt att skapa sig en ny identitet efter en flytt till ett nytt grannskap utanför Paris. Han gör allt för att framstå som pojke, men tyvärr hinner fördomarna ikapp.
 
Vilken otroligt stark film! Filmen handlar om barnets upplevelse och hur barnet vill vara pojke istället för flicka och filmen visar även en oförstående omgivning. Tänk om vi en dag kommer till en punkt då sådant här inte längre ses som "konstigt". Tänk om kunskapen kunde öka bland folk. För när jag ser ångesten detta barn känner över att vara "fel" kön och försöka passera som det andra könet så känner jag att det är så onödigt. Det är onödigt att barn ska behöva känna ångest för att de inte passar in i en mall. Ingen ska behöva känna ångest för den de är.
 
Barnet väljer medvetet bort "tjejigt" och rosa för att passera som pojke. Om bara folk inte hade sådana idéer om färg så skulle färger vara helt fria och alla skulle kunna ha dem utan att känna att det är ett "statement" på något vis. Barnet har ett "pojkigt" kroppsspråk och "pojkiga" attribut och får vara med de andra barnen och leka. De som är tydliga flickor får inte vara med på samma villkor och det skämtas om bröst och liknande. Jag förstår att barn är nyfikna på till exempel kroppsdelar de inte själva har, men det ska inte behöva vara en sådan barriär mellan könen. Man ska kunna leka tillsammans och spela boll utan att det är något konstigt med det. En flicka får inte vara med när de spelar fotboll för att hon är "dålig". Självklart kan man inte lära sig om man aldrig får vara med. Flickor utesluts på grund av att man automatiskt tror att de är dåliga på "pojkiga" saker. Det sätter sig lätt i huvudet också. Tror man att man är dålig på något så kanske man inte ens försöker. Ingen är bra på något direkt, utan man måste träna. Får man inte den chansen så har man inte chansen att bli bra på det.
 
Till slut blir barnet sminkat av en tjejkompis när de leker och mamman blir så glad när barnet kommer hem. Tycker det är så roligt att se barnet "tjejigt". När föräldrarna sedan får höra att barnet sagt att han är pojke (ja, jag skriver han för det är vad barnet identifierar sig som oavsett det biologiska könet) så tvingar de honom att ta på sig en klänning och gå till kompisen för att förklara och säga förlåt. De vill "bevisa" att han är flicka. "Kompisarna" som han träffar på senare vill ta av honom klänningen för att kunna se om det verkligen är en flicka. Jag blir helt förskräckt över hur föräldrarna resonerar här. Varför tvinga på honom en klänning när han bönar och ber om att slippa. Tycker det ska vara likadant oavsett kön här. Om någon med snippa inte vill ha klänning så ska man inte tvinga på det bara för att "flickor ska ha klänning". Barnet får utstå en rejäl kränkning i och med detta.
 
I slutet så verkar det åtminstone bli lite åt det positiva hållet då det verkar som att barnen har lättare att gå vidare. En riktigt tankvärd film som ifrågasätter könsroller och belyser personer som har en annan könsidentitet än sitt biologiska kön.
 

Sett filmen All is lost

Spoilers förekommer!
 
Efter en krock mellan hans segelbåt och en förlist container försöker en kunnig seglare ta sig vidare och råkar ut för något som ger honom kontakt med hans egen dödlighet.
 
Robert Redford är fantastisk! Filmen är fängslande från första stund och jag är helt fascinerad av allt som händer. Det är spänning och starka känslor, trots att det knappt sägs ett ord i filmen. Att lyckas förmedla allt utan att prata är något inte alla kan. Jag tänker direkt på Cast Away där Tom Hanks karaktär börjar prata med en boll, men Robert Redford behöver ingen boll. Han är så skicklig att man hänger med i hans tankar.
 
Slutet är enerverande på ett vis, men otroligt bra samtidigt. Den påminner om slutet till Det stora blå. Där vet man inte heller exakt vad det är som händer och man kan tolka det precis som man vill. Rekommenderar denna film till alla! Helt underbar!
 

Växtspurt igen

Ibland verkar Connor ta paus i växten och sedan så skjuter han plötsligt iväg flera centimeter på en månad. Idag var det dags att införskaffa lite nya underkläder. Samtidigt så fick han de efterlängtade balettskorna och så hittade jag en kul penna (med Frost på som han gillar) med flera olika färger som han fick nu när han är sjuk. Så kan han sitta och pyssla och ta det lite lugnt.
 
