Tävla om biobiljetter till Hunger Games: Catching Fire

Jag är med och tävlar! Gör det du också. Du behöver bara gå till A Film and TV Freak Like Me och följa anvisningarna.
 
En favoritfilmblogg! Designen är väldigt läcker också!

Sett filmen The Hills Have Eyes 2 (2007)

Spoilers förekommer!
 
En grupp med soldater, fortfarande inne i sin utbildning, ska leverera en last till ett forskningsläger i bergen. När de kommer dit finns inte en människa i sikte och de börjar utforska området för att se vad som hänt.
 
Man förstår direkt vad som kommer hända. Den är ungefär som 1:an fast med soldater istället för en familj. Den är otroligt äcklig och inte det minsta skrämmande, förutom just det att de ALLTID "bara" dödar männen, men kvinnorna ska de våldta och kränka något otroligt innan de dödar dem. Sjukt! Effekterna är väl ok, men i och med att de överanvänds och allt är för mycket så spelar det ingen roll.
 
Jag tycker också att det är lite förvånande att en grupp soldater består av två kvinnor som är riktigt "fina" av sig. En av dem skärper sig, men just med tanke på att militärutbildning faktiskt är väldigt hård så undrar jag varför de till en början är så "hoppiga" och totalt okunniga av sig. Verkar som att de nästan inte vet hur man avfyrar ett vapen förrän efter ett tag. De karaktärerna hade de kunnat jobba lite mer på, men vad kan man förvänta sig av en sådan här film egentligen?
 

Bara barnkläder

Ibland i klädbutiker hör jag föräldrar säga till sina barn: "Kom så går vi till pojkavdelningen (alternativt flickavdelningen) och kollar ut kläder till dig" och på detta subtila sätt talar de om för barnet vilken mall som är acceptabel för deras kön.
 
Jag säger barnavdelningen och lämnar allt öppet för mitt barn och han brukar välja från hela avdelningen utan begränsningar. "Han kommer bli mobbad" säger ni. "Jaha, av dina barn då?" undrar jag.
 
Säger du till din pojke att: "Nej, du ska inte dit. Dina kläder är här på POJKavdelningen" så kommer han kanske sprida detta vidare. Han kommer tro att det måste vara så. Om en pojke då har något som anses "tjejigt" på sig måste han "rättas" och där har mobbingen startat.
 
Så lär inte ditt barn att tjejavdelningen är sämre, för det är exakt det du gör när du förbjuder det. Det är vanligare att tjejer "tillåts" välja fritt och det tyder också på att "tjejigt" anses sämre. Nedvärdera inte något på grund av färg, utförande och så vidare. Ifrågasätt istället varför "tjejkläder" oftast är mindre i storlek, i skörare material, mindre lekvänligt och så vidare. Skänk även en liten fundering kring varför flickor i "pojkkläder" inte väcker någon uppmärksamhet medan det är så "fel" för pojkar att ha "flickkläder".
 
(Och NEJ, jag säger inte att föräldrar nödvändigtvis behöver sätta på sina söner klänningar, men det finns många andra plagg än just det.)

Sett filmen Up in the air

Spoilers förekommer!
 
Ryan älskar sitt rotlösa liv där han reser runt från plats till plats i sitt jobb. Lever mer på hotellrum än i sitt eget hem. Men så ska företaget spara in och digitalisera, vilket för Ryan innebär risken att han blir markbunden.
 
Jag vet inte vad jag förväntat mig av denna film, men inte detta. Den är mer seriös än jag trodde. Trots tidigare seriösa roller har jag lite svårt att föreställa mig George Clooney i en sådan roll. Trots att jag redan då jag såg honom i Cityakuten såg potential i honom och att han kunde göra seriösa roller, så är jag nog van vid att han i början av karriären inte fick chansen utan gjorde väldigt oseriösa saker.
 
Han är riktigt bra här och jag tycker även att Anna Kendrick är intressant! Vera Farmiga har jag dock sett i mycket mer intressanta grejer. Här försvinner hon lite och blir "blank". I tv-serien Touching Evil till exempel är hon mycket bättre än i denna film.
 
Jag tycker att filmen är riktigt tankvärd och tar upp viktiga frågor som man kan ställa sig i livet. Jag tycker synd om Ryan. Till en början lever han bekymmerslöst och njuter av sitt innehållslösa liv. Sedan när han börjar längta efter mer så får han som en käftsmäll av verkligheten. Symboliskt tror jag att man vill ha fram att liv utan innehåll blir likadana dag efter dag och att man bara existerar ytligt. Men att om man är villig att ta risken och fånga mer så får man vara beredd på att det ibland slår tillbaka. Vad är bäst? Leva ett jämnt liv utan luftgropar, varken av godo eller ondo, eller att leva ett liv där man får känna, både gott och ont?
 
 

Leksaker leksaker leksaker böcker böcker

Här är det som jag hittade i mina föräldrars förråd senast då det gäller leksaker och barnböcker. Det enda som inte är med på bild är en sorts "pärlplatta". Vet inte vad de heter så det får komma någon bild framöver så jag kan få hjälp med den saken.
 
Kulram, docka med sin isbjörn (namn någon?), bil, Barbie och Rio Pacheco (från den tecknade serien Jem and the Holograms) och någon form av byggmaterial (namn?).
 
 Ett spel som går ut på att två personer bygger en varsin borg och sedan ska man försöka skjuta ner motståndarens personer och flaggor innan ens egna blir nedskjutna. Man använder sig av en katapult och en grej som jag inte kan namnet på som går mer efter golvet.
 
 Böckerna jag hittade. Två julböcker med Kalle Anka & C:o och fyra "vanliga" böcker med Kalle Anka & C:o.

Återbesök hos Memira och "karatekläder"

Idag var det dags för andra återbesöket på Memira i Karlstad. Ögonen ser jättebra ut! Synen är skarp. Jag ska droppa en droppe i vänster öga morgon och kväll bara för att det såg lite torrt ut. Det är inget jag känner av dock.
 
