1 meter böcker - hur gick det?

Jag gav mig själv utmaningen att läsa en meter böcker under 2013. Jag kommer köra med samma utmaning för 2014, för tyvärr nådde jag inte hela vägen under föregående år. 64 cm blev slutresultatet.
 
25 böcker allt som allt.
6 stycken är inte skönlitteratur, övriga är skönlitteratur. 4 är på engelska, övriga på svenska.

Sett filmen Alice in Wonderland

Spoilers förekommer!
 
En nu 19-årig Alice återvänder till Underlandet som hon alltid trott har varit en dröm och inte en riktig upplevelse som hon hade som barn.
 
Jag kan direkt säga att detta inte var en film för mig. Animationerna var fula och gjorde mig nästan illamående. Handlingen är väldigt knepig, dock helt ok. Jag gillar den starka Alice som går sin egen väg. En riktigt bra och välskriven karaktär. Synd bara att de missade så totalt med animationerna. Det är en smaksak, så det finns säkert många som gillar dem. Jag förstår mig inte riktigt på Johnny Depps karaktär. Han försöker prata skotska ibland och har en kilt på sig. Men ibland pratar han engelska med amerikansk brytning eller tvärtom.
 
Jag har inte sett någon Alice-film där Alice är barn så har tyvärr ingen koll på "gamla bekanta". Från en saga kommer jag dock ihåg det där med olika saker som gör henne stor eller liten. Tror aldrig jag läst hela sagan dock.
 

Sportlovsmys utan sportlov

Jovisst kan man ha sportlovsmys utan att gå i skolan. Idag har vi pysslat och Connor gjorde även en överraskning till sin pappa och till sin mormor och morfar. Det var så kul för han kom på det helt själv! Han ville måla sin hand och göra handavtryck på papper till dem. Sedan hjälpte jag honom att klippa ut händerna och skriva dit namn och datum. Robin har redan fått sin present och blev så rörd. Connors morföräldrar kommer hit imorgon så då ska de få sin present.
 
Tryck på t-shirt, handavtryck och en massa målande tyckte Connor var jättekul! Han berättade om när han målat hos sin kompis Annie. Jag var med då, men han tycker om att berätta som att en inte var med.

Vad ger människan rätten?

Något jag funderat en del på är angående människor och vilda djur. Det finns folk som vill utrota ett djur helt och hållet. De tycker att det är hemskt att det finns och ser inget syfte med dess existens. Sedan så vänder precis samma personer helt om och tycker det är hemskt när människor slår ihjäl flera hundra individer av en annan djurart.
 
Då undrar jag, varför skulle människan ha rätt att bestämma vilka arter som får eller inte får existera? Skulle det handla om försvar så förstår jag om man vill döda en eller flera individer av djur (just vid försvarstillfället), men att helt utrota och intensivt hata ett djur är bortom min förståelse. Speciellt då när man i nästa vändning tycker att man ska bevara och kämpa för en annan art.

Varit på bokrea

Först ut blev Akademibokhandeln (tidigare Bokia) och sedan Coop på Styckåsen. Jag hittade en hel del till mig, men inte så mycket till Connor tyvärr.
 
Boken till vänster önskade sig Connor ur katalogen. Han önskade sig även en Hello Kitty-bok, men när jag kollade i den så var den mer för typ 1-åringar så jag tror inte han skulle gilla den. Får se om jag kan hitta någon annan Hello Kitty-bok till honom.
 
 När döden kom till Pemberley, Stad av skuggor, Örfilen, Diktatorernas kvinnor samt Torka aldrig tårar utan handskar-serien. En bok som jag var ute efter var slut så jag ska kolla efter den på nätet.

Bokrea!

Bokrean började igår, men jag hade ingen möjlighet att gå då. Därför ska det bli av idag istället och jag ser verkligen fram emot det! Jag kommer nog alltid gilla att kolla på böcker. När jag är på bibliotek så kan jag till och med lukta på böckerna, för jag tycker det är en speciell charmig doft på äldre böcker. Nya har den inte tyvärr, men på bokrean är det ändå så kul att gå och kolla för att det verkligen är ett överflöd av böcker. Indulgence, my good people! Njutning, med annat ord.
 
Har ni hittat några härliga böcker på bokrean?
 

Raka eller inte = fritt val

Om en person väljer att raka sig eller inte är hens personliga val oavsett om det är en man eller kvinna. Ingen utsätter män för "äckel"-kommentarer eller hot om han är orakad, men kvinnor får däremot höra en hel del. Det är "okvinnligt" och "ohygieniskt" att inte raka sig när man är kvinna. Vad konstigt att folk blandar ihop saker på det viset. Vuxna kvinnor har naturligt kroppshår så det är bara "okvinnligt" efter något konstigt ideal. Och "ohygieniskt"... det alternativet borde i så fall även gälla männen, men det hör man aldrig om. Folk har åter igen blandat ihop lite. Man kan faktiskt vara hygienisk OCH ha kroppshår. Uppenbarligen bedöms hygienen efter var håret sitter för ingen blir äcklad av hår på huvudet.
 
Vad var och en väljer ska få vara deras fria val UTAN dissande kommentarer från andra människor bara beroende på vilket kön den orakade personen har.

Sett filmen The Conjuring

Spoilers förekommer!
 
Ed och Lorraine Warren är undersökare av paranormala företeelser och blir tillfrågade att hjälpa en familj som är rädda i sitt eget hus på grund av något mörkt som dväljs där.
 
