Roligt på second hand och "vanlig" affär

I förrgår var vi i Karlstad på utställningar på Värmlands Museum och efteråt blev det en sväng inom Gengåvan. Där brukar jag alltid hitta roliga grejer! Sedan fyllde jag på Connors nästkommande storlek i kläder. Bäst att passa på när det fanns sådana tryck som han är så glad i.
 
Från muséet fick Connor en Fridge Rover.
 
 Dessa jättesmå figurer kanske kan skänka mig lite tur. En söt vargunge som ylar för första gången och en drake. Fint gjorda och detaljerade trots att de är så små.
 
 Fynd! En stor talande Buzz Lightyear. Ställde Connors Lego-figur bredvid så ni ser storleksskillnaden. Behövde bara byta batterier så var den som ny. (Gengåvan)
 
Robin fick en träningstop av mig och så hittade jag ett linne till mig själv. (Gengåvan)
 
 Nu är min serie om Grottbjörnens folk komplett + att jag hittade en till intressant bok. En kavel, PEZ-figurer och några småfigurer till Connor. (Gengåvan)
 
 Gummistövlar i Connors nästa storlek. (ICA Maxi)
 
 Väst, tröja med Marvel-tryck, tröja med My Little Pony-tryck och två tunnare tröjor med Avengers samt Captain America-tryck (2-pack) i Connors kommande storlek. Han gillade verkligen trycken! (H&M)

Två sevärda utställningar på Värmlands museum

Igår var syrran, Robin och jag till Värmlands museum för att gå på utställningarna National Geographic 125 år och The Election - Mandels väg från apartheid till president.
 
Vi började med National Geographic och det var helt fantastiska bilder! Det var flera stycken jag ville ta med mig hem. De som talade mest till mig var en bild på en polarvarg med sina valpar och en bild på en lejonhanne som röt. Naturbilder är det mest intressanta för mig, även fast jag gillar kulturbilder och historiska bilder också.
 
Sedan gick vi en trappa upp till Mandela-utställningen och den var verkligen gripande. Här och där fick man även läsa citat av Mandela och även en längre beskrivning från fotografen över vad som hände då han tog bilderna och varför denna utställning är så aktuell i dagens samhälle med den växande fientligheten mellan människor, det växande hatet. Jag fastnade vid den texten och blev sorgsen av att människor faktiskt inte lärt sig mer ännu (bilderna togs mellan 1993-1994). Jag fastnade även vid en bild som föreställde två barn på ett barnhem för övergivna barn med HIV/AIDS. Fick barnen hjälp? Fick de nya familjer? Blev de älskade? Lever de? Bilden väckte många tankar och frågor.
 
Kan rekommendera dessa utställningar!
 
 

Ett komplett ekosystem

I ett välfungerande ekosystem så spelar alla en stor roll, alla behövs. Eller... inte människan egentligen då vi mest förstör än tillför något. Detta klipp visar tydligt på resultaten i Yellowstone National Park, när man bestämde sig för att föra tillbaka ett djur som fanns där innan människan utrotat dem från platsen. Hoppas ni står ut med ekot i berättarrösten ifall ni ser klippet!
 
 

Sett filmen Contagion (2011)

Spoilers förekommer!
 
Världen drabbas av en världsutbredd epidemi och Smittskyddsinstitutet kämpar tillsammans med forskare, vårdpersonal och myndigheter för att begränsa smittan och hitta ett botemedel.
 
Filmens upplägg känns väldigt bra i början och man går genom saker metodiskt och noggrannt. Det är många kända skådespelare med. Jag blir glad av att se Jennifer Ehle igen, då det var ett tag sedan (Elizabeth Bennet i Stolthet och fördom - miniserien). Kate Winslet gör en bra prestation och likaså Marion Cotillard. Känns som att det är kvinnorna som briljerar mest i denna film och jag uppskattar verkligen att man har en sådan variation på starka roller till dem. Mot slutet händer dock något med filmen. Den blir väldigt snabb och sedan avslutas allt så plötsligt att jag sitter där och undrar "är det slut NU?". Det är mycket som hoppas över i slutet tycker jag och saker avslutas för lättvindigt. Synd på en sådan bra start!
 