Connor fick även ett par fluffstrumpor då han växt ur alla sådana han hade och de kan vara sköna att ha på vårt kalla golv under denna säsong.

De enda "förvirrade" är de vuxna

De som säger att de vill att pojkar är pojkar och flickor är flickor, vad menar de? Om någon är intresserad av något som inte klassas som klassiskt för deras kön, får de då inte utöva det intresset? Jag tror att det handlar om missförstånd för dem som säger så och att de blandar ihop det biologiska könet med genus (det sociala könet). Jag var inte särskilt tjejig som barn, men jag var ändå en tjej. Menar dessa personer att jag INTE var tjej då för att jag hade intressen som inte kunde tolkas som klassiskt "tjejiga"? Anser de att det är något fel på det? Kan säga att jag inte var det minsta "förvirrad" heller. Jag gillade det jag gillade och så tänker jag än idag. Jag sätter inte in intressen i kategorier och jag begränsar inte mig själv utifrån mitt kön. Det är precis DET jag vill ge mitt barn. Att han får tycka om precis vad han vill och inte behöver begränsa sig till sitt kön. Och allvarligt så tror jag och hoppas jag att denna frihet är något de flesta vill ge sina barn, men att de som sagt blandar ihop begreppen och missförstår så de tror att det handlar om att göra alla exakt likadana. Något som verkligen inte är sant då det handlar om att se alla individer, att alla är både lika och olika och att alla får möjligheten att utveckla sin egen person.
 
Genus är tids- och kulturbundet och alltså inte bestående. Därför faller även argumenten om att "rosa är för flickor, så har det alltid varit". Före 40-talet så var rosa en maskulin färg. Dess motstående färg var blått som då tilldelades kvinnor eftersom den färgen ansågs "mjukare". När skiftet sedan skedde så var färgerna fortfarande sedda som motpoler och när rosa då ansågs bli en feminin färg så fick blå bli den maskulina färgen. Jag anser att vi inte längre behöver se färger som motpoler och att ingen färg ska behöva vara bunden till bara ett kön.
 
Om man vill använda sina personliga preferenser på sitt barn innan hen är gammal nog för att välja själv så är väl det inget konstigt. Det gör de flesta. Precis likadant som att föräldrar avgör när barnet är tillräckligt moget för att börja leka med Lego till exempel (för det är vanligtvis inget man ger till ett spädbarn som gillar att stoppa saker i munnen). Huvudsaken är att barnet senare känner att hen får välja det hen vill utan att bli tillsagd att det inte är för hens kön eller behöver känna skamkänslor för att hen är intresserad av något som inte "passar".
 
Jag kan tyvärr inte skriva helt uttömmande i ämnet eftersom inlägget då skulle bli väldigt långt, men är det något ni inte förstår eller något ni är intresserade av så ställ frågor. Jag svarar gärna och skulle bli så glad om fördomar, missuppfattningar och liknande kring genusmedvetenhet skulle redas ut, om så bara hos en enda person. Jag säger inte att jag sitter på alla svar, men jag reder gärna ut missförstånd.

Förvandlingen av min barndomsbyrå

Det tog flera veckor eftersom jag inte orkar göra så mycket i taget, men nu är den klar! Min barndomsbyrå har förvandlats. Jag är verkligen nöjd!
 
Så här såg den ut. Jag minns inte när jag fick den, men det var någon gång när jag var riktigt liten.
 
 Först målade jag den och en katt fick för sig att undersöka det. Med lite mer färg gick det att rätta till. Yatzy var den skyldige eftersom jag kunde följa vita tassavtryck fram till där hon satt och försökte tvätta sina vita trampdynor (vilket jag hjälpte henne med då jag inte ville att hon fick färg i sig).
 
 Låda för låda tapetserade jag sedan (tapeterna hittade jag på Tradera). Mönsteranpassningen var väl inte det roligaste jag gjort.
 
 Lådorna fick "bling"-knoppar från Kremmerhuset.
 
 Tada!
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Före och efter.

På bio: Dallas Buyers Club

Spoilers förekommer!
 
Dallas 1985. Elektrikern och skojaren Ron Woodrof försöker hitta en väg runt systemet för att AIDS-sjuka personer ska få bromsmediciner som inte blivit godkända i landet än.
 
