Röda korset och bebis-besök

Idag blev jag med mamma till Röda Korsets Kupan här i stan. Var sjätte vecka har Gunnarskogs Röda kors-krets hand om serveringen där från 10-13.30, så jag var stand-in för ordinarie. Det var lite kul faktiskt. Inte så stressigt som det brukade vara, sa mamma, men det var folk hela tiden. Det blev någon paus då och då vilket jag utnyttjade till att kolla på kläder och lite annat. Blev några inköp till slut.

På kvällen var jag och syrran och hälsade på bebisen hos Mirja och Thomas. Han var så söt! Jag har aldrig varit med om att en bebis varit så lugn så länge när jag hållit dem. Brukar ta några minuter och sedan börjar de "gny". Men lillen här vaknade inte på hela tiden. Är även imponerad av Mirja som klarade allt så bra på första försöket!

Måste erkänna att det var väldigt kul att se deras lägenhet också. Planläggningen är likadan som hos mig och Robin fast med några små skillnader. Det var kul att se hur de möblerat och inrett. Att likadana lägenheter kan bli så olika är roligt.


Barnbok Greyfriars Bobby

Har av någon anledning börjat tycka att det är kul att köpa barnböcker. Hittade en bok om Greyfriars Bobby i Glasgow som jag tycker passar bra som en bok att läsa då man precis håller på att lära sig engelska. Så söt och lite sorglig! Boken handlar alltså om hunden Bobby som senare blev känd som Greyfriars Bobby. Detta på grund av att när hans ägare dött så var han honom fortfarande så trogen att han vakade över hans grav dagligen på kyrkogården Greyfriars i 13 års tid. Det fanns fler barnböcker om skotska händelser och berättelser så jag vet precis vad jag ska köpa nästa gång jag är i Skottland.


Boken.

BetygJag framför statyn av Greyfriars Bobby i Edinburgh, Skottland.

Utmaning

Blev utmanad av min syster (monstars) att svara på följande enkät.

1. Hur länge har du bloggat?

Sedan 4 augusti 2008.


2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?

Inte så kul.


3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

Är inte förälskad i någon blogg direkt...gillar att läsa syrrans och Mirjas.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Helt ok.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
2 st.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

100 % dagboksbloggar fast de har inslag av andra ämnen.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Det är väl ingen som är så väldigt olik mig, men det första jag kommer att tänka på är Mirjas blogg http://mirjaa.blogg.se eftersom hon är mamma nu och jag är det inte.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Min syster http://monstars.blogg.se

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

En del vet nog inte vad en blogg är och de andra har jag inte hört något negativt från.


10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Har inte fått någon kommentar om det.  

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Ja, det har jag. En sak jag ändrar på jämfört med hur jag är "på riktigt" är att jag inte skriver på dialekt (är värmländska) och jag försöker hålla språket vårdat (även då det handlar om ämnen som retar upp mig). "På riktigt" svär jag ganska ofta, till exempel för att poängtera det jag pratar om lite extra.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Jag har inte hållit på så länge så har inte hunnit med alla ämnen som kunde tänkas tas upp. Saker jag aldrig skulle blogga om, vad jag kan föreställa mig, vore väl sådant som inte intresserar mig.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Jag bloggar mer för min egen skull, för att ha ett sätt att minnas på. Om något år kanske man kollar och ser hur man tänkte och uttryckte sig "förr".

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Nja...Det beror på hur utlämnande personen är. Sedan är en personlig upplevelse av en person viktig för mig så ett möte kan aldrig ersättas av en blogg.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?
Har bara träffat de jag redan kände.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Jo. Man ska nog ha förståelse för vad det innebär och hur man sätter gränser.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?
Blir arg om någon skriver något kasst OM mig, men folk får tycka vad de vill om mina åsikter. Alla kan inte ha samma åsikter. Fast har inte varit med om något negativt än.


18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nej. Blir jag upprörd av något så tar jag bort händerna från tangentbordet, andas lite, återvänder sedan och kan lugnt svara på även de mest idiotiska saker. Fast i och för sig, om saker är FÖR idiotiska är det "delete" och så bryr jag mig inte längre. Man ska inte slösa energi på sådant. 


19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Eftersom jag inte lämnar ut något jag anser är för personligt så är det inte så farligt.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?
Är kanske möjligt. Jag är en lojal person och det gäller även när det handlar om saker som vilken community man är med i, vilket hotell man bor på under resor, vilken sökmotor man använder på internet etc.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Till viss del känns bloggarvärlden som en krets för inre beundran, men det har börjat sprida sig. Det är inte till fördel i och för sig, för om "alla" har en blogg så blir var och en bara en droppe i havet. Men vill gärna tänka positivt så kan hoppas att något kanske påverkas.


