Besök på Vikingating i Nysäter 2016

Ösregn hela förmiddagen, men på eftermiddagen klarnade det upp och blev riktigt fint så vi gjorde vårt första besök på det årliga Vikingatinget i Nysäter. Det var roligt att se! Det fanns mycket att titta på och aktiviteter. Rekommenderar ett besök! De har öppet idag också mellan 11-17.
 
Connors favoritgrej på marknaden. Han utmanade sin pappa på duell i ringen.
 
En del av området. Var även en del till höger på bilden och bakom träden till vänster. Gillar hur molnen ser ut förresten. Som ditmålade.
 
 
 
Connor tittade fascinerat på bågskytte.
 
Får instruktioner för yxkastning. Det var kul att testa!
 
Whoho! Där satt den!
 
 ÅH HEJ!
 
 Dragkamp mot pappa. Efter kortet så gick jag och var ankare åt Connor, men vi förlorade ändå... haha...
 
 
Connor köpte ett armborst.
 
 Jag testade att ta en runa och få höra vad den sa. Häst står för Sleipner i asatron. I övrigt så var jag visst en väldigt öppen person som har lätt för att göra själsresor och lätt kan kommunicera på alla plan. Hon som sålde runorna frågade om jag var medial eller synsk. Nepp, svarade jag. Tror ju inte på sånt utan är väldigt vetenskapligt och logiskt "lagd" eller vad man ska kalla det. Men det var kul och intressant att testa i alla fall och att se hur de tolkade saker på vikingasätt.

Saknar dig Sylvia!

Tre år idag. Tre år sedan som vi förlorade min moster Sylvia. Tänk om jag bara kunde ringa dig och prata, så som vi brukade. Saknar dig så enormt mycket!
 

Shoppat i Norge

Connor handlade lite på Bø Sommarland och i övrigt blev det inte så mycket för oss. Är ju inte direkt billigt i Norge. Fast till min förvåning hittade jag ett par skor som jag letat efter till halva priset på Tuvensenteret i Notodden. Vi skulle egentligen ha stannat vid Heddal Stavkyrkje, men det ösregnade när vi kom dit så då bestämde vi oss för att "rasta" i Notodden istället. Verkar vara en riktigt mysig ort som jag vill utforska nån dag. De har en stor årlig bluesfestival där.
 
Ljusgrejen syns när Connor använder den i inlägget om sommarland. Han köpte sig annars en miniatur "pop a pirate" som vi har kvar ett stort från när jag var barn, en keps utan "topp" eller vad man ska säga..., ett sugrör och så vann han en nalle och tv:n ingick i barnmealet på sommarland.
 
En hink sockervadd. Ja... det var ju kul att jag gick med på det...hahaha...
 
 En varm dag så är det gott med en slushie.
 
 Jag plockade bara på mig en broschyr och köpte en liten noteringsbok.
 
 Broschyr i Notodden också och här är skorna jag hittade på halva priset-rea. Glad! De är så mjuka och sköna!
 
 Det var även rea på duk-tyngder så de hänger fint på vår balkong nu.
 
 Mina föräldrar hade tagit hand om våra djur under tiden vi var borta och de fick denna som tack.

Sett filmen Foxfire (2012)

Spoilers förekommer!
 
I 1950-talets USA formar en grupp tjejer ett eget gäng för att hämnas på de män och killar som varit hemska mot dem.
 
Det finns en annan version med Angelina Jolie. Detta är inte den. Det är en sådan film där man blir förbannad på killars beteende och på dem som står tysta bredvid. De är hemska och även lärarna mobbar tjejerna. Tjejerna skuldbeläggs för "inget är vita mäns fel". För detta är 50-talet så n-ordet som de flesta numera lagt av med används flitigt tillsammans med den nedvärderande synen på andra människor än den grupp de själva tillhör. Istället för att killarna ska skärpa sig och blir tillrättavisade så måste tjejerna "tuffa till sig" för att klara sig. En liten grupp tjejer bildar gänget Foxfire som går ut på att hämnas på de som betett sig fel mot dem och klarat sig undan straff. De som till och med blivit stöttade av andra killar/män.
 
