Ett urval från 2009


Januari. Freddie Mercury - tidernas bästa rocksångare.


Februari. Oscargala-natt hos syrran.


Mars. Vintage-mässa i Stockholm med syrran.


April. Vi fick upp nät och hyllor på balkongen så att katterna kan vara ute.


Maj. Jag var på Dramaten i Stockholm och såg Ana Laguna och Michail Baryshnikov (!!) dansa.


Juni. Jag, Thea, syrran och Hugo var på Metaltown i Göteborg.


Juli. Jag och syrran var på valsafari vid Andenes, Norge.


Augusti. Jag, Robin och mina föräldrar var till Gotland.


September. Jag och Robin förlovade oss vid Eilean Donan Castle, Skottland.


Oktober. Halloween!


November. Jag och syrran gjorde första passet som helgpassare på Djurskyddets djurhem.


December. Äntligen en vit jul!

GOTT NYTT ÅR!


Parkering i rosa för kvinnor. Varför?

Nu går det verkligen lite väl långt. På ett shoppingcenter i Kina har man gjort en speciell parkering för kvinnor. Platserna är 1 meter bredare än vanliga och parkeringen är rosa och ljuslila. Man säger att den passar in på "kvinnors starka färgsmak och annorlunda känsla för distans" och den inkluderar en massa säkerhetsutrustning. Med andra ord säger man att kvinnor är usla på att parkera och behöver mer utrymme. Verkligen att dra alla över en kam.

Jag personligen är riktigt bra på att parkera, även fickparkera, och har ingen "annorlunda känsla för distans" än vad min sambo har. Det handlar om träning som allt annat. Kanske är det oftast mannen i förhållandet som kör bil och kvinnan sitter bredvid så det är därför de behöver den där extra metern på parkeringsplatsen. Och rosa? Jag skulle snarare skynda mig BORT från den parkeringen. Undrar vad män anser om att kvinnor får en "egen" parkering? Och undrar om kvinnor fortfarande FÅR ställa sig på den vanliga om de vill? Klicka på bilden för hela artikeln på Nyhetskanalen.se. Vad tycker du?


Till och med skylten där det står "Women parking" känns diskriminerande.
 
Varför segregera på ett så onödigt vis?


Julorkidé

Nu blommor min julorkidé för fullt! Allt som allt 19 stängler med blommor.


Sett Sex and the City-filmen igen. Ett inlägg om märkeskläder och ålder.

Akta er för spoilers! Tyckte fortfarande att det var alldeles för mycket fokus på märkeskläder. Jag har aldrig riktigt förstått grejen med att folk betalar flera tusen för ett plagg bara för dess namn. De kanske är snygga, men man kan få riktigt snygga kläder så mycket billigare. Eller det kanske bara är jag som tänker så eftersom jag aldrig har gott om pengar? I och för sig skulle jag inte betala 10.000 kr för en handväska ens om jag hade det.

Jag mindes en sak från när jag och syrran var och såg denna film på bio också. När Carrie tar av sig solglasögonen när tjejerna precis anlänt till Mexico efter att Big hastigt lämnat sitt och Carries bröllop så drog en stor "ÅÅÅÅH!" genom salongen. Ett åh som betydde, "vad hon ser ut, stackarn". Jag förstår inte det heller. Sara Jessica Parker var 43 år gammal när de spelade in filmen och i denna scen har hon nästan inget smink alls. Hon ser riktigt bra ut, men folk suckar ändå ett "vad hon ser tragisk ut".

Vad är grejen? Ska folk över 40 botoxa sig så att de ser ut som stela skräcködlor istället? Kan inte folk få åldras naturligt? Varför blir folk så förskräckta om en rynka syns? Jag har skrattlinjer runt ögon och mun och grubbellinjer i pannan. Det tycker jag visar att jag faktiskt gjort något. Jag har skrattat och jag har haft svåra tankar. Hellre ett liv som ger linjer och rynkor än ett liv som är blankt, stelt och innehållslöst!


Har ingen grubblarbild så det blir en leende bild istället. Visst är det inget fel på skrattlinjer? Thea och jag på en gångbro över floden Clyde i Glasgow, Skottland, september 2008.


En julklapp spenderad

Utöver julklapparna som jag visat i ett tidigare inlägg så fick jag en tur till mellandagsrean i Charlottenberg av Robin samt pengar att spendera på vad jag ville. Lisa var också med, vilket var kul! Vi var där vid halv 11 och då var det nästan inget folk där. När vi åkte vid halv 1 strömmade folk in.

MINA KÖP


Jättemjuk tröja från Vero Moda.


Härlig top från b.young.


Får inte glömma småttingarna förstås. Detta godis blev riktigt populärt!


Kattspår

Det har snöat, snöat och snöat. Katterna fick bekanta sig med snön som tagit sig in på balkongen. Det blev mycket tass-skakande och konstiga miner.


Knut M. Haugland

I somras var jag, Robin och mina föräldrar till muséet Vemork i Rjukan, Norge. Där producerade tyskarna tungt vatten under andra världskriget, sådant som skulle användas till atombomb. Knut M. Haugland var en av de delaktiga lokalborna som tog sig in och saboterade för tyskarna. Efter andra världskriget var han med Thor Heyerdahls Kon-Tiki expedition (1947). På juldagen avled Haugland 92 år gammal. Han hann verkligen med en del imponerande bedrifter under sitt liv.


Vemork i Rjukan, Norge.