22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
En kul grej som fungerar som ett litet minnesalbum.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Man kan få tips om saker man inte känner till och så kan man hålla sig uppdaterad om vad vänner och bekanta gör.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.
De jag känner till har redan blivit utmanade.


Tjejkväll på stan

Blev glad när min syster orkade bli med på tjejkvällen på stan. Hon har mått dåligt ett tag, men var lite bättre idag. Tjejkvällen innebär att en del affärer har öppet extra mellan 18-21 med lite erbjudanden och liknande. Brukar alltid vara kul att gå på. Denna gång var också första gången som jag inte var helt utfattig, vilket förstås är lite roligare då man kan handla om man hittar något. Hittade något gjorde jag faktiskt, så kom hem med några kassar. Vi avslutade med mat på Svarta oliver, väldigt gott!


Ett inköp under tjejkvällen. Finns i olika färger så nu ska det samlas.

Äntligen!

Nu har jag internet på min dator igen! Fick det till och med en dag för tidigt. Är jätteglad!


Första bilden från nya lägenheten. Yatzy däckad på sängen.

Baby

Grattis till Mirja & Thomas som blivit föräldrar idag!

Sambo

Har fått över nästan allt till nya lägenheten nu. Har sovit här någon natt redan och trivs hittills jättebra. Lite jobbigt med alla kartonger bara, men det ordnar man lite i taget. Får använda Robins internet eftersom mitt inte fungerar än. Märkte hur handlingsförlamad jag var förut när jag pluggade. Alla artiklar och själva uppgiften är på min dator. Brukar dock titt som tätt göra källkoll på internet, oftare än jag trodde. Det märktes när jag är utan. Blev röda texter här och där som säger till exempel "kolla källan", "leta upp den adressen", "kolla årtalet" bla bla bla. Något som jag får sätta mig och göra i slutet av nästa vecka då jag ska ha fått internet.

Kan inte ladda upp bilder heller eftersom programmet ligger på min dator. Orkar inte fixa nätverk mellan datorerna för jag är LAT. Nejdå, det är så mycket att göra just nu bara. Om ni ändå är här och läser, kolla in Mirjas blogg också (länk till vänster). Hon blir snart mamma!

Internetlös

Imorgon åker troligtvis datorn till nya lägenheten så då blir jag internetlös i 8 arbetsdagar då.....Får hoppas att Robins abonnemang flyttas över snabbare så jag kan låna hans dator och hålla mig lite uppdaterad.

Allra först imorgon så gör jag min reklamrunda, så jag missar lite i början med flytten. På ett vis är det lite skönt också för jag kan bli så uppstressad och springer runt och påpekar för alla "Försiktigt....Föööörsiktigt...FÖRSIKTIGT" ända tills jag förstört dagen för allihop. Ska försöka vara snäll imorgon.

Trasig datormus!

Vad irriterad man kan bli...pluggar på lite extra för att jag kommer vara utan internet hemma i 8 arbetsdagar (d.v.s. längre än 8 dagar i realtid) i och med flytten och vad händer? Jo, datormusen går sönder!!! Jag har haft den i snart 8 år så det är väl egentligen väldigt bra gjort av den, men varför var den tvungen att paja nu? Bara några dagar kvar tills flytten ju!!! Den kunde väl ha väntat lite till. Fick i alla fall låna Robins så jag ska nog klara mig. Hoppas han inte behöver den på några dagar. Första jag gjorde nu var att beställa en ny. Ska testa trådlös denna gång. Färre sladdar skadar verkligen inte.

11 september

7 år sedan World Trade Center-attacken och 5 år sedan Anna Lindh mördades. Jag hoppas att alla anhöriga till de förolyckade i attacken samt Anna Lindhs familj har funnit tröst och att deras liv är hoppfulla.

Heroes, avsnitt "Kindred"

Min favoritkaraktär i Heroes är Claire och i kvällens avsnitt skedde den bästa scenen under hela seriens gång, i mitt tycke. Har ni inte sett avsnitt 3 i säsong 2 och inte vill få det förstört så ska ni sluta läsa nu.

Claire har rusat ut från klassrummet efter att West kommenterat till läraren angående att han träffat en "ödle-flicka" som kan regenerera sig. West går efter henne och hon undrar vad han vill egentligen. Han säger att han bara vill att hon erkänner att hon är annorlunda. Så då gör hon det i ett litet utbrott. Till slut säger West till henne att "Shut up", går fram till henne, lyfter upp henne och flyger iväg med henne i sina armar.

Scenen kändes så naturlig och samtidigt så otroligt romantisk på något konstigt vis. Mitt uttryck var ungefär: "Ååååh....". Scenen börjar vid 3.04 i YouTube-klippet nedan.