Pappa var med mig idag eftersom det kan bli jobbigt för mig att köra så långt och dessutom när det är mörkt, så efteråt var vi och gjorde lite ärenden. Clas Ohlson i centrum och sedan iväg till Välsviken där pappa skulle på Jula och jag passade på att kolla Lager 157 och sportaffären. Sedan mötte vi upp på nyöppnade XXL. Ett stopp i Våxnäs för att hjälpa syrran att fixa vantar på Hööks blev det och efter det blev det ICA Maxi för lite småköp och en kycklingsallad med hem från Mama´s. Sista stopp Biltema för pappa och Toys för mig. Ibland undrar jag om det är jag som tycker mest om leksaker eller om det är Connor...hehe... Blir nog målfoto på det.
 
Kom hem till en stackars sjukling. Connor var snuvig imorse, men nu har det brutit ut med feber.
 
På Lager 157 hittade jag sådana kläder som Connor velat ha. "Karatekläder" som han kallar det. Av någon anledning står det princess på dem, men det struntar vi i. Ett litet ord ska inte få begränsa någon.

Vilka skatter man kan hitta!

Förra veckan var Connor och jag hos hans morföräldrar och jag hjälpte dem att städa/kolla förrådet. Var ute efter lite saker som jag haft i min barndom som Connor kunde få och hittade en hel del. Det som detta inlägg handlar om är dock något helt annat. Jag hittade en superfin servis som min farfar skaffat från Rörstrand. Två stora flata tallrikar hade tyvärr gått sönder, men i övrigt var den hel och fin. Och jag FICK DEN! Jag blev jätteglad för vi hade ingen fin servis utan bara en blandat kompott av tallrikar och fat.
 
Mönstret på servisen föll mig verkligen i smaken. Så fint!
 
Så otroligt snällt av mina föräldrar att vi fick denna!

Juliga gardiner

Nu är gardinerna uppe i alla rummen. Det blev även en omflyttning från ifjol då det gäller några kulor vi har med små ledlampor inuti. De passade inte i köket längre, men i vardagsrummet blev det fint.
 
Vardagsrummet, sovrummet och köket till vänster. Tvättrummet och Connors rum till höger.

Fixat Connors julkalender

Vi köpte en stor grej och så har vi delat upp det i bitar istället för att köpa många smågrejer. Mer ekonomiskt på det viset och så är det nyttigt för Connor att lära sig tålamod. Att få en sak en dag och sedan nästa dag få nästa grej så det går att bygga vidare. Ska bli spännande att följa det hela och jag ser fram emot att leka med slutresultatet jag också.
 
Robin och Connor var till affären under tiden som jag fixade med detta och det var bra av två skäl. Ville inte att Connor skulle se innehållet och blev själv väldigt rörd eftersom denna julkalender är broderad av min moster Sylvia. Connor fick den av henne inför sin första jul och vi har använt den varje år. Att hon togs från oss i så ung ålder så hon inte får se honom växa upp gör mig så ledsen.
 
 Bit för bit kommer Connor få detta garage och 6 stycken bilar. Alla bitar fick inte plats i strumporna så då ligger det en lapp i strumpan där det står: "Se i lådan". Där har jag numrerade påsar.

Kursen REDE - Om empatiutveckling hos barn

Kursen jag var på i Stockholm i oktober handlade om REDE (Respekt, Empati, Djur, Etik). Jag hade haft kontakt med anordnaren och frågat om jag kunde få en reservplats någon gång eftersom kursen egentligen är för de som jobbar inom förskola och skola. Nu fick jag det!
 
Kursen var på strax över 2,5 timmar och det var intressant från början till slut. Vi var 10 deltagare och kursledaren. Skönt nog så började vi med fika innan kursen drog igång. Jag kom direkt från tåget så hade inte hunnit äta något. Sedan gick vi till kurslokalen där presentationen började.
 
Kärnan i REDE är empatiutveckling. Något som jag anser är väldigt viktigt för barn! Man ser fler och fler ungdomar och äldre som inte bryr sig, som förstör, som anser sig ha rätt att säga vilka elaka saker som helst till folk och på nätet eskalerar hatet enormt (troligtvis på grund av att många personer vågar vara elaka då de kan "gömma sig" och vara anonyma. Tror inte många av dessa skulle våga säga saker på riktigt.). Jag tror att mycket grundläggs redan i tidig ålder och att det är bra att vara med från början för att få folk att bli mindre egocentriska och ha större förståelse för andra levande varelser.
 
Den empatiska processen delas in i tre områden.
  • Affektiv empati - känna vad den andre känner
  • Kognitiv empati - förstå vad den andre känner
  • Empatisk precision - förmåga att avgöra vems känsla det är
Att bli lyssnade på och respekterade som barn är viktigt för utvecklandet av empati, men det slutar inte då. Det är en pågående process under hela livet.
 
Att härma mimik är en metod till empati. Vi har så kallade spegelneuroner som gör att vi speglar andra. Något som troligtvis alla varit med om är att om någon gäspar så "smittar" det. Det räcker med att se en bild på någon som gäspar så börjar man själv gäspa. Nu när jag skriver om att gäspa så sitter jag och gäspar för fullt eftersom jag för mitt inre ser en gäspning. Så lätt kan det "smitta" alltså. Dessa spegelneuroner kan förtvina om de inte stimuleras. Det är vanligt att bebisar härmar ett ansikte de ser framför sig. Gapar, räcker ut tungan, ler och så vidare. Men för bebisar och barn som inte får detta så förtvinar alltså egenskapen. Så länge som den finns kvar så finns det dock chans att "rädda" den och att stimulera så att den växer.
 
En undersökning som visades på kursen visade på att kvinnor överlag känner mer empati än män. En undersökning av REDE i skolan visar även på att de som haft mest nytta av kursen är pojkar. Deras empati har ökat med hjälp av REDE-träningen. För flickor har det inte ändrat så mycket. Jag tror att detta beror på att barnen blir bemötta på olika sätt beroende på deras kön. De har olika förväntningar på sig och påverkas på olika vis. Till exempel så förväntas att flickor ska vara omtänksamma och omvårdande och pojkar förväntas vara bråkiga och ta plats. Har man den förväntningen på ett barn så brukar hen börja leva upp till det. Om bara en viss typ av aktiviteter och beteende uppmuntras så formas barnet efter det. Barn är inte dumma så de märker när något inte är önskvärt från den vuxnes sida och de märker när något är populärt. Även kompisar kan ha den inverkan på lite äldre barn. Även icke önskvärt beteende kan framträda om barnet märker att DÅ får hen uppmärksamhet.
 
