Robinson!

Jag har hejat på Anna från och med avsnitt 2 och hon blev en hedervärd 3:a! Tyckte verkligen hon förtjänade att vinna, speciellt efter att ha överlevt i det där träsket.

Robins examen

Idag tog Robin examen från omvårdnadsutbildningen som han gått i 1,5 år. Jag är så glad för hans skull!


Fullt med blommor för att fira!

Aloe vera

Robins Aloe vera växer så det knakar så jag planterade om den åter igen. Den börjar bli riktigt stor nu.


Kattbeteende 5

Av någon skum anledning så blir Yatzy som tokig när jag gett kaninerna nytt hö. Hon hoppar upp på deras burar och ger sig inte förrän hon lyckats lirka ut ett strå till sig själv. Sedan leker hon med det och biter på det ett bra tag innan hon tröttnar och hoppar upp på burarna för att hämta ett nytt. Mycket roligare än kattgräset tycker hon.

*nosa*

*leka*

Lämnat in B-uppsats

Idag blev jag då "klar" med uppsatsen. Jag skriver klar inom citationstecken, för riktigt klar är den inte. Den 5 juni är det uppsatsseminarium i Karlstad och efter det har vi till och med den 12 juni på oss att lämna in den eventuellt reviderade versionen. Men det är skönt att ha kommit så här långt i alla fall!

Nu på kvällen belönade Robin mig med att bjuda på mat. Vi testade det nyöppnade Thai-stället mittemot biblioteket här i Arvika. Det var riktigt gott!


Jag åt stekt ris med kyckling, ägg och grönsaker.

Hittad bok

Har i flera år letat efter en svensk utgåva av Dean R. Koontz Vintermåne och fick tipset om Antikvariat.net av Mirja. Den fanns inte där heller, men de har en önskelista där man skriver in vad man letar efter. Efter lite mer än en månad fick jag ett mail om att nu fanns boken om jag ville ha den, så jag beställde och idag kom den! Tack så mycket för tipset Mirja!


Framsidan av den inbundna utgåvan av Vintermåne.

Mat på Tvällens värdshus

Vi firade Mors dag en vecka för tidigt för nästa helg är syrran bortrest. Det firades med mat på Tvällens värdshus.


Min mat var jättegod!


Bredvid värdshuset har de vildsvin som vi hälsade på.


Det här är jag på morgonen.

Gûnnerskemârten

Innan jag börjar berätta om min dag på Gûnnerskemârten så ska jag ta en liten dialektövning för er som läser som inte är från Värmland. Hur man uttalar û och â (mitt sätt att förklara): û uttalas som "öh", som en del kan utbrista när de vill ha någons uppmärksamhet, alltså inte riktigt som ett vanligt ö men nästan. â uttalas som när man säger "ah" hos läkaren när denne ska kolla i halsen på en, alltså som ett långdraget lågt a. Klara!Jag och syrran var på Gûnnerskemârten strax före 12-tiden. Det var soligt och fuuuuuullllt med folk och bilar överallt. Man blev riktigt glad för det har inte varit så mycket folk de senaste åren (kanske för att det oftast regnat). Vi gick runt och kollade på lite olika ställen och hittade lite smått och gott att köpa. Mârten är utspridd på bland annat hembygdsgården, skolområdet och därikring. Vi träffar alltid på folk vi känner eftersom det är våra hemtrakter och det är kul! Mot slutet köpte vi oss en varsin toast (mums!) och sedan avslutade vi med Röda Korsets brödlotteri. Kan säga att min och Robins Opel från -88 inte är en sådan skön sommarbil, om man nu inte gillar bastu. Tur att vi har sollucka i alla fall så att det fläktar lite när man kör. Här är mina fynd för dagen:


En söt blomvätte.


Bröd som jag vann.


Ett sött mobilsmycke.


En jättefin box...


...fylld med tvålar.

Promenad och bio: Änglar och demoner

Inlämningsdatum för B-uppsatsen närmar sig så det blir en hel del pluggande. Därför är det skönt att bara släppa allt ibland. Jag kilade därför iväg på en eftermiddagspromenad och plockade lite liljekonvalj. Ute på skogsstigen ringlade en lång snok fram bara någon meter från mig. Jag skrattade lite åt min spontan-reaktion. Oftast är det ens "sanna" reaktion, men då undrar jag vad mitt problem är i så fall. Hajade till för att något rörde sig och så såg jag snoken och utbrast: "Åh! Coolt!" Hann ta en titt på den innan den ringlade vidare.

På väg hem träffade jag på Annelie. Vilken tajming, hon var på väg hem till mig med en födelsedagspresent. När jag öppnade den insåg jag vilken extra bra tajming hon hade. Det var en biljett till Magnus Betnér som kommer till Arvika 17 juni. Jag tänkte boka biljett då jag kom hem, därav den extra bra tajmingen! Tusen tack Bella! Det ska bli superkul!

