Något jag aldrig kommer säga

Man ska aldrig säga aldrig, jag vet. Men jag känner verkligen att jag till 99% säkerhet aldrig kommer säga en sak som sägs då och då till barn. Jag såg filmen Dumpa honom (He's just not that into you) igår. Spoiler kommer nu! Där blir en flicka omkullknuffad av en pojke som kallar henne för hundbajs. Flickan blir ledsen och berättar för sin mamma. Mamma säger: "Vet du varför han gjorde så? Han gjorde det för att han gillar dig!" Aldrig i livet att jag säger så! Barnet får totalt fel uppfattning och en mobbare kommer undan med respektlöst beteende. Jag skulle självklart göra mitt bästa för att trösta barnet och förklara att det inte är hennes/hans fel att någon hackar på dem. Men att påstå att någon gillar dig bara för att de betett sig taskigt? Nope, aldrig!

Veckans musiktips

Nytt inslag i min blogg blir att jag en gång i veckan tipsar om en låt jag gillar. Eftersom jag gillar många olika stilar så kan ni vänta er lite allt möjligt.

Första låten är:
In my defence med Freddie Mercury.

Kände att jag inte kunde påbörja musiktips utan Freddie. Den här låten är en av mina absoluta favoriter! Musiken och texten är underbara och denna video är en hyllning gjord av regissören Rudi Dolezal till Freddie. Freddies röst var otrolig och In my defence är gjord på en tagning. Dave Clark, låtens co-producent, styrker att låtens första version aldrig bättrades på. Den är inspelad på Abbey Road Studios i oktober 1985. Den släpptes först på soundtracket till Time (1986) och sedan som singel 1992. Det är singelversionen ni får höra här. Avantasia har gjort en coverversion på den. Smickrande att låten gillas, men självklart är Freddies version bäst!


In my defence - Freddie Mercury


Allt är kvinnans fel

Blev så otroligt irriterad när jag såg Debatt på SVT1 idag. Blir det nästan varje gång tror jag...kanske ska sluta kolla på det? I alla fall så handlade större delen av programmet om sexköpare och varför män köper sex. Det jag blev irriterad och arg på var en man som sa att sexköpare är de som är "hårt hållna" och känner sig kontrollerade i hemmet och kanske får för lite sex för sitt behov. Med andra ord sa han att det är kvinnans fel att män köper sex av utnyttjade prostituerade. VAD I? Visst, det är så synd om männen för det är inte deras fel att de köper sex utan det är deras frus/flickväns/sambos fel. Känn den meningen drypa av ironi. Hur tänker en sådan människa?

Hittat färg till sovrummet

Vi har velat göra om väggarna i sovrummet sedan vi flyttade hit. Tapeterna är mörkbruna, inte vår stil riktigt. Så hittade jag en färg jag gillade i senaste reklamkatalogen från Rusta. Frågade Robin och hans kommentar var: "Det kan inte bli värre än nu i alla fall". Så när jag nu får ork så blir det till att putsa, spackla, putsa igen och måla i sovrummet. Blir fint att få bort klösmärken efter katter också. Efter att jag målade om i hallen så har de inte klöst där så det passar visst bara att klösa på tapeter, inte färg.


Färgen heter Passion och är mysigt lila.


Ella har somnat in

Min lilla underbara kanin Ella somnade in tidigt imorse. Det var inte helt oväntat för hon hade visat typiska ålderssymtom i några dagar, men jag är väldigt ledsen ändå. Nästan 5 år har hon varit med mig. Hon blev min första sambo sedan jag skaffat egen lägenhet. Hon var en riktig liten sötgumma med ett riktigt godissug! Kom det besök så ställde hon sig på bakbenen och tiggde morotsgodis av dem, trots att hon kanske just fått det av någon annan.

Hon älskade sin Pretty Pets-mat och morötter, trots sina magbesvär som hon haft sedan födseln. Hon var pigg och glad jämnt då hon fick vara i sin bur eller sitta hos mig i soffan. Däremot trivdes hon inte så bra på golvet, så halkigt som det är. Mattor var kul att gräva i och bygga bo gjorde hon ofta. Jag saknar den lilla solstrålen!


Konsumtionshets: mobiltelefoner

Varför skaffade du ny mobil senast?