Själv så tycker jag att den här sortens empatiutveckling och träning borde vara ett obligatoriskt inslag i skolan. Tänk om vi kunde få en värld med mer förståelse, medkänsla och sammanhållning! Empati tar förstås inte bort att man tycker olika, men det tillför att man kan förstå och/eller har viljan att förstå och känna för sin omgivning trots olikheter.
 
Kursen var, i mitt tycke, riktigt lyckad! Kursledaren var riktigt bra och det tillför mycket det också. För er som är intresserade och jobbar inom förskola och/eller skola så är kursen kostnadsfri. Kolla in mer HÄR.
 
Boken Mini-REDE hade jag redan skickat efter. När Connor blir äldre ska jag skicka efter REDE-boken också. Mini-REDE innehåller mycket pyssel, lekar, diskussioner och fina tips på hur man använder sig av detta. Den följer skolplanen.

Freddie's minne

Idag är det 22 år sedan Freddie Mercury dog. Lyssnar ofta på Queens musik, men en sådan här dag blir det lite mer.
 
 There must be more to life than this - Freddie Mercury & Michael Jackson.
Jag gillar bara några låtar som Jackson gjort, men lite skoj att höra denna duett. Freddie's röst är mer min smak. Stark och klar. Har märkt att detta är något som går igen i de flesta artister/band jag gillar.

Årligt i Tvärud

Idag var vi på den årliga adventfesten i Tvärud. Lotterier, sång, musik och umgänge. Mysigt och roligt! Connor satt stilla ända tills det var dags för det sista lotteriet, det stora lotteriet. Då hittade han en jämngammal kompis och de busade för fullt. Eftersom han redan suttit still i två timmar vid det laget så tyckte jag att det var ok om han sprang lite. Försökte säga till honom när han blev lite högljudd bara, så de andra kunde höra dragningen.
 
Connor vann två gånger på godisgranen. Första gången tvekade han inte utan valde Mario-käpparna direkt. Andra gången var lite svårare, men till slut blev det en bil.
 
Jag hade rejäl tur. Mina vinster till vänster. Två prydnadstomtar, två burkar pepparkakor (oj oj), servetter, godis, skål och en stor tomte. Till höger är innehållet i paketet jag köpte på paketauktionen. Knäckebröd och choklad. Connor fick ett paket också, men det har han lekt med nu ikväll så det är lite utspritt. Det var en sorts Spindelmannen-grej i alla fall.

Julmarknad på Gunnarskogs Hembygdsgård

Connor, hans mormor och jag var till Gunnarskogs Hembygdsgård idag på julmarknaden. Det blev bara en kort stund för det var tätt med folk. Roligt att det lockar så mycket folk! Connor fick fiska fiskdamm och jag köpte några lotter. Hade tur och vann två grejer och Connor fick napp såklart.
 
Connors "fisk".
 

 Mina vinster.

Sett filmen Den andra systern Boleyn

Spoilers förekommer absolut!
 
Två systrar kämpar om kung Henry den VIII:s uppmärksamhet och försöker ta sig uppåt i hierarkin.
 
Jag tycker att detta var en helt otroligt bra film! Gripande och välspelad redan från start. Dock så ser Eric Bana förbannad ut precis hela tiden. Kanske dags för honom att lära sig hur man ändrar ansiktsuttryck. Natalie Portman och Scarlett Johansson är fantastiska och trovärdiga i sina roller!
 
Filmen utspelar sig under Henry den VIII:s regeringstid då han desperat vill ha en son till arvinge. Något hans fru inte lyckats ge honom. Pappan Boleyn ser chansen till att höja sin familjs status genom att få en av sina döttrar gravid med kungens barn. Vid en del tillfällen i filmen blir jag förbannad. Vilken hemsk tid att leva, då en pappa sätter status före sina barns lycka och välmående! Det finns sådana än idag och det är hemskt, så tro inte att jag tror att sådant bara hände "förr". Men det var vanligare och helt accepterat förr. Döttrar var visst till ingen nytta. Allt som dög var söner.
 
Kvinnor blev verkligen behandlade som att de inte hade någon kunskap, inget vett, ingen själ. Alla relationer och det som händer sätts dock i skuggan av en sak. Relationen mellan systrarna. Den är helt otrolig. Trots att den ene är falsk och gör hemska saker mot sin syster för att höja sig själv så förlåter den andra systern detta och i slutändan så hittar de varandra. Anne Boleyn (Natalie Portman) blev till slut mamma till en tronarvinge trots att detta inte var en son. Hennes dotter Elizabeth I ärvde tronen. I och med detta så slutar filmen med en positiv ton.
 
Rekommenderar den verkligen, även fast den brittiska dialekten är lite "siså" ibland.
 

Framsteg på barngympan

Vad jag blev stolt över Connor på barngympan i förrgår! För första gången var han med på ALLA lekarna och redskapsgympan och hade superkul! Log och skrattade nästan hela tiden. Tidigare har han varit med på redskapsgympan för den var han van från lillgympan som vi gick i två terminer innan det blev storgympan istället, men lekarna släppte det på nu. Vilket framsteg! Så roligt att se!
 
Allra först när vi kom till idrottshallen och gympan inte hunnit börja så sprang han tio varv i salen på egen hand. Jag var lite orolig för att han skulle krocka med de äldre barnen som sprang runt (det är barn mellan 3-6 år gamla i gruppen), men det gick så fint så. Första leken hette något med Gammelgäddan och andra leken var Ett, två, tre, rött ljus. Jag tycker verkligen det är en bra grej för oss att vara med på denna gympa då Connor lär sig mycket, både lekar och att samsas med många andra barn (det var 20 barn i förrgår). Bra förberedelse inför förskoleklass. När han blivit lite äldre så ska han få vara själv utan någon av oss föräldrar också. Bra förberedelse även det.
 
