Förvirringen kring sushi

För ett tag sedan var jag en av de som missuppfattat vad sushi är. Sushi är ris smaksatt av risvinäger och alltså inte rå fisk, som så många tror. Rå fisk heter sashimi. Jag undrar var denna vanliga missuppfattning kommit från? Säger man sushi så är det första många tänker på "rå fisk". Personligen så gillar jag varken sushi eller sashimi, men en av min sambos systerdöttrar gör det och hon tyckte sushin var supergod på Khokisushi i Göteborg. På deras hemsida hittar man även en ordlista över vad de olika maträtterna innebär.


Sushi.

Sashimi.


Boktips Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Av: Kristina Henkel och Marie Tomicic.

På baksidan av boken står:
"Istället för 2 är en bok för föräldrar och andra vuxna som vill ge barn fler möjligheter i en könsstereotyp vardag. När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnen? Med humor och vardagsnära exempel visar författarna hur genusfällor finns överallt, bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. Boken ger praktiska och enkla tips. Förändringsgodis till alla som vill göra lekfull, utseendemässig, språklig, vänskaplig, känslomässig och kroppslig jämställdhet."

Det här är en av de bästa böcker jag läst! Jag känner igen så otroligt många av exemplen som tas upp i boken, bland annat blev jag vid sista besöket i en leksaksaffär förfärad över att leksaker så typiskt delas in i kategori "flicksak" eller "pojksak". Det där med att barn bemöts olika beroende på sitt kön och uppmuntras för olika kvalitéer är också tydligt. Man ska uppmuntra barn att pröva allt anser jag. Barn är individer och är var och en duktig på sina saker, gillar vissa saker o.s.v. De ska inte begränsas med kommentarer som "killar lägger inte pärlplattor" eller "tjejer klättrar inte i träd". Tyvärr så delar folk in aktiviteter i "flicklek" och "pojklek" fortfarande och jag förstår inte varför. Tjejer som bygger kojor och klättrar i träd kallas ofta pojkflickor. De är inte mindre flickor bara för att de föredrar dessa aktiviteter framför sådana som kategoriseras mer som "flicklekar". Ordet flickpojke finns inte ens och om en kille skulle visa intresse gentemot en "tjejlek" så är det något många försöker "avhjälpa". Som att det är ett problem? Helsjukt!

Boken avslutas med lite tips. De tre tips jag gillade mest var:

*Orka ta att bli betraktad som udda och jobbig. Så är det nästan alltid för den som utmanar och ifrågasätter det som är taget för givet.

*Respektera att andra inte tycker som du eller inte vill göra som du. Det finns utrymme för variation.

*Var beredd på att en del människor kommer att gå i försvarsställning. Ta det inte personligt.

Jag rekommenderar denna bok för ALLA!Betyg


Film Rabbi Jacob

Spoilers kan förekomma! Detta är en film som jag såg många gånger när jag var liten. Fast på den dåvarande VHS-utgåvan så hette filmen Tuggummifabriken. Lite skumt val av titel eftersom bara en sådan liten del av filmen utspelar sig på en tuggummifabrik.

Jag tycker fortfarande filmen är rolig. Humorn är mycket slapstick och så är huvudkaraktären ganska fördomsfull och fördömande mot allt och alla. Louis De Funes var uppenbarligen en välkänd fransk komiker, mest känd för just sin slapstick-humor. Det hade jag ingen aning om. Man blir lätt lite partisk till filmer man växte upp med, så kanske är så fallet med denna. Musiken och allt som händer sitter som i ryggmärgen eftersom man såg den upprepade gånger som liten. Ibland kan dock film man sett som liten visa sig vara en riktig besvikelse när man ser dem igen som vuxen, fast jag blev inte besviken på denna. Förvänta er inget annorlunda gentemot många andra komedier bara.


Köp DVD på Ginza


Nostalgi-spel

Fick äntligen gjort en sak idag som jag tänkt mig ett tag. Har en gammal konsol med spel som jag hade före mitt NES. Är lite nyfiken på vad det egentligen är för något så har mailat retro-avdelningen på tidningen Level med bilder. Fattas även ett par småsaker på höger handkontroll så jag passade på att fråga om det är något man kan fixa för det vore så härligt att kunna spela det gamla spelet igen! Jag misstänker att det kan vara en kopia av något Atari, för ett av spelen jag har påminner väldigt mycket om Pong. Hoppas jag får svar!

Här är bilderna jag skickade. Det är den röda knappen och "fjädern" bakom den som är borta på höger handkontroll förresten. Om ni är kunniga på sådana här äldre grejer så är jag väldigt tacksam för tips!

    


Skickat efter

Hittade en snitsig grej då jag skulle beställa en värmekudde från Sparköp. Har velat ha en påslös dammsugare, men det är inte direkt billigt. På Sparköp hittade jag då en dammsugarpåse med blixtlås i botten så man kan tömma och använda igen och igen. Ska bli intressant att testa och se om det funkar. Kommer spara en hel del dammsugarpåsar i alla fall så det är både ekonomiskt och miljövänligt.


Kommer skriva hur den funkar när jag testat. Idén verkar i alla fall jättebra!


Farligt

En sådan här hänger från taket vid vår balkong. Jag får nog be Robin stå där nere och se till så ingen är i närheten och så får jag knacka ner den.


Farlig istapp.


Trollbunden av Pink

Jag gillar några låtar av Pink, men har väl aldrig riktigt fastnat för hennes musik. Inatt såg jag någon timme av Grammy-galan från USA där hon uppträdde. Jag har ingen aning om vad hon sjöng och till en början tyckte jag hennes uppträdande var lite sådär. Men så blev hon värsta akrobaten som gjorde otroligt vackra graciösa rörelser snurrandes högt upp i luften med bara ett lakan till hjälp. Jag blev så impad! Och jag är inte lättimpad. Hon var så vacker! Om ni kollar på klippet nedan så är det efter cirka 2 minuter som hon påbörjar detta. Och naken som en del säger att hon var? Hon har kroppsstrumpa, det kan väl vem som helst se?

Övriga artister som uppträdde efter Pink tyckte jag synd om. Vem kan toppa detta liksom? När Black Eyed Peas kom på scen till exempel var det bara *gäsp*.


Underbar show med Pink från Grammy Awards 2010.


RSS 2.0