Det är ett tag sedan denna gick på bio, men jag såg den på Bio Kontrast som visar lite "äldre" filmer. Filmen är grym, realistisk och väldigt välspelad. Jared Leto och Matthew McConaughey ser verkligen sjukare och sjukare ut allt eftersom filmen går framåt. Filmen visar även på den grymma verkligheten där desperata döende människor tar till alla mått de kan för att de inte vill dö. Och hur läkemedelsindustrin drar nytta av detta.
 
Det är intressant att följa Rons resa från en macho-homofob till en öppen, förstående individ som finner sin bästa vän i transpersonen Rayon. Det är härligt att se att även de värsta personerna kan förändras och öppnas upp till det bättre. Samtidigt är det hemskt att det ska krävas sådana omständigheter. Blir så arg på de fördomsfulla idioterna i filmen. Den utspelar sig på 80-talet, men tyvärr finns det sådana okunniga rädda människor även idag.
 
Mycket trovärdiga skådespelare, förutom Jennifer Garner som tyvärr är lika blek som hon brukar vara i mitt tycke. En film jag kan rekommendera för alla, bara man är beredd på grymheter och ett rätt "vilt" leverne för inte minst Ron.
 

That's my spot

Har suttit på lite olika platser på biografen här i stan och har hittat den som funkar ultimat när det gäller både bild och ljud för mig. "Min" plats! Bokar alltid den när jag ska se film i den salongen. Har inte möjlighet att gå på bio så ofta, men de gånger jag kan gå så har den platsen nästan alltid varit ledig (kanske för att jag bokar tidigt).
 
Min...hihi...

På bio: Dum och dummare 2

Spoilers förekommer!
 
20 år efter första äventyret drar Lloyd och Harry ut på ytterligare ett äventyr - en roadtrip för att hitta Harrys bortadopterade dotter.
 
Tyvärr kan jag nog säga att Scary Movie-konceptet till stor del förstört komedigenren. Den första Dum och dummare var barnslig och hade stundvis låg humor så det förväntade jag mig av även denna uppföljare. Men tyvärr har humorn sjunkit ännu mer och blivit även sexistisk och snuskig. Jeff Daniels och Jim Carrey känns inte så övertygande i sina roller som i den första heller. Det känns som att de saknar mycket av den energi som de hade i första och att sådant som bara "kom" naturligt då är något de måste kämpa för att få fram nu. Alla blir äldre förstås, men då hade man kunnat ändra i manus så att det passade in mer och inte försöka få dem att reprisera de unga rollerna. Jag skrattar inte åt en enda grej i hela filmen, men gömmer mig däremot bakom mina egna händer (ingen skämskudde med på bio tyvärr) många gånger. Vad synd...
 

Sett filmen Lavendelflickorna

Spoilers förekommer!
 
Två äldre systrar som bor ihop upptäcker en dag på 1930-talet en främling uppspolad på deras strand. De tar hand om honom.
 
Två verkligt stora skådespelerskor i denna film. Dame Judi Dench och Dame Maggie Smith. Och dessa två kvinnor är verkligen fantastiska i sina rollprestationer. Dock så lyfter aldrig filmen i mina ögon. Den engagerar inte heller. Den är lugn och stillsam rakt genom. En del filmer som är sådana har jag gillat ändå, och jag kräver inte action varje minut. Men någon form av utveckling vore ändå intressant. Nu kändes den mest hoppig, luddig och menlös. Väldigt synd på så bra skådespelerskor. Kanske är det någon som finner något i filmen som jag inte fann ändå, så ge den en chans.
 

Connor har bakat med pappa

Idag bakade Connor med sin pappa. Det enda jag gör när jag bakar är att äta upp halva degen...haha... Kan inte hjälpa att jag tycker att både pepparkaksdeg och bulldeg är mycket godare än slutresultatet. Idag blev det bullar för dem i alla fall.
 

Tidig julklapp (nu hoppas jag sova bättre)

Idag bytte jag bäddmadrass i sängen. Fick en från Robin i tidig julklapp. Har provat den och hoppas verkligen att det lindrar lite för min ömma smärtande kropp. Den förra bäddmadrassen var 10 år gammal så det var verkligen dags att byta. Fick även ett madrasskydd som är någon centimeter tjockt så det kan nog hjälpa det också. Så... god jul då...hehe...
 
Sultan Tårsta. Madrasskyddet är Kungsmynta.

Byggt tågbana tillsammans

Idag byggde vi en stor tågbana tillsammans Connor och jag. Det var en av mina favoritleksaker som barn och det är fortfarande kul!
 