Inköp i Glasgow

Måste göra ett eget litet inlägg för de inköp jag gjorde i Glasgow. Önskar att jag hade mer pengar, men är mycket nöjd med min shopping ändå. Hade man mer pengar kanske man bara skulle ha med sig en massa onödigt hem, medan man när man har lite pengar satsar på att spendera dem på endast det man verkligen vill ha.


Mina inköp: blå bag med tisteltryck, lilarutig handväska, blålilarutigt passfodral, Queen-pin, tistel-pin, lila trinity-örhängen, kylskåpsmagnet med skotska flaggor och tistlar, konserverad haggis, shortbread, filmen 30 days of night, barnbok om Greyfriar's Bobby, svart bolero och lila linne. Köpte även lite presenter som inte är med på bild.

Glasgow

Är hemma igen efter Glasgow-resan. Den började den 5 september klockan 8 på morgonen. Deltagare: Syrran, Hugo, Annelie, Jerry, Thea och jag själv. I två bilar tog vi oss mot Norge. När vi kommit förbi Askim byttes jag och Annelie av så att jag fick köra på färjan i Moss. Ville gärna göra det eftersom jag aldrig gjort det. En till sak avbockad från listan! Vi tajmade färjan väldigt bra så den avgick bara ca 10 minuter efter att vi åkt på. Efter ca en halvtimme åkte vi i land vid Horten. Färden därifrån till flygplatsen var inte lång.

Vi lyckades roa incheckningssnubben vid RyanAir. Han blev förvirrad när namnen på våra biljetter inte stämde. Så upptäckte han att våra tilltalsnamn inte stod först på passen. Har heller aldrig riktigt förstått varför mångas andranamn står före tilltalsnamnet....I säkerhetskontrollen blev Annelie av med sin patron-nyckelring. Den var självklart fejk, men man fick inte ha med det heller. Jerry och Thea flög för första gången och båda tyckte det var hellugnt.

När vi anlänt till Prestwick så var det någon som började prata med Jerry...vet inte om han ville sälja något...? Han frågade om Jerry var från Storbritannien, varvid Jerry svarade ja och sedan sa han med lite skotsk brytning "I'm late for my train". Det stämde. Hade vi kommit 2 minuter tidigare hade vi hunnit med det, men fick vänta. Fast bara 25 minuter. Färden till Glasgow tog ungefär 45 minuter.

Det regnade, vilket man räknat med men det är ändå tråkigt. Vi checkade in på Euro hostel och gick sedan för att skaffa dricka. Vi hittade en Tesco-affär som passade för syftet. Sedan hittade vi efter lite letande en restaurang. Jag käkade Pasta Carbonara som var jättegod!!


Pasta Carbonara


Mätta och belåtna gick vi tillbaka till vandrarhemmet där det blev lite umgänge/förfest på mitt och Theas rum. Efter det gick alla utom just vi ut på puben.

Nästa dag stannade Jerry på vandrarhemmet för att sova medan vi andra promenerade bort till Glasgow Cathedral och Provands Lordship (det äldsta huset i Glasgow). Fint väder! Det var väldigt fina byggnader och katedralen var verkligen imponerande att gå runt i. Det som kändes lite konstigt var butiken som fanns inne i den. Lite skumt ställe att sälja böcker och souvenirer kan tyckas. Men de hade så fina saker så det var mest kul ändå. Förutom den stora salen fanns några intressanta gångar och trappor att gå i. När vi kom ner till kryptan så började vi automatiskt att viska. Vet inte varför det blev så. Vi märkte det inte först, utan det var efter ett tag som vi reagerade på det. Efter katedralen blev det ett varv på Glasgow Necropolis ("De dödas stad"). En stor gravplats på en hög kulle. Därifrån hade man utsikt över stora delar av Glasgow.Glasgow Cathedral


På andra sidan vägen låg Glasgows äldsta hus, Provands Lordship. Det såg riktigt mysigt ut! Jag och syrran gick och kollade på trädgården och man började tänka på hur det sett ut genom tiderna, vilka som bott där, vad de gjort, vad som hänt runtomkring det, i världen och så vidare. Jag skulle kunna sitta i timmar och tänka på sådant. Är helt fascinerad av historia, särskilt skotsk historia.

Jag sitter i trädgården vid Provands Lordship.
Jag i trädgården vid Provands Lordship


När vi kom tillbaka till vandrarhemmet var Jerry pigg igen. Efter lunch gick jag och Thea runt lite och undersökte staden och sedan blev det shopping. Det var väldigt mycket folk i de centrala delarna och väldigt mycket affärer. Hittade en del fina saker! Hittade även ett Zavvi (f.d. Virgin Megastore)! Gillar verkligen att kolla på film. På kvällen gick jag och Thea på bio. Biografen hette Odeon och filmen vi såg var Disaster movie. Den var verkligen inte för mig. Skrattade åt en enda sak i hela filmen. Parodier har verkligen blivit alldeles för mycket numera. Man proppar dem fulla med så kallade skämt, men det hela är på ganska låg nivå och det skämtas konstant vilket gör att det blir löjligt istället för roligt.