Sedan blev det bio för mig och Robin. Änglar och demoner. Jag kan säga att jag var lite orolig. I Da Vinci koden hade de mixat upp slutet totalt så det var inte som i boken. Visst om man ändrar något, det är svårt att följa böcker exakt, men inte så att det blir tvärtemot. Spoilers förekommer! Jag gillade verkligen Änglar och demoner ända tills....just det.....slutet. Åter igen rörde de till det en hel del. Där satt jag och var naiv. Men när helikoptern började komma upp en bit så tänkte jag "Men Robert Langdon kommer inte hinna ombord. Han kan ju inte flyga." Då först klickade det till i min naiva hjärna: "Åh nej, de har ändrat det!" Men som sagt gillade jag filmen före slutet (för några få ändringar klarar jag som sagt).

Jag gillade verkligen Langdons replik "Religioner brukar använda sig av gamla seder och blanda in det för att det blir en mildare övergång". Nu är det inte exakt citerat, SÅ bra minne har jag inte tyvärr. Men på ett ungefär. Jag intresserar mig för ämnet och har själv sett sådan tilltrassling, som till exempel med högtiden julen. Det var så tilltrasslat så det tog mig flera år att särskilja allt det ursprungliga från religionen. Jag är fortfarande inte helt hundra på om jag verkligen löst alla knutar nu heller, så det får framtiden utvisa.Läst klart: Zorro - Så föddes legenden av Isabel Allende

Jag har sedan jag var liten gillat Zorro. Följde de svartvita äventyren som gick på SVT på 80-talet, har skaffat filmerna på dvd och på senare år har jag även sett tv-serien i färg (90-talet) och de senaste filmerna med Antonio Banderas. De nya filmerna är väl ok, men jag har alltid gillat de äldre bäst.

Denna bok handlar om uppkomsten av legenden Zorro (som titeln så väl säger). Man får följa Diego de la Vega från födsel tills han är i 20-årsåldern. Den korta epilogen i boken utspelas när han är i 40-årsåldern. Vissa partier i boken är väldigt utdragna och tråkiga, i mitt tycke, men överlag så förs man snabbt vidare och boken är välskriven och drar in en i Zorros värld. Eftersom jag sett och känner till vad som händer i serierna och filmerna så var det kul att se hur detta knöts ihop i boken. Men man behöver inte känna till Zorro i förväg för att tycka om boken. Det lägger dock till en liten extra charm om man gör det.


Framsidan av pocket-utgåvan.

Betyg

Trångsynta...

Jag tycker det är störande när folk inte får tro på det de vill respektive INTE tro på vad de vill. Zappade runt på tv:n och såg något om "ateist" på Dr. Phils program så jag stannade upp. Där var det en kvinna som kritiserade sin man eftersom han var ateist. Hon själv var kristen. Hon var orolig att han skulle "förstöra" deras barn genom att intala dem att det inte finns någon gud och att de på det viset skulle gå miste om sin plats i himmelriket efter att de dött. Dr. Phil sa till henne att hon måste vara öppen mot vad hennes man tror eftersom han har rätt att tro han också precis som hon. So far so good.

Men sedan säger han att hon även måste vara tålmodig för att när som helst så kan hennes make "se ljuset" och komma in på den "rätta" vägen igen. Det vill säga så påstås att makens ateism bara är en "fas" och att han kommer "växa från det". Vad är det för nonsens? Maken var tidigare kristen, men så började han ifrågasätta och söka efter svar. Det ser jag som positivt. Folk som bara accepterar saker och inte undrar varför det är på det viset, aldrig ställer frågor o.s.v. hur fungerar det? Barnen har rätt att fatta sina egna beslut när de blir äldre, vad gör mamman om de trots hennes kristna uppfostran väljer att bli t.ex. ateister, buddhister eller något annat? Slutar hon älska dem då, så som hon sa att hon var på väg att göra med maken?

Födelsedag

Jag och Robin hade gemensam födelsedagsfest den 9 maj förresten. Jag fyller år då och han fyller några dagar före. Det var skoj och många kunde komma. Jag har valt ut den bild som jag tycker är roligast. Den är lite suddig, men i soffhörnet har Jonathan (snart 1 år) egenhändigt precis lyckats omringa katten Yatzy som han var helt fascinerad av. Syrran och Thea tittar på.


Nu du katt ska det gosas!

Kattbeteende 4


Leksaken som matte köpte idag smakar gott!


Ville du nåt?


Ok, jag kan väl dela med mig då.

Stockholmsresan

Så kom äntligen dagen jag väntat på. Tog bussen till Stockholm och den var framme tidigare än beräknat till och med. När jag kommit fram blev det tunnelbanan till Östermalmstorg och en liten promenad därifrån till Dramaten. Det blev en utökning av min mentala karta över Stockholm för de delarna hade jag aldrig rört mig i tidigare. När jag såg butikerna så förstod jag varför. Gucci, Louis Vuitton och liknande. Inte min prisklass direkt.Dramaten.