Det vanligaste svaret är att en ny "bättre" modell kommit ut med fler nya applikationer och funktioner. Är det bara jag som fortfarande använder mobilen mest för att ringa och sms:a? Spel är bortkastat på min mobil, då det gäller foton så har jag en digitalkamera, gäller det musik har jag en mp3-spelare och t.o.m. en äldre cd-spelare.

Det kan hända att en mobil går sönder eller att batteriet blir väldigt dåligt (det sistnämnda har gällt för mig de gånger jag varit tvungen att byta mobil (4 gånger) sedan min första då jag var 18 år. Man vill ju gärna att man ska kunna använda mobilen mer än en timme åt gången mellan laddningar.). Oftast reparerar vi inte längre. Det är enklare och billigare att skaffa nytt. Batterier är till exempel väldigt svårt att få tag på om mobilen är över 1 år gammal. Vill man byta abonnemang så erbjuds man ofta en ny mobil "på köpet".

Statusjakten innebär också att man från en del personer får kommentarer som: "Vilken stenålderspryl", "har inte du namn på senaste applikationen/funktionen, den har väl aaaaalla?", "över 1 år alltså, dags att byta snart då!" samtidigt som de själva ska demonstrera varje liten detalj med sin splitternya mobil. Jag är inte intresserad utan ser detta pryltokeri snarast som en negativ sida.

Jag byter inte så länge som det jag har fungerar. Det har jag skrivit om tidigare angående tv-apparater. Konsumtionshetsen och statusjakten leder inte bara till press för de som vill, men kanske inte har råd att skaffa nytt. Något som kanske gör att folk tar sms-lån och skuldsätter sig för att "hänga med" (fint samhälle det är förresten, där prylar ger status). Detta är även ett miljöhot. I avsnitt 7 av 8 av Miljöresan tas detta ämne upp och man visar hur många olika miljöfarliga ämnen det finns i en mobiltelefon. Något att tänka på och börja konsumera smartare!


Min mobiltelefon är nu ett par år gammal. Den fungerar än, även fast batteriet börjar bli dåligt. Man måste verkligen komma på en bättre batterilösning för mobiler. Äldre mobilers batterier pallade mycket bättre kanske på grund av att de då hade mindre saker att hantera då det gäller grafik, applikationer och liknande. Men trots att jag inte använder så mycket mer än sms och funktionen att ringa folk så blir batteriet dåligt fort. Kanske är det beräknat på att folk brukar byta mobil mellan var 6:e och var 18:e månad, men vi som inte vill det då?


Färger påverkar våra liv

De flesta har nog tänkt någon gång att färger faktiskt kan påverka ens humör. Då jag igår såg dokumentären "Att knäcka färgkoden: Färgens kraft" på Kunskapskanalen fick jag höra saker som jag aldrig vetat om. Några av de saker jag fann mest intressanta tar jag upp här. Vill gärna höra vad ni anser om teorierna?

Humörpåverkan?

Rött = upphetsande och blått = lugnande? Det har jag alltid trott. Men studier visar på precis motsatsen. Blått retar oss i större mängd och rött lugnar.

Rosa = lugnande?
I ett fängelse i USA används rosa färg på väggar, kläder och skor för att det har funnits ha en lugnande effekt. Det har varit mindre misshandel mellan fångar till exempel. Fångarna trodde däremot att färgen var för att förnedra dem så att de inte skulle vilja tillbaka dit och alltså inte skulle ha lika stor risk att bli återfallsförbrytare. Senare upptäcktes att själva färgen inte spelade någon roll. Man fick samma resultat med andra färger och kom fram till att det istället var den nymålade och "rena" känslan som avgjorde.

Färger stör sömn?
Retinala ganglieceller i ögat absorberar ljus. Blått ljus, som till exempel det ljus man får av att sitta ute i solen, hjälper till att få hjärnan att tro att det är dag. Detta ljus kommer dock även från dataskärmar, vilket kan rubba hjärnans dygnsrytm. Att undvika dataskärmar på kvällen eller använda solglasögon som filtrerar blått ljus kan återställa en rubbad dygnsrytm.