Hittat hjälm till Connor

Connor blev väldigt glad i en hjälm på Erikshjälpen idag och till hans lycka så passade den också. Perfekt, för vi har varit ute efter en hjälm till honom ett tag. 75 kronor var ett bra pris! Så nu är det komplett så han kan testa skridskor och längdskidor när han vill (om det finns bra underlag). Och jo, det blir hjälm i början även med längdskidor då jag minns att det roligaste var att åka fort i backarna när jag var barn (det är nog det roligaste även nu faktiskt).
 

Lilla Kråkan - second hand för barn

Om jag får till orken idag så har jag tänkt mig till Lilla Kråkan för att lämna in lite mer barnkläder. Troligtvis blir det en titt runt också för att se om något nytt dykt upp i Connors storlek (eller kommande storlekar). Second hand är verkligen toppen på många vis! Enda nackdelen är om man hittar ett plagg med roligt och/eller härligt mönster/färg/tryck och den är i fel storlek. Inte som på affären där det finns flera av samma. Men det gör det lite extra kul att hitta sådana saker som är i RÄTT storlek förstås.
 
Butiken finns på
Instagram
Facebook
och det "vanliga" nätet.
 
Dessa saker finns i butiken.

Förintelsens minnesdag

Idag är det Förintelsens minnesdag och det är exakt 70 år sedan Befrielsen. Det är tungt och jobbigt att tänka på det som hände då, men det är nödvändigt. Vi måste komma ihåg historien, det ska aldrig få hända igen. Tyvärr upprepas den på olika delar i världen. Kanske folk har glömt, kanske de helt enkelt struntar i det och anser sig ha rätt att döda människor som de anser är "ovärdiga". Därför är det desto viktigare att vi minns, att vi höjer våra röster, att vi gör vad vi kan (stort som smått) för att förhindra det.
 
Mer info:
 
Förintelsens minnesdag.
Levande historia.
Vad händer på din ort för minnesdagen.

Samhället blir hårdare

Varför är det acceptabelt att spotta på en tiggare? Att spotta på en annan människa? Kom igen, skärp er! Ni måste inte skänka pengar och tiggarna sitter inte där för att störa er. De är människor och många av dem har barn. Var inte så fruktansvärt kalla utan ignorera dem bara om det stör er så. Själv säger jag alltid hej, för jag har förmågan att föreställa mig hur hemskt det skulle vara om jag var i deras sits. Jag behandlar dem som människor för att jag är människa. Vet om folk som nog gärna skulle spotta på mig också, långtidssjuk som jag är. En "parasit på samhället" enligt en del. Är man själv i utanförskap så kanske det är lättare att förstå andra. Eller åtminstone trodde jag det, för utanförskap verkar för en del stärka förståelsen men för andra stärka en ilska som man tar ut på andra människor. Jag är också arg. Men skulle aldrig ta ut det på någon annan på det viset. Om det är min uppfostran om människovärde eller den inre känslan om rättvisetänk jag haft så länge som jag kan minnas...det är frågan. Troligtvis båda två. Detta är något vi behöver lära barnen och ungdomarna som växer upp idag. Så krafterna kan användas till det positiva istället för det negativa och destruktiva.

Ny kattleksak?

Jag lämnade dvd-spelaren på häromdagen när jag skulle kolla en sak på datorn. När jag vände mig om fick jag se nedastående.
 
Yatzy fastnade helt för skärmsläckaren. Följde den var den än åkte på tv-skärmen. Hon var så fascinerad att jag tyckte det var roligare att fortsätta kolla på henne än på filmen...hehe...

Rally i Treskog

Idag är det rally i skogarna kring Treskog och även ett Powerstage på Anders Jonssons Åkeri. MK Team Treske anordnar åter igen Treskerundan. Kom och titta! Första start går 10.30. Finfina vintervägar nu med all snö som kommit.
 
Så ni hittar. Program finns att köpa på plats.

Sett filmen Sherlock Holmes (2009)

Spoilers förekommer!
 
Sherlock Holmes och hans trogne vän Watson dras åter igen in i ett mystiskt fall som de trodde var avslutat.
 
Effekterna är verkligen riktigt kassa! Om de bara lagt lite mer tid och/eller omsorg på miljöeffekterna så hade helhetsintrycket blivit bättre. Kanske är det meningen att det ska se ut som det gör, men om det är det så tycker jag verkligen inte om det. Det här med "knytaihopdeckare" är verkligen inte min grej det heller. När de på slutet ska visa hur allt hänger ihop och förklarar för tittaren. Jag har aldrig gillat sådana övertydliga förklaringar och tycker därför det är ett trist sätt att avsluta en film. I den här filmen har man dessutom lagt till en del grejer som tittaren inte fått se innan och om poängen är att tittaren ska kunna lösa fallet själv genom att se filmen så misslyckas man även här.
 