Man börjar filmen med "Based on a true story". När det gäller skräckfilm så brukar sådant aldrig båda gott och jag tycker att de hade kunnat tona ner ganska mycket för att det skulle bli mer sannolikt. Jag försökte i alla fall att strunta i det där "sanna" och såg den som en film. Till en början byggde den upp en väldigt bra stämning. Den var så där kuslig så det ilade lite kalla kårar längs ryggraden. Men sedan spårade det ur. *STORSPOILER* När ett av barnen i familjen börjar bli dragen hit och dit i rummet genom håret så försvinner all skräck och resten av filmen är tyvärr en stor besvikelse och det blir rätt löjligt. En liten scen med Ed och Lorraines dotter hemma i deras hus ger en liten ljusning, men sedan är det tillbaka till det överdrivna.
 
När det blir för mycket så blir jag inte skrämd. Jag blir skrämd av det jag inte ser, av antydningar och av det subtila. Väldigt få skräckfilmer klarar av det och denna klarar det absolut inte.
 

Trevligt med umgänge

Igår kväll kom några vänner till oss för att spela lite spel. Det blev både tv-spel och brädspel. Riktigt kul var det! Speciellt oväntat kul blev det när vi spelade Singstar...hehe... Skrattade så jag inte kunde sjunga ibland.
 
Idag var vi till några vänner för att äntligen kunna ge lillen hans doppresent. Det var ett antal månader sedan dopet var, men vi har varit sjuka i omgångar och inte orkat. Härligt att vi kunde idag! Det är alltid så trevligt hos Kajsa med familj! Det första vi möttes av var tre gosiga katter på yttertrappan och inne mötes vi av en leende liten bebis och en glad och leksugen storasyster. Efter en stund när Connors blyghet släppt så lekte de riktigt bra ihop och vi vuxna hade ro att sitta och prata.
 
Efter min och Kristoffer duett på Music of the Night så är det nog ingen av närvarande som kommer se Phantom of the Opera på samma sätt igen...hehehe...

Barnrum á la "inte-katalog"

De flesta bilder och blogginlägg man ser om barnrum visar upp prydliga, fina barnrum som ser ut som direkt tagna ur en katalog. Det är otroligt fint och milt för ögat och många föräldrar tycker nog att det är drömmen att ha ett sådant rum. Färgkoordinerat och allt. Detta inlägg är dock för att visa upp att även barnrum som inte är katalog-barnrum är toppen. Vårt barns barnrum är glatt, färgglatt och stökigt.
 
Välkommen till Connors rum. Skylten gjorde min moster.
 
 Massagebänken ska egentligen inte vara under Connors säng, men i brist på idéer får den vara där så länge.
 
 Skolbänken är ett fynd från Kupan. Leksakerna Connor har är blandning av nytt, second hand och sådant han fått från min barndom.
 
 I kistan finns maskeradkläder.
 
 Utrymmet under katten väntar på en tavelhylla som ska användas som bokhylla.
 
"Stökhyllan". Förvaring är bland det viktigaste.
 
I en hörna direkt innanför dörren finns möjlighet att hänga av sig lite.

Läst klart: Kärleken till ett barn av Betty Mahmoody

Från bokens baksida:
 
"Kärleken till ett barn börjar där Inte utan min dotter slutade. Betty Mahmoody berättar vad som hände efter det att hon räddat sig till den amerikanska ambassaden i Ankara. Hon beskriver svårigheterna med att återanpassa sig i USA, den ständiga rädslan för Moodys hämnd samt sin förtvivlan över en lagstiftning som inte kan erbjuda henne och dottern ett ordentligt skydd.
 
Betty Mahmoodys erfarenheter delas av tusentals kvinnor. Hon beskriver några av de fall hon arbetat med och där hon kommit att stå de drabbade nära. Hon skildrar deras öden så detaljerat, dramatiskt och insiktsfullt som bara den kan som själv upplevt samma lidande."
 
Boken är rörande och engagerande. Tyvärr blir den rätt spretig i och med att Betty vill skriva om så många fall som hon varit involverad i. Det blir hopp från det ena till det andra och mitt i det fortsätter hennes egen berättelse. Hon har en annan medförfattare till denna bok och jag vet inte om det gjorde skillnad eller om det bara var hennes önskan att få med så många fall som möjligt som gjorde boken mindre läsbar än sin föregångare "Inte utan min dotter". Kanske en kombination? Tolka detta rätt nu för den är läsVÄRD, men mindre läsBAR än den tidigare boken på grund av det lite röriga intrycket jag fick.
 

Firat Connors namnsdag

Idag är det Hildings namnsdag och Connor heter det i andranmn, så vi har firat med lite tårta tillsammans med Connors mormor, morfar och moster. Presenten som vi skaffat till honom hann inte komma tyvärr, så jag fick ta fram en reservpresent istället i form av en film. Så sparar vi på den andra presenten när den kommer.
 
Connors presenter.

Dela upp kläder...

Jag förstår inte riktigt när folk säljer kläder och skriver "kläder till flicka" eller "kläder till pojke" och likadant om de söker kläder till sitt/sina barn. Om man har specifika önskemål så kan man kanske skriva "söker kläder i färg x och färg y" eller "söker kläder i form av klänningar/tunikor" eller "söker kläder med tryck på x eller tryck på y". Om man säljer kläder så kan det räcka att skriva vilken storlek kläderna är (samt om de är stora eller små i storleken) och i beskrivningen förtydliga (om det inte syns på bild) vad det är för kläder. Till exempel om man säljer ett klädpaket: "Detta paket innehåller 2 par byxor, 1 tjockare tröja, 3 tunikor...." och liknande.
 
