Förvirringen kring sushi

För ett tag sedan var jag en av de som missuppfattat vad sushi är. Sushi är ris smaksatt av risvinäger och alltså inte rå fisk, som så många tror. Rå fisk heter sashimi. Jag undrar var denna vanliga missuppfattning kommit från? Säger man sushi så är det första många tänker på "rå fisk". Personligen så gillar jag varken sushi eller sashimi, men en av min sambos systerdöttrar gör det och hon tyckte sushin var supergod på Khokisushi i Göteborg. På deras hemsida hittar man även en ordlista över vad de olika maträtterna innebär.


Sushi.

Sashimi.

Boktips Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Av: Kristina Henkel och Marie Tomicic.

På baksidan av boken står:
"Istället för 2 är en bok för föräldrar och andra vuxna som vill ge barn fler möjligheter i en könsstereotyp vardag. När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnen? Med humor och vardagsnära exempel visar författarna hur genusfällor finns överallt, bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. Boken ger praktiska och enkla tips. Förändringsgodis till alla som vill göra lekfull, utseendemässig, språklig, vänskaplig, känslomässig och kroppslig jämställdhet."

Det här är en av de bästa böcker jag läst! Jag känner igen så otroligt många av exemplen som tas upp i boken, bland annat blev jag vid sista besöket i en leksaksaffär förfärad över att leksaker så typiskt delas in i kategori "flicksak" eller "pojksak". Det där med att barn bemöts olika beroende på sitt kön och uppmuntras för olika kvalitéer är också tydligt. Man ska uppmuntra barn att pröva allt anser jag. Barn är individer och är var och en duktig på sina saker, gillar vissa saker o.s.v. De ska inte begränsas med kommentarer som "killar lägger inte pärlplattor" eller "tjejer klättrar inte i träd". Tyvärr så delar folk in aktiviteter i "flicklek" och "pojklek" fortfarande och jag förstår inte varför. Tjejer som bygger kojor och klättrar i träd kallas ofta pojkflickor. De är inte mindre flickor bara för att de föredrar dessa aktiviteter framför sådana som kategoriseras mer som "flicklekar". Ordet flickpojke finns inte ens och om en kille skulle visa intresse gentemot en "tjejlek" så är det något många försöker "avhjälpa". Som att det är ett problem? Helsjukt!

Boken avslutas med lite tips. De tre tips jag gillade mest var:

*Orka ta att bli betraktad som udda och jobbig. Så är det nästan alltid för den som utmanar och ifrågasätter det som är taget för givet.

*Respektera att andra inte tycker som du eller inte vill göra som du. Det finns utrymme för variation.

*Var beredd på att en del människor kommer att gå i försvarsställning. Ta det inte personligt.

Jag rekommenderar denna bok för ALLA!Betyg

Film Rabbi Jacob

Spoilers kan förekomma! Detta är en film som jag såg många gånger när jag var liten. Fast på den dåvarande VHS-utgåvan så hette filmen Tuggummifabriken. Lite skumt val av titel eftersom bara en sådan liten del av filmen utspelar sig på en tuggummifabrik.

Jag tycker fortfarande filmen är rolig. Humorn är mycket slapstick och så är huvudkaraktären ganska fördomsfull och fördömande mot allt och alla. Louis De Funes var uppenbarligen en välkänd fransk komiker, mest känd för just sin slapstick-humor. Det hade jag ingen aning om. Man blir lätt lite partisk till filmer man växte upp med, så kanske är så fallet med denna. Musiken och allt som händer sitter som i ryggmärgen eftersom man såg den upprepade gånger som liten. Ibland kan dock film man sett som liten visa sig vara en riktig besvikelse när man ser dem igen som vuxen, fast jag blev inte besviken på denna. Förvänta er inget annorlunda gentemot många andra komedier bara.


Köp DVD på Ginza