Dessutom... Robert Downey Jr. som brittisk? Skulle inte tro det.
 

Kul i snön

I afton var Connor och jag ute med grannar och åkte bob, pulka, tefat och stjärtlapp i två olika backar. Den ena var det is i så det gick väldigt fort. Lite farligt nära träd och en liten friggebod bara. Den andra är lite mer fri från objekt så där funkade det bra även med åkdon som man inte kan styra. Efteråt blev det en del lek i snön. Ingen kramsnö utan lätt pudersnö så det var skoj.
 
När jag gjorde en snöängel så blev jag helt tagen av träden och himmeln (inte så tydligt på bild dock) och hade kunnat ligga kvar där en bra stund om inte en busunge hade kommit och kastat snö på mig...hehe...
 
 Min snöängel fick inte vara ifred så länge den heller.

Sett filmen Battleship

Spoilers förekommer!
 
En flotta med skepp blir det enda som står mellan jorden och en rymdinvasion.
 
Det här är en effektfilm och därför är det synd att effekterna är så otroligt dåliga. Eftersom handlingen är i princip obefintlig så vore det med effekter som de skulle kunna vinna någon form av existensberättigande, men icke. Det enda som är något att ha i denna film är en liten sidohandling med en amputerad soldat. Det är den enda biten som intresserar mig. För en gångs skull så är det inte en skådespelare som har benen kvar som får spela rollen och få sina ben borttrixade med effekter. Det är en person som har fått benen amputerade på riktigt, en riktig soldat - Gregory D. Gadson. Han är den skådespelare som lyser i denna film!
 

Snabbläsare eller inte?

Vill nu ställa en fråga till er läsare och hoppas ni vill dela med er! Undrar om ni är snabbläsare eller inte och varför ni är/inte är det? Själv kan jag läsa snabbt, men när jag läser skönlitteratur så väljer jag ofta att "suga på karamellen" lite längre. Jag saktar ner min lästakt (fast jag har märkt att jag i skräckböcker omedvetet brukar öka takten för att det är så j*dra spännande) och vill ta in boken på ett helt annat sätt än när jag snabbläser.
 
Jag kom att tänka på detta när jag läste om Zuckerbergs bokklubb där man ska läsa en bok i veckan under 2015. Skulle jag göra det så skulle jag inte kunna ta åt mig böckerna på det sätt jag vill. När jag läst klart en bok så vill jag dessutom gå några dagar och tänka på den innan jag börjar med nästa (om den nu inte var riktigt usel, för då vill jag börja på en ny direkt). Ni som snabbläser medvetet, känner ni att ni kan ta åt er av boken så som ni vill? Finns fler snabbläsare där ute som saktar ner sin lästakt för att "njuta", så som jag gör?
 

Djur är inte onda

Jag förstår mig inte på folk som tycker att vargen är "ond". Är lejonet "ont" när det tar en gasell för att äta? Är lejonet "ont" när det jagar bort en rival? NEJ! Det är naturens instinkt. Illustrerad vetenskap artikel.
 
Naturen kan behöva vårdas. Vore inte vi människor här så skulle allt sköta sig självt, men nu bor vi här också och därför måste vi ta en del i vårdandet av flora och fauna. Ett ansvarsfullt sådant. Det handlar inte om att utrota hela arter utan det handlar om att jaga i en viss utsträckning så att vargen förstår att människan är farlig för den. Så att den lär sina valpar att akta sig för människor.
 
Viltvård kräver att känslorna inte får styra. Inte åt något håll. Jag förstår frustrationen och ilskan, men den missriktas när den riktas mot vargen för det är inte vargen som styr sitt öde. Den försöker bara leva sitt liv.

Sett filmen A.C.O.D.

Spoilers förekommer!
 
Bokstäverna står för Adult Children Of Divorce. Carter är en sådan person och när han föräldrars skilsmässa dras upp många år senare när han är vuxen så skapar det helt nya problem i hans liv och rör till både det ena och det andra. Att han dessutom varit ett ovetandes studieobjekt då han var barn faller sig inte så väl.
 