Nu ska inte detta tolkas som kritik. Det är en fråga och en fundering som jag har. Vi brukar köpa de kläder som vårt barn vill ha och det är inget som hindrar det. Vi sätter inte stopp bara för att det står "tjej" på något. Gillas det så gillas det. Har funderat på detta då jag ofta ser kläder som kan passa åt båda kön, men beskrivs som "till tjej" eller som "till kille". För precis som jag skrivit tidigare så behöver det inte alltid handla om klänningar (vilket är något folk alltid brukar dra till med när de vill kritisera valet att ha blandade kläder till sitt barn). Det handlar om helt "vanliga" kläder i olika färger. Jag tror att föräldrar är helt kompetenta att hitta de kläder de vill ha till sina barn även om folk inte skriver ett specifikt kön i beskrivningen.

Oj vad man glömmer... (angående en meter böcker)

I detta inlägg skrev jag om en utmaning att läsa en meter böcker under 2013. Sedan har jag läst på och till slut glömde jag av utmaningen. Dock så har jag skrivit ner alla böcker jag läst i min finfina Bokläsarbok från Tilde Tryck så frampå kommer det ett inlägg här om hur det gick. Ska bara samla ihop böckerna jag läst och mäta så får vi se om jag lyckades.
 
Har både Tvspelsboken (som jag gjorde designen till när jag arbetsprövade på Tilde Tryck) och Bokläsarboken.

Pyjamas och böcker

Idag jobbar Robin natt (känns alltid skumt att säga/skriva på det viset...hehe...) så jag har fått vila ut och sedan gjorde jag lite jobbärenden på stan. När jag ändå var där så passade jag på att köpa pyjamas till Connor då han börjat växa ur de han har. Önskemålet var katter och vilken tur jag har för jag hittade katter på EN pyjamas. På vägen hem passerade jag Miljömyran så det blev en sväng in där också och jag hittade två böcker (1 krona styck).
 
Böckerna och Connors pyjamas. Katter med vingar.

Sett filmen Tinker Tailor Soldier Spy

Spoilers förekommer!
 
Under Kalla kriget kallas en halvt pensionerad agent tillbaka till tjänsten för att avslöja en mullvad inom MI6.
 
En riktigt paranoid film. Det är nog meningen att man ska misstänka alla och envar. Men tyvärr engagerar den mig inte. Jag dras inte in i någon längtan efter att lista ut vem som är spionen. Filmen är dryg och långtråkig. Grymt överskattad anser jag, trots riktigt bra skådespelare. De gör sitt bästa och är riktigt bra, så det är själva filmen som får mig att bli uttråkad. Colin Firth, Ciarán Hinds, Gary Oldman och Benedict Cumberbatch gör alla sitt bästa, men har tyvärr väldigt stela roller. Lite mer fokus på ögon och mimik hade kanske kunnat ge det där djupet som saknas i wideshot-bilder.
 

Lyckades med blåmusslor!

Jag har tidigare tillagat musslor på burk, men aldrig musslor med skal. Därför var jag inte så säker på om det skulle bli bra. Dessutom experimenterade jag för fullt för i receptet stod att man skulle tillaga dem i vin. Jag tycker inte om vin, därför blev det öl. Och eftersom resterande ingredienser var sådant jag inte hade hemma eller som jag kände inte passade med öl så blev allt ett hopjox. Men det blev bra! Härligt!
 
Ingredienser
 
Blåmusslor
Norrlands Guld Ljus
Vatten
Creme Bonjour Gräslök
Grädde
Salt
Peppar
Basilika
 
Jag kan inte ge några mått för jag bara "joxade". Först hade jag musslorna med öl, kryddor, Creme Bonjour och vatten i en hög stekpanna. Där fick det koka i 10 minuter. De musslor som inte öppnats kastade jag efter det. Plockade ur musslorna och tillsatte grädde till redningen. När det kokat i cirka 5 minuter tillsatte jag musslorna igen och strödde över basilika. Där fick det puttra ett tag.
 
Krämigt och gott.

Intressant om avundsjuka

Jag kom på en tanke häromdagen då jag undrade hur i allsin dar någon kan vara avundsjuk på mig och som jag har det. Fick en riktig klartanke om exakt vad det handlar om. Folk är inte avundsjuka på så som jag har det utan de är avundsjuka på min situation. De vet inte hur jag mår och hur kroppen känns, vad jag klarar och så vidare utan utgår från sina egna förutsättningar. För många så skulle just min situation kanske vara helt underbar så länge som de slapp all smärta och trötthet som min kropp innebär och misstroendet från omgivning och kampen för att få stöd och hjälp. Och om de skulle klara sig på en väldigt låg ekonomi då.
 
Det känns intressant att jag förstår detta nu. Hjärnan jobbar i alla fall på ibland...hehe... För tidigare har jag inte alls kunnat förstå hur folk har kunnat vara avundsjuka på mig, för jag vet exakt hur det är att vara mig. Har inte förut insett att det inte är mig de vill vara, utan de vill ha min situation men med sig själva. Tänk vad denna insikt kommer göra saker enklare för mig nästa gång någon är avundsjuk. Jag kommer förstå mycket bättre!