På "min tid" hade vi inte batteritåg som gick själva och jag tycker det är roligare för barnen att leka med de utan batteri även nu eftersom lekandet blir så passivt av att bara titta på ett tåg som åker runt. Fast vi har både ock så det blir lite blandat ändå.

Nöts ner bit för bit

Idag kom det ett delgivande av information från Förvaltningsrätten och mitt ombud har två veckor på sig att inkomma med mer information innan beslut fattas kring min ansökan om 75% stadigvarande sjukersättning. FK hade tillfrågats och de yrkar fortfarande på avslag för att de anser att jag med "rätt stöttning" ska kunna jobba mer. Jag undrar vad de menar med rätt stöttning då jag har fått helt anpassad stöttning under flera års tid och alla specialister, läkare, handläggare på AF etc. inklusive mig själv anser att jag har den stöttning jag behöver och att jag inte klarar att utöka tiden trots det.

 

Det som gör mig mest arg är att de helt struntar i bedömningen från den utredning jag var på med multimodalt team som FK själva beställde. Där står tydligt att om jag pressas till att jobba mer än jag gör nu och om jag stressas mer genom FK's krav så kan jag bli så dålig att jag inte kan jobba alls. 4 specialister är det som skrivit under på detta. Och vad gör FK? Jo, de gör PRECIS det som utredningen varnar för. Det är MIN hälsa det handlar om. Det är MIN hälsa de "leker" med.

 

Jag ÖNSKAR att jag kunde jobba minst 50% för då skulle vi klara oss utan att behöva oroa oss för ekonomin varje månad, jag skulle få en trygg bas och skulle kunna fokusera på livet och på att må så bra som jag kan. Och det skönaste skulle vara att jag skulle slippa förnedras av FK. Men nej... nu har jag skrivit av mig. Nu måste jag borsta av mig detta igen (det är därför jag inte skriver om detta så ofta i bloggen...för att jag inte orkar) och fortsätta fokusera på att leva och att klara mitt jobb. Tur att jag har en stöttande familj och förstående vänner!


Sett filmen Apartment 1303

Spoilers förekommer! Den japanska versionen.
 
En kvinnas syster dör efter att ha flyttat till en ny lägenhet. Självmord säger polisen. Samma lägenhet har varit plats för många självmord och kvinnan börjar själv upptäcka konstiga saker då hon befinner sig i den.
 
Denna film har det mesta som en klassisk japansk rysare har. Tyvärr så har jag sett så många nu så jag känner igen "receptet" och det är inget som varken skräms eller är särskilt nytt. Jag skrämde upp mig själv med en tanke på vad som skulle kunna hända på ett visst ställe i filmen, men sedan hände absolut ingenting där så min egen fantasi är mer skrämmande uppenbarligen. Inte en av de bättre japanska rysarna, utan jag rekommenderar istället Ju-on och Ring.
 

Härliga bibliotek!

Idag tog Connor och jag en tur till biblioteket. Det var länge sedan jag lånade böcker eftersom jag har en hög med olästa böcker här hemma, men Connor lånar då och då. Tycker det är kul att han gillar böcker och det ska bli så spännande när han börjar läsa lite själv! Som barn gillade jag böcker väldigt mycket och jag brukade alltid låna mycket på bokbussen och på biblioteket (som vi inte var på så ofta eftersom vi bodde på landet, därav bokbussen).
 
Dagens böcker som Connor valde. "Tomtar i Myrom" är en lokal bok gjord av Marja i Myrom.

Sett filmen Larry Crowne

Spoilers förekommer!
 
Larry är en medelålders man som förlorar sitt jobb. Då bestämmer han sig för att börja plugga på college.
 
Filmen innehåller några småroliga ögonblick, annars är räddningen George Takei som är helt underbar som alltid. Tom Hanks känns lite sömnig och Julia Roberts känns frånvarande så kanske hade filmen lyfts mer om huvudrollerna gett mer. Nu finner jag istället de enda roande sakerna i birollerna. Det är inte en film som jag kommer att komma ihåg särskilt mycket av utan den flyter ut i mängden.
 

Barngympa

Idag var det barngympa igen. Connor har varit med 7 av 9 gånger hittills denna termin och det märks. Han har blivit så bekväm i gruppen att han kan få små utbrott till och med...hehe... Inte så kul när det händer dock, men det är väl ofta så med barn. Om de har kul så vill de inte sluta ha kul. En stor lärdom att lära sig att ge plats så att andra ska få möjlighet att ha lika kul.
 