Komiskt

Vatikanen önskar The Simpsons grattis på 20-årsdagen. Lite otippat kanske men motiveringen är att serien "reflekterar den religiösa och andliga vilsenheten i vår tid". Vet inte om jag ska skratta eller bli irriterad. Att fler människor vänder sig från kyrkan beror i mina ögon inte på någon vilsenhet, utan på klarsynthet. Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så är inte religion för alla.

Att man numera vågar och har möjlighet att välja sin egen väg tycker jag är så otroligt mycket bättre än som det var i Sverige för inte alls så länge sedan, när man var tvungen att tillhöra den "godkända" religionen. Hedningar, skeptiker och andra som vågade stå upp mot detta brändes på bål, avrättades på annat sätt eller torterades. Detta existerade även i Sverige även fast det var mer förekommande på andra håll i Europa.

Så jag säger HURRA för valfriheten i vår tid!


Härlig jul!

Första vita julen här i trakten på flera år! Igår åkte jag och syrran till våra föräldrar och åt god mat och så var det julklappsutdelning. Tyvärr så jobbade Robin 13-23, men så kan det bli inom vården. Folk behöver den även vid högtider och helger. Det blev många julklappar! Vet inte vad som flugit i folk för jag tror aldrig det varit så mycket efter att vi "blivit vuxna". Blev jätteglad för allt!


Julgranen hos föräldrarna.

Julklappar

    
Regnkappa, drake med lampa, örhängen, massageapparat.

  
Katterna fick en tunnel, men lekte mer med min nya matta (den är i lila nyanser, men kameran vill göra den till rosa uppenbarligen).

  
Årsprenumeration på Kattliv, skivor (Within temptation - Mother Earth, Queen - A day at the races & Queen - Singles Collection 2), och en grillpanna (gemensam till mig och Robin).

  
Varsin kudde och filt, fint ljuspynt, karaffer och vinglas.

  
En hel del ljus, köksgrejer (mugg, pajformar och kastrull), mysgrejer (handdukar, badbomb och fluffstrumpor).

 
Böcker och gummiskor.


Undulaten Molle fick god gnagarstång som han attackerade direkt.


Kaninerna Ella och Pelle fick godis och en varsin gnagarstång.


Verklighetens "Rain man" - Kim Peek - har avlidit

Jag såg en dokumentär om denna man en gång och blev riktigt imponerad. När Kim föddes med autism sa läkare till föräldrarna att sätta honom på institution för att han aldrig skulle kunna prata eller gå. Föräldrarna vägrade!

Sedan dess har han imponerat världen med sin kunskap. Att knäppa en knapp var omöjligt, men att läsa en bok och sedan komma ihåg varje ord - inga problem! Han var supersavant och kunde minnas 98% av allt, medan vi vanliga kan minnas runt 45%. Skillnad, eller hur? Hans minneskapacitet blev undersökt av NASA och han inspirerade till filmen Rain Man med Dustin Hoffman och Tom Cruise.


Kim avled i söndags av en hjärtattack, 58 år gammal.


Queen - The Show Must Go on

My soul is painted like the wings of butterflies.

Ovan är en av mina favoritmeningar från en sång. Har ganska många, men just för tillfället är jag insnöad på denna låt. En så talande mening!

Hörde att IDOL-vinnaren sjöng denna låt under ett program. Missade det som tur var för jag gillar inte när andra än Freddie sjunger Queen-låtar. Den var även med i filmen Moulin Rouge och det är en av orsakerna till att jag avskyr den filmen (jag gillar inte heller handlingen, att ALL musik i den är covers på kända låtar som de vinner publik på billigt eftersom de flesta redan känner igen låtarna). Nicole Kidman må vara en godkänd skådespelerska, men Queen gör hon bäst i att låta bli.

George Michael är väl den enda som fått godkänt av mig då han sjöng på Freddie Mercury's Tribute concert. Men till och med han sänkte tonerna i vissa partier av Somebody to love som han sjöng.

Videon till denna låt är ett härligt ihopklipp av musikvideor från 80- och 90-talet och framträdanden som Queen gjorde under 80-talet.


God jul och vård av katt

Idag inträffar vintersolståndet och då firar jag min jul. Den som inte är förbunden med den religiösa. Jag har skrivit om det tidigare så om ni är intresserade kan ni kolla här.

Vi firade med att tända julgranen för första gången och så var mina föräldrar och min syster hit på lite smått och gott. Jag och Robin introducerade spelet Med andra ord för mina föräldrar och det var väldigt kul att spela med dem! Blev lite sådana där "uhm..."-känslor och skratt ibland.

När de hade gått var det dags att lura katterna. Eller inte lura direkt, ska förklara. Yatzy har haft lite problem med klåda i öronen. Ringde till veterinär idag som sa att det troligtvis är öronskabb och fick tips om att man ska ha babyolja i öronen, massera och sedan rengöra med bomullsboll. Detta ska man göra var tredje dag, 5-6 gånger på båda katterna. Blir det inte bra av det skulle jag beställa tid så kan de söva och rengöra ordentligt. Robin fick hålla katterna medan jag rengjorde. De gillade det inte kan jag säga. Veterinären sa också att första gången brukar gå bra för då vet de inte vad som väntar, det är de andra gångerna som är värre. Låter roligt, eller hur? Men självklart är det värt lite krångel. Är för deras eget bästa vi gör det.


Efter behandling satt de och tvättade sig över 20 minuter.