På möte med blank hjärna

Blank hjärna kanske är en överdrift, men jag hade i alla fall en otroligt SEG hjärna idag. OCH skulle på jobbmöte. Bra kombination det! Har känt mig väldigt matt och seg i ungefär en vecka nu. Huvudet hänger inte med riktigt. Fick klart bevis på det precis här utanför på gården också. Såg och hörde inte ett par vänner som kom gående med sitt barn i barnvagn. De fick säga till flera gånger när de var bara några meter från mig. Huh, vad jag avskyr när jag är sådan. Jag hoppas "dimman" lättar snart! Känner mig inte sjuk så det är nog bara det "vanliga" som spökar.
 
Mötet gick skapligt bra ändå, tror jag.
 
Sväva runt och sjunga "lalalalalalala" hade kanske passat mig bäst idag. För er som inte vet så är bilden på Tama-chan från Love Hina.

Ett vanligt missförstånd kring borgerlig begravning

Som ateist har jag fått höra många olika frågor och påpekanden kring både min icke-tro och vad den innebär. En del rationella och ställda av rent intresse. Andra fördomsfulla och konstiga. Ett vanligt missförstånd är att det blir så otroligt dyrt jämfört med om man är med i Svenska kyrkan. "Ska du lägga en sådan stor kostnad på dina efterlevande, det är väl ego i alla fall?!" har jag fått höra. Här har ni hur det ligger till:
 
Kostnader
Priset ligger på samma nivå som för en kyrklig begravning. Även personer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan betalar begravningsavgift. (Källa: Etikettdoktorn.)
 
Enklare än så kan man inte förklara.

Sett filmen The Purge

Spoilers förekommer!
 
I framtiden har brott minskat radikalt på grund av ett koncept som kallas The Purge. Under 12 timmar är ALLT lagligt.
 
Denna film var i mitt tycke väldigt bra och genomtänkt. Jag satt spänd hela tiden och väntade på vad som skulle hända. Lena Headey är fantastisk i den! Hennes karaktär är otrolig. Det hon gör i slutet av filmen skulle jag aldrig klara att göra. De som utför Purge är verkligen enerverande. Vilken skräck om det vore verkligt. Att en natt varje år vara tvungen att låsa in sig så bra man någonsin kan och sedan vara vaken med skräcken som kompanjon och hoppas på att ingen bryter sig in.
 
Filmen var inte riktigt som jag förväntat mig, men den var minst lika bra som jag trott i alla fall. Kan rekommendera denna till de som gillar spänning!
 

Varför märka barnleksaker?

Jag förstår mig inte på varför man märker upp barnleksaker med kön. Som i en del fiskdammar, där det kan stå antingen pojke eller flicka på påsen. Varför? Om barnen bara får chansen så är de intresserade av det mesta när de är små och sedan när de blir äldre så får de mer precisa intressen och önskemål (men troligtvis har de då blivit för gamla för fiskdamm ändå). Mitt barn har aldrig blivit styrd i en viss riktning och han tycker om väldigt blandade saker. Det är knappast en slump att barn som tillåts och uppmuntras till blandat sedan väljer det, medan barn som uppmuntras och tillåts åt ett visst håll sedan väljer det.
 
Vill de som delar in i kön (och därmed utesluter en mängd saker) inte att valet ska vara fritt? Ett argument som brukar komma upp är: "Även om det står flicka eller pojke så kan ju ett barn av det andra könet välja det." Då vet ni inte så mycket om barn. Det är inte många barn som vill gå emot en sådan märkning och välja något som "inte är för deras kön". (Sedan brukar man inte få välja i en fiskdamm utan man får det man får.) "Tjejgrejer" anses generellt som sämre än "killgrejer" vilket gör det lättare för tjejer som vill välja fritt, men svårare för pojkar. Jag önskar att "tjejgrejer" får högre status och inte ses som "fult" för pojkar och så önskar jag verkligen att indelningen helt skulle upphöra så att alla får välja det de vill utan att känna att de "väljer fel".
 
Att sluta märka upp påsar och paket med "flicka" eller "pojke" kan vara en bra början och att lära barnen att valet är deras och att ALLT bara är barngrejer och leksaker. Är ni oroliga för att barnen ska bli besvikna om de får en sak som "inte hör till deras kön"? Barn kan bli besvikna oavsett och har de inte blivit lärda från början att vissa saker hör till ett visst kön så blir det inga mer kommentarer i stil med: "Nääääää.... det är ju tjeeeeeeeeeeeeeejgreeeeeeejer." Istället kanske barnet kommenterar med ett: "Sånt tycker inte jag är roligt" och utgår från just sig själv. Det är inte barnens påfund utan de vuxnas, så det är upp till de vuxna att släppa valet fritt. Kanske kan vi få en mer öppen syn på andra människor då och även kunna bekämpa mobbing (självklart tillsammans med andra metoder och diskussioner).
 
Som Beckers har med i sin målarguide på nätet:
 

Connors Alla hjärtans dag-present

Connor har mer och mer gått över till lilla Lego och leker nästan uteslutande med det nu istället för Duplo. Därför gjorde jag som med Duplot. Skaffade ett bord och en platta som jag fäste på bordet med dubbelhäftande tejp. Skönt att ha en fast punkt för Legot i hemmet.
 
Bordet och hinken med Lego fick Connor, men han ville absolut att Mikey skulle stå med på bild också...hehe... Han har redan en del Lego, men det är sådant med instruktioner så en Legohink med bitar satt bra. Tänkte att han snart ska få Legot som jag hade som barn också, så det ska bli kul! Det var en av mina favoritleksaker när jag var barn.
 