Är riktigt "mammastolt" över honom!
 
Är inte hemma just nu så har ingen gympabild. Istället för ni se en bild på när Connor hjälpte mormor och morfar att dela upp lammkött som de fått av en granne som har får.

Sett filmen Real Steel

Spoilers förekommer!
 
I en inte alltför avlägsen framtid har robotboxing blivit en stor grej. Strulige Charlie försöker hitta en robot så han kan komma tillbaka in i matchen, samtidigt som en före detta flickvän lämnar deras 11-årige son hos honom så de kan lära känna varandra.
 
Det är en väldigt förutsägbar film, men den är trots det helt ok. Det är skådespelarna och karaktärerna som gör filmen. Till slut börjar även roboten att kännas som en riktig karaktär. I bakgrunden av matcherna så handlar filmen om relationer. Det är lite väl tillrättalagt alltihop, men det är även en roande film för stunden. Effekterna är för det mesta skapligt bra.
 

Originalhamburgare

Jag såg en bit av en dokumentär om hamburgare nyligen och blev sugen på att testa originalreceptet eftersom jag inte gillar hamburgare annars och speciellt inte hamburgerbrödet som jag tycker är otroligt intetsägande.
 
Originalburgaren är enkel.
Man gör hamburgare av köttfärs, bara köttfärs. Sedan lägger man den på en vit brödskiva och ovanpå lägger man en skiva ost och en skiva tomat och en vit brödskiva. För att göra originalet helt som original måste man ha en speciell sorts grill med riktig eld och det har inte vi, så fick nöja oss med en grillpanna.
 
I originalet så steks hela grejen på en gång, men eftersom vi inte har en sådan grill då så stekte vi hamburgaren för sig först och sedan lade vi den tillsammans med resten och stekte lite mer. Helst ska hamburgaren vara rosa inuti också, det smakar bäst då rekommenderade de i dokumentären. Våra var inte rosa. När den är färdig delar man den i två trekanter så blir den enklare att äta.
 
Det kanske inte ser mycket ut för världen, men jag tyckte det var mycket godare än vår tids hamburgare.

Redan börjat med julgardiner

När man bara orkar saker i en viss utsträckning så gäller det att planera. Ta lite då och då. Därför satte jag upp den första julgardinen idag. Köpte en ny metervara från Jotex då vi haft samma julgardin i vardagsrummet så länge som vi bott här och jag tyckte det var kul med förändring.
 
Fjärilen brukar bytas ut under vintern så den ser lite malplacerad ut bredvid fåglarna, men som jag skrev... jag tar och plockar och grejar lite då och då. Älskar vår utsikt!

Titta på E-sport?

Nja... jag får ungefär samma känsla av att titta på E-sport som jag fick som barn då man var tvungen att vänta på sin tur för att få spela NES, eftersom vi kunde spela max 2 åt gången (ibland så lite som 1 åt gången) med de spel och kontroller som jag hade.
 
Ni vet kanske vad E-sport är, men för er som inte vet så handlar det om lag/tävlande som spelar elektroniska spel på antingen dator eller konsol mot varandra. De spelar antingen via internet eller ett lokalt nätverk. E-sport är på uppsving och visas till och med på tv. Men jag förstår inte nöjet. Jag tycker det är mycket roligare att spela själv och är väl lite ego på det viset. Att titta när någon annan spelar har aldrig varit min grej. Jag vill dessutom gärna lära mig saker själv också och om man tittar på när någon annan spelar och de går förbi den nivå man själv är på så förlorar spelet en del av sin lockelse. Jag vill se saker för första gången när jag spelar själv.
 
Hur spelar ni? Tycker ni det är kul att titta när andra spelar?
 
Enda spelet jag någonsin "bara" kunnat titta på. Fast satt förstås och försökte dirigera Robin (som spelade) muntligt ändå så helt kan jag inte släppa spelandet...hehe...

Intyg från Djurskyddets kurs

Idag kom intyget på att jag gått REDE-kursen via Djurskyddet. Så kul!
 

Sett filmen New Alcatraz

Spoilers förekommer!
 
I Antarktis finns det säkraste och hårdaste fängelset på hela jorden. När man borrar inuti fängelset borrar man för djupt och väcker upp något man inte är beredd att möta.
 
Jag har en liten dragning mot B-filmer, för de kan vara riktigt roande. Ibland överraskas man med att de faktiskt är riktigt bra också. Det som gäller denna film är: roande. Den finns inte bra på ett enda ställe. Skådespelarna är stela, miljön är dåligt gjord, effekterna är kassa och handlingen uteblir. Men jag skrattar som bara den åt allt. Dean Cain är väl det "största" namnet i filmen, men jag känner även igen Mark Sheppard som spelade en psykotisk mördare i ett avsnitt av Medium.
 
Hade effekterna varit aningen bättre så hade jag nog suttit och önskat att den där stora ormen (just det... en orm!) kunde käka upp allihop riktigt snabbt just för att de var så dåliga skådespelare (Mark Sheppard var jättebra i Medium, så det var lite synd).
 

Filmkväll igår

Igår kväll begav Robin och jag oss till Maria och Daniel för en filmkväll. Även syrran och Sandra var där och det blev riktigt trevligt! Filmen var musikalen Les Misérables (ni kan läsa min recension HÄR då jag såg den på bio med Maria). Det fanns gott om snacks och härliga muffins med fyllning så det blev en riktig gottekväll. Tack för allt Maria! Och tack till er andra som var där för trevligt sällskap!
 
Övertrötta som vi var mot slutet så hade syrran och jag skoj med att uttala denna karaktärs namn - Enjolras.
"ÄNJOLLRASS" hihihihi...

Lite "gamla" favoriter

När man nämner Bee Gees så tänker nog folk först och främst på Saturday Night Fever och låten Stayin´alive. De gjorde rätt sköna discolåtar tycker jag, men min favoritskiva med dem kom på 90-talet. Skivan hette Still Waters och denna låt var min favorit.
 
 
I could not love you more.

