Sett filmen Bröllopsfotografen

Spoilers förekommer! Jag brukar vanligtvis inte gilla svensk film. Tycker ofta de är ganska tråkiga och att de följer en viss mall. Men denna gillade jag.

Robin är en hobbyfotograf som bor i Molkom, Värmland. När stora bruket läggs ned så bestämmer han sig för att satsa på fotandet, skaffar sig en svindyr kamera och åker till Stockholm för att fota vid ett bröllop. Där kommer han i kontakt med "överklassfolk" som påverkar honom på sätt som han troligtvis inte trodde var möjligt.

Det jag gillar med denna film är karaktärerna. De känns äkta och nästan alla är på ett eller annat vis totalt störda. Det visar hur grupptryck kan påverka människor och hur man kan förlora sin egen identitet när man försöker passa in för mycket. För en del människor är det kanske för sent för att bryta sig loss från grupptrycket, medan andra fortfarande har möjligheten. Karaktären Robin genomgår en riktig livsförändring genom filmen. Från sig själv - en stabil kille från Värmland som skiter i vad andra tycker om honom - till en kopia av sitt umgänge i Stockholm (överklassfolket) där han inte vågar säga något om sin egen personliga åsikt på grund av rädsla för att "ställa till med bråk". Istället vänder han sig mot sin familj som är kvar i Värmland och tycker att de är pinsamma.

Hans familj är faktiskt lite pinsamma de också, med sitt snack om "gräddhyllan" bland annat, men det är ganska tydligt att den som förlorat sin väg är Robin själv. Filmen engagerade mig och jag tycker det är en av de mest sevärda svenska filmerna.


Köp DVD på Ginza

Sett filmen Bounty Hunter

Spoilers förekommer! Jag gillar Gerard Butler, men tyvärr så känns det som att han är på väg att fastna i ett fack nu. Han får göra liknande roller i varje ny film han gör. Riktigt tråkigt för jag vet att han kan mer efter att ha sett hans tidigare filmer. Jennifer Aniston gillar jag inte. Hon har alltid spelat samma roll, i alla fall i mitt tycke. Trist när en skådis inte är omväxlande.

Denna film handlar om prisjägaren spelad av Butler. Han får i uppdrag att föra en kvinnlig reporter till polisen efter att hon uteblivit från en rättegång. Kvinnan visar sig vara hans ex-fru, spelad av Aniston. Hon håller i sin tur på att försöka lösa ett självmordsfall som hon misstänker är mord så hon har inga tankar på att bli förd till polisen. På grund av deras historia så kompliceras saker ytterligare och när de till slut börjar jagas av skurkarna bakom mordet blir saker värre.

En film fylld av klichéer och en konstig sidohistoria, om en karaktär som är förälskad i Anistons karaktär, som känns helt onödig. En enda gång i filmen hickar jag nästan till och faktiskt känner mig delaktig. Detta är under ungefär 20 sekunder när Butlers talangfyllda sida skymtar fram, istället för den där klippdockan som han får spela numera. Några ögonblick när hans ögon talar (ögonen är bland det viktigaste för mig då det gäller skådespeleri). Tyvärr passerar det och sedan blir det hela oengagerande igen. Kan varken rekommendera eller inte rekommendera denna film. Känner mig ganska neutral till den.