Tillägg:
 
Och så kom jag ihåg att jag köpte Lego som lösgodis när Robin och jag var till Köpenhamn 2011. Så nu fick Connor även den burken som jag köpte då. Skulle vilja ha Lego som lösvikt här också.
 

Mat på Häll

Hamnade i matkoma igår tror jag. Det var så underbar mat på Häll! Kan verkligen rekommendera detta ställe! Så otroligt fint där också! Där firade Robin och jag Alla hjärtans dag och på vägen hem hyrde vi en film. Tror det var första gången på länge som vi sett en film oavbrutet. Connor övernattade hos mormor och morfar.
 
Lyxade till lite extra och beställde en cocktail före maten. En Organic Apple.
 
Min mat. Oxfilétournedos av Donald Russell, bearnaisesås, provencalsk potatis med örter och bacon, grillad majskolv, grillad grönsparris och kryddbakad tomat.
 
 Min efterrätt. Ljummen chokladfondant och hallonsorbet.

Saknad

Vi har gjort Alla hjärtans dag till något som inte bara rör den romantiska kärleken utan hela familjen. Därför är det med stor saknad i hjärtat som jag idag sätter blommor i en minneslund istället för att som vanligt ge blommorna till min moster. Ett år var lustigt för då hade vi skaffat exakt samma blomma och kruka till varandra och vi skrattade gott när vi upptäckte detta. Jag saknar henne något enormt.
 
De två buketterna till höger är till min moster och den till vänster är till katternas (Tulo och Silla) gravar.

Alla hjärtans dag-smörgåstårta

Jag har varit sugen på smörgåstårta ett tag nu. Så när vi var till affären idag kunde jag inte motstå en Alla hjärtans dag-smörgåstårta.
 
Det blir mumsigt!

Sett filmen London River

Spoilers förekommer!
 
Två främlingar träffas då de båda söker efter vad som hänt med deras barn i terroristattacken i London 2005.
 
En lågmäld film som ger många tankar. Flera aspekter är intressanta. På ena sidan har vi hur man hanterar att någon man håller kär försvinner. Desperationen och hur man letar på alla möjliga sätt efter hjälp och svar. På andra sidan har vi främlingsfientlighet och en rädsla för det okända. Det slår mig ganska tidigt att mamman (Brenda Blethyn) har ett irrationellt sätt att se på folk.
 
Hon bor i en liten by, men åker till London för att hitta sin dotter. Där stöter hon (förstås) på många människor. Hon blir hela tiden bemött vänligt och hjälpsamt av personer som flyttat till London från andra länder eller som har föräldrar som gjort det. Trots det har hon hela tiden en rädsla för personer som inte ser ut att vara av brittiskt ursprung. Hon fäller hellre än friar och det är detta som rör till det när hon möter en pappa som letar efter sin son. Mamman gör verkligen en resa i filmen och lär sig ett och annat om människor. Det är ändå härligt att se att hon kan utvecklas och förändra sitt sätt. Det är något inte alla är kapabla till.

När det gäller pappan så grips jag av hur verklig karaktären känns. Inte dramatisk och utsvävande som många karaktärer kan bli, utan som en vanlig person. Det är första filmen jag sett med Sotigui Kouyaté. Tidigare har jag sett honom i ett avsnitt av tv-serien Highlander (ett av mina favoritavsnitt: Comes a Horseman). Han dog 2010.
 

Terminens första barngympa

Egentligen började det förra veckan (onsdagar), men jag hade min sista kontroll hos Memira då och Robin jobbade så då blev det första gången för Connor denna vecka. Det var nya lekar så Connor avvaktade lite med dem. Det brukar ta några gånger när något nytt presenteras, men sedan är han med. När redskapsgympan förbereddes i slutet så blev han så glad när han förstod vad som väntade. Han älskar verkligen den sortens gympa! Där är han med och springer, hoppar, rutschar, klättrar, sparkar boll och skrattar för fullt.
 
Jag var med litegrann idag och Robin fick ta hand om resten så jag fick sätta mig en stund då jag haft en rätt så jobbig dag med smärtan, tröttheten och andra grejer som jag inte går in på här. Är ändå glad att jag orkade med för att titta. Det glädjer mig så att se Connor utvecklas och denna gympa är verkligen toppen! Gunnarskogs gymnastik är det som har den. Det kommer en artikel om dem som jag skrivit i nästa Gûnnerskenytt.
 
Har redan haft med de gympabilder jag kunnat ha med (lägger inte upp på andras barn utan tillstånd eller att censurera) så här "gympar" Connor ute på sommaren istället.

Redan fått Alla hjärtans dag-blommor

Mamma och pappa var hit igår och då fick vi blommor på Alla hjärtans dag. Själv ska jag till dem med Connor på Alla hjärtans dag så har skaffat något litet till dem också. Jag tycker om att ge presenter och jag vill gärna visa mina nära och kära att jag tycker om dem så jag tar alla möjligheter till det. En del säger att Alla hjärtans dag bara är en kommersiell högtid och visst kan det vara det om man väljer att se det så. Jag väljer att se det på ett annat vis.
 

Barnprat

Connor och jag såg ett program på Animal Planet där det var med kattungar. Detta samtal tog plats:

Connor: "Yatzy och Tetris vill också ha ungar."
Jag: "Tyvärr Connor, det går inte för de är kastrerade."
Connor: "De vill ha kattungar och det går visst bara Tetris smörjer lite. Då får Yatzy kattungar att gosa med."