Bilfärgen påverkar föraren?
Statistik i Frankrike visade att röda bilar oftare var inblandade i olyckor, vilket ledde till att alla röda bilar hade dyrare försäkringspremier. Den röda färgen hetsade upp förare se de körde snabbare. Röda bilar "ser" snabbare ut och även fast rött var lugnande som färg generellt så anses den alltså som upphetsande då det handlar om en röd bil.

Färgglatt?
Man har sett en ökning av behovet av färgglada färger. Dessa färgglada färgers ursprung är naturen, så man har kopplat samman det ökade behovet av färg med naturens försvinnande ur våra liv. Naturen krymper, städerna växer och man har mindre tillgång till naturområden på en del ställen. Det väger man alltså upp med färgglada rum.

Färg = etikett?
Precis som så mycket annat så är färg en etikett. Kläder vi har på oss i en särskild färg signalerar något till andra. Detta är olika från kultur till kultur, så något som anses vara en maktfärg i ett visst land (så att man till exempel har det på sig på ett viktigt möte) kan innebära något helt annat för ett annat land. Något att tänka på för internationella affärspersoner?

Min favoritfärg.
Lila är en färg som sticker ut. Man har sällan lila hemma på väggarna - den uppfattas ofta som krävande och ibland stötande. Lila är den färg som har de kortaste ljusstrålarna i vårt spektrum. Lila har jag gillat i många år. Nu på senare tid har det varit "inne" med lila så då har jag passat på att hamstra lite kläder och liknande som är lila. Tidigare har det inte varit så lätt att få tag på. Det finns många olika nyanser av lila. Min absoluta favorit är den mörka, men syren, lavendel och ljusa nyanser är också fina så länge som det inte är för nära rosa. Lila är Piratpartiets färg, så där har vi första lila saken som jag inte gillar. Vilken är din favoritfärg?


Här har jag på mig två lila nyanser som jag gillar starkt! Lille Jonathan, som blir 2 år i sommar, var riktigt liten på denna bilden och ser lite misstänksam ut mot mig...hehe...


Många lämnar kyrkan

Mellan november 2008 och oktober 2009 lämnade cirka 72 000 personer svenska kyrkan. En stor ökning sedan året innan. Man har gjort en uträkning om att cirka 1 miljon personer har lämnat svenska kyrkan runt år 2020. Det är verkligen inte mig emot. Gick själv ur kyrkan för cirka 7 år sedan. Det jag är nyfiken på är orsaken till varför folk går ur kyrkan? Jag undrar om det är många, så som jag, som gick ur för att man inte delar tron och värderingarna som kyrkan och religionen står för? Eller om det finns några andra skäl?

En del som är för kyrkan påstår att vi som gått ur är snåla och vill behålla kyrkskatten själva. Dessa personer vill alltså hellre tro att människor är snåla än att de inte delar deras tro. När ska människan lära sig att alla inte tycker och tror likadant? Det jag har allra mest problem med är barndopet. Tycker att dopet ska ske när man fyllt 18 år och själv kan välja om man vill tillhöra en tro eller inte. Ett litet spädbarn väljer inte själv, föräldrarna väljer åt det. Min filosofi när det kommer till uppfostran är att barnet är sin egen individ och inte en klon av dig. Barnet ska inte följa DINA drömmar och mål, utan välja SINA egna.


Spela svag och vinn en man

Något som inte är helt ovanligt både i filmens värld och den "riktiga" är att kvinnor spelar svaga och lite smådumma för att de vill få chans på en man, eller kanske för att få en man de redan har att må bra. Personligen undrar jag vad det är för sorts män som mår bra av detta? Visst gillas säkert lite självförstärkande komplimanger någon gång (det gillar väl även kvinnor), men vore det inte bättre att få beröm för något man faktiskt är bra på istället för något påhittat?

Är det verkligen en förlust att ha en flickvän/fru/sambo som är intresserad av och/eller smartare inom något område eller bättre på något (alltså förutom sådant som anses kvinnligt som matlagning, städning, ta hand om barnen etc.)? Jag ser inte hur det skulle kunna uppfattas som ett hot eller "avmaskulinisering". Dessa sysslor som räknas till typiskt kvinnliga är förstås inget jag ringaktar. Det jag har ett problem med är dess "stämpel" som just "för kvinnor".