Film Blood Diamond

Spoilers kan förekomma! Jag är så otroligt glad att jag inte äger några diamanter! Om jag gjorde det skulle jag bli så misstänksam efter denna filmen. Den utspelar sig i Sierra Leone på 90-talet och handlar om diamantsmugglaren Archer (Leonardo DiCaprio) som får höra om en stor rosa diamant som han gärna vill lägga händerna på. Solomon Vandy (Djimon Hounsou) är mannen som hittat och gömt diamanten i närheten av en diamantgruva (som han lyckades rymma från) som drivs av rebellerna med hjälp av slavar och barnsoldater. Journalisten Maddy (Jennifer Connelly) följer dem en bit på deras väg.

Det mest upprörande i filmen är förstås barnsoldaterna. De hjärntvättas av rebellerna och när små barn på runt 7-8 år står och skjuter ner en hel by med människor så blir man både arg och ledsen. Man vet att detta pågår i verkligheten. Runt 200.000 barn tvingas till ett liv som barnsoldater i Afrika idag och det pågår även i andra världsdelar. Små barn som egentligen ska gå i skola, leka med sina kompisar, skratta och vara glada. Precis som i en av mina favoritfilmer (Hotel Rwanda) så säger en journalist när tillfrågad något i stil med "folk bryr sig inte och nyhetskanalen kanske, om man har tur, visar ett kort inslag mellan sport och väder." På något vis går det inte riktigt in hos folk hur hemska en del saker är. Men om det går in så känner man sig så hjälplös ändå.

Skådespelarna är bra och trovärdiga i filmen. Till och med DiCaprio som jag endast gillat i Gilbert Grape tidigare lyckas faktiskt vara trovärdig. Bäst är ändå Hounsou! Rekommenderar denna film!


Undrar varför Jennifer Connelly är så retuscherad på omslaget? Ser 10 år yngre ut på den bilden.


God jul och gott nytt år!

Vårt julkort till er läsare! En del av er har fått detta kort "på riktigt" också. Tetris och Yatzy tittar ut genom fönstret i vårt vardagsrum. Tänk vad man kan trixa till bilder i Microsoft Picture It. Snögubben vore otroligt hög om den var där på riktigt, eftersom vi bor på tredje våningen.


Läst klart: Den magiska källan av Maeve Binchy

Denna boks upplägg borde egentligen göra den ytlig och rörig, men Maeve lyckas med konceptet. Varje kapitel handlar om två personer. Först får man läsa från den enas synvinkel och sedan från den andras. En gemensam händelse överlappas i båda berättelserna. Det mesta utspelar sig på Irland eller med någon koppling till byn Rossmore på Irland. Det är olika personer i alla kapitel och detta binds samman med några mer "allmänna" kapitel.

Som jag skrev så borde detta ha blivit ytligt och rörigt. Det är många personer att hålla ordning på, men jag hade aldrig svårt att komma ihåg dem. En eller flera händelser i deras liv, samt i vissa fall en längre livshistoria, är välskrivna och intressanta. Man bryr sig om flera av människorna och en del avskyr man. Själva karaktärerna alltså, inte kapitlen. Det har varit en väldigt rolig bok att läsa!


Den inbundna utgåvans framsida.

Betyg


Rubriker och operativsystem

Börjar med det förstnämnda i rubriken. Är alltid så lustigt när en rubrik talar om en sak och sedan när man läser genom hela artikeln så är innehållet ibland motsatsen. Som artikeln Motlut för nya Windows 7. Först får man läsa att en undersökning visat att många användare har problem med installationen av operativsystemet. Så långt stämmer rubriken. Men sammanfattningen visar tvärtemot att operativsystemet fungerar smärtfritt om man tar sig förbi installationen och att användarna älskar nya Windows 7. Inte riktigt vad man trodde när man läste rubriken alltså. Nu var det här ett lite småtråkigt exempel, ni kanske har något roligare? Vilken rubrikmiss har ni uppmärksammat?

Fortsätter med det andra i rubriken. Jag har Windows XP Pro. Har aldrig haft något problem med det, så varför skulle jag då byta bara för att operativsystemet är "gammalt" och för att "få det senaste"? Jag byter då jag hittar något nytt jag trivs med och då alla buggar (som brukar finnas i helt nya versioner) är fixade. Tills dess tycker jag att det finns en del människor som borde lära sig att bara för att de hetsar till det "senaste" hela tiden så innebär inte det att alla andra tänker och prioriterar likadant. Vilket slöseri när fungerande elektronikprodukter med bara något år på nacken hamnar på tippen och en ny tillverkas. Rent av miljöfarligt till och med. I mina ögon är man inte miljövän om man hela tiden måste ha det senaste och byter mobil var tredje månad till exempel. Vad anser ni? Nytt betyder inte alltid bäst heller.


Har retat mig på allt idag, så det har känts som att ett åskmoln har svävat över mig. Här är enda bilden jag någon gång lyckats fånga en åskblixt på. Den utkom ej från mig förresten...hehe...Eller vad är det man brukar skriva? Bilden i artikeln har ingen anknytning till historien som berättas i denna, utan är tagen i annat sammanhang.


And the band played on (TV-film)

En film om upptäckten av AIDS-viruset. Fruktansvärt hemskt att så många var tvungna att dö innan man fattade att man var tvungen att göra något. De som försökte mötte många hinder. Första hindret var att man upptäckte viruset i homosexuella män först (1981). Sedan upptäcktes det bland sprutnarkomaner. Dessa människor ansågs inte ha rätt till mänskliga rättigheter. I nästa steg upptäcker man att bloddonationer och medicin till blödarsjuka har smittat personer med AIDS. Till slut upptäcker man viruset bland kvinnor och barn (1983). Över 25 miljoner människor har dött sedan AIDS upptäcktes. Detta innebär alltså att så många människor har dött under bara 28 år! 2007 levde 33 miljoner människor med HIV eller AIDS. Fortfarande anses det vara en "skammens sjukdom".