Eh? Höll på att kikna av skratt, men lyckades som tur var vänta en liten stund så Connor inte blev generad.

Sett filmen The Heat

Spoilers förekommer!
 
En pedantisk FBI-agent paras ihop med en svärande Boston-polis i ett försök att knäcka en knarkliga.
 
Denna film engagerade mig helt och hållet från första början. Direkt i början av filmen värderar en bunt avundsjuka män Sandra Bullocks karaktär, inte efter hur bra hon är på sitt jobb, utan som singel. Det klassiska "ingen man vill ha dig"-nedtryckandet. Som om hela hennes värde hänger på hur attraktiv dessa män tycker hon är. "Ingen gillar dig" säger chefen för att hon har tävlingsinstinkt. Knappast något en man skulle få höra i samma situation.
 
Melissa McCarthys första scen ger mig bara ett totalt: YEAH! Hon tar en man på bar gärning då han är på väg att köpa sex och hans ursäkt är att hans fru precis fött deras femte gemensamma barn och att han inte "vill vara i närheten av det där området för det ser så hemskt ut". Han förtjänar det han får. Är väl reptilhjärnan som kickar igång lite på mig, men jag kan inte tycka synd om en sådan man.
 
Bra talkback till en manlig polis som kommenterar Sandras utseende i en scen också. Varför tror de att de har rätt att värdera och kommentera kvinnors utseende på det viset egentligen? Jag har aldrig förstått mig på det. Det är så otroligt tarvligt och visar verkligen på hur "smarta" de är.
 
Filmen är genomtänkt och ibland väldigt rolig. Jag skrattar högt och öppet åt vissa scener, medan andra engagerar mig (som ni nog förstått av texten ovan). Den är förutsägbar, men ändå så "ny" på något vis. Jag gillar verkligen denna film! Melissa är absolut bäst! Underbar! Så härligt att kvinnor äntligen får visa att de kan allt det där! Denna ska jag köpa! Affischen till filmen är också helt underbar!
 

Thomas tåg-gardiner

Barnrummet.se har en del roliga gardiner till barnrum. Connor fick välja nya gardiner nu när julgardinen åkte bort. Det blev Thomas-tåget. Gardinerna var så breda och långa så med hjälp av min mamma så har Connor numera både långgardiner OCH kappgardin med Thomas tåget.
 
Här är långgardinerna.

Varför är det så viktigt att veta kön?

När folk väljer att dölja sitt biologiska kön eller om det inte är tydligt om man är kvinna eller man, flicka eller pojke, så kan folk bli nästan tokiga och väldigt provocerade av att inte veta. Varför? Varför har folk ett behov av att veta kön på folk? Varför har folk ett behov av att veta kön på den lilla bebisen i vagnen? Vad förändrar det? Varför blir folk lugnare av att veta kön? Alla är individer och olika. Om du ser att jag är kvinna så berättar det egentligen bara några små saker för dig. Det berättar inget om hur jag är som person, vilka intressen jag har eller vilka värderingar jag har. Så varför blir folk så uppstressade när könet inte är uppenbart?

Sett filmen Monsters University

Spoilers förekommer!
 
En titt tillbaka på när Mike och Sulley möttes för första gången på universitetet. Det visar sig att de inte klickade på en gång.
 
Filmen är lite roande och har sina ögonblick, men är rätt förutsägbar och står inte ut på något vis. Kanske är mer för barnen. Jag gillar en scen med "mamman" när hon skjutsat sin son och hans kompisar till ett ställe och säger att hon bara väntar i bilen och lyssnar på sina låtar. Sedan när hon sätter på musiken så är det metal. Det är jag om några år det...hehe...
 
Märkte en lustig sak under filmens gång. Jag har svårt att komma ihåg ansikten och känna igen folk, men uppenbarligen har jag inte svårt att känna igen röster. Prickade rätt på alla röster i filmen och nu menar jag inte de jag redan kände till utan det var en professor, rektorn och en skolklubbsrepresentant bland annat.
 

Inköp i Spanien

Förutom mat och en snäcka (som jag hittade gratis på stranden) så blev det visst inget till mig. Köpte saker till Connor och presenter... hehe... Så blir det ofta. Tycker det är roligare att köpa saker till Connor. Försöker undvika att han blir bortskämd, men är man på semester så är man!
 
Denna ska hamna på hyllan där jag har lite andra reseminnen.
 
 Den stora Turtles hittade vi på loppisen. Turtles stickeralbum med klistermärken hittades på mataffären på Miramar.
 
 Fler loppisfynd. Mario-figurer.
 
 Glad över He-man-figurerna som köptes på loppisen.
 
 De vi köpte Mikey-turtlen av kom efter oss och gav Connor dessa figurer gratis.
 
 Hittade två tröjor till Connor på en affär i centrum.
 
 På djurparken fick man ta foton i stil "åktursfoton" och köpa efter besöket. På Liseberg brukar man få se korten på skärm och sedan välja om man vill ha. Här hade de redan printat ut tre kort vilket förstås är lite av ett försäljningsknep för det känns svårare att välja bort något som redan är klart. Men bilderna blev bra så är nöjd ändå.
 
 Hade lovat Connor ett leksaksplan som minne av hans första flygresa. Hittade detta på en Kina-basar.
 
