Blev bjuden på tårta av ICA Maxi, Karlstad

Jag fyller snart år och ICA Maxi, Karlstad, hade laddat en prinsesslängd på mitt ICA-kort, så när vi var där igår och månadshandlade så kunde jag ta med en sådan helt gratis. Scannade in den (gillar verkligen självscanning) och fick se summan tas bort direkt under markeringen "gåva". Så när vi kommit hem igår mumsade vi lite tårta. Särskilt Connor älskar marsipantårtor. Tack ICA Maxi!
 
Ingen choklad på längden som jag fick, men i övrigt såg den ut så här.

På bio: Avengers 2: Age of Ultron

Spoilers förekommer absolut!
 
The Avengers måste åter igen rädda världen. Denna gång när en av Tony Starks planer går åt helt fel håll.
 
Om Tony Stark/Iron Man och Bruce Banner/Hulken var starkast i första filmen så är det Bruce Banner/Hulken och Natasha Romanoff/Black Widow som är starkast i denna. Övriga karaktärer är beroende av andra karaktärer, men Bruce och Natasha lyser av helt egen kraft. Det är bra genomfört att lyckas få till djup i karaktärer i en film som består av många karaktärer och många händelser.
 
Mark Ruffalo är verkligen perfekt som Bruce Banner! Han är så nära Bill Bixby som det går att komma utan att vara Bill Bixby (ja, jag tycker tv-seriens David Banner spelad av Bill Bixby är den bästa någonsin så jag håller min standard efter honom). Jag gillar att Bruce Banner får ta rätt mycket plats i denna film. Det blev lite sorglig mot slutet, men det som händer är ändå så klassiskt Bruce.
 
3D var överflödigt med denna film. Det fick tyvärr effekterna att se mer fejk ut än nödvändigt. Det ska bli intressant att se om denna film då den släppts för att se hur effekterna ser ut utan 3D. Handlingsmässigt gillade jag filmen. Det där att de alltid klarar sig och ibland nästan kan fightas lite nonchalant för att de alltid klarar sig kan vara lite tröttsamt. De körde en "Star Trek" i filmen. Nämligen att de stoppade dit en ny snubbe som bara hade en enda kraft (vilken var rätt tråkig dessutom) och så dödade de den karaktären, så de kunde få in en död utan att ta bort någon av de "stora" karaktärerna som folk gillar. För min del är Hawkeye väldigt "blank" och tråkig så det hade inte behövts en ny karaktär egentligen, men kanske det finns folk som gillar Hawkeye väldigt mycket. Och när jag skriver "ny" så menar jag för filmerna. I serietidningarna är karaktären inte direkt ny.
 
Det hände saker hela tiden så filmen kändes inte så lång som den var. På grund av att det hände så mycket så är jag glatt överraskad över att de fick med så mycket insida av några av karaktärerna. Bra skådespelare som klarar av att få fram det (och nu syftar jag på Mark Ruffalo och Scarlett Johansson)! Mycket sevärd!
 
Surt för Mark att vara enda skådisen som inte får visa ansiktet på postern. Alla övriga är utan sina masker och Mark får representeras av en digital Hulken. Så därför lägger jag in en extra bild på honom. Gillar hans stil i 2:an. Det känns som att den rör sig mer åt tv-seriens David Banner utan att för den skull kopiera.
 
 
Mark Ruffalo som Bruce Banner.

Första gången jag blundat på bio

Detta handlar inte om filmen jag såg. En recension för den kommer senare. Men kan säga att idag var första gången jag blundade och höll för öronen på bio. Efter en trailer för Jurassic World så kom ytterligare en trailer. Robin sa då: "Det är trailern för Star Wars" (han har sett den).
 
GAH! Jag vill inte se minsta lilla skymt av den filmen för jag vill bli överraskad då jag ser den på bio. Vill inte se, höra eller läsa något överhuvudtaget utan gå helt "blank" till bion. Så det slutade alltså med att jag satt med huvudet ner, blundade och höll för öronen. En första gång för allt sägs det, så nu var första gången jag betedde mig så på bio...haha!

En favorit per musikgenre: 7. Klassisk

10 favoriter blir det allt som allt. Nu har vi kommit fram till genren klassisk musik. Denna genre gillar jag att lyssna på när jag behöver slappna av. Det är fullt fokus på musiken och det gillar jag. Ibland kan sångtext dölja musiken och den behöver lyftas fram.
 