Tjejerna är drivna och har ett gemensamt mål. De bestämmer sig även för att bilda ett kollektiv för att få bestämma över sig själva. Detta faller tyvärr samman genom dålig ekonomisk koll och grupptryck där gänget till slut blir elitistiskt och förlorar sitt ursprungliga syfte i ett virrvarr av kriminalitet. Efter den första timmen förlorar filmen momentum och blir rörig och oengagerande. Väldigt synd på ett sådant viktigt ämne! Jag ska se den med Angelina Jolie någon gång och se om den är bättre sammansatt.
 

Bø Sommarland, Norge, 22 juli 2016

Så var det dags för vår årliga lilla familjesemester då. Vi började med Leksand Sommarland, ifjol var vi till Furuvik och i år blev det hela vägen till Norge. Till Bø Sommarland. Vi övernattade i husvagnen som vi har tillsammans med syrran, mamma och pappa. Den står i Tuddal som ligger cirka 6 mil från Bø Sommarland så det passade fint att kombinera. Både Connor och jag tycker det är så mysigt med husvagn. Vi åkte dit dagen före så vi skulle hinna vila upp oss efter bilresan.
 
Efter incheckning och en rundtur med tåget så började besöket med att kasta mynt i en önskebrunn. Pengarna går till cancersjuka barn.
 
 En stund fick Connor ha den stora luftkudden helt för sig själv.
 
 
Vi fortsatte med lek.
 
 Snurrgrej.
 
 Gungbräda med fyra sitsar.
 
 Vi kollade på teater med sommarlandets maskot Bøvern. Connor tyckte det var jättekul!
 
 
 
 
Connor och jag gick hinderbanan som hette Tarzanløype...
 
 
...och hälsade på dinosaurier.
 
 
 
 
 
Vattenberg-och-dalbana...
 
 ...som är Europas största.
 
 
Vi satt en stund på läktaren och kollade när folk surfade. Den här personen var riktigt bra på det!
 
 Floden och rundturståget i bakgrunden.
 
 
 
Färdigbadad.
 
 Tillbaka i husvagnen så testade Connor en ljusgrej som han köpte. Han hade en sådan för flera år sedan som jag köpt på Walking with dinosaurs, men den gick sönder efter ett tag och han har saknat den.

Sommarloppis på Larstomta i 2 dagar

Jag ska vara med och sälja på tisdag på loppisen. Den pågår måndag och tisdag (25-26 juli) och det är lite olika säljare så inte exakt samma utbud båda dagar. Hoppas på bra väder och mycket folk! Kom och fynda!
 

Bli tagna på allvar? Slingra er inte ur bevisbördan

Jag blir alltid så paff över hur en del som tror på andar, spöken och liknande resonerar. De anser sig inte alls behöva bevisa det de tror på utan säger att det är "något man upplever" och om man inte upplever det så är man en person som är "för stängd" och som "en dag kommer uppleva det när man är mer öppen".

Tänk om man skulle tillämpa samma sorts tänk på andra områden. Till exempel om en person kommer med ett vaccin. Detta testas vetenskapligt och man finner att vaccinet inte har någon effekt. Personen som skapat vaccinet säger då: "Ni är för stäääängda för att det ska fungera. Man måste TRO på det." Helt orimligt eller hur?!
 
Jag tycker detsamma om andar och spöken. Bevisa på vetenskaplig väg under samma premisser som alla andra måste för att bli tagna på allvar, så kommer jag att ta er på allvar. Kom inte med några undanflykter. För x antal år sedan ansåg man åskan vara magisk och komma från gudar för att man inte visste vad det var. Forskningen har gått framåt och man vet nu precis vad som händer och varför. Så självklart finns oförklarliga saker i vår värld. FORSKA i dessa saker. Finn vad det är, vad det beror på och varför det sker. Kanske kan ni till och med finna bevis för en andevärld, tänk vad kul det skulle vara för ER. Att kunna visa för folk att ni haft rätt. Jag skulle absolut tro på er! Men slingra er inte ur bevisbördan genom dåliga ursäkter. Ni har en hel del vetenskap att motbevisa (bland annat detta), så börja jobba.