Förutom något enstaka skratt så är filmen inte rolig. Den är inte välgjord och inte bra. Själva ämnet känns lockande och det känns som att de hade kunnat träffa rätt med en relationskomedi av detta slag, men filmen stannar bara vid ytliga taffliga ämnen och rör sedan till det ännu mer när det plötsligt inte alls handlar om *STORSPOILER* Carters reaktion på det han fått veta om barndomen utan om hur han ska hantera att föräldrarna plötsligt får ihop det igen. Amy Poehler är den enda som är rolig i sin roll.
 

Prinsessan Anna på besök

Sedan Connor såg filmen Frost för första gången så har han pratat på att han vill ha maskeradkläder från filmen (han gillar verkligen att leka "klä-ut-sig"-lekar). Först blev det en snögubbedräkt (dock inte Frost-gubben, men Connor var nöjd ändå) och nu blev det Anna-dräkten. Connor blev jätteglad och stod och snurrade lite framför spegeln. Jag tyckte peruken verkade härlig så skulle prova den, men nepp... för stort huvud på mig.
 
Min lilla busis påminner en del om den busiga och modiga prinsessan Anna, men hans favorit är Elsa eftersom hon har magiska krafter. 

Genomblöta bob-åkare

Det var vi igår det. Genomblöta bob-åkare. Det kom mycket snö under tiden vi var ute, men den var väldigt tung och blöt så det gav nästan samma effekt som om det regnat. Vi fick låna ett barn av en vän så Connor hade kompis att åka med. Robin och jag passade på att åka lite vi med på ett runt litet tefat. Hörde ni någon skrattskrika igår eftermiddag i Styckåsskogen så var det nog jag...hehe... Jag fick idén att vi skulle åka samtidigt nämligen och det var inte lätt att balansera oss båda två på tefatet nerför backen i full fart. Men roligt var det!
 
Whiiii!
 
 "En gång till!"
 
 Backen sluttade precis lagom för att få bra fart. Fotbollsplanen bakom bostadsområdet Metkroken syns längst ner.

Mitt barn måste inte vara finklätt

Många föräldrar verkar "klä upp" sina barn inför stora högtider. Sedan läggs det upp bilder på FB och man ska få så många "vad fin/fina"-kommentarer som möjligt (med möjlig variation söt/gullig/vacker etc.). Varför är folk extra stolta över och vill visa upp sina barn om de har "fina" kläder? Jag låter Connor bestämma. Oavsett om det är vardag eller högtid så avgör han vad han vill ha och därför kan det bli praktiska urtvättade lekkläder även på högtider. Mjukt och skönt. Det kan även bli rejält uppklätt på en vanlig dag mitt i veckan om han känner för det.
 
Jag ser ingen press alls i att sätta på mitt barn vissa särskilda kläder till högtider och jag tävlar inte. Jag är otroligt stolt över mitt barn oavsett vad han har på sig. För mig är han den vackraste på jorden varje dag oavsett om han har satt sig i en lerpöl, har vardagskläder, snurrar runt i sin prinsessklänning, har skjorta eller vad han än valt för dagen. Varför finns det där behovet att visa upp sina barn? Titta på ditt barn själv. Bekräfta och älska det. Ditt barn är underbart.

Dåligt ansiktsminne

Vad jag känner igen mig i citatet: ”Bara för att jag inte minns ditt utseende betyder det inte att jag inte tycker om dig. Jag kanske bara ser själen istället, och den tycker inte det är så viktigt med utseende och yrke”. som jag läste i detta blogginlägg. Jag har fortfarande inte renskrivit mitt blogginlägg om hur jag SER folk. Jag klurar och fixar lite med texten för att få det att låta någorlunda vettigt även för en person som inte har erfarenhet av det sättet. Det hade varit enklare att skriva detta inlägg om jag hade kunnat hänvisa till det inlägget, men nu får jag försöka göra en kort förklaring istället.
 
Utseendet hos folk är inte så viktigt för mig. Jag brukar se personen som "blank" och sedan fylls den i när jag lär känna hen. Är det en person som beter sig taskigt och elakt, som pratar mycket skit och liknande då blir personen inte så "smickrande" i mina ögon, medan en person som bryr sig, är snäll och öppen färgas av detta och blir en väldigt vacker person i mina ögon. Jag har aldrig tidigare lagt ihop detta med mitt dåliga ansiktsminne, men nu börjar jag tro att det har samband.
 
