Måste präster vara troende?

Jag har funderat lite på denna fråga. Finns det präster som inte är speciellt troende utan som ser prästerskapet endast som ett yrke? Eller hör tro och präst ihop? Man antar att präster måste tro i alla fall till viss del. Hur konstigt vore det inte att veta att prästen som just höll gudstjänsten bara gör det för att det är hans jobb? Är det inte lite hycklande att prata om Jesus och gud och sedan inte själv tro på det? Eller kanske en del ser det som en tjänst till människor? Människor som behöver tron som stöd, hopp och ljuspunkt.

Jag är genuint intresserad av detta och har till och med funderat på att studera någon teologi-kurs på universitetet för att kunna ta reda på mer. Konstigt kan tyckas för en ateist, men enligt vad jag märkt så är just ateister väldigt pålästa och intresserade av religion, även om man inte personligen tror på det. Jag undrar inte bara över präster, utan över troende människor. Vad får människor att tro på en eller flera gudar, hur funkar det? Att jag fortfarande undrar trots att jag frågat en del människor beror på att jag ofta inte får något genomtänkt svar. Ibland blir folk arga och tolkar det som att jag ifrågasätter deras tro om jag säger till exempel "Varför tror du?", ibland är svaren bara "För att det är så", "Det måste finnas något mer", "Det är en tröst". Men det måste finnas något mer bakomliggande?

Är du troende? Berätta gärna för mig varför och hur du tror! Om du inte vill vara offentlig så gör jag i detta fall ett undantag och publicerar anonyma kommentarer (dock ej om de är kränkande eller påhopp på något vis). Är du agnostiker eller ateist? Berätta gärna mer om varför du är det och hur det funkar!

Mors dag

Idag var vi och firade mamma på mors dag. Hon förtjänar att firas varje dag, men man får ta tillfället i akt och fira lite extra då och då. När vi var där passade jag på att ta kort på den färdiga vaggan som jag och Robin ska ha till vårt barn och även barnvagnen. Allt finns där hos mina föräldrar, redo att hämtas när det blir så dags. Vi vill inte ha något sådant här hos oss än. Vi hann även med en sväng till grannen och hälsade på fåren med lammen. Riktigt söta och de hade växt bra.


Vår blivande vagga. Så otroligt fin den blev! Moster till mig har sytt kanttyget och sänghimmel och bäddsetet har hon köpt i present till oss. Kanttyget hade mamma sedan tidigare (lila blommor på det) och sänghimmeltyget valde jag ut på Bloms i Mellerud.


Vår blivande barnvagn. Svängbara hjul fram och lätt att fälla ihop och bära (ett måste för mig som inte får bära tungt).


Fin ansiktsteckning på detta lamm.


Fick mest med bakdelar på fåren och lammen, men här syns några framifrån i alla fall.

Dennis Hopper har avlidit

Dennis Hopper klarade inte kampen mot cancern. Jag blir så frustrerad på denna sjukdom som har tagit livet av så många, både folk jag känner och folk jag inte känner. Hopper blev 74 år och min favoritfilm med honom är Easy Rider.


Min dvd-utgåva av filmen.