Pumpan klar

Nu har jag gjort klart pumpan så den är redo att stå och lysa imorgon. Senare idag kommer syrran hit för då ska vi dekorera. Har tjuvstartat lite.


Yatzy gillar pumpa.

Pumpor

Igår letade jag och syrran pumpor. Vi hittade ganska många på Coop så det var bara att börja knacka och känna för att hitta den rätta. Min blev en "liten" en, bara 5,5 kg. Syrran köpte en bamse på 10,5 kg. På torsdag ska vi skära ut ansikten i dem. Jag tänkte ha min utanför ytterdörren på Halloween på fredag, då det är fest, för att få lite känsla. Jag undrade hur jag skulle göra med ljus för man kan ju inte tända ljus i den i trappuppgången. Smarta syrran sa då att det finns batteridrivna värmeljus. Perfekt! Ett sådant får det bli.

Vanligtvis gillar jag att lamporna i vår trappuppgång tänds automatiskt när man går i trapporna, men nu tycker jag det är lite synd. Då får man inte se skenet från pumpan. Men det blir nog bra ändå. Ska bli spännande att se om det kommer några ungar och kör "bus eller godis". Är första Halloween som vi bor här. Kom aldrig någon borta vid Esplanaden. Jag delar dock bara ut godis till barn som kommer på rätt dag, det vill säga fredagen.


Bra dag och benvärk

Började dagen med min reklamrunda (delar ut reklam för Svensk DirektReklam på lördagar eller söndagar). Var inte så mycket reklam denna gång. Får se hur det går för mig då det blir vinter. De senaste åren har vintrarna varit ganska milda så det kanske inte blir så farligt. Man tjänar inte så mycket på reklamutdelning, men det är ändå ett plus i kassan i slutet av månaden. Jag försöker även tänka som så att jag inte behöver betala för att gå på gym utan får gratis motion.

När det var klart åkte jag, syrran och föräldrarna till Karlstad för att titta och shoppa lite. Jag hittade en del julklappar och även något litet till lägenheten. När vi kom tillbaka till Arvika så hjälpte pappa till att sätta upp lite saker hos mig och Robin. Det börjar bli riktig ordning här och jag är så nöjd.

Just för tillfället sitter jag och undrar hur jag ska kunna sova inatt. Dagen har inneburit en väldig värk i min höft och mina ben. Vissa dagar kan jag gå ganska mycket, andra dagar brukar min muskelavslappnande medicin hjälpa när det blivit för mycket men så finns dessa dagar då inget hjälper och det bara gör så ont! Jag kan bli tokig på det! Trots detta kan jag konstatera att dagen varit bra.

Spelkväll

Ikväll var Jörgen och Kristoffer till mig och Robin. Vi spelade spel på "gammalt vis", nämligen brädspel. Music Quiz eller något liknande tror jag det hette. Vilken blandning av frågor! Både gammal och nytt. En del var jätteenkelt medan annat var jättesvårt. Fast i och för sig....om man kan något så känns det väl enkelt bara för den sakens skull. Jag tycker det är kul med spel. Det blir tyvärr inte så ofta som man spelar. När jag var liten var jag besatt av Monopol och ville spela det hela tiden. Kan det vara därför jag är bra på ekonomi numera? Nja, tveksamt kanske. Vilket brädspel gillade/gillar du?

Christian the lion

Nu har vi precis sett filmen Christian - The Lion at World's End. Det handlar om Christian som föddes på ett zoo i England och som sedan visades upp i ett skyltfönster på Harrods i London. Därifrån köptes han av John och Ace som gjorde sitt bästa med att ge Christian den motion han behövde. Men han blev snart för stor och processen med att försöka föra honom till Afrika och ett liv i det fria började. Vilken klump jag har i halsen nu. Ena stunden för att man var glad och andra stunden för att man var ledsen. Dokumentären var en riktig bergochdalbana känslomässigt. Jag gillar filmen "Born Free" som är en filmatisering av en riktig händelse. Christian - The Lion at World's End är en dokumentär. En väldigt bra dokumentär i mina ögon. Jag beundrar verkligen arbetet som Born Free-foundation sysslar med, att återföra och rehabilitera djur till det vilda. För de åker ju inte bara dit och släpper ut djuren på egen hand, det är en lång process innan djuren eventuellt klarar sig själva. George Adamson som jobbade mycket med detta är med i filmen. Han dog 1989, skjuten av tjuvjägare (!). Rekommenderar verkligen denna dokumentär och även filmen "Born Free". Jag berättar inte mer om handlingen eftersom det kan vara roligt att se utan att veta. Det finns även några klipp på YouTube för smakprov.