Nu till filmen. Den är intressant och gripande och fylls av talangfulla skådespelare som Ian McKellan, Alan Alda, Anjelica Huston, Tchéky Karyo och i mindre roller syns kända ansikten som Richard Gere, Richard Masur, Jeffrey Nordling, Phil Collins, Swoosie Kurtz, Steve Martin och många fler. Eftertexterna är det mest gripande i hela filmen. Då visas riktiga filmklipp från ljusmarscher, demonstrationer, drabbade personer och även kända personer som har HIV eller som avlidit i AIDS. Självklart är min favorit Freddie Mercury med där! Det visas klipp från en livekonsert där han var i sitt esse. 

Freddie är bara en person av över 25 miljoner, men ibland är det vad som krävs. När folk hör talas om siffror och statistik som är så höga att de är svåra att föreställa sig, när saker händer långt borta och så vidare då är det lätt att koppla bort. Men när en känd person träder fram, då får sjukdomen ett ansikte. Plötsligt får fler insikt om vad det handlar om. När man ser på Queen's sista musikvideor och jämför med tidigare så ser man Freddie tyna bort framför ögonen på en. Det är på riktigt och det händer fortfarande. Numera finns bra mediciner, men dessa är inte tillgängliga för alla. Många människor där ute i världen tynar fortfarande bort och dör av denna sjukdom.


Kall dag med långtur

Det var en ganska bra dag att befinna sig i en varm bil märker jag nu när jag huttrar runt i lägenheten. Verkligen kallt här! Vi (jag, Robin och syrran) tog en tur till Karlstad där vi först hälsade på Thea och Rickard. De har nyligen flyttat till en central 1:a. Jag blev förtjust i en väggmålning (se nedan).

Sedan blev det en tur till Bergvik där vi bland annat åt mat. Jag tappade suget att gå i affärer direkt vi kom dit. Först hittade vi nästan ingen parkeringsplats. När vi letade så hittade jag en kundvagn mitt på en parkering. 10:an fortfarande i. Vips, tog jag och körde tillbaka den och fick en 10:a. Bidrag till behövande mig ju...hehe...Gjorde en annan bilist en tjänst också för direkt jag tog bort vagnen stresskörde en bil in och parkerade.

Otroligt mycket folk inne på köpcentrat förstås. Inte kul alls. Vi har handlat färdigt allt till jul för ett bra tag sedan, vilket många uppenbarligen inte gjort. Inget shoppingparadis där idag med andra ord. Efter detta kaos blev det en tur till Väse där barnen och katten var glada och gosiga. Riktigt söta!


I trapphuset hos Thea och Rickard hittade jag denna söta kattmålning!


I Väse finns en riktig katt. Gullan heter hon och är en riktig kelis! Tilda håller upp henne på bilden.


Ledsen och arg

Mirja skrev om en sak i sin blogg och jag måste ta upp det jag med. Blev så upprörd när jag läste det. Kolla in detta. Vad är det för fel på människor nu för tiden? Vad får någon att göra på det viset? Vad har gått snett med denna persons uppfostran? EMPATI! Var finns den?

Nej till byte av valuta

En icke-fastställd statistik har tagits fram angående svenskarnas inställning till euron. 44% säger ja, 42% säger nej och 14% vet inte. Jag hoppas verkligen att det inte ser ut så på riktigt. Jag hoppas att folk fortfarande är kritiska till valutan. Det enda man behöver göra är att ta en tripp till ett euro-land för att se de tokigt höga priserna sedan införandet av euron. Jag har varit till Finland både före och efter de fick euro, så jag har sett det.

Politikerna är oroliga för att vi inte får vara med och bestämma fullt ut eftersom vi inte är med i EMU, men förstår de inte att om vi går med så lämnar vi bort den lilla makt som fortfarande finns kvar i Sverige? Medlemsskapet i EU kostar många miljarder varje år och för detta får vi sitta med och ha illusionen av inflytande och så får man inte glömma de miljoner vi får i EU-bidrag.

Samtidigt lider vi av en finanskris med varsel nästan överallt, lönesänkningar på en del arbetsplatser för att folk ska kunna ha kvar sina jobb, indragningar på vård och skola, försämringar av möjligheten till att plugga upp betyg på komvux för vidare studier, utförsäkring av riktigt sjuka människor som ska ut på den för tillfället icke-existerande arbetsmarknaden. Eftersom EU är medvetna om krisen, varför inte minska medlemsavgiften drastiskt så att varje land kan få åtgärda sina egna problem? Med tanke på detta...vad skulle det i tillägg kosta oss att gå med i EMU och byta valuta till euro? Hoppas folk tänker till lite! Jag säger fortfarande NEJ till euron!

"– Min enda tolkning är att vi är ett litet omvärldsberoende land. Man kanske tycker att man vill ansluta sig till en större ekonomisk samfällighet i tider av kris, säger Carl Tammer.

Den svenska ekonomiska krisen hade förmodligen varit värre om Sverige redan haft euron. Sverige har sannolikt tjänat på att stå utanför under de 10 år som gått sedan eurosamarbetet började." Källa: Sveriges Radio, 15 december 2009.

För hela artikeln följ denna länk.