 På flyget hem fick Connor denna med magen fylld av klubbor. Ransonering gäller förstås då det är så mycket som 16 klubbor.

Varit på utställning

Syrran har pratat på en utställning på Galleri 39 så idag var vi dit och tittade. Det var spännande bilder och det blev en del filmsnack också. Ni kan kolla mer på Marcus Gabriel Fors blogg.
 
Syrran fick en teckning i den stil som utställningen var. Cool! Bild lånad av: Syrran.

Stor loppis och många djur - dag 4 i Spanien (många bilder)

Som alla andra dagar tog vi en lugn start denna också. Sedan gick vi till en rejält stor loppis där jag önskade att jag haft mer pengar med mig. Hittade nämligen många He-man-figurer där och det var svårt att välja ut tre stycken som jag kunde köpa. Efter loppisen återvände vi till lägenheten och gjorde bara ett snabbt stopp i en lekpark.
 
Lite senare bar det iväg på promenad till en djurpark, Bioparc Fuengirola. Connor älskade den parken och alla djuren. Som ni kanske vet om ni följt min blogg så är jag lite skeptisk till djurparker. Går alltid och funderar över hur de sköter djuren, om de har tillräckligt med yta och hur de mår. Man har inte riktigt kvar den där glada naiva känslan som fanns i barndomen. Men jag hoppas på att alla djuren mår bra och parken var riktigt fin!
 
Loppis.
 
 Gunga gungbräda med Connor.
 
 Det första man såg i parken var detta jättelika baobabträd.
 
 Här märkte jag efteråt att det var fågeln som inte stod i fokus som såg roligast ut. Huvudet helt under vatten.
 
 Fina färger.
 
 Connor tyckte att det var spännande att komma så nära.
 
 Riktigt nära.
 
 
Dessa uttrar var så söta!
 
 Denna rörde sig precis som raptorerna i Jurassic Park.
 
 Cooling!
 
 Fladdermössen började vakna eftersom skymningen var nära.
 
 En låg och käkade lite. Sorry, suddig bild men ville absolut inte använda blixt där inne då det skulle kunna plåga djuren.
 
 En gorillahane satt och visade upp sig.
 
 Charmiga clementinträd på promenaden tillbaka till lägenheten.
 
 Kramade min första palm när vi var till Hainan 2008 och ville inte vara sämre nu.
 
 Mysig kvällsvy från fönstret i rummet som Connor och jag delade.

Grattat kusin till Connor och loppis i Tidafors

Idag var vi till Molkom för att gratta en kusin till Connor som fyllt år. Innan vi åkte hemåt så var vi allihop till en stor loppis i Tidafors. Där fanns verkligen mycket att titta på! Har ni vägarna förbi så rekommenderar jag den. Mycket mycket grejer!
 
Tidafors Väv & Trikå stod på väggen där loppisen var. Det var en tidigare fabrikslokal.

Donkeys, cats and rain - dag 3 i Spanien (många bilder)

Enda dagen med regn under resan. Var inget direkt ösregn heller, mest ett ihållande duggregn. Vi tog en tur till bergsbyn Mijas där vi klappade åsnor och katt. Här fanns också världens minsta chokladfabrik. När det var dags för mat så testade jag paella för första gången.
 
På kvällen hade Kimmi och jag möjlighet att ta en tur själva i centrum i Los Boliches. Barnen var kvar i lägenheten med Kimmis sambo där de så nöjt lekte. Det var kul att se lite av kvällslivet också även om klockan inte var så värst mycket.
 
Connor gillade åsnorna.
 
 En söt katt hälsade på oss också.
 
 Blev inget kort på själva chokladfabriken då för jag fick typ dra Connor därifrån. Han älskar choklad.
 
 Chokladfabriken hade en lite rolig skylt utanför. Torr humor, men det passar mig.
 
 Vackert!
 
 
 
Denna trappa blev en favorit hos mig.
 
 Min sea food paella. Var ungefär som risotto. Musslorna var riktigt goda!
 

Hur kan folk vara så trångsynta?

Jag förstår inte hur folk kan se ner på kärlek eller se handhållande, kramar, pussar och kyssar som PROPAGANDA bara för att det sker mellan samkönade par. Låt all kärlek vara oavsett om den är heterosexuell eller homosexuell. Barn tar inte skada av homosexuella föräldrar utan av homofober.
 
Att visa sitt stöd på detta vis säger en del är meningslöst. Det gör ingen skillnad. Jag håller med om att ett inlägg i en liten blogg kanske inte gör någon skillnad, men det visar åtminstone var jag står. Det visar min protest och jag bryr mig faktiskt inte om ifall det inte når några stora massor. Huvudsaken är att inte stå tyst.
 
Solglasögon köpa på TGR idag.

Fladder fladder - dag 2 i Spanien (många bilder)

Vad härligt att våra vänner har lite samma tempo som jag måste ha på förmiddagarna! Det gick att sova ut och sedan tog vi en lugn förmiddag och åt lunch innan vi begav oss ut. Idag blev det bilen och först en tur till Benalmádenas fjärilspark Mariposario. Förutom fjärilar så såg vi ödlor, en sköldpadda och fåglar i parken.
 
Därefter åkte vi till det stora köpcentrat Miramar. Där blev det mat och jag drack den godaste juice jag någon gång druckit! Restaurangen hade färsk frukt och blandade juicer på order så det smakade underbart! Jag beställde en Exotic som innehöll ananas, päron och jordgubbar. Till det åt jag en Mozzata-pizza som innehöll tomatsås, mozzarella, parmesan och färsk basilika.
 