Dvd-filmens omslag.

Lite bättre

Blev inte helt tätt av att sova inatt. Skönt! Slapp gå upp varje timme för att snyta mig så fick sova ut lite. Lyckades till slut lämna in examinationsuppgiften till Turismkunskapen igår. Det var inte det lättaste att skriva med en hand. Tog sådan tid. Direkt jag satt upp ordentligt så rann näsan så var tvungen att sitta med näsduk hela tiden medan jag fick skriva med en hand. Fin bild man får i huvudet av den meningen väl?! Men idag är det som sagt bättre. Mycket bättre att skriva med två händer. Har insett en sak angående det. Mina lillfingrar skriver aldrig. Inte en enda tangent känns bekväm för dem så jag använder bara övriga. Hur skriver du?

Har börjat skicka efter lite julkort och julklappar nu. Är bäst att göra så när man inte har så gott om pengar. Ta lite då och då så inte alla utgifter kommer på en gång. "Men du kan ju inte fira jul, du som är ateist." En standardmening som jag brukar få från en del som vet att jag är ateist (några vet ju redan att det inte behöver ha något med religion att göra). Jovisst kan jag fira jul. Jul fanns nämligen i Sverige innan kristendomen kom hit. Så skala bort allt det religiösa så har du ungefär ursprungsjulen. Julgran (dock utan stjärna högst upp), julklappar, julkort, julmaten, julbocken och själva idén med att träffa släkt och vänner och umgås hör till "min" sekulära jul. (Julklappar finns även med i kristendomen i och med att de tre vise männen hade med gåvor till Jesus.) Den ursprungliga julen ska egentligen firas kvällen då det är vintersolstånd. I år blir det 21 december. Fast där är enda saken jag kompromissar med vid jul. Släkt och vänner firar ju den 24 december så även fast jag firar vintersolståndet lite smått för mig själv så tar jag det större julfirandet då de andra gör det.

Låter det intressant kan ni läsa mer på:
Wikipedia


Katterna var så gosiga inatt. Yatzy tycker Tetris slarvat när han tvättat sig.

Buskis och förkylning

Igår var jag, Robin, syrran, mamma & pappa till Karlstad där vi gick på föreställningen 320 kg buskis. Det var väldigt kul! Första akten tyckte jag var lite tråkig emellanåt (buskikal), men i andra akten körde de med korta sketcher och berättade roliga historier. Det gillade jag verkligen! Oj, vad jag skrattade när Siv "visade" och berättade hur man får på sig ett par push-up strumpbyxor. Hon är så härlig! Stefan var Olvert (min all-time favorit) i en sketch. Honom skrattade jag också gott åt. Håkan Runevad och Bertil Schough hette övriga aktörer. Har inte sett dem tidigare.


Buskisen vi var på i Sundstaaulan.

Det började lite smått igår, men idag är jag rejält förkyld. Förstår inte varför en simpel liten förkylning alltid ska knocka mig. Några läkare har sagt att det beror på att jag har fibromyalgi. Jag har konstant "feber-värk" och smärta i kroppen så när kroppen då blir utsatt för och försvagad av förkylning så ökas detta på. Helt sjukt ju (ingen ordvits menad)! Vet inte vad jag ska tro. Låg grundtemp har jag också, 36.4 grader. Så jag har ibland ingen feber enligt "standardmallen", men känner mig väldigt varm och febrig ändå. Vet inte hur många läkare jag förklarat detta för efter att de sagt att "38 är ju ingen riktig feber" när jag mått riktigt dåligt. Tur att det finns några bra läkare också, men en del är riktigt usla på att lyssna. En standardmall är kanske till bra hjälp, men inser inte folk att den inte passar på precis alla?