På söndagen drog vi först bort till marknaden The Barras (Barrowlands). På vägen dit gick vi förbi en massa folk som såg ut som om de sprungit maraton. De hade nummerlappar på sig och en del hade medaljer. Väl framme var marknaden en besvikelse. Det fanns knappt något som kändes värt att titta på. Hittade kanske två ställen som var intressanta, men sakerna var så dyra. Stod försäljare och skrek om tobak hela tiden också. Det blev inte ett så långvarigt besök där. Till lunch blev det haggis, i alla fall för tre av oss. Thea hade aldrig testat det förut och jag tyckte att hon skulle testa nationalrätten. Det var riktigt gott! Man får haggis, potatismos, rotmos, vetekakor och whiskysås. Portionen var så stor så jag orkade inte äta upp....det var enda nackdelen.

Potatismos, haggis, rotmos, vetekakor och whiskysås.
Traditionell haggis


Dags för lite mer shopping. Måste erkänna att för mig och Thea blev det mestadels "titta-på-saker"-shopping, men vi köpte något i alla fall. Efter en runda på ett stort köpcentra testade vi massagestolar. De var mest roliga och inte så sköna. Kändes som att det bankades och knådades på ryggen med kavlar samtidigt som resten av stolen vibrerade. Det blev en tidig kväll med pizza och film på tv:n på rummet eftersom vi skulle upp 5 på morgonen nästa dag.

Nästa dag blev tidig som sagt. Iväg med tåg till Prestwick flygplats vid halv 7 (åter igen missade vi första tåget med bara 2 minuter). Efter en liten försening med planet på ca 10 minuter så var vi framme i Torp igen. Färden hem gick problemfritt och efter att jag packat upp så slappade jag ungefär halva dagen innan jag började packa igen....inför flytten.

(Mer bilder från Glasgow på min bilddagbok: http://highlandertess.bilddagboken.se )

Klassiskt sim

Idag (i och med att klockan snart är halv 1 på natten och jag ska sova så känns det konstigt att skriva idag, men det blir ju så) ska jag, syrran och kanske någon mer (?) på klassiskt sim i Arvika simhall. Hoppas det inte blir allt för trångt! Det kan bli det ibland eftersom det är en populär aktivitet. Klassiskt sim är i alla fall efter stängningstid en dag i veckan. Då släcker de ner nästan alla lampor och tänder levande ljus samt spelar lugn musik. Alla saker är borttagna ur bassängen så man får simma runt i hela. Kan vara riktigt avslappnande och skönt!


Arvika simhall som den vanligtvis ser ut.

Träffsäker detalj

Igår såg jag filmen Masjävlar. Som en kortfattad åsikt om filmen kan jag säga att det inte var något för mig, men det är inte därför jag tar upp den. Det var en sak i filmen som var så otroligt träffsäker och tankeväckande. Om ni inte sett filmen så vill jag varna för att läsa vidare då texten kan innehålla spoilers.

Kortfattat vad filmen handlar om: Mia som är bosatt i Stockholm åker hem till Dalarna till sin familj för att fira fars födelsedag. Det jag reagerade på inträffar nära slutet av filmen. Den ena systern har nästan hela tiden varit sur, grinig, missunnsam, krävande och dominant. Hon pikar hela tiden Mia och har inget snällt att säga. Men så bryter hon ihop och säger att hon inte förstår varför det bara kommer elakheter ur henne hela tiden, för egentligen beundrar hon Mia.

Varför är det så att det ur en del människor "ramlar ut" elakheter och pikar, när de egentligen tycker motsatsen? Blir det en ond cirkel? Kanske inträffar de första orden av misstag och sedan fortsätter det till viss del på grund av stolthet. Jag kommer inte ihåg i vilken bok det var, men när jag läste psykologi på Karlstad Universitet så hade vi en kursbok där det stod om "dum stolthet". Man vet att man gjort eller sagt något dumt, men man är för stolt för att erkänna det och därför fortsätter man i samma anda (som för att bevisa att man har rätt). Kanske är det även Jantelagen som är och spökar. Man ska aldrig tycka att man är bra på något och ALDRIG tycka att man är bättre än någon annan på något. Då det gäller Jantelagen så anser jag att så länge man inte visar respektlöshet mot andra så får man tycka att man är hur bra som helst och vara precis så stolt som man vill vara! Den dumma stoltheten hoppas jag däremot att vi alla (inklusive jag själv) kan kasta på sophögen.

RSS 2.0