Sett filmen Sleeping Beauty

Spoilers förekommer!
 
Lucy söker ett jobb som drar in henne i en värld av mystik och obesvarade frågor.
 
Jane Campion skrev även Pianot, som jag tycker är en tankeväckande och vacker film. Men den här är något helt annat. Visst är Emily Browning fin att titta på, men en film kan ändå inte gå ut på det. Den är knepig, tråkig och konstig. Jag har inget emot lågmälda filmer och en del av mina favoritfilmer är just det, men den här tar lågmäldheten till en ny nivå där det känns som ett rejält sömnpiller. Filmen fortgår likadant hela tiden och slutar likadant också. Ingen upplösning, inga svar, inget avslut, inga förklaringar... Det kan fungera, men inte när det sker på en sådan absurd nivå som i denna film. Gäsp.
 

Barnkläder barnkläder barnkläder

Ja, jag erkänner. Jag tycker att det är kul när Connor går upp en storlek. Denna gång har vi inhandlat kläder både i butik, på rea, på second hand och beställt från en person som syr själv. En härlig blandning!
 
Glass såklart när det gäller mitt barn och Lego som han fått större intresse för i och med spelet Lego Dimensions. Från Spunkis.
 
 Denna var på rea på Kupan så den kostade 5 kronor. Connor gillar Musse Pigg.
 
 Härlig t-shirt och roliga strumpor från Kappahl! Särskilt strumporna blev Connor förtjust i.
 
 Gosig huvtröja och Star Wars underkläder från H&M.
 
 Mjukare kläder än dessa har jag inte känt på länge! Supergosiga! Från Lindex.
 
 Det som blänker på bilden är en plåsterask med Star Wars. Den ville typ JAG ha, men Connor fååår väl ta nåt plåster om han behöver...

Ungdomens förfall?

Så långt tillbaka som jag fått berättat för mig (tre generationer före min generation) så har äldre pratat på "ungdomens förfall" på grund av något som ungdomarna gillat som de äldre inte förstått sig på. Rockmusik, tv, tv-spel, surfplattor & smartphones och nu... Pokémon Go.
 
Äldre ondgör sig över detta "hemska" som korrupterar ungdomar och gör dem menlösa till det som sker i omvärlden. Ändå har dessa äldre en gång i tiden fått höra exakt samma sak om något DE gillat. På den tiden beklagade DE sig över de äldre som inte förstod. Varför upprepar de nu samma beteende och har samma resonemang?
 
Jag är ingen ungdom längre, men räknas inte än till de "äldre". Jag hoppas ändå att om och när jag når de "äldre" så kan jag ha kvar den insikt jag har kvar nu och inte klanka ner på något intresse de yngre har som jag inte förstår. Dessa intressen som det klankats ner på genom generationer har inte handlat om något skadligt. Och trots att man har dessa "degenererande" intressen så märker åtminstone jag att väldigt många i min generation och de yngre har ett stort intresse för att hålla koll på världen, vad som händer och varför.
 
Jag testar Pokémon Go jag också, trots att jag inte var med under första omgången Pokémon på 90-talet då jag var tonåring och inte tyckte sådant var intressant. Har inte fastnat helt för det, men tycker ändå det är viktigt att faktiskt kolla/lyssna på vad andra generationer är så fascinerade av istället för att sitta och vara bitter som en del.

Sett filmen Bait

Spoilers förekommer!
 
En tsunami leder till att en grupp människor blir fångade inuti en affär...tillsammans med en fyra meter lång vithaj.
 
Det är något med mig och B-filmer med hajar...haha... Jag lyckas hitta de konstigaste filmerna hela tiden. Denna är dock skapligt spännande för att vara just en B-film med hajar. Roande för stunden och absolut inte det sämsta jag sett i effektväg heller. Något att se om man inte har något annat kanske? Julian McMahon från Nip/Tuck och Charmed är det mest kända namnet jag känner igen i denna film.
 