Suddigt som bara den med kompaktkameran när det blir lite fart. Det är i alla fall detta som Connor blivit förtjust i och som han vågar göra numera. Gunga i ringarna.

Folk som inte vill lyssna, inte vill förstå...

Personligen är jag en sökare efter hur människor tänker och varför de tänker så. Älskar att läsa psykologi, filosofi, verkliga betraktelser och älskar att diskutera med folk så jag kan lära mig hur just DE tänker. Särskilt då när man har olika åsikter. Men ibland tar det stopp. När personer missförstått något så vill jag gärna dela med mig av det jag vet och kan. Jag föreställer mig att de, som mig, skulle uppskatta att lära sig ett nytt perspektiv och lära sig något nytt. Jag föreställer mig att de skulle lyssna på mig som har erfarenhet av just den frågan de diskuterar. Men eftersom jag framställer en helt annan uppfattning än den de själva tror på så tar det då stopp ibland. En del är öppna och reagerar med intresse och ställer frågor, men den gruppen jag menar är den som verkar vilja tro på en viss missuppfattning och fördom och sedan vägrar att höra något annat än bekräftelse på den.
 
De verkar vilja tro på sitt. De vill inte förstå. De vill inte lära sig. Vad gör man då? Jag har försökt förklara. Får poängtera att jag INTE försökt ändra någons åsikt, men jag vill att den information någon baserar sin åsikt på är något som stämmer och inte en uppblåst rubrik som bara vränger till allt för att få uppmärksamhet. När absolut inget går fram utan personerna håller fast vid sin missuppfattning så förstår jag att det inte går att nå fram. De vill inte bli nådda. Då sparar jag energin och lägger helt enkelt ner. Hoppas innerst inne på att ögonen öppnas någon gång, men går vidare.

Roligt med second hand

Förutom att det är kul att handla second hand (på grund av att man kan få tag på lite ovanligare saker) så är det även ekonomiskt och miljövänligt. Även vänligt mot en själv kan man säga då kläder som tvättats inte har lika många kemikalier kvar som nya. För att tillverka en ny t-shirt används ungefär 1 kilo kemikalier. (Källa: Kemikalieinspektionen 2014.) Eftersom det öppnat en second hand-affär för barnkläder i Arvika så har det blivit ännu lite enklare att hitta saker. Handlar annars även från de olika välgörenhetsorganisationernas butiker, på Tradera och liknande.
 
Connor var jättenöjd med kläderna han valt ut på Tradera. En t-shirt (Molo) i härliga färger och en långärmad tröja med Barbapapa-tryck.

Börjat bokslutskurs

Idag började bokslutskursen. Allt som allt fem träffar, så det kommer nog gå bra.
 
Tetris poserar gärna.

Tråkig missuppfattning om styrande

Hur kan man anse att det är mer styrande att ge alla alternativ, än bara några? Alla väljer själva hur många alternativ de vill ge sina barn. För enkelhets skull kan det kanske bli två eller tre alternativ ibland, för många föräldrar har nog erfarit barns svårigheter att välja. Men hur man än väljer att göra så har man ingen rätt att säga att de som erbjuder alla alternativ är styrande med en nedlåtande ton. Det är just det som sägs om många genusmedvetna. Att vi "styr" och förbjuder. Folk har en missuppfattad bild av vad genusmedveten betyder och tror att det innebär att man förbjuder dockor för flickor och bilar för pojkar. Därför väljer en del att peka och påstå att vi "styr" trots att de inte har någon som helst insikt i ens föräldraskap eller ens insikt i vad "styrande" handlar om.
 
Självklart påverkar vi barnen med det vi gör, våra medvetna val, även då vi inte medvetet vill påverka (detta gäller alla, inte bara genusmedvetna). De ser ju vad vi gör. Sedan så styr alla barnen på något vis, mer eller mindre. Till exempel så kanske man inte tycker att slagsmål är bra för barn och därför tar man tag i det när sådant dyker upp och styr bort från det. Man kanske tycker att en viss film inte är lämplig för ens 5-åring, men att ens 9-åring är redo för den. Kanske har man en viss uppfattning om vilken tid på dagen man ska äta lunch och så bestämmer man den tiden. Det finns många sådana exempel. Folk tänker kanske inte på det utan använder alltså "styr" som ett sorts skällsord.

På bio: Interstellar

Spoilers förekommer!
 