Barnen hade hittat några roliga åkturer som de ville hålla på med ett tag så efter maten passade Kimmi och jag på att gå på Primark. Där blev det med lite presenter till Robin och syrran. Efter det åkte vi ner en våning och skulle gå till en stor mataffär, men innan vi kom dit var det något som fångade uppmärksamheten. En djuraffär. När Elina sprang dit så såg jag först kaniner och marsvin, som det brukar vara. Sedan blev jag bara ståendes och gapade. De hade HUNDVALPAR där. Och en valp fångade mitt hjärta. En liten Yorkshire. När jag höll handen mot glaset så slickade den där och jag ville bara ta med honom därifrån (det stod masculino på buren så det är därför jag vet att det var en han). Uj uj uj... vi fick gå därifrån till mataffären för att jag inte skulle börja gråta. Det kändes bara så konstigt med hundar i en djuraffär. Har aldrig sett det förut.
 
Mataffären var stor. En del kände man lätt igen medan man fick fundera lite på andra saker. Jag tittade en del vid sprithyllorna eftersom jag inte är van vid att sådant finns i vanliga mataffärer heller. Total noob eller...hehe...
 
 
Det var häftigt att se "färska" fjärilar. Det var en del som satt med mjuka vingar och inte kunde flyga än.
 
 Det var en mysig park!
 
 
 
Gillade färgerna på denna fågel.
 
 

Jaha... honan får stå ut med att hanen strular runt OCH hon får göra jobbet under parningen *förmänskligande ironisk humor*
 
 
Dessa kallade jag för Manga-fjärilar på grund av deras färg och stora ögon.
 

Huj vad det blåste bredvid fjärilsparken.
 
Connor hittade en favorit direkt på köpcentrat.
 
 Han älskade sin vanilla milkshake, gjord på äkta glass.
 
 Supergod pizza och juice! På La Cabaña.
 
 Åkband och rulltrappor är Connor glad i.

Inga problem med flyg - Spanien dag 1 (många bilder)

Tidigt på morgonen den 29 januari begav vi oss mot Gardermoen flygplats. Målet var Málaga och sedan Los Boliches för att hälsa på Kimmi med familj. Robin var med och vinkade av Connor och mig. Själva flygplatsen tyckte Connor inte om. Den var tråkig och han ville hem sa han.
 
Vi fick vänta i över en timme extra då planet blev försenat på grund av att de skulle ha med en person som skulle utlämnas och hen smet. Vi såg när en person började springa som tusan över området där planen parkerar vid sina gates och flera personer efter. De lyckades få tag i hen till slut och flera stycken fick in hen i planet. Tre poliser var med på själva planet för att hålla ordning. Connor och jag skulle sitta längst bak där de hade denna person, men de ändrade så vi fick sitta på rad 5 istället. Området runt personen var tvunget att vara tomt.
 
Connor tyckte om att flyga. Han skrattade under lyftet och jag tror det berodde på känslan man fick i mage och huvud. Jag kände av det lite jag med. Flygningen gick bra och Connor sov sig genom hela landningen. Senare än beräknat, men fram kom vi ändå. Med oss hade vi Kimmis sambo. Det blev tåg till Los Boliches och där en liten promenad till lägenheten.
 
Efter att ha lastat in bagage, tagit många tittar på utsikten (de bor på 12:e våningen), tittat runt i lägenheten och ätit sen lunch så gick vi till stranden. Connor blev överlycklig när han fick ta av sig skor och strumpor och springa runt barfota. Han hoppade av glädje! Jag gick också barfota och doppade fötterna i Medelhavet. Så coolt i två benämningar. Coolt i att JAG doppat fötterna i Medelhavet, det trodde jag aldrig, och coolt i att det faktiskt var rätt kallt.
 
Det blev en tidig natt för både Connor och mig då vi var rätt slitna efter resan.
 
Så här flyger man.
 
 Rakt ner från vardagsrummet i lägenheten.
 
Så lycklig!
 
Connor och Medelhavet.
 
 Här ska Elina och jag "hälsa" på några måsar, men de stack innan vi var framme.
 
 Så vackert!
 
 Vi hittade flera nyckelpigor.
 
 Vita duvor på stranden.
 
 Mysiga smågator.
 
 Huset vi bodde i (det vill säga där Kimmi och familj har sin lägenhet).

Hemma igen

Igår kväll kom Connor och jag hem efter sköna och roliga dagar i Spanien. När jag får lite mer ork så kommer det berättelser och bilder här, men idag blir det vila vila vila.

Sett filmen Country Strong

Spoilers förekommer!
 
En sångare/låtskrivare blir bekant med en stor, men dock fallen countrystjärna då hon är på behandlingshem. Tillsammans försöker de nå storhet igen.
 
Filmen har egentligen allt grundarbete för att kunna bli en bra film. Förutsägbar, men bra. Fast den lyckas inte. Den lyckas hålla mig helt oengagerad hela filmen genom. Karaktärerna känns plastiga. Även Gwyneth Paltrow känns "träig". Väldigt synd och jag förstår inte varför. Hon har varit bra i många filmer som jag sett henne i och hennes karaktär i denna film känns som en bra roll att spela. Mycket känslor och djup. Men inget av det kommer fram i filmen. De lyckas inte genomföra och föra fram något som drar in mig överhuvudtaget.
 

RSS 2.0