Stolpjakt blev kantarelljakt

Igår var vi och stolpjagade igen i närheten av där vi var i förrgår. Men till slut verkade det mer bli en kantarelljakt, för vi hittade verkligen kantarell överallt. Connors kommentar när vi hittade på sjunde stället: "Åh nej, inte meeer svamp"...hahaha...
 
Skogens guld.
 
 Min skjorta fick agera svamppåse eftersom vi inte planerat att plocka svamp.
 
 Det var en hel del svamp.

Stolpjagat och firat med studs

Igår var vi och tog 6 stycken på svart nivå och då är det lite svårt för Connor, men det gick bra så efteråt firade han med studs på Ingestrands camping. Jag firade att jag hittat kantareller genom att mumsa på dem helt smörstekta...mmmm... Det fanns väldigt mycket smultron, vildhallon och blåbär också. Förstnämnda gick jag och plockade en hel del av. Det är så härligt att komma ut i skogen ibland! Om bara myggen kunde lämna en ifred också, men så rogivande och härligt i skogen ändå.
 
 
 
Det var fullt med större barn på luftkudden, men det gick bra att hoppa ändå. Connor flög bara litegrann som en vante hit och dit då och då...hehe...
 
 Vi hittade sällskap under Stolpjakten också (utöver myggen och myrorna det vill säga). Så fin!

Snygga kläder på second hand

Häromveckan hittade jag ett par svarta jeans och en härlig klänning. Sammanlagt kostade de 20 kronor! Köpta på Miljömyran i Arvika.
 

Sett filmen Fifty shades of Grey

Spoilers förekommer absolut!
 
Studenten Anastasias liv förändras när hon träffar den svårmodige miljardären Christian Grey.
 
Gillar ni den här filmen så kan jag rekommendera er att sluta läsa min recension nu. Jag har tyvärr inget gott att säga om den.
 
Jag hade förväntat mig värsta grejerna med tanke på hur folk pratat om den här, men fann filmen överraskande trist och grå (ingen ordvits menad). Det är missar i konversationer och manus känns taffligt. Dakota är inte det minsta trovärdig i sin roll som blyg och osäker och det finns inget som helst liv i Jamie Dornans ögon (ni som läst tidigare recensioner av mig vet hur mycket vikt jag lägger vid att skådespelare ska kunna uttrycka sig med ögonen). Mr. Grey blir därför en platt och tråkig karaktär som jag inte kan relatera till alls. Sidonot: Dakotas röst är väldigt lik hennes mammas röst (Melanie Griffith). Tänk hur det kan gå i arv...
 
En del har kallat denna film romantisk. Kan säga att jag inte alls delar den synen på "romans" i så fall. Mr. Grey är extremt kontrollerande och trots att Anastasia aldrig skriver på det där kontraktet så lägger han sig i allt hon gör ändå. Hon får inte dricka alkohol får hon är "i risk" då (victim-blaming och ägandekänsla). Han vill bestämma allt (inklusive vad hon äter, hur hon tränar, vilka hon umgås med o.s.v.) och vill i princip ha en levande docka. Detta maskerar han som "omtanke om henne". Detta är absolut inte en relation att sträva efter. Det är en kall uppgörelse där han vill köpa henne med ett kontrakt som är fruktansvärt (har redan nämnt saker här ovan som han vill bestämma, men där ingår även att hans ord är lag och att hon inte får säga emot eller ifrågasätta honom). Han stalkar henne och respekterar inte när hon säger hejdå utan stannar kvar. Som tur är så visar hon lite bestämdhet och går inte med på kontraktet, men varför hon fortsätter dra in honom i sitt liv förstår jag inte. Att han blev sexuellt utnyttjad som barn är INTE en ursäkt för honom att få behandla kvinnor på det viset. Som en slit-och-släng vara som han kan göra sig av med efter att han tröttnat.
 
Skönt nog lämnar hon honom i slutet, men eftersom det kommer uppföljare så antar jag att det inte är över där... suck... Troligtvis tror hon att hon kan ändra honom och att han är "spännande". Trodde det skulle vara mer sex i filmen med tanke på hur folk pratat om den, men inget chockerande eller mycket alls. Man ser mer i ett vanligt avsnitt av True Blood än i denna film.
 