Kanske är det så att jag inte minns hur folk ser ut just på grund av att det inte är viktigt för mig? För jag har verkligen dåligt ansiktsminne. Om jag träffar en person regelbundet och har gjort det många gånger så brukar jag känna igen dem, men inte annars. Jag kan gå förbi folk jag känner utan att känna igen dem. Ännu svårare blir det om de byter stil. De kanske har en röd jacka vanligtvis, men så köper de en ny och den är svart. Det ställer till det för mig och jag kan förlora igenkänningen.
 
En del som läser detta kanske tycker det låter dumt, men jag ska säga er... detta med dåligt ansiktsminne upplever jag som ett stort hinder i mitt liv. Jag känner mig så dum när jag inte känner igen folk, inte ens vänner ibland. Det har även hänt att folk blivit förolämpade för att jag sett rakt på dem, men inte hälsat. Det är många som inte vet till vilken grad mitt dåliga ansiktsminne sträcker sig. De tror det är en ursäkt, men det är det verkligen inte. De förstår inte att det inte handlar om den vanliga "jag känner igen dig, men kan inte placera dig"-känslan som man kan ha om folk som bara är ytligt bekanta. Jag känner inte ens igen VÄNNER ibland. Och det är extremt jobbigt.

Om någon av mina vänner läser detta så vill jag gärna att ni vet att jag inte låter bli att hälsa för att jag är högfärdig, sur, arg, inte gillar er eller liknande. Om ni läst det här ovan så förstår ni ifall det händer er någon gång. Hälsa på MIG i så fall. För bara någon säger något så brukar jag känna igen rösten och då kopplar jag även ansiktet.

Roligt med slime-hand

Både Connor och Tetris hade kul med en slime-hand nu under kvällen.
 

Läst klart: Highlander - Measure of a man av Nancy Holder

Från bokens baksida:
 
"Niccolo Machiavelli was history's greatest manipulator whose only morality was "might makes right". He played princes against kings, controlling all by lies and corrupted love. What if such a man were immortal? ... In Venice, 1655, MacLeod tested his wit and his honor against Machiavelli and learned that his opponent would stop at no betrayal to achieve his ends. Now Machiavelli has plans to dominate the entire mortal world. Then why has the Prince of Lies dared the Highlander to stop him?"
 
Till skillnad från andra Highlander-böcker som jag läst så är denna i det förflutna ungefär halva boken och sedan i nutid i halva. Jag föredrar när det är flashbacks och inte så långdraget. Det ska flyta mellan dåtid och nutid, inte särskiljas så som denna bok gör. När det skiljs på det viset så blir dåtiden avbruten när man precis kommit in i den och så hinner man inte komma in alls i nutiden. Väldigt synd, för i övrigt är historien intressant. Den är medelroande trots att jag inte gillar hur den är uppdelad.
 
Jag läste den som "vanlig" bok, men den finns även som e-bok på Bokus.

Stentyg

Jag kan inte sy, men har som tur är en förälder som kan det. Mamma hjälpte mig att fålla ett tyg samt sätta kardborreband på det, så nu har vi nytt i tvättrummet. Det blev riktigt bra!
 
Tyget är från Allstugan.

Fel att fostra empatiskt?

Jag gör mitt bästa för att fostra mitt barn till en empatisk, medkännande, ansvarsfull, givmild, tänkande och källkritisk individ (med mera). Detta hör ihop med den moral jag har och det starka rättvisetänk som jag haft ända sedan jag var barn. Det är inte partipolitiskt bundet utan handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Om någon ser dessa egenskaper som partipolitiskt bundna och som "fel" att försöka lära barn, så säger det mer om dem än om mig.

Sett filmen Jack & Jill

Spoilers förekommer!
 
Jacks syster Jill ska komma på besök för att fira Thanksgiving med familjen och Jack ser inte fram emot det.
 
Man förstår redan från början att detta inte blir bra. Att Adam Sandler spelar både tvillingen av manskön och tvillingen av kvinnokön gör att man snabbt förstår var det barkar. Och det barkar iväg direkt. Med usla och låga utseende"skämt" där tvillingsystern hånas till en enorm grad. Humorn är överlag otroligt jobbig och väldigt utseendefixerad och den lilla stunden i slutet när saker ordnar sig förändrar verkligen inte att filmen till 95% är fruktansvärd, ytlig och otroligt korkad. Till råga på allt detta så är den så otroligt tråkig också. Den är en plåga från början till slut. Det finns säkert de som har denna humor, men det är verkligen inte min. Inte ens i närheten. Den ligger så långt bort att det inte ens finns mätetal till det.
 