Bildutmaning

Har hittat på en liten utmaning. Den är smått baserad på en utmaning jag såg i en annan blogg, men om ni känner mig så vet ni att den kommer bli rejält tillkrånglad. Så här gör man:
 • Räkna ut summan av alla bildmappar du har på datorn (alltså mappar med foton i, mappar med t.ex. filmbilder, posters eller liknande utesluts).
 • Ta summan och dela med pi (pi = 3,14 för de som glömt).
 • Nu avrundar ni det svaret till närmsta heltal.
 • I denna mapp kanske ni har fler mappar. Gör i så fall om proceduren ovan. Om ni har bilder direkt, kör totala antalet bilder delat med 3 (avrunda till närmsta heltal). Detta blir ert bildresultat.
 • Om ni gjort om proceduren med mappar och fått fram bilder så gör ni likadant, ta totala antalet bilder delat med 3 (avrunda till närmsta heltal). Detta blir ert bildresultat.
 • Lägg upp bilden på er blogg och beskriv den.
 • Om ni vill, skicka vidare denna utmaning till 2 bloggare (jag skriver om ni vill, för detta är inget kedjebrev, bara en kul grej).


Mitt bildresultat: Annie och jag hade kameraduell på en fest hos Bella och Jerry.


Katt-MacGyver


Jag gillar Steve McQueen, MacGyver och katter. Katten i detta klipp heter Steve McQueen och spelar MacGyver. Perfekt! Tack till Wikki som hade med det i sin blogg så att jag kunde upptäcka klippet!


Min del av granen


Kolla in min fina gran


Promenad i snön och ärenden

Syrran undrade om jag ville med på promenad. Det ville jag gärna. Bra att passa på att få lite dagsljus i alla fall. Det snöade lite smått också så det var mysigt. När vi var på väg hemåt blev det dramatiskt. En kvinna cyklade omkull. Snön hade täckt isen på cykelbanan. Vi skyndade oss dit och hjälpte till så gott vi kunde. Det blödde kraftigt från ena knäet och såret såg rätt så djupt ut. Som tur var fanns det någon hon kunde ringa som hämtade henne. Hoppas hon mår bra nu! Kan tänka mig att knäet och även tummen, som hon slog i, är rätt stela nu.


Mysigt med vitt!

När vi kommit tillbaka så gick jag bara upp och hämtade några grejer och gick ner på stan för att fixa lite ärenden. Julkort postades, ett presentkort på Sköna rum handlades upp (hade lite kvar på det och det skulle gå ut 16 december) och fixade nya linser. Fick med mig några starkare linser att testa. När jag bytte styrkan på glasen i glasögonen så fortsatte vi med tidigare styrka på linserna. Det gick bra i början, men nu har ögonen vant sig vid glasögonen så linserna är rätt suddiga. Hoppas dessa nya funkar för annars blir det linser som inkluderar brytningsfelet. De kostade nästan det dubbla per förpackning jämfört med sorten jag har nu.


Var är vargarna? Snövits julskyltning har tidigare varit vinterlandskap med ylande vargar. Superfint! Visst är detta också fint, men inte särskilt juligt tycker jag...


God mat, fixa med bil, färga ögonbryn och gos med katter

Haha! Lång titel måste man försöka med nån gång ju!

En del har firat Lucia och en del har varit på skyltsöndag. Jag tog en tur till mina föräldrar istället. Mamma bjöd på jättegod ugnsstekt regnbågslax. Man får alltid god mat där!

Tidigare hade jag införskaffat nåt silikonaktigt att smörja på listerna på bilen, så att dörrarna inte fryser fast lika lätt. Det fixade vi efter middagen. Har varit några kalla dagar nu så det var behövligt.

Hjälpte min moster med att färga ögonbrynen också och "lånade" lite färg så nu syns mina ögonbryn igen. Jag har otroligt ljusa ögonbryn annars, så de existerar inte....eller de är inte synliga i alla fall. Lite skumt eftersom jag ändå har ljusbrunt hår...borde inte ögonbrynen vara i ungefär samma färg och synas?

Passade på att gosa en hel del med katterna som var übergosiga idag! Men direkt kameran kom fram så blev Silla blyg. Stina var mer med på bilderna, men blev bländad istället. Allt som allt resulterade det i några roliga bilder, som ni kan se nedan.


Hon är så gosig så, min första lilla hittekatt (även fast hon ser lite grinig ut på bilden).


Ögon kniiiiiiiiiip! Stina blev bländad.


Julgranen nästan klädd

Igår lyckades jag hitta nästan allt pynt. Det som fattas är några julgranskulor och glitter. Har ingen aning om var det finns. Har klätt granen så gott som möjligt i alla fall och Tetris verkar i alla fall vara nöjd.
Som jag skrivit tidigare så gillar jag inte tomtar, men att tomtepysslingar är ok. Detta är en tomtepyssling, vår lilla hustomte som fått ett eget ställe.


Julglada katter


Yatzy blev överlycklig över att få leka med julråttan igen. Var nästan ett år sedan ju. Hon lärde sig att dra upp den själv förra julen (ni ser det vita snöret med ringen) och hon kom ihåg det så hon gav sig på den direkt igen.


Tetris blev glad i en julstrumpa och har, när jag skriver detta, legat där i cirka 2 timmar.


Smidig katt och farväl till tv-serie

Mellan programmen Flashforward och Terminator: The Sarah Connor Chronicles skulle jag rengöra akvariepumpen. När jag tagit bort locket på akvariet tar Yatzy ett skutt rakt ner i det. Hon blev rejält förvånad ska ni veta. Hon var snabbt ur det och det var vatten överallt. En fisk var borta. Jag letade överallt och flyttade till och med på tv-bänken. Det visade sig att han i panik hade grävt ner sig i gruset i akvariet. Puh! Katter kan verkligen fixa jobb åt en. Både katt och fisk mår bra nu.


En blöt Yatzy tvättar sig.