Dagens loppis

Idag var jag med och sålde på loppis i Charlottenberg. Det gick sådär. Helt ok, men det var lite folk och många säljare. Jag fick ihop en slant efter att bordplats betalats i alla fall och blev av med några grejer som kan komma till nytta någon annanstans.
 
Mitt bord och min klädstång. Och där ser ni mig i spegeln också. Darth Vader på tröjan...hehe...

Loppis Charlottenbergs Folkets Hus 16 november!

Loppis loppis loppis! Kom och fynda! Jag har med mycket olika grejer, bland annat en hel del barn- och vuxenkläder. Många säljare! Hoppas vi syns imorgon! Mellan klockan 10-15 håller det på.
 
Välkomna!

Sett filmen Jack Reacher

Spoilers förekommer!
 
Jack Reacher är en person utanför lagen som undersöker ett brott som inte verkar vara så glasklart som det är upplagt.
 
Jag tycker att filmen i sig är riktigt bra, men tyvärr faller det på huvudrollsinnehavaren. Tom Cruise passar inte som Jack Reacher. Jag kan tänka mig Steve McQueen i denna roll. Han skulle passa perfekt! Det är tyvärr inte möjligt, men om vi går tillbaka till nutid då... Karaktären är smart, konsekvent och kapabel. Tom känns mer som en vanlig actionhjälte som bara gör sakerna, men inte har hjärnan bakom det. Därför funkar det inte i denna film. Det skulle behövas en skådespelare som kan uttrycka allt med ögonen och visa verklig tankeverksamhet bakom allt istället för att bara följa steg automatiskt.
 
Eftersom huvudrollen faller så faller en hel del av övriga rollbesättningen också. Kemin finns inte där.
 

Testat fibromassage

Idag testade jag fibromassage och jag kan direkt säga att det verkligen var annorlunda jämfört med annan massage. Mot ALL annan massage jag testat. Det var den första massagen där beröring inte gjorde ont. Helt otroligt! Jag har sagt till de som gör klassisk massage att jag har fibro så de får ta det löst och försiktigt och det har de gjort, men det är verkligen helt andra rörelser jämfört med denna fibromassage.
 
Den var inte som taktil massage heller. Det var i princip inget tryck, inget knådande. Rörelserna varierade mellan stora och små. Allra först tänkte jag att det var "feschligt" och att det nog inte skulle kännas så mycket. Men det var bara till en början. Det var en helt underbar massage! Jag ska gå två gånger till inom det närmsta så får vi se hur det funkar.
 
Precis efteråt var jag lite yr och senare så har jag upplevt som en frossa fast utan feberkänsla. Bara att kroppen haft konstant gåshud. Nu 4-5 timmar efteråt har jag ont i skuldror, nacke och huvud trots att jag druckit väldigt mycket vatten och fått springa på toaletten i varje reklampaus på Agents of S.H.I.E.L.D. och Dallas (och det är MÅNGA reklampauser i de programmen kan jag tillägga). Det ska bli intressant att se hur det blir nästa gång! Vet inte om detta är en massage för folk utan fibro...för om man tål lite "tag" så kanske det känns för klent med detta, men för mig med denna smärtproblematik kändes det jättebra!
 
Denna olja och vetekudde användes under behandlingen. Bildkälla: Kosmetikkompaniet.

Ordning på arbetshörnan

Nu har jag påbörjat processen med att få en arbetshörna med mer ordning. En hörna som får en att tycka att det är kul att sätta sig där. Det är en kombinerad jobb- och privathörna, eftersom jag gör det mesta av mitt jobb hemma. Därför tycker jag också att det är viktigt att båda får sin egen plats.
 
Arbetsdelen av min hörna. Skaffade ett dokumentställ för alla viktiga och aktuella papper och flyttade pärmarna, stämplarna och hålslagaren till samma hylla.

Fortfarande en del vanor och känslor kvar

Det är en vecka sedan jag gjorde laseroperationen på ögonen. Sista dagen med antibiotikadroppar 6 gånger per dag alltså och det ska bli skönt. Tårvätskedropparna har jag också tagit 6 gånger per dag, men framöver behöver jag bara ta dem vid behov. Det ska bli skönt att slippa allt droppande och så kanske mina ögonfransar inte behöver vara konstant ihopklibbade. Ögonen känns riktigt bra! Det är en dimma fortfarande, men synen är skarp i övrigt. Lite ljuskänslig är jag, men solglasögon var jag bara tvungen att använda de två första dagarna.
 
Något som däremot är kvar är mina vanor och känslor från glasögonbärandet. Varje kväll när jag lägger mig och ska släcka lampan så försöker jag ta av glasögon som inte är där. Jag får för mig att jag glömt ta ur linser då och då. Och det allra konstigaste. Jag har som en "fantomkänsla". Ibland nyper det till bakom öronen, precis som det brukade göra när bågarna på glasögonen hamnade lite fel. När jag fått den känslan har jag försökt rätta till glasögonen, men jag har inte glasögon längre ju. Intressant hur hjärnan funkar!
 
Apropå ögon. Ta kort med blixt på katt funkar inte alltid så bra.

Blommor x 3

Det blev blommor x 3 idag. Först var vi till minneslunden med en bukett och ett ljus till Sylvia. Sedan var vi till katten Sillas grav då det är hennes födelsedag idag. Till slut som överraskning fick jag en bukett blommor av mamma för att jag opererat ögonen.
 
Minneslunden.
 
Sillas grav.
 
Min överraskningsbukett.

Olika minneslundar

Jag vet inte varför, men jag har haft lite svårt i och med att min moster blev begravd i en minneslund där det inte finns några namn överhuvudtaget. Jag vet inte varför jag har behovet av att se namn och årtal. Kanske som en del i bearbetningen av det som hänt. Häromdagen när Robin och jag var på promenad så hittade vi en minneslund här i Arvika och där hade de gjort precis så som jag skulle vilja ha det när jag är till minneslunden där Sylvia finns.
 
Anonymt i minneslunden för de som vill, men för övriga finns möjlighet att ha namn och årtal på en plakett. Det tyckte jag var riktigt fint!

Hjälp barnen i katastrofdrabbade Filippinerna

Jag är bloggare för varje barn via UNICEF och nu behövs uppmärksamheten riktas till ett katastrofområde.