Varit på barnfesten

Det märktes på Connor att han inte träffat andra barn på ett tag då han varit sjuk. Han var inte alls på humör idag. Det smälte lite till slut i alla fall så han lekte och fiskade fiskdamm. Ett roligt evenemang som BIK anordnar som jag tror är uppskattat av många barn!
 
Connor var snabb bort till fiskdammen och behövde inte vänta så länge.

Årlig barnfest 2015

Nu är det dags för den årliga barnfesten igen. Connor gillar verkligen den! Han har inte velat vara med på ringdanserna eller organiserade lekar tidigare (kanske inte i år heller), men han uppskattar det ändå. Påminner om mig som barn då jag inte heller var så glad i sådant, men Connor är mer social än vad jag var (och är) så han brukar vara med på fria lekar och annat skoj.
 

Krämig kycklingpasta

Ingredienser
 
3 kycklingfiléer
4 dl Creme fraiche franska örter
1 dl mjölk
1 klyfta vitlök
Salt och peppar
1 msk olivolja
Skruvpasta
Haricots verts

  • Koka pastan och när några minuter kvarstår slänger man i haricots verts.
  • Först skärs kycklingfiléerna i tunna strimlor. Sedan steker man dem i olivoljan, saltar och pepprar. Pressa vitlöksklyftan i en vitlökspress och ha på kycklingen.
  • När kycklingen är genomstekt häller man creme fraichen och mjölken i stekpannan och låter det puttra.
  • Häll vattnet av pastan och haricots verts och sedan är det bara att blanda med kycklingkletet.
Personligen tycker jag att det inte var bland det godaste jag ätit, men att det var godkänt. Det är första gången jag testat haricots verts och dessa kommer bli ett inslag i fler rätter, för det var riktigt gott.
 

Tvinga sin partner?

När man är tillsammans med någon så har man olika sätt att hantera områden där man tycker olika. Vissa områden kanske inte GÅR att tycka olika om och då brukar man inte så ofta bli ett par eller stanna tillsammans. Men om man ändå har en partner som man lever med, om man tycker olika kring områden där man är ok med det... hur ok är man egentligen med det om man då försöker tvinga partnern att tycka som en själv? När man tvingar en person att byta ståndpunkt helt och hållet bara för att den ska matcha det man själv tycker? Eller gå emot sin egen ståndpunkt för att tillgodose partnerns? Nej, det var nog bland det lägsta jag hört. Är det områden där man inte tycker lika så tvingar man inte med sin partner.

För att göra ett exempel (och detta är bara ett exempel så det är inte taget från någon verklighet jag upplevt) så skulle jag till exempel kunna vara tillsammans med en partner som gick i kyrkan för att han ville det. Men jag skulle aldrig kunna vara tillsammans med en partner som tycker att JAG också ska gå i kyrkan bara för att han vill det och tycker om det. Kompromisser fungerar förstås. Vore det något viktigt för min partner så skulle jag kunna gå någon gång ibland med honom, bara som sällskap. Men då måste även min partner acceptera och vara ok med att jag inte vill på samma vis som honom. Det stör mig när folk försöker förändra grovt. Då undrar jag om de verkligen är tillsammans med rätt person. Vem blev de förälskade och kära i, om den personens ståndpunkter senare inte duger?

Nya "blomljus" i fönstret

En efter en gick lamporna i det körsbärsris som vi tidigare hade i fönstret i vårt tvättrum. Idag var jag till ett postombud och hämtade ut paketet med ersättningen. Denna gång blev det rosenblommor från Lampgrossen.
 
Blommorna passade bra i fönstret. Nästa gång jag är ute får jag ta en glimt upp för att se från den vinkeln också.
 

Sett filmen Fireflies in the garden

Spoilers förekommer!
 
Familjen Taylor drabbas av tragedi samma dag som deras mamma ska ta examen från college i vuxen ålder.
 