Nya lägenheten

Allt är inte i ordning än, men vi har fixat till en hel del i nya lägenheten. Mycket är på plats och vi stortrivs! Här är en liten rundtur:

   
Tetris hälsar välkommen! 3:e rummet och min datahörna. Badrummet.

  
Köket från två olika vinklar och tvättrummet vars dörr man ser i badrumsbilden också.

  
Sovrummet, första bilden Robins sida, andra min + en del av vår balkong.

  
Vardagsrummet med bokhyllan, tv-hörnan och tv-seriesamlingen.


Vardagsrummet med mitt Freddie-shrine ovanför stereon och en bit av dvd-samlingen.

Nöjd katt

Idag var jag och Robin och hälsade på ett par som adopterat en katt som jag omplacerat, Seramis. Det var väldigt trevligt att vara dit och kul att träffa Seramis igen. Han var lite blyg och försiktig, men kom till slut fram och strök sig mot mig och pratade lite. Han verkade stortrivas och får springa ute om dagarna då de bor på landet. Verkligen härligt för en katt! Han var väldig att prata och i sättet var han till vissa delar lik Tetris så det märks att de är bröder. Tetris kan också gå runt och prata för sig själv och svarar när man pratar med honom, tycker om att skälla på fåglarna utanför, slickar på folks händer och har en särskild blick som det skulle vara kul att veta betydelsen på. Det finns säkert en hel del katter som har dessa egenskaper så jag vet att det inte är speciellt för Tetris och Seramis, men jag lade märke till det eftersom Yatzy, till exempel, är helt annorlunda i sättet.


Tetris och Seramis för lite mer än 1 år sedan då de var på väg till Arvika med mig.

Humor

Björn Gustafsson blev framröstad som Sveriges bästa komiker för ett tag sedan. Uppenbarligen delar inte jag samma humor som majoriteten. Slapstick och fysisk humor tycker jag är kul med Jim Carrey, men det kan till och med bli för mycket av honom ibland. Min humor är en blandning av torr, ironisk och mörk. Min favorit är Magnus Betnér. Kollar på programmet "I ditt ansikte" som går på Kanal 5. En del avsnitt har varit mindre lyckade och andra klockrena. Hans humor verkar uppröra en hel del eftersom han ganska ingående driver med och ironiserar över olika människor. Var är självdistansen? Om jag inte kunde skratta åt mig själv ibland och slappna av lite, då skulle jag snart spricka. Hoppas jag kan se Betnér live någon gång!


Magnus Betnér

Halloween

Halloween närmar sig! Jag och syrran anordnar fest där vi har maskeradtävling. Hoppas folk har "leksinnet" kvar och klär ut sig. Jag vet att jag har det i alla fall. Det är en sak som är störande runt Halloween-tider. Folk blandar ihop det med Allhelgona. Det är INTE samma sak. Halloween är en keltisk tradition som firas den 31 oktober varje år, medan Allhelgona är en kristen tradition som firas den 1 november + första helgen i november varje år. Vi firar INTE Halloween den 1 november + första helgen i november bara för att vi bor i Sverige. Det är Allhelgona.

Tyvärr så infaller inte alltid Halloween på en helg så man kan inte alltid ha fest, men i år hade vi tur och den infaller på en fredag så då ska vi passa på. Vet inte riktigt hur man ska nå ut med denna allmänkunskap angående skillnaden på Halloween och Allhelgona för det verkar som att många struntar i vad det handlar om och bara ser det som en ursäkt för att festa (eller i affärernas fall: sälja). Om folk inte bryr sig om betydelsen av saker så kan man inte tvinga på dem något, men jag tycker det är synd att man blandar ihop och inte bryr sig. För mig personligen är betydelsen av saker viktig. Jag och syrran har firat Halloween sedan början av tonåren och då var det många som inte visste vad det var (förutom det att det finns skräckfilmer som heter Halloween). Nu firar många Halloween, men fortfarande verkar en hel del av dessa inte veta vad det är.