Jorden är på väg att dö. Människorna på den kommer inte överleva mer än en generation till. Efter några händelser som leder Cooper och hans dotter Murph till en hemlig anläggning måste Cooper fatta beslutet om han vill ta risken att aldrig träffa sin barn igen för att kunna rädda deras liv och framtida generationers liv genom att hitta ett nytt hem i rymden.
 
Jag hade bara sett en teaser trailer innan jag såg denna på bio. Bästa sättet att se en film tycker jag eftersom man då inte har så många förväntningar. Trots det så förväntade jag mig (tillsammans med nästan alla andra i biopubliken om jag ska döma av deras samtal efteråt) mer action. Men jag blev verkligen inte besviken. Tvärtom. Jag gillade filmen starkt! En ren katastrof-actionfilm hade kanske varit roande för stunden, men nu blev det en mer tänkvärd film som faktiskt framställde en hel del djup och lyckades framkalla känslor. *STORSPOILER* Scenen då Cooper tar beslutet att rädda jorden och lämna sina två barn är hjärtgripande. Hans yngsta barn förstår inte varför han måste lämna dem och reagerar inte positivt så det blir ett hemskt farväl. Han vill inte tala om för henne att hans uppdrag är att försöka rädda jorden då han inte tycker det är lämpligt för en 10-åring att veta om att jorden är på väg att dö. Vilket offer för sitt barn!
 
Filmens effekter är väldigt bra och gör sig bra på bioduken! Det är skönt att filmen inte är 3D för jag tror inte jag orkat med nästan 3 timmar med det. Filmen behöver ingen 3D för den är bra som den är. Handlingen är som sagt riktigt intressant! Jag gillar hur de kan få även det omöjliga att verka sannolikt. Under vissa delar av filmen gör min hjärna kullerbyttor av lycka för att någon äntligen tänkt till lite även kring en "storfilm". Skådespelarna passar bra i sina roller! Särskilt kul var det att se Michael Caine, Ellen Burstyn och John Lithgow igen. Jag hade inte en enda tråkig stund under dessa 2 timmar och 49 minuter!
 

Fira fars dag

Idag blir det lite firande av fars dag. Robin ska på jobbet så vi har passat på och gett honom en liten rolig present innan och nu ska Connor och jag på middag hos mina föräldrar dit även syrran ska.
 
Kan ni gissa vad presenten var? En klädvikare som den från The Big Bang Theory.

Läst klart Påtvingat liv av Taina Adolfsson

Från bokens baksida:
" En liten röd väska skickades till Finland innan min avresa till Sverige. Det var den finaste present jag någonsin fått i mitt 5-åriga liv, och jag trodde att min resa till Sverige skulle bli som att komma till paradiset."
 
Denna bok är en biografi om hur Tainas liv kom att se ut efter att hon skickats till Sverige för att tas omhand eftersom hennes släkt i Finland var fattiga. Hon och hennes bröder skickades till olika familjer och Taina hamnar i en familj som utåt sett är väldigt lyckliga. De är välbeställda och vet hur man för sig i de "rätta" kretsarna. Från en väldigt tidig ålder blir Taina dock utnyttjad av sin "pappa". "Mamman" verkar veta vad som pågår och skäller då och då ut "pappan" för att han lägger sig hos Taina, samtidigt som hon är arg på Taina som "lockar" honom. Hon påstår att allt är Tainas fel. Vilka sjuka människor! Båda två. Man ska aldrig någonsin skylla på offret och Taina var ett försvarslöst barn! Boken är fruktansvärd och beskriver så otroligt hemska saker. Barndomen leder till att författaren har problem även som vuxen. Med sitt självförtroende, sin självkänsla och med att hjälpa sig själv.
 
En sådan här bok är svår att kritisera eftersom det är verkliga känslor, en verklig upplevelse... Men tyvärr brister den här och där i berättarspråk, åtminstone i mitt tycke. Det är ett otroligt tungt ämne och det går självklart inte att förringa, men det är även av andra skäl som jag tycker den är tungläst.
 

Vunnit från OLW!

Igår hämtade jag ut ett paket på affären. Jag undrade vad det var för jag hade inte beställt något. Det visade sig vara en vinst från OLW. Jag fick en stor bag som verkligen passar mig då jag gillat ostbågar ända sedan jag var barn. Tack OLW!
 
Väskan går att bära både som bag och som ryggsäck. Jättebra!
 