Typiskt manligt intresse? Big Foot stuntshow i Arvika. Jag var ungefär lika lång som däcket var högt (sommaren 2003).


Iskallt, bokstavligt talat


Isbildning på INSIDAN fönstret. Känns stabilt.


Ansiktsblindhet

Jag har alltid trott att jag är allmänt förvirrad då jag ibland inte känner igen folk. Man kanske går på stan och så passerar man någon bekant på nära håll, men reagerar inte. Det har hänt att folk har tyckt att jag varit snobbig, egocentrisk och elak, men jag har helt enkelt inte känt igen folk.

Det tar några gånger innan jag lär mig och om någon sedan ändrar hårfärg eller frisyr så kan det vara kört igen. Ibland kan jag få en gnagande känsla i mig att: "den där personen verkar bekant...men är den verkligen det?" Det har inte bara hänt att jag inte hälsat på någon jag känner utan även att jag hälsat på helt främmande människor som undrat vem jag är. Pinsamt!

Då jag pratat med andra som har fibromyalgi så verkar det vara väldigt vanligt att man upplever detta. Det fick mig att fundera på om det har något samband. Vore väldigt intressant om det fanns forskning om eventuellt samband att läsa, jag ska leta vidare. Nu får man inte bli sådan att man tror att allt man drabbas av är på grund av fibron, men i och med att alla jag pratat med som har fibro även upplever det här med svårighet att komma ihåg ansikten så blir jag fundersam.

Så läste jag en artikel i tidningen Allas (2/10) idag angående ansiktsblindhet. En del kan ha sådana stora besvär att de inte ens känner igen sig själva i spegeln och har svårt att känna igen sin nära familj. Vad jobbigt det måste kännas! Tillståndet kallas prosopagnosi. Man har även hittat andra saker som ansiktsblinda har gemensamt, men då det gäller dåligt lokalsinne är jag utesluten. Har alltid koll på var jag är och var jag ska. Jag kanske bara är allmänt förvirrad ändå?


Kallt, kallt, kallt idag! Termometern visar på -23 grader för tillfället.


Kallt

Var tvungen till affären en sväng förut. Brrrr! Så bitande kallt! Läste även att på ett ställe i Dalarna räknar de med 44 minusgrader! Uj!


Tetris tittar ut på snön och fåglarna.


Beroende av scroller

En del saker är man riktigt beroende av, men man märker det inte förrän saken pajat. Nu har scrollern på min datamus av någon anledning lagt av. Snurrar gör den, men den snurrar "lättare" än tidigare och det blir ingen reaktion på datorn. Tidigare har jag inte märkt hur mycket jag använt denna lilla mojäng, men nu har jag märkt det desto mer. Måste jag skaffa ny igen? Skaffade en ny för ett halvår sedan när min trådlösa pajade.


Förlorad trovärdighet - det stämmer

För en gångs skull håller jag med en MUF:are. "När vi nu har utrotat tio procent av vår vargstam, vad ska vi då säga om Indien gör detsamma mot tigrarna, Japan mot valarna eller Australien mot vithajen", frågar sig Wykman. Det undrar jag också.


Läs mer här.


Hund- och kattdagboken


Skrattade en hel del åt detta!


Hetsjakt på varg

12.000 jägare har anmält sig för att vara delaktiga i jakten på de totalt 27 vargar som man fått tillstånd att fälla genom licensjakt. 12.000!!!! Är det någon mer än jag som tycker att det känns överdrivet? Precis som väntat så har även något distrikt fällt fler än de tilldelade djuren. Blir folk överraskade? Detta har skett under bara en kort tid på den första dagen av licensjakten. Under jakten får man även använda sig av motorfordon, vilket leder till att djuren kan spåras och dödas snabbt. Man har förutom de bekräftade döda djuren skjutit på en hel del till, som nu kanske är skadskjutna och lider. Så går inte en riktig jakt till!

En urskiljning har med stor sannolikhet inte skett. Man har skjutit det man sett. Att få skjuta psykiskt eller fysiskt sjuka djur är ett nödvändigt ont både för att säkra stammens styrka så inte fler ärver sjukdomen och även för att säkra tamdjurs säkerhet. Men detta är alltså inte vad som skett under dagens inledande av jakt på varg. Jag undrar var detta hat mot vargen kommer från? Det är så intensivt bland en del så man kan undra om det ligger någon annan ilska bakom... Att känna sorg och ilska om man förlorat sin hund eller annat tamdjur till en varg kan jag förstå, men att börja hata vargen som ras? Extremt!