Wikipedia - Halloween
History of Halloween
Halloween FAQ

Landsbygden ska leva

Känner ni igen rubriken? Ett antal politiker har använt sig av den för att få landsbygdens röster i val, men lever de sedan upp till det? Inte enligt min uppfattning. Jag bor för närvarande i en stad, men har bott nästan 24 år av mitt liv på landsbygden i Gunnarskog där jag även har kvar släkt och vänner. Bit för bit ser man saker försvinna. Nu senast var det kiosken/macken som fick stänga för att bensinbolaget vägrade köra dit mer bensin för att "det var inte lönsamt". Inte politikernas beslut just där, men väl då det gällt andra saker. Före det stängdes min barndomsskola ner, Tväruds skola, på grund av att elevantalet minskade med 1 (!!!!) elev. Åter igen är det prat på nedstängning. Denna gång av sköterskemottagningen. Äldre och barnfamiljer som nyttjar mottagningen blir i så fall tvingade att åka till Arvika. Alla kanske inte har körkort och bil utan måste förlita sig på bussen, som har (om man bor på "rätt ställe") 2 turer till Arvika per dag. Många får 10 mil enkelresa. Är det att tänka på landsbygden? Och angående miljön...finns den med i beräkningen?

Lägg inte ner sköterskemottagningen i Gunnarskog

Läst klart: 14 år till salu av Caroline Engvall

Boken handlar om Tessan som blivit utnyttjad, misshandlad och trakasserad. Förnedringen var för henne lika beroendeframkallande som en drog och hon ansåg att hon inte var värd mer. Boken berättar om alla hemskheter och vägen tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Den är baserad på en sann händelse.

Denna bok anser jag att man ska ha som obligatorisk läsning under högstadiet. Den tar upp ett väldigt viktigt ämne och jag tror inte att någon skulle kunna vara känslokall när man läst denna. I och för sig så tror man inte att något sådant skulle kunna hända i Sverige, att det faktiskt finns sådana svin, men jag har tilltro till folk...jag VILL ha tilltro till folk. Boken gav mig ungefär samma känsla som filmen Lilja 4-ever. Läs den!


Bokens omslag i inbunden utgåva.

Betyg

Arvikamârten

Så har årets Arvikamârten passerat. Det var riktigt lyckat i år, till och med solsken emellanåt. Gick på stan med syrran och tittade på en hel del grejer. Blev några inköp till hemmet och djuren, men hittade även en liten sak till mig själv. Ett par örhängen med Queen-kronor kunde jag bara inte låta bli. Efter det blev det en snabb tur hem för att fixa sig lite och sedan åkte jag till en bekant på kålsoppa. Det är något som jag aldrig gillat förut, men i år var det faktiskt gott. Är man på väg att bli vuxen eller? Vad står härnäst på tur? Ska jag börja gilla kaffe också? Urk...blotta tanken!

På kvällen var jag och Robin på fest hos Lisa och Adam. De har flyttat in i min gamla lägenhet. Det ser verkligen annorlunda ut jämfört med när jag bodde där. Så kul att se! De har verkligen fint! Det var rätt skoj att festen flyttades från köket till vardagsrummet till köket hela tiden också. Ena stunden var nästan alla i köket, sedan var nästan alla i vardagsrummet och så vidare. Det blev lite skumt kylskåpspoesi-skapande i köket och i vardagsrummet pågick en ballongfajt vid några tillfällen. Lite farligt med levande ljus så några ballonger small ganska fort.

Sedan blev det en tur till tivolit för mig, Robin och Jörgen. Tagada är en stor favorit för mig även fast jag blir totalt blåslagen i den varje år. Har ett ganska stort blåmärke på ena armbågen nu efter att Jörgen landade på den en gång. Förutom Tagada blev det Radiobilar, Spökhuset och Draken. Draken är egentligen en barnkarusell, men jag gillar uttrycket "man har bara så roligt som man gör sig", så därför har jag jätteroligt i den. Barnasinnet har jag fortfarande kvar. Kan konstatera att det var en rolig och lyckad mârten!


Jörgen och jag i Tagada. Robin gillar inte den så han stod bredvid och tog kort istället.

RSS 2.0