Firat min syn med god mat

Det fick bli extra guldkant på maten idag för att fira att det är 1 år sedan jag gjorde en lyckad laseroperation på ögonen. Det är något som verkligen är värt att fira tycker jag, både för att jag nu kan se jättebra samt att jag vågade gå genom med det. Mina känsliga ögon reagerade väldigt på "förtvätten" så jag låg där med helt täppt näsa som att jag var förkyld. Själva operationen var enkel i jämförelse med det. Det enda jag behövde göra var att stirra på en röd punkt som vid ett tillfälle blev väldigt suddig, men jag fortsatte stirra mitt i den där suddiga punkten och fick höra av läkaren att jag höll ögonen väldigt stilla vilket gör allt enklare.
 
Efter att bedövningen började släppa så blev det 3 timmar som var rejält jobbiga. Som att någon hade hackat lök och höll den under ens ögon och man kunde inte ta bort den. Efter en otroligt lång resa hem från Karlstad (den knappa timmen har aldrig känts så lång) bosatte jag mig i ett helt mörklagt sovrum och åt en kycklingsallad medan jag blundade. Märkte att det var lök i salladen så fick be Robin ta bort den. Föreskrifterna sa att de första timmarna efter operationen fick jag inte somna, för då rör sig ögonen ofrivilligt och det kunde göra resultatet sämre. Så jag satt där i sängen och bara väntade på att svidandet skulle gå över.
 
Efter 3 timmar började det släppa. Jag kunde börja ha ögonen öppna. Efter en stund kunde jag gå ut i vardagsrummet som bara hade lite svaga ljus. Till slut satt jag och kunde se ett avsnitt Simpsons på tv:n. Helt otroligt!
 
Firat årsdagen med mums!

1 år sedan jag fick full syn

Idag är det 1 år sedan jag gjorde en laseroperation på mina ögon för att ta bort min närsynthet och astigmatism. Det slår mig fortfarande ibland att jag faktiskt ser utan glasögon eller linser. Tycker det är helt otroligt att man kan göra sådana operationer! Här nedan är ett klipp om hur det gick till. Patienten som filmas hade samma ögonfel som mig, -5 i synfel. Varning ifall ni är känsliga!
 
 

Katt och kanin gosar

När kaninen Pelle hoppar runt så brukar han stanna upp och gosa med katterna ibland. Häromdagen lyckades jag äntligen fånga en sådan stund på bild.
 
Gos. Pelle njuter, Yatzy tvättar.
 
 Pelle gosade en del med mig också där jag låg och vilade. Som ni ser på soffan så är det där Yatzys vanliga plats. Hon brukar spendera kvällarna där om jag sitter och ser på något program på tv.

Idag är NoHate-dagen

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida mer glädje och kärlek! Tillsammans kan vi stå starka mot dem som sprider hat och kränkningar! Här kan du läsa mer om kampanjen.

Tänk på att aldrig skriva något på nätet som du inte kan stå för ansikte mot ansikte. Tänk på att det bakom skärmen finns riktiga människor med riktiga känslor. Om du skriver elakheter för att det är "roligt" så får du tänka om. Det finns många glädjande saker som också kan skänka nöje. Prata med någon om du har problem med att ta dig ur näthatandet.
 
Till er som utsätts för näthat. Blockera personer som skriver elakheter. Det är DU som bestämmer över din blogg och dina övriga sociala medier. Peppa andra som du ser utsättas. Genom att stötta varandra så blir vi alla starkare och då blir hatarna svagare. Hat äter upp, glädje ger energi.
 
Jag bidrar med mitt bokhjärta istället då jag inte hunnit ta en bild på mig själv när jag formar ett hjärta. #NoHateSe

Comiccon/Gamex Stockholm 2014

Lördagen den 1 november var syrran, Gabriel och jag till Comiccon/Gamex i Kista. Det var både positivt och negativt.

Bra att de flyttar till större lokaler nästa år. Det var alldeles för trångt här och där på mässan och riktigt jobbigt med folk som höll på att knuffa en hit och dit. Verkar som att många uppfostras med att de har rätt att ta plats på andras bekostnad. Själv har jag lärt mig att visa hänsyn och försöker mötas halvvägs ifall det är trångt, till exempel vända mig med sidan främst och liknande. Väldigt få som hade samma vett kan jag säga, men det var åtminstone en tjej som var hjälpsam när vi stod i en kö som var extremt ihopknökad.
 