Tyfonen Haiyan som har dragit in över Filippinerna har drabbat miljontals människor. Som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas hårdast. UNICEF finns på plats och högsta prioritet är nu att rädda barns liv. De får ut mediciner, mat, rent vatten och hygienartiklar till de drabbade barnen och deras familjer.

Hjälp UNICEF att rädda barns liv, ge en gåva på unicef.se eller SMS:a LIV till 72 900 för att ge 100 kr.

 

Direktlänk till insamlingen.

Glad Fars dag!

Glad fars dag till alla pappor som älskar sina barn!
 

Loppisar

Idag åkte Mirja och jag på en liten loppisrunda. Jag hittade inte så mycket denna gång, men det blev några saker i alla fall.
 
Yatzy var nyfiken på inköpen. Det blev en vårjacka och manchesterbyxor till Connor och en svart löpare med silverglittertrådar.

Stickat till Connor

En bekant har stickat ett helt set till Connor som han kan ha nu i vinter. Tusen tack! Jättesnällt!
 
Tänk om jag kunde bli så bra på att sticka! Riktigt fint!

Utförsäljning av kläder

Åter igen är det utförsäljning av kläder i lokalen ovanpå Kappahl i Arvika. Verkar som att det är det enda som den lokalen används till. Sporadiska utförsäljningar. Robin och jag var dit och tittade och det blev några mysiga strumpor i alla fall. Är mest utekläder som säljs och sådant har vi allt vi behöver redan.
 
Mysiga strumpor! Fanns ett par till med en katt på, men det fick bli ugglor istället för det såg ut som en riktig psycho-katt. Nåt för dig kanske Annelie? Hehehe... *blink*

Inga mer "sköldar" för ögonen!

I två nätter efter ögonoperationen har jag varit tvungen att ha skydd framför ögonen. Har knappt sovit något alls då jag inte är en person som kan somna på rygg. Helst ligger jag på mage och gosar ner mig i kudden. Det har inte funkat med dessa "sköldar" för ögonen. Men nu är de två nätterna slut och inatt ska jag få sova på riktigt igen!
 
Så skönt att slippa dessa!

Kasta ert skräp där det hör hemma!

"Det är en strålande torsdag i oktober. Det kokas kålsoppa både här och där inför stundande Arvikamârten. Hos oss blir det varken soppkokande eller mârtensfirande. Jag är på väg hem från Karlstad och ska snart berätta för min tioåring att hunden han har växt upp med aldrig kommer hem igen. Något så onödigt som en trasig glasflaska ledde till att hans liv fick sluta i förtid."
 
Källa: Arvika Nyheter 2013-11-08 (läs hela artikeln i det numret).
 
Så otroligt onödigt att en kär familjehund fick sätta livet till bara för att någon inte haft vett och ork nog att kasta glasflaskan i en soptunna!
 
Både djur och människor kan skada sig på sådant som lata idioter kastar omkring sig. Glasflaskor, cigaretter och liknande samtidigt som både det och skräp från McDonalds tar väldigt lång tid för naturen att bryta ner. Vissa saker bryts inte ned utan bara ligger där överväxt av gräs och väntar på nästa levande varelse som kan skada sig på det. Är det långt till närmsta soptunna? So what? Så otroligt lat och odräglig får man inte bli så man bara kastar det man bär på. Undrar även med pricksäkerheten hos en del då sopor kanske ligger slängda 1-2 meter från en soptunna.
 
Det här är en väldigt enkel sak att ta ansvar för så gör det! McDonalds får en del "dålig reklam" i och med att deras påsar skräpar ner här och där efter oansvariga kunder (enligt vad jag sett själv så kan det vara just McDonalds-skräp, cigaretter och glasflaskor som är det vanligaste skräpet här i stan). Kanske kunde McDonalds starta en kampanj som motiverar deras kunder att sluta kasta McDonalds-skräpet ute på gatan, i diket eller i naturen? För uppenbarligen är det många omogna personer som inte förstår detta på egen hand.
 

Laser på ögonen

Nu har det varit tyst här ett tag, men inte så länge som jag trodde. Igår var jag nämligen och fick laserbehandling på ögonen för att bli kvitt mina synfel (närsynthet och astigmatism) och jag trodde att det skulle ta längre tid att hämta mig än så här. Men nu sitter jag här, i alla fall för en kort stund.
 
Igår strax före 11 var jag till Memira i Karlstad. Först fick jag en genomgång av de droppar jag ska ta i en veckas tid och även lite om skötsel efter behandling. Därefter undersökte en ögonläkare mina ögon och sedan fick jag sätta på mig något liknande en duschmössa. Vill du ha något lugnande, undrade läkaren, JA tack, svarade jag väldigt ivrigt. Köra in grejer i ögonen på mig utan lugnande liksom, skulle inte tro det. En sköterska tvättade runt ögonen på mig och så fick jag lägga mig på en brits.
 
Jag har otroligt starka reflexer och känsliga ögon så förberedelserna var jobbigare än själva behandlingen. Förberedelserna bestod i att de gav bedövning i form av ögondroppar och sedan satte de i "ögonöppnare" så jag inte skulle blinka. På höger öga var det bara obehagligt, men på vänster gjorde det ont. Mycket på grund av mina reflexer då som gjorde att jag knep ihop ögonen så hårt (inte medvetet). Ni kan föreställa er att det tog över 2 timmar första gången jag skulle sätta i en kontaktlins på mig själv och förstå lite vilka reflexer det handlar om.
 
De tog ett öga i taget och då ögonöppnaren satt på plats (i ett öga medan det andra var tejpat) så sköljdes ögat med ganska mycket vatten. Jag kan inte ens titta under vatten och har, som sagt, väldigt känsliga ögon så det var väldigt obehagligt. Något de flesta egentligen klarar av utan problem och besvär. Sedan tryckte läkaren något mot ögat riktigt riktigt hårt så det svartnade. Därefter sattes lasern igång och var väl inte ens igång en halv minut per öga. Det kunde lukta bränt hade de varnat om, men det kände jag inte för vid det laget hade min näsa täppt igen (något som alltid sker då mina ögon utsätts för något).
 