Sedan var det ett otroligt bra avsnitt av Terminator: The Sarah Connor Chronicles. När eftertexterna rullade satt jag bara och: "Säg inte att det slutar så, säg inte att det slutar så...". Kollar upp det på IMDB och japp, det var sista avsnittet. GAH!!!! Jag kommer bli tokig! Varför ska nästan alla serier som jag gillar avslutas så tvärt, medan skitserier kan gå år efter år efter år? Jag vill ha en fortsättning!


Simhall och sen tv-kväll

Idag var jag, Lisa & Adam till simhallen och lekte lite. Det var kul! Var ett tag sedan jag var där och när jag väl är där brukar det bli motionssimmande, så det var skoj att leka lite. Det ger motion det också märkte jag, som blev helt slut efteråt.

Jag testade min näsklämma för första gången. Den fungerade fint, men jag är så van att hålla för näsan att det kändes lite skumt. Ska fortsätta träna. Målet är att någon gång ha lärt mig dyka utan att ha något för näsan. Lisa hade också haft svårt för det i början, men har lärt sig nu. Vi började fundera på om det hade något samband med att ingen av oss hade simmat och badat när vi var riktigt små (inget babysim för nån av oss till exempel). Vad tror ni? Hur är era dykkunskaper?


Så här ser näsklämman ut.

Så är det åter fredag och en sen tv-kväll. De serier jag följer idag går sent båda två. Flashforward börjar 22.55 och Terminator: The Sarah Connor Chronicles börjar 00.25. Vet inte vad som hänt med sändningstiden för sistnämnda. Den började visas torsdagar 20.00 och det står fortfarande att den ska visas då, men då går Simpsons och Family Guy istället. Kan de inte hålla lite ordning?


Ny bakgrund

Idag var jag till Annelie på bloggträff. Vi knåpade på hennes bloggdesign för att hon skulle få en mer personlig sådan. Det blev jättefint tycker jag. Kolla in: Bellas blogg. Vi hade kul under tiden, men ibland var det även frustrerande. Till exempel så lyckades vi inte byta färg på länkarna Permalink, Trackbacks o.s.v. Tips uppskattas!

När jag var där blev jag störd på min egen blogg. Skärmen där är bredare än min och därför blev måtten helt åt skogen och layouten var inte alls snygg. Därför har jag även gjort om lite i min egen blogg nu, lagt in ny bakgrundsbild som ska täcka hela skärmen och centrerat allt istället för att ha specifika mått från vänster sida. Självklart så matchade inte de tidigare färgerna vid omrenoveringen så då fick jag ändra på färgschemat också. Det finns en del småplock kvar att göra, men i stora drag är jag nöjd nu. Hoppas ni gillar den nya designen! Min bakgrund är från: LayoutSparks.com.

Förresten så använder jag textsnittet Century Gothic i bland annat menyn under headern. Har ni inte den så finns den att hämta om ni klickar på dess namn.


Eftertraktad

På morgonen idag var jag till min nya läkare. Han var trevlig och stabil. Har faktiskt förhoppningar om att jag kan få hjälp med att bearbeta smärtan och tröttheten som jag konstant bär på.

Sedan blev det mat och vila och nu på kvällen har jag varit på fibro-cirkel på Studieförbundet Vuxenskolan. Glögg, saft, gott kaffebröd och trevliga och givande samtal blev det. 2 timmar flög förbi.

Nu kommer jag till titeln på detta inlägg. Efter att jag kommit hem så har katterna inte vikit från min sida. Jag har varit saknad, så gulligt av dem!


Enda nackdelen är väl att sittställningen blir lite skum.


Mina vänner

Kommer ni ihåg de där böckerna man brukade ha som hette "Mina vänner", där alla ens vänner svarade på några frågor? Hos bloggerskan Ingrid hittade jag en internetifierad (ja, jag hittade precis på det ordet) variant. Där kan du också klicka på och spara grundmallen och lägga upp i din blogg om du vill. Skriv gärna länken till inlägget här bland kommentarerna i så fall, så kommer jag över och läser. Här är min:Ordning i skafferiet

Blev inspirerad att fixa till lite i skafferiet av Nina's inlägg om sitt skafferi. Nu är hennes skafferi 100 gånger finare och charmigare än mitt, men kan säga att det blev mycket trevligare ändå efter att jag kastat alla fula kartonger och påsar och förvarar i plåtburkar, tupperware och glasburkar istället. En klar förbättring som jag kommer fortsätta jobba på genom att till exempel införskaffa fler plåtburkar. Som vanligt så blir jag så engagerad i att fixa till nåt så jag glömmer ta en "före-bild"...Med andra ord

Igår var jag och Robin till Väse och hälsade på. Vi tog med oss lite julklappar dit och firade även ett av Robins syskonbarn som nyligen fyllt år. Innan vi var dit stannade vi till i Karlstad och köpte spelet Med andra ord, så vi spelade det i Väse. Det är verkligen ett roligt spel! Rekommenderar det! Det tränar tankeförmågan, för man får tänka till en hel del för att beskriva orden utan att använda själva ordet/orden det gäller. Blir lätt att hjärnan låser sig också när man ser sanden rinna i tidsglaset.


Tävla på Samsung

Jag är med i en tävling på Samsung. Ni kanske har sett reklamen för Boost your ego. Folk springer runt och tar kort med en kamera där man har en stor skärm på baksidan och en liten på framsidan. På slutet är det en gorilla som tar kort av sig själv. Om du följer länken så kan du både tävla själv och boosta mitt bidrag (sök på Tess).