Man får följa familjen Taylor både då barnen är små och när de är vuxna. Mamman tar chansen att studera efter att barnen flyttat ut och hon känner en ny mening i livet. Pappan är kontrollerande och sonen Michael har sedan länge flytt hemmet och den misshandel han fick utstå som barn. Systrarna har också olika roller i historien, men huvudhandlingen är mellan Michael och pappan. En tragedi inträffar som får Michael att möta sina demoner och konfrontera pappan till slut. Historien hoppar fram och tillbaka mellan då barnen var små och när de är vuxna, men det blir inte rörigt. Historien är väldigt stillsamt berättad trots att den innehåller några riktigt hemska saker. Willem Dafoe känns som att han ska explodera när som helst, vilket nog passar rätt bra in i den karaktären. Julia Roberts är inte så övertygande. Hon verkar ha tappat gnistan på senare tid. Tyckte hon hade mycket att ge i sina tidigare filmer, men de senare jag sett har hon mest verkat disträ i.
 

Förstår inte ilskan

Jag förstår verkligen inte ilskan en del verkar känna av tanken på tiggare. Att bli upprörd för att det är så illa ställt att folk måste tigga är en sak, men det är inte därför en del blir arga. De vill ha väck tiggarna. Varför? Det finns inget tvång att skänka pengar till dem. När man går ut från affären så finns där inget anslag om att man måste ge en krona på vägen ut. Tiggarna blir inte heller sura ifall man bara ger dem ett "hej" på vägen. Tro mig, jag vet det. Jag har inte mer än ett "hej" att skänka för tillfället, men när jag hälsar så ler de och hälsar tillbaka. Varför inte behandla dem som människor istället för att ignorera? Hur skulle du må i deras sits?

Gullig kattbild

Nätet är så fullt av gulliga kattbilder att det till och med blivit stående skämt kring det. Så vad skadar det med en till? Hehe...
 
Yatzy passar in fint bland Connors mjukisar. Hon tvättade sig förresten, men på stillbild ser det lustigt nog ut som att hon försöker gömma sig.

Sköterskan jag litade på

När jag skulle göra min 4-årskontroll som barn så visade jag att jag var väldigt envis och bestämd. Jag hade nämligen bestämt att jag inte skulle yttra ett ord till denna främmande människa som kom till vårt hem. Jag knep alltså ihop munnen, men istället tog jag upp disktrasan och rev den mitt itu. Denna sköterska trodde att jag låg helt "efter" med tal, men mamma visste annorlunda. Hon visste vilken pratmakare jag var och att jag pratat tidigt och sedan aldrig hållit tyst...hehe... Förutom när jag träffade nya människor som jag inte litade på, för då var jag väldigt blyg.
 
Mina föräldrar tog kontakt med en annan sköterska och jag fick komma hem till henne för att göra om kontrollen. Henne kände jag på något vis en bättre kontakt med och henne litade jag på, så där klarade jag kontrollen galant. Nu har sköterskan jag litade på gått bort. Hon blev 86 år gammal.

Sett filmen Friends with benefits

Spoilers förekommer!
 
Dylan Harper och Jamie Rellis är båda singlar och försöker hoppa över allt det konstiga och fortsätter vara vänner, fast vänner som har sex. Vilket förstås leder till komplikationer till slut.
 
Tycker filmen är helt ok och smårolig då och då. Den är väldigt förutsägbar förstås och det finns ingen tvekan redan från början hur allt kommer sluta. Tyvärr är det något som romantiska komedier ofta har problem med. Men det är en rätt så roande film ändå. Det som höjer filmen och som ger den en aning seriös ton är pappan som har alzheimers. De bitarna är inte humoristiska alls och Richard Jenkins gör en otroligt bra rollprestation! Det är tack vare det som denna film i slutändan ändå står ut i mängden!
 

Favorit från second hand

Det är några år sedan som jag hittade en av mina favoritgardiner på Erikshjälpen. När det var dags att byta från julgardiner nu så blev valet för köket denna gardin. Liljekonvalj är min favoritblomma. När vi ändå är på ämnet gardiner så valde Connor sina Mario-gardiner när vi bytte från julgardinen. Också en riktig favorit för både honom och mig.
 
 

Är bröllop för båda eller bara en?

I detta inlägg utgår jag från heterosexuella par.
 