Respekt går åt båda håll

Jag läste precis om att troende av annan religion och ateister ska respektera kristna traditioner och t.ex inte ha något emot skolavslutningar i kyrkan, att man sjunger psalmer och en präst talar. Partierna i högerblocket har till och med lämnat förslag på att konfessionella inslag ska få förekomma då det inte är förknippat med studier. 
 
Min fråga är då, var är respekten åt mitt håll? Jag har inget emot att vara i kyrkan och har alltid respekterat de som valt det. Jag har avstått från psalmer, böner etc. för att jag är icketroende, men att delta passivt har inte varit några problem. Skinn på näsan har jag tyvärr behövt då det varit ganska många som tyckt sig ha haft rätten att nedvärdera mina åsikter trots att jag inte yttrat något negativt mot dem. 
 
Tänk er då barnen. Jag säger alltid till mitt barn att om han vill delta i något så gör han det och att mamma stöttar hans val, men om han inte vill delta så är det också ok (att han kan titta istället) och jag stöttar då med. Hur kommer detta låta för honom när ETT sätt blir standard? När man tar för givet att "så här ska alla göra för det är VÅRA traditioner"? Ska han behöva skaffa skinn på näsan ifall det är något han inte vill delta i? Hur kommer hans mammas ord att verka när han ser att det "visst är så vi SKA göra"? (Det jag menar är alltså inte studier utan valet mellan ett aktivt eller passivt deltagande i högtider och traditioner.)
 
Låt alla få välja mellan aktivt och passivt deltagande och gör ingen av delarna till något "konstigt". DÅ finns det respekt åt alla håll!

Fixat förvaring à la Connor (Super Mario)

Det kommer ske en del förändringar i Connors rum i augusti eftersom han kommer få en fullstor säng i födelsedagspresent. Det här är en förberedelse kan man kanske säga. Han kommer få en ny förvaringsmöbel då en del hyllor inte får plats med en fullstor loftsäng på rummet och en av de mindre hyllorna som försvinner är hans Nintendo-hylla där han har alla sina Nintendo-figurer. De har nu fått ett nytt hem i detta lilla förvaringsskåp med lådor. Connor har valt klistermärkena och var de ska sitta, måleriet stod jag för. Vi är nöjda båda två!
 
Så här blev utsidan. Vi använde väggdekaler på den biten.
 
 Så här såg den ut innan fix. Köpte den på Panduro till nedsatt pris.
 
 Insidan.
 
 Målade med Sky Blue från Panduro. Hade kvar färg från då jag fixade ena kortsidan på Connors stora hylla.
 
 Jag gillar verkligen den här nyansen! Den ger ett lugn och den passar perfekt som bakgrund till Mario med vänner.
 
 Fin detalj med tungan.
 
 En heeeel del smålådor. Målade inte insidan på dem, utan bara utsidan.
 
 
Alla klistermärken på plats och förvaringsskåpet är klart!

Stadsloppis Arvika idag 10-15

Kom gärna förbi mitt bord! Har väldigt blandat med saker. Leksaker, barnkläder, damkläder, prydnader, barnskor, hushållsartiklar, böcker, cd, dvd etc. Kommer köra barnrea så varje barnplagg (ej ytterplagg) kostar 10 kr/st. Upp till storlek 110 (inte så mycket kvar av de mindre storlekarna, men en del). Tar kontant och swish.
 
Bild från förra gången jag var med. 2014.

Sett filmen House at the End of the Street

Spoilers förekommer!
 
En ung kvinna (Jennifer Lawrence) flyttar in i ett hus med sin mamma (Elisabeth Shue). Grannhuset har dock ett rykte om sig efter att det hände en hemsk olycka där.
 
Det här var en riktig dussinskräckis, fast med bra skådespelare. Det känns lite ovanligt. Bra skådespeleri, fast en dålig film...hmm... Den innehåller dock en tanke-twist som gör att den inte sjunker ner till värdelös-stadiet i alla fall och den erbjuder spänning vid något tillfälle, troligtvis tack vare Jennifer Lawrence. Lättglömd och lätt att missa skulle jag tro. Kanske något att se för den som gillar Jennifer Lawrence då, annars spelar det nog ingen roll.
 