Valde en bild från Jennys och Annelies gemensamma 25-årsfester. Ego står för "jag" och jag tycker inte att det behöver betyda egoistisk eller självupptagen. Det handlar om vem man är helt enkelt.


Banner

Nu kan ni använda en banner om ni vill länka till mig. Den ser ut så här, fast utan den lila inramningen (som ni kanske sett finns inramningen på alla bilder i mina inlägg så den hör till bloggen):


Banner 1

Fler banners kan läggas till framöver. De läggs då till i detta inlägg. En snabblänk till inlägget kommer finnas i vänsterspalten under de sidor som jag länkat till. Berätta gärna om ni använder den! Tack!

För att använda banner 1, använd följande kod:

<a target="_blank" href="http://highlandertess.blogg.se">
<img src=https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/652005/images/2009/banner2_63586067.jpg
width="207" height="76">
</a>


Katt nös ut orm

Känsliga tittare varnas. Jag tycker så synd om denna lilla katt, men det går bra i slutet i alla fall. Det där gör hon nog inte om.


Varför? (Ett inlägg om leksaker)

När jag var liten lekte jag med allt som jag kände för. Bilar, dockor, Brio järnvägar, LEGO, My Little Pony, Transformers, Turtles, TV-spel, Gameboy (ordet boy t.o.m. i spelnamnet), brädspel och självklart mer aktiva saker som brännboll, fotboll och så vidare. Detta vill jag föra vidare till mina framtida barn.

Men vad gör leksakstillverkarna? De gör tvärtemot. På omslagen till de olika sakerna är det ofta antingen flickor eller pojkar. Flickorna leker leende med hushållsleksaker (det finns t.ex. dammsugare, spisar, strykjärn o.s.v.), dockor, smink (SMINK från 6 års ålder???) och en massa rosa ryschpysch. Pojkarna leker leende (eller med ett tuffare uttryck) med actiondockor (som t.ex. Turtles), Transformers, bilar, vapen och "tuffa" monster.

Jag kommer ihåg när jag var liten och ville leka med Brio järnvägar på förskolan. Det var jag och en tjej till. De andra tjejerna höll till i dockhörnan, men vi hade tröttnat. Då kom killarna och sa att vi inte fick leka där för det var pojkleksaker. Jag var lika envis då som jag är nu så jag och kompisen höll fast vid att det inte stämde och att vi fick leka om vi ville. Vi vann den matchen, men vi fick aldrig vara med pojkarna och bygga kojor. Då blev vi utkastade för vi "var tjejer och bara förstörde".

Trots att några försökte förstöra på det viset så stod jag på mig och fortsatte som jag alltid gjort. Helt enkelt att jag lekte med det som gjorde mig GLAD och det jag tyckte var ROLIGT. Små barn i 6-årsåldern har vanligtvis ingen uppfattning om att en viss leksak hör till ett visst kön, så det är föräldrarnas åsikter som "går igen" i barnen. Alla barn tycker att deras egna föräldrar vet allt och har rätt i allt i början.

När jag praktiserade på ett dagis en gång tappade jag hakan rejält. En pojke gick runt för sig själv och lekte med en docka. Han lekte lugnt så han satt inte precis och ryckte armar och ben av dockan (som en del verkar tro att pojkar gör). Trots detta gick en ur personalen fram, tog dockan från honom och sa "Den där får inte du ha, det är flickornas leksak". VA?

Så för att barn ska kunna leka med vad de vill och utvecklas till mångsidiga individer krävs att en del föräldrar och dagispersonal tänker till. Leker barnet med något, ta ALDRIG ifrån det detta. Barnet har själv valt det och det är så det ska vara!


Barnasinnet finns kvar.


Josh vs. Tommy

Nu ska jag öka på min nördstämpel en bit...hehe... Jag är halvt som halvt en Grobanite (någon som gillar Josh Groban), men då det gäller låten Anthem från Chess... ledsen Josh, men då slår Tommy Körberg dig. Josh har en underbar röst, men Anthem är Tommys låt. Vad tycker du? Kolla på klippen här nedan och kommentera. Hittar tyvärr inget klipp med Josh Groban där ljudkvaliteten är bättre. Älskar den här låten! Jag får alltid rysningar av den (på ett positivt sätt) när Tommy sjunger.


Tommy Körberg.


Josh Groban.


Tur till Charlottenberg

Idag var jag med syrran till Charlottenberg. Fixade de sista julklapparna till Robins yngsta syskonbarn. Det blev lite ringande fram och tillbaka för jag går på vad jag själv gillade i deras åldrar, men man måste gardera sig och höra så de inte tycker det är totalt trist med det. Det blev bra till slut i alla fall, hoppas de blir glada! Handlade inte något mer förutom mat (och lite godis till Robin).

Jag fick även en insikt. Jag gillar inte tomtar, men tomtepysslingar är faktiskt helt ok. Tomtepysslingar är inte detsamma som tomtenissar utan är som den "gamla tidens" hustomte. Till julklapparna blev det därför julklappspapper med sådana små pysslingar. Eftersom det är så många julklappspapper som har något religiöst på sig eller kommersiella jultomtar så har jag haft lite problem (jag ÄR medveten om att jag är envis). Har mest kört enfärgat och satsat på band och rosetter, men lite omväxling är kul!


Julgranen i köpcentrat i Charlottenberg.


Gästskådis

När jag kollade på ett avsnitt Dr. Quinn igår dök en ung Kristin Davis (Sex and the city) upp. I samma avsnitt var Johnny Cash och June Carter Cash med igen.