Så var det klart och jag fick sätta mig upp och de frågade vad klockan på väggen visade och jag såg tydligt vad den visade. När jag kom in hade jag inte ens sett en klocka. Helt otroligt! Ögonen var rätt dimmiga förstås. Fick vila en halvtimme i ett vilorum där det spelades lite låg musik (Within Temptation på radion till och med, helt perfekt för mig). Sedan hämtade Robin upp mig och syrran (som varit på stan och fick hjälpa mig att hitta tillbaka till tågstationen där vi skulle hämtas).
 
Då började det bli kämpigt. Föreställ er att någon sätter hackad lök precis under ögonen på er och att ni inte under några omständigheter kan ta bort det. Ögonen rann väldigt mycket och sved otroligt. Ungefär halvvägs hem fick Robin stanna på en parkeringsplats för att ge mig bedövningsdroppar för det var hemskt att sitta i en bil samtidigt som ögonen var sådana. När vi kommit hem satte jag mig i sovrummet där allt var fördraget och mörkt och då kändes det bättre. Efter de första tre timmarna så släppte svidandet och ögonen slutade rinna. De första tre timmarna undrade jag vad jag gett mig in på och hur jag skulle stå ut, men det var för att jag inte visste när det skulle ge sig. Sedan när det gav sig tyckte jag att det absolut var värt det!
 
På kvällen satt jag och såg på tv. Natten var inte bekväm och det var lite sömn för de första två nätterna måste jag ha som två sköldar fasttejpade framför ögonen. Idag var jag på första efterkontrollen och allt såg bra ut. Och nu kan jag sitta vid datorn. Det är som en dimma framför ögonen, men synen är bra. På synkontrollen idag klarade jag till och med nivån som piloter måste klara för att få flyga.
 
Så nu fortsätter jag med mina droppar och att ta det lite lugnt, så går det framåt dag för dag.
 
JAG KAN SE!

Mario Kart-figurer

Tradera igen...hehe... Gillar variationen av saker man kan hitta där. Hela familjen blev förtjusta i dessa små figurer.
 
Man drar dem bakåt och släpper sedan så far de iväg på egen hand. Så nu vet ni vad vi sysslade med igår kväll då...hehe...

Använt min rabatt på Kappahl

Connor blev med till Kappahl innan vi gick till Sågudden idag. Under gårdagen hade jag sett ut lite saker som han behövde, men hade glömt rabattkupongerna hemma så därför fick det vänta till idag. Han fick även välja ut en egen sak helt själv. Det blev en Star Wars-tröja, troligtvis för att han och jag satt och kollade lite på episode 5 och 6 i helgen när filmerna visades på tv. Star Wars är lite av en favorit för mig, dock inte de nyare (även fast jag gillar själva handlingen) och så föredrar jag originalen utan extra tillagda CGI-effekter.
 
Fodrade byxor (han har likadana i svart och lila redan och vi har märkt hur bra de är), Musse Pigg-kalsonger och Star Wars-tröjan.

En solig stund på Sågudden

Eftersom solen var framme idag så frågade jag Connor om han ville till stora lekparken i Stadsparken eller till lekparken på Sågudden. Han valde Sågudden för han gillar verkligen hinderbanan där. Vi hade hela stället för oss själva.
 
Först ville Connor sitta på sköldpaddan.
 
 Sedan blev det några varv på hinderbanan. Den stora bilden i den nya headern i bloggen togs också där idag.

Läst klart: Laura Palmers hemliga dagbok av Jennifer Lynch

Spoilers?
 
Vad hände innan tv-serien Twin Peaks tog vid? Vad hände innan Laura Palmer blev mördad? Här får vi följa händelserna genom hennes egen dagbok.
 
Vissa delar är intressanta. Jag får veta lite mer bakom serien Twin Peaks som jag gillade, men som blev väldigt skum efter ett tag. En del saker är dock hemska att läsa. I början är Laura 12 år gammal och vissa saker hon gör... Jag blir riktigt äcklad av de män som gör det mot henne. De är vuxna män och gör sådant mot ett barn. Hon är förvirrad, känner sig hotad av BOB som besöker hennes mardrömmar och utnyttjar henne, står på branten mellan att vara "god" och "ond". Hon anser sig vara "ond" för att hon tänker sexiga tankar om pojkar. Hon tror att om hon slutar tänka dem så kommer BOB sluta att tvinga henne att göra saker. Huh, vad hemskt. Hela hennes historia från början till slut är riktigt tragisk.
 

Överraskningsbowling och lite nytt till Connor

Syrran var lite mystisk igår och undrade om jag hade något för mig vid en viss tid idag. Det hade jag inte så jag gick för att möta upp tidigare idag och då bjöd hon mig på bowling. Det var länge sedan! Det märktes på mitt resultat kan sägas...erhm... Det var dock riktigt skoj!
 
Efteråt så gick vi till Lindex och Kappahl där jag kollade kläder till Connor. Såg ut ett par saker på Kappahl som han behöver, men ska köpa dem en annan dag eftersom jag glömde rabattkupongerna hemma. På Lindex blev det dock en tröja i Connors nästa storlek och en pyjamas som passar nu. Skönt att ha pyjamas den här årstiden då det kan bli lite kallt i lägenheten och Connor inte så ofta ligger kvar under täcket.
 
Bowling på Rajjens. Mina två gula klot ligger och väntar.
 
Pyjamas och tröja till Connor. Tycker trycket på tröjan var väldigt mysigt. Connor blev också glad i dem.