Jag såg ett program på tv som heter "Say yes to the dress". Det handlar om par som ska gifta sig. Eller...? PAR? Nej, snarare är det visst bara en person som gifter sig och mannen är bara en onödig sidofigur. Denna brud babblar på om "sitt" bröllop och "sin" dag hela tiden. Hon ska bestämma allt. När det är en sak som hennes blivande make vill välja så kör hon helt över honom och han sitter där och ser ledsen ut. När han pratar på "vårt" bröllop så rättar hon honom och säger att det är "MITT" bröllop. Varför beter sig en del blivande brudar så korkat? Ett bröllop är för att ta ett steg i relationen, för att fira sin kärlek till varandra. "Det handlar om MIG" säger en del brudar. Eeh... jag trodde man var två i ett par...? Skulle jag gifta mig så skulle det inte vara för MIN skull utan för bådas. Skulle jag se dessa tendenser till att köra över mig så totalt och se bröllopet som bara en persons, då skulle det inte bli något bröllop kan jag säga.

Connor har åldersnoja

Häromdagen var Connor så ledsen och sa att han inte vill bli stor. Jag frågade honom varför han inte vill det och hans svar var: "För då kommer jag aldrig mer få leksaker i julklapp och jag vill ju leka med leksaker som jag tycker mycket om." Då sa jag till honom att han får önska sig leksaker i julklapp precis hur länge han vill och att man inte måste sluta med det när man blir större. Lilla sötisen då... vilka tankar han har.

Sett filmen Återträffen

Spoilers förekommer!
 
Anna Odell fick ingen inbjudan till sin klassåterträff. Här har hon gjort en film om hur det hade kunnat se ut om hon hade gått och konfronterat klassen. Hon ställer frågan: Varför fick jag ingen inbjudan? Vad var de rädda för? Och så drar hon det till sin spets.
 
Första delen av filmen är Annas återskapande av ett möjligt scenario till återträffen. Andra delen handlar om hur arbetet bakom filmen gått tillväga och hur Anna konfronterar några personer från sin klass. I själva återskapandet av återträffen så ville Anna dra det så långt hon kunde. För varför fick hon ingen inbjudan på riktigt? Var de rädda och varför? Den delen av filmen är väldigt välspelad och jag sitter och blir så förbannad på en del av personerna som beter sig som usla mobbare. De faller lätt in i sina högstadieroller igen. Det mest sjuka är att mobbarna inte inser eller vill erkänna att de mobbat. För dem har det inte varit en "stor grej". De har "haft roligt". Men för Anna som var den utsatte så var det inte särskilt roligt. Att folk inte fattar det. "Barn är barn" säger en del. Det är ALDRIG bara "barn är barn" för just barnen. Därför ska man ta sådant på allvar. Det är alltid den utsatte som har sista ordet kring om något är skoj eller fruktansvärt.
 
Det är så sjukt när Anna frågar en person vad han skulle göra om hans dotter blev mobbad och han svarar: "Min dotter är stark. Hon skulle aldrig tillåta att nån mobbade henne." BAH! J*vla struntprat! Hur stark man än är så bryts man ner efter en tids mobbing då alla är emot. Och de som inte aktivt mobbar står tyst där bredvid. Fryser ut. Vill inte synas ihop med den mobbade för då kanske DE skulle bli utsatta de också. Det krävs insatser i skolan för att stoppa sådant här innan det händer. Det räcker inte med en temadag om året om mobbing. Det funkar inte att vända bort blicken, för vet ni vad? Det försvinner inte trots att ni väljer att inte se. Denna film är väldigt intressant och visar sidor i människor som är otroligt fula! En film alla borde se!
 
Tillägg: Söndag 4 december klockan 22.00 kan ni se den på SVT1!
 

Tradition: Krossa pepparkakshus

Detta har vi gjort ända sedan Connors första år. Han får alltid äran att dekorera pepparkakshuset och får då äran att förstöra det också. I år gjorde han det med råga då det bara var smulor kvar efteråt. Lite svårt att äta, men smulor går bra och är smakligt att blanda i glass.
 

Nyårsmiddag

Det blir nog mycket pasta och nudlar efter gårdagens middag, men det var det värt. Underbart gott! Första gången jag testat att göra fylld hummer.
 
"Surf and turf". Oxfilé med smörstekt grönsparris och tomat, ugnsbakad potatis med basilika och flingsalt, sallad, fylld ugnsbakad hummer (hummerkött, mjukost naturell, färsk gräslök) och bearnaisesås.

RSS 2.0