Satte mig på trappan till Dramaten och njöt av solen, så som många andra också gjorde.När jag satt där åkte en tuff spårvagn förbi med ett café.

Sms:ade lite med folk och fick veta att det regnade hemma i Värmland. Det var rätt dag att vara i Stockholm alltså. Sedan blev det insläpp till Dramaten. Teatern påminde en del om den teater som jag och Robin var på i London då vi såg Phantom of the opera.


Min utsikt.

Biljetterna sålde slut så fort så jag hade fått tag på en biljett till översta plan. Vi fick luta oss över kanten för att se och tyvärr så såg vi inte hela filmen som spelades upp i numret Years later. Vi såg den nedre halvan ungefär. Annars såg vi rätt bra. Min plats var ganska nära scenen och det var fantastiskt att se Baryshnikov! Han är inte bara en utmärkt dansare utan har även en komisk sida. Delar av föreställningen filmades och ska visas på SVT.


Ana Laguna & Michail Baryshnikov tackar för applåderna och jublet.

När föreställningen var slut tog jag tunnelbanan in till centrum igen där jag gick runt lite och tittade i de affärer som var öppna. Det var trots allt söndag så mycket hade hunnit stänga. Det var en man som ville bjuda mig på kaffe, men jag tackade artigt nej (istället för att följa min impuls som hade velat säga "Är du inte riktigt klok" och sedan springa därifrån). Köpte sedan mat på Jerusalems kebab i Gamla stan (kyckling med ris) vilket var underbart gott!


Gamla stan. Visst bidrar papperskorgen fint till den fina stämningen...?

Sammanlagt blev det en 18 timmar lång dag, men jag sov mesta tiden på bussresan hem så det räknas kanske inte. Är ändå helt färdig idag.


Mina fötter ville inte gå längre.

Tävling

Hinner ett inlägg till innan läggdags. Finns en kul tävling på Vero Moda där man ska designa sitt eget linne. Här är mitt bidrag:


Här kan ni kommentera och även delta med er egen design.

Stockholm

Nu ska jag alldeles strax gå och lägga mig. Till morgonen åker jag på min dagstur till Stockholm för att se föreställningen Three solos and a duet med Michail Baryshnikov och Ana Laguna. Ser verkligen fram emot det och kommer skriva om hur det var!

Get up stand up - Magnus Betnér

Magnus Betnér är Sveriges bästa komiker i mitt tycke. Fredag kväll var jag och såg honom på Ritz i Arvika. Jag blev alldeles öm i skrattmusklerna och jag gillar verkligen att hans material alltid känns så nytt och fräscht. Improvisera kunde han också.


Magnus Betnér.
Jag tog kortet med min mobil, därför den låga kvaliteten.

Karlstad

Idag blev det en tur till Karlstads Universitet för att hitta lite information till min B-uppsats.


Fontänerna utanför huvudentrén.

Efter det blev det en tur till Väse för att hälsa på Robins lillasyster med familj. Vi lekte och hade riktigt kul!


I Väse mötte vi en grannkatt som var högdräktig och tjock. Verkligen en otroligt go´och kelig katt. Jag kände ungarna röra sig när jag klappade på magen.

Bio X-men origins: Wolverine

Spoilers kan förekomma. Jag var lite orolig i början av filmen. Tänkte: "Åh nej, kommer hela filmen bestå i sådana kassa effekter och ytlig handling". Visst, det är en actionfilm så man får inte förvänta sig djupsinnigt manus och det gjorde jag inte heller. Men allt för ytliga filmer intresserar mig inte. Den blev i alla fall bättre efter ett tag. Det var roligt att se en skådespelerska från tv-serien Kvinnofängelset i en liten roll. Det är över 20 år sedan hon var med i den serien så att jag kände igen henne förvånade mig en aning.

Efter själva introt så gick det att bortse från att effekterna såg riktigt fejk ut ibland. Filmen var en blandning av action och humor och förutom en överdriven tendens till poserande bland skådespelarna så är slutresultatet en klart godkänd actionfilm med lite intressant historik bakom Wolverine.


Aftonbladet med reseguide

I många veckor framöver kan man få med en reseguide från Lonely Planet då man köper Aftonbladet. Denna vecka är guiden om London, min favoritstorstad! Blev glatt överraskad då denna första guide ingick då man köpte Aftonbladet. Bara 10 kronor för både tidning och guide.Brännboll

Idag blev det en liten spontan ihopsamling av folk för lite brännboll. Det var åratal sedan jag spelade det sist så nu är jag rejält öm och stel. Blir nog en väldigt rolig dag för mig imorgon, men det var så otroligt kul idag så det var värt det!


En liten paus för poängdiskussion

Vårstädning

Jag fick lite oväntad "hjälp" med att städa kylskåpet igår. Plockade saker ur kylskåpet och vände mig om för att ställa ner dem på diskbänken. Vips! Så var lilltösen i kylskåpet.Uhu...tagen på bar gärning

RSS 2.0