Nästa gång måste de verkligen ordna ett bättre kösystem och de måste stänga dörrarna när en Q&A, event, föreläsning eller liknande har börjat. Riktigt störande med folk som kom och gick som de ville. Killar dunsade nerför trappstegen från sittplatserna så de visade ingen hänsyn där heller.
 
I övrigt tyckte jag det var bra. Jag var på en rolig Q&A med Mackenzie Lintz och Grace Victoria Cox från Under the Dome där jag faktiskt hade en fråga, men så fick jag hjärnsläpp och glömde namnet på karaktären i serien så då kunde jag inte ställa frågan. Det var roligt att bara lyssna också. Det fanns en del kul att kolla på ute på "golvet". Köpte ingen merchandise till mig själv även fast jag hittade mycket som var lockande. Det blev en present till Connor och en present till Robin istället.
 
Tog en paus när det blev alldeles för mycket folk och slappade på bottenvåningen med Marie och Gabriel istället. Sedan blev det upp till trängseln igen. Syrran stannade nere på bottenvåningen för att gå på en föreläsning och Q&A med röstskådespelare. Gabriel och jag såg en del av en Q&A med RJ Mitte. Jag har inte sett Breaking Bad än, men inget av handlingen spoilades för mig ändå.

Efter det blev det rörigt. En person sa att vi kunde sitta kvar för Ghostbusters-eventet, men så kom en och sa att de måste förbereda så vi fick ställa oss i kö igen. Där stod vi i cirka 40 minuter och det var verkligen ingen höjdare. Det var trångt och varmt. Till slut fick vi komma in och då bjöds vi på en liten kortfilm först och sedan fick vi se en limited proton edition av filmen Ghostbusters på storskärm. Det var riktigt kul att se den härliga filmen som på bio! Det bjöds på popcorn och så var det utlottning av samlarsaker. Både Gabriel och jag hade den vanligaste bilden tyvärr så vi fick en varsin affisch, men det var kul det med!
 
Vi var tre nöjda besökare när vi lämnade mässan. Om problemen från i år förbättras inför nästa gång så tror jag detta kan bli något.
 
Besöket började bra då bland det första jag såg var en Alien!
 
 Ett spelområde och till en början inte så mycket folk. Det ändrades snabbt.
 
 "He's right behind me isn't he?" Hehe... Connor gillade denna bild. Han frågade mig om jag träffat den riktiga hulken. Det har jag ju gjort (Lou Ferrigno), men inte denna gång.
 
 Det här var rätt corny...hehe...
 
 Mackenzie Lintz och Grace Victoria Cox från Under the Dome. Dåligt ljus=dålig bild tyvärr.
 
Ghostbusters-event.
 
Affischen jag fick, lotten jag vann den med och en popcornask.
 
 Robins present.
 
 Connors present. Ögonen går att tända.

Sett filmen Kill Bill vol. 2

Spoilers förekommer!
 
Bruden fortsätter sitt uppdrag att hämnas på alla som förstörde hennes liv och närmar sig den ultimata fienden - Bill.
 
Trots att jag inte hade höga förhoppningar efter första filmen så var den här faktiskt något bättre. De totalt överdrivna scenerna mellan Bruden och Pai Mei får mig att skratta (speciellt det där med det konstanta svepandet av mustaschen). Det får mig att minnas en del gamla kungfu-filmer som jag sett. Jag gillar återblickarna överlag. Sedan leder filmen tyvärr till ett totalt antiklimax. Efter en sådan lång uppbyggnad så är det tråkigt att den bara faller helt platt i slutet.
 

Sett filmen Kill Bill vol. 1

Spoilers förekommer!
 
Bruden vaknar upp efter fyra år i koma. Bebisen hon bar på är borta. Nu söker hon hämnd på alla dem som förstörde hennes liv.
 
Det känns som att detta är en film som alla har sett före mig. Men jag har inte känt mig speciellt sugen på den förut. Den är dock bättre än jag väntat mig. Jag känner tacksamt nog igen Tarantinos lite tidigare stil, den stilen jag gillade hos honom. Filmen innehåller en hel del hyllningar till speciellt den asiatiska genren och verkar hänga kvar lite längre i den sekvensen där Lucy Liu har en stor roll, medan den hastar förbi de övriga.
 
En del bitar av filmen ska vara lite "kitschiga" men skjuter högt över måltavlan i mitt tycke. Det blir helt enkelt alldeles för överdrivet och inte på ett bra sätt. Trots att den var bättre än väntad så kändes det inte som en film i min stil och jag såg inte fram emot vol. 2.
 

RSS 2.0