Läs artikeln på Aftonbladet.


Sett The Proposal

Spoilers förekommer helt definitivt! Förlagschefen Margaret Tate (Sandra Bullock) ska bli utvisad till Kanada, men kommer då på tanken att utpressa sin assistent till att gifta sig med henne. De åker till hans familj för att övertyga alla om att kärleken är äkta. På vägen inträffar förstås en del komplikationer.

En förutsägbar, men roande film. Den lockade fram många skratt hos mig i alla fall. Betty White är underbar som killens farmor! Några saker känns dock olustiga och mest pinsamma...som den lokala manliga strippan Ramone. Då satt jag och gömde mig bakom en kudde. Ni vet den där känslan man kan få ibland när man tycker något är pinsamt å någon annans vägnar? Så kände jag då. Det är inte ofta jag känner det.

När filmen var slut var betyget roande och sevärd, men det var ändå något som gnagde och inte kändes rätt. Jag fick fundera ett tag, men kom så på det. När Sandras karaktär är karriärsinriktad så är hon ensam, perfektionist, sorgsen, ilsken och stel. När hon sedan hittar kärleken så släpper hon på sina krav och blir mer "mjuk". Då hennes assistent friar till henne på riktigt och sedan kysser henne på kontoret så ropar en medarbetare "Yeah, you show her who's boss". DET var det som gnagde i mig. Hon var olycklig när hon var chefen, men hon blev lycklig när hon fick en man som visade henne var skåpet skulle stå? Man skulle kunna tro att det är övertolkning från min sida, men den gnagande känslan fanns där innan jag kom på VARFÖR den fanns där.


Köp DVD på Ginza


Ny ikon-gizmo

Jag är inte så mycket för flashiga saker. Detta på grund av att jag vet av erfarenhet att oftast fungerar det enkla bättre. Men då jag och Robin var på besök hos hans systerdotter Thea såg jag en sak jag gillade. En sorts ikonrad till skrivbordet på datorn, istället för de vanliga ikonerna man brukar ha, RocketDock.

Trots att det är mer flash än det vanliga systemet så är det stilrent. Åtminstone om man inte plottrar dit alldeles för många genvägar förstås. Jag har lagt dit de jag använder oftast.

Samtidigt så kunde jag ändra bakgrundsbilden eftersom jag nu inte har några ikoner som förstör den. Den här docken kan man nämligen välja att dölja om man vill. Väldigt snyggt!

Om man minimerar fönster man håller på med för tillfället (som till exempel då jag skriver detta inlägg) så läggs den också i docken. Man kan placera docken var man vill. Som ni ser på bilderna har jag min centrerad i övre delen av skärmen. (Jag har operativsystemet Windows XP Pro.)


Mitt skrivbord numera. Om ni vill se lite tydligare hur det fungerar så finns en demo-video på länken RocketDock.


Nyårsafton

Hade en riktigt rolig och trevlig nyårsafton! Det började med nyårsmiddag hos Bella och Jerry. Väldigt god mat, speciellt den varma laxsmörgåstårtan gillade jag och den lila efterrätten.

Sedan skulle de flesta dra vidare till en fest på Sjövinden och då skulle jag möta upp Robin på en annan fest, hos Lisa och Adam. Där spelade vi en del Singstar och vid tolvslaget gick vi ut och kollade på fyrverkerier. Efter kanske en halvtimme gick vi in igen och fortsatte kvällen en stund till.

Idag har jag varit totalseg och har inte ens kommit ur min pyjamas. Nu när klockan närmar sig 18 så har jag bestämt att jag går i pyjamas hela dagen. Ingen idé att byta om nu.

Bilder från kvällen:


Vilar efter maten för att få plats med efterrätt.


Stöld nr. 1. Akta er för platstjuven.


Stöld nr. 2. Som sagt.


Stöld nr. 3. Och igen.


Lila efterätt. Cheesecake med bär. Mums!


Ute runt midnatt. Gott nytt år!


RSS 2.0