Köp DVD på Ginza


Läst klart: Star Trek av Gene Roddenberry

Boken som blev Star Trek - the motion picture. Jag är inte så helförtjust i den första filmen eftersom jag tycker att det är väldigt mycket flum, men i boken är det mindre flum. Kanske för att man får ta del av besättningens tankar, något som naturligtvis är lite svårare att få fram i en film. Det var intressant och lägger till lite djup i några av karaktärerna, medan några andra tyvärr inte får nästan något utrymme. Jag skulle säga att det är en bok för de som gillar Star Trek. Känner man inte till historien så får man inte ut så mycket av boken, tror jag.Betyg


Prasseltunnel

Idag kom det en prasseltunnel med posten till katterna. Jag hade skickat in poängkoder till Friskies, men trodde inte vi skulle få tunneln eftersom bara de 1000 första skulle få en. Katterna har aldrig haft en sådan, så de har mestadels varit frågetecken direkt de varit nära den. Nosat och petat...Men alldeles förut kröp Yatzy in i den och lekte lite. Typiskt nog så hann jag inte få fatt i kameran förrän hon var ute igen.


"Vad är det menat att vi ska göra med denna?"


Sista julgardinen

Ville inte byta gardin i tvättrummet för jag är så nöjd med den vi har, så den fick bara en liten julblomma till dekoration. Försökte hitta övriga julsaker idag. Hittade en kartong i en garderob, resten tror jag är i förrådet. Var ner och kollade. Går inte att hitta nåt där.


Födelsedagsfirande för Jörgen

Igår fyllde Jörgen år så idag var vi ett gäng kompisar som tog med honom för att käka på The Roof. Det var mysigt! Väldigt god mat!


Hmmm...födelsedagsbarnet är omgiven av tokiga människor.


Som sagt. Och NEJ, jag petar mig inte i näsan med kniven...hehe...


Min mat: Fisherman's Favourite. En gryta på fisk, kräftstjärtar, räkor, parmesanmjukost och rotfrukt.


Min efterrätt: hallonkolapaj med grädde och färsk mynta.


Smart citat

Det smartaste jag läst på länge:

"Föräldrar som begränsar sina barn på grund av deras kön tänker mer på sig själva än på sina barn, det är viktigare att mamma och pappa inte skäms än att barnet får valmöjligheter."

För att läsa hela inlägget kolla in: Anna Kaagaard Kristensens blogg.


En liten flicka (JAG!) som under uppväxten hade valmöjligheter tack vare sköna föräldrar.


Highlander

Kom på att det var länge sedan jag såg Highlander-serien. Får nog välja ut några avsnitt och frossa lite någon dag. Här nedan är en liten hyllning till min favoritkaraktär, Methos.


Mat

Gordon Ramsey är en rolig man som säger vad han tycker. Undrar hur många vegetarianer han gjort arga? I senaste Hell's Kitchen på TV3 blir deltagarnas uppgift att laga en egen vegetarisk rätt. Innan uppdraget yttrar Ramsey orden: "Det finns inget jobbigare än vegetarianer." Jag tycker alltid att de "finare" restaurangerna har få rätter att välja bland och det kanske är därför vegetarianer anses jobbiga. De vill ju ha något som kanske inte ens finns på menyn.

Personligen så har jag inte råd att äta på någon av Ramseys restauranger (om han har dem kvar...läste om något ekonomiskt trubbel för ett tag sedan så vem vet...). Ifjol när jag och pappa var i London så hittade vi en Ramsey-restaurang på Heathrow när vi skulle flyga hem. Priserna!!!! Yikes! Undrar om maten är så god att den är värt det? Jag tror mycket av priset beror på namnet, precis som med märkeskläder.


Ber om ursäkt för den kassa bilden. Hell's Kitchen går samtidigt som Brothers and sisters så jag spelar in på VHS och kollar på efteråt. När man pausar på VHS blir det vääääldigt grynigt som ni ser.


Herman

För 10 dagar sedan fick jag en startdeg och ett kedjebrev av mamma om en kaka som heter Herman. Idag bakade jag alltså Herman. Om man inte går vägen via kedjebrev så kan man göra sin egen Herman. Riktigt mumsigt! Så här gör man utan kedjebrevet:
 • Dag 1: blanda 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker. Rör om och låt stå 2 dagar på diskbänken (absolut inte i kylskåpet) och rör om ca 2-3 gånger per dag. Om Herman slutar bubbla är han död.
 • Dag 4 tillsätts: 2 dl mjölk 2 dl mjöl 2,5 dl socker.
 • Dag 5-9 rör om ca 2-3 gånger per dag.
 • Dag 10 bakas surdegskakan och då tillsätts: 3 ägg, 2,5 dl socker, 1,5 dl matolja, 3 tsk bakpulver, 3,5 dl mjöl, 1 tsk salt, 100 gram hackad choklad, 2 rivna äpplen. Man kan även tillsätta mandelnötter, pumpakärnor eller solroskärnor om man vill. Lite kanel går också att tillsätta, i så fall 2 tsk.
 • Sätt ugnen på 175 grader. Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter nederst i ugnen och grädda i ca 45-50 minuter. Kolla med sticka så att kakan är genombakad (torr sticka utan smet).

Det tar lång tid innan man bakar den, men det är absolut inte mycket jobb. Mesta tiden står den där på diskbänken.


Min Herman.


Nytt i köket

Idag har vi fått monterat volymkåpa och kryddhylla i köket. Enda som fattas nu är att en elektriker ska komma och dra ström till lampan i kåpan och så ska de sätta på en list uppefter. Blev fint!


FÖRE


EFTER


RSS 2.0