Goodiebag och piñata

Midsommarhelgen var Connor på kalas och fick där en goodiebag och samlade även på sig lite godis och dinosaurier från en piñata. Kan säga att flera av tatueringarna och klistermärkena är redan använda. Han hade så kul på kalaset, trots att han egentligen bara kände födelsedagsbarnet och dennes syskon. Han kan vara blyg, men han är definitivt inte så blyg som jag var som barn.
 
Dinosaurietema.

Nattlinne som passar som sommarklänning

Jag fick syn på denna på Lindex och det stod "nattlinne". Jag klarar inte långa nattlinnen då jag är väldigt rörlig när jag sover. Skulle bara trassla in mig. Men jag tycker den var så fin att den passar till sommarklänning. Den är hellång och når ner till golvet för mig.
 
Fin spetsdetalj i ryggen.

Minnestavla över Connors namngivning

Jag köpte en riktigt härlig minnesram på Gekås sist jag var där. Häromdagen pysslade jag med att få till en namngivningsminnestavla till Connor och jag är riktigt nöjd med resultatet.
 
I ramen har jag fäst kilten med sporran som han hade på sig under namngivningen, ett program från dagen, tackkortet vi skickade ut till de som deltog samt två presenter. Det enda ett halsband med Connor graverat på det och det andra två små burkar med "Min första tand" och "Min första lock". Hårlocken ligger på plats, tanden är inte tappad än.
 
 Nålar följde med och bakgrunden är mjuk och var lätt att fästa sakerna i.

Varför dömer folk olika?

Folk blir helt tokiga när de hör om något bråk på asylboende, flyktingboende och liknande. Allt "de" gör är att bråka, det "vet man ju" sägs det. Hallå?? Hur ofta bråkas det inte på stan, på krogen, i folks hem och så vidare? Uppenbarligen så finns det folk som bråkar som INTE är asylsökande och flyktingar. Var är alla uppgivna kommentarer då? Om ni inte ser lika på samma sak och skiljer på det bara för att det ena begås av någon som tillhör en grupp ni ogillar så kan ni lika gärna hålla k*ften! Våld är våld oavsett vem som är ansvarig! Det ska bedömas lika och "inför lagen är alla lika" ska gälla. Det är en grundläggande mänsklig rättighet! Lättläst källa: Dina rättigheter (artikel 7). Mer ingående källa: Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter.
 
Även om man tyvärr kunnat påvisa att folk inte döms lika för samma brott så betyder inte det att detta är rätt. Det är bakläxa när det händer!

På bio: Independence Day - Resurgence

Spoilers förekommer!
 
För 20 år sedan anfölls jorden av en främmande befolkning från rymden. Den gången vann människorna. Nu är rymdvarelserna tillbaka för hämnd.
 
Om man ser denna film som fristående så är den ok, men tänker man på den första så funkar den inte. Ja, det är en del skådespelare med som var med i den första också, men det är nog det enda som de har gemensamt. I denna har man vräkt på med cgi-effekter (vilket var rätt väntat) och den ger inte alls samma känsla som den första. Jag har inget emot cgi om det används sparsamt på sådana saker där man absolut inte kan lösa det på annat vis, men ofta känns det som att just möjligheten till cgi gör att filmskapare proppar filmerna fulla. Det ger bara en fejkkänsla och jag har svårt att engagera mig när det inte finns något djup eller konstverk med det hela. Cgi ger just en glättig känsla.
 
Att återse skådespelarna från första filmen var både härligt och ledsamt. Nostalgiskt att se dem igen, men vad de har åldrats. Självklart att man gör det på 20 år, men ibland känns det som att ens filmhjältar lever för evigt. Handlingsmässigt så greppar man efter halmstrån för att kunna göra en film, känns det som. Och det är totalt upplagt för en film till ifall den här lyckas någorlunda, vilket jag inte hoppas på. Se den första och njut av specialeffekterna, känslorna, musiken... Försök skilja uppföljaren från den om ni kan, för som jag skrev... ser man denna som fristående så kan den vara ok.
 

RSS 2.0