Rosa - den farliga färgen

"I den västerländska kulturen blev rosa tillskrivet ett enskilt kön på 1920-talet eller tidigare. Från då till 1940-talet ansågs rosa vara lämpligt för pojkar eftersom färgen var relaterad till rött och därför mer maskulin, medan blått betraktades som lämpligt för flickor eftersom det var en mer känslig och prydlig färg. Sedan 1940-talet var den samhälleliga normen omvänd; rosa var lämpligare för flickor och blå för pojkar, en vana som har fortsatt in på 2000-talet." Källa: Wikipedia.se
 
Jag vill verkligen läsa "Rosa - den farliga färgen" av Fanny Ambjörnsson (och har faktiskt köpt den så den ligger här och väntar på att bli läst nu) där just detta som skrivits här ovan tas upp. Att rosa omvänt blev en "feminin" färg redan på 40-talet innebär att den ansågs vara det även då jag var barn. Men jag var absolut inte med om det så som det är idag. Flickor blir överrösta med rosa konstant hela tiden. Rosa rosa rosa rosa rosa... Knappt någon variation. Pojkar däremot ska enligt normen inte ha rosa. När jag var barn var färgen friare. Det hände att killar hade rosa ibland. Och tjejer hade många andra färger och inte enbart rosa.
 
Jag växte inte upp med att det var en "flickfärg". Kanske är det därför som jag idag inte ser det som en färg som är särskilt för flickor, utan ser den som en färg som alla andra. Kanske är det därför jag inte riktigt kan förstå hur folk kan anse att en färg är kopplat till ett kön. En FÄRG liksom. Jag tycker att alla som gillar den ska få ha den, oavsett kön och att "stämpeln" borde försvinna. När vuxna lär sina (eller andras) barn att rosa är för flickor så är ett naturligt steg i det att barnen börjar ifrågasätta om någon pojke har färgen. Tror jag spyr nästa gång jag hör något barn säga: "Det där är för tjeeeeeeeejer" med nedlåtande ton (som att det är sämre på något vis). Som Claes Schmidt/Sara Lund sa på sin föreläsning Kvinnor, män och alla vi andra: "Programmera inte nästa generation efter vad de har mellan benen, utan efter vad de har mellan öronen."

Det är ok för tjejer att ha på sig vad de vill och leka med vad de vill, men inte för pojkar. Inser ni som gör denna indelning att ni graderar det som anses som "flickigt" som mindre värt än det "pojkiga"? Varför anser ni att detta är för "lågt" för pojkar att syssla med, varför är det så tabu?

Marimej byter lokaler

Snart är det dags för Marimej att byta lokaler. Ska bli spännande att se hur det kommer bli på nya stället! Det är mycket större än förra stället.
 
Från Kyrkogatan till Storgatan går flytten. För er som inte vet och/eller inte bor i Arvika så är det en inredningsbutik.

Gottat mig med Subway

Igår efter kyrkan åkte vi för vårt månadshandlande i Karlstad. Det tog ut sin rätt på kvällen så jag var helt färdig, men kunde gotta mig med Subway framför Star Wars på tv. Eller som vi sa på "min tid" - Stjärnornas krig.
 
Min Sub är alltid ost- och oreganobröd, tonfisk, ost, sallad och vitlöksdressing. Supergott! En hellång förstås, inga halvmesyrer här inte.
 
 Connor fick en liten utökning till sin maskeradlåda från H&M. Hans favorit blev den rosa musen direkt han fick se dem.

Uppläsning av namn

Idag var syrran och jag till Gunnarskogs kyrka där vi mötte upp med våra föräldrar och några bekanta. Sylvias namn skulle läsas upp på Allhelgona och ett ljus tändas. Det var 37 ljus allt som allt, 37 namn. Efteråt fick mamma hämta Sylvias ljus och så gick vi till minneslunden och lade ner blommor. Jag har fortfarande svårt att förstå att Sylvia är borta. Det gör riktigt ont och jag saknar henne så otroligt mycket!
 

Sett filmen Die Welle

Spoilers förekommer absolut!
 
En high school-lärares sociala experiment med klassen spårar ur och får ett eget liv.
 
Detta är en riktigt tankeväckande film som börjar med den naiva kommentaren: "Det där skulle aldrig hända igen. Vi är för smarta numera." Angående det som hände under andra världskriget. Filmen utspelar sig i Tyskland så frågan är känslig förstås. Men ungdomarna ser det som att generationerna före dem helt enkelt inte varit tillräckligt upplysta.
 
Då bestämmer sig läraren för att göra ett socialt experiment. Genom demokrati röstas han fram som klassens ledare (precis så som Hitler röstades fram av folket) och sedan tar han bit för bit bort demokratin och inför diktatur istället. Några elever protesterar och blir uteslutna. När de sedan försöker sprida ordet om hur illa "Vågen" (Die Welle) är så hindras de av medlemmar. Elever i klassen börjar mer och mer känna sig som att de är en del av något viktigt och älskar makten det för med sig. För en stackars elev som inte passat in tidigare blir "Vågen" verkligen en liv och död-fråga, en riktigt väsentligt avgörande grej.
 
Även läraren sveps med efter ett tag och har svårt att behålla fotfästet i verkligheten. Filmen är otroligt grym, men visar på hur lätt det kan vara att förledas även om man från början tror att det aldrig är möjligt. Det grymmaste kommer när allt uppdagas och avslöjas som ett experiment som måste avslutas omedelbart.
 
Kan verkligen rekommendera denna!
 

Finaste Dallas-introt nånsin!

Eventuell spoiler!
 
Så kom avsnittet då. Avsnittet där det uppdagas att J.R. dött. En era går i graven. J.R. var enda karaktären som var med i alla avsnitt av originalserien. Avsnittet kröntes med det vackraste Dallas-intro jag sett. Så otroligt fint med bilderna, melodin...stämningen.
 
 

Bästa kökskniven och härligt doftljus!

Jag samlar på Lambikoder, som jag skrivit om tidigare. Det fanns inget som lockade på ett bra tag och jag hade därför fått ihop ganska många poäng. Sedan dök det upp en kökskniv och den beställde jag (kostnadsfritt då förstås, för man behöver inte ens betala frakt och själva produkten betalar man med koderna). Förväntade mig inte så mycket, men det är den bästa kökskniven vi har! Perfekt vass och enkel att använda. Hade tillräckligt med poäng för att beställa ett doftljus också.
 
Kniven kommer från serien Fiskars och heter Edge. Den vi fick är en stor kockkniv.
 
 Yankee Candle med doften Fluffy Towels. Det doftar faktiskt nytvättade fluffiga handdukar...hehe...

RSS 2.0