7. Klassisk. Ett mycket vackert stycke! Mitt val kanske verkar lite "typiskt" eftersom det är en sådan välkänd låt, men detta är en storfavorit hos mig. Den lite melankoliska, krypande känslan jag får av låten förstärktes efter att den användes i en asiatisk skräckfilm (Phone).
 
 
Beethoven - Moonlight Sonata.

En favorit per musikgenre: 6. Reggae

10 favoriter blir det allt som allt. Av någon anledning tycker jag denna genre passar väldigt fint på sommaren och jag tänker alltid på salong 2 på bio Palladium (för att de förr brukade spela en reggae-skiva i salongen innan filmen började).
 
6. Reggae. Denna låt valde jag för att jag tycker den har en härlig takt och jag gillar den positiva upplyftande tonen i den. Den var med som soundtrack till filmen Cool runnings som ni ser klipp på i videon. Jag tycker att det är en helmysig låt helt enkelt!
 
 
Jimmy Cliff - I can see clearly now.

I can see clearly now, the rain is gone,
I can see all obstacles in my way
Gone are the dark clouds that had me blind
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright)
Sun-Shiny day.

I think I can make it now, the pain is gone
All of the bad feelings have disappeared
Here is the rainbow I’ve been prayin?for
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright)
Sun-Shiny day.

Look all around, there’s nothin?but blue skies
Look straight ahead, nothin?but blue skies

I can see clearly now, the rain is gone,
I can see all obstacles in my way
Gone are the dark clouds that had me blind
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright)
Sun-Shiny day.

En blomma på namnsdagen

När vi var ute i lekparken idag kom Connor fram till mig med en blomma och en sten som han ville ge mig som present. Jag smälte totalt! Så otroligt sött och snällt gjort av honom.
 

En favorit per musikgenre: 5. Dance

10 favoriter blir det allt som allt. Dance är inte en musikstil som jag lyssnat till mycket på egen hand. Det har mest blivit på fester och ute på krogen i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Det är en musikstil som inte direkt givit mig något särskilt, men den kan vara härlig att dansa till (vilket är syftet med den genren). 
 
5. Dance. Valet föll på en artist som jag brukade höra från min systers rum. Hon hade en Robert Miles-skiva eller kanske flera. Då text till dance-låtar ofta är väldigt banal och inte egentligen nödvändig så gillar jag dessa helt instrumentala låtar.
 
 
Robert Miles - Children (ingen text).

Stor barnloppis

Idag var Connor och jag på en barnloppis som vi inte varit på förut. Den brukar hållas en bit utanför stan, men på grund av dubbelbokning så hölls den i stan nu. Kan säga att även om den hålls utanför stan framöver så kommer vi besöka den igen. Det var så enkelt att hitta bland kläderna! Vi behövde inte krångla och gå mellan två avdelningar för det var bara indelat i storlek. Perfekt! Connor har sagt på andra loppisar: "Varför lägger de samma kläder på två olika ställen?" För honom är alla kläder i hans storlek valbara.
 
Som sagt så blir det absolut återbesök, bara vi har möjlighet nästa gång det är och jag ska försöka ha med grejer att sälja någon gång också. Blir så enkelt när man inte behöver fundera ut var Connors urväxta kläder "passar", för man lägger dem bara där det är rätt storlek. Det gillar vi!
 
Connors fynd idag. 8 plagg för 115 kronor.

Evenemang i Charlottenberg

Igår var Connor och jag på en egen tur till Charlottenberg. Är så stolt över min lille sötis som är så lätt att ha med i affärer och på shoppingcenter. Inte otålig, lyssnade på mig (jag lyssnade förstås på honom också) och han tyckte det var jätteskoj att göra en liten shoppingtur. Han hade sett en piñata i reklambladet från Dollarstore och önskade sig en sådan till sitt kalas i augusti, så det var mål 1. Mål 2 var evenemanget på Charlottenbergs shoppingcentrum för där skulle delas ut goodiebags och finnas erbjudanden etc. Jag är väldigt förtjust i goodiebags, som en del vet. På ett ställe bjöd de på macarons och de föll Connor för totalt. Han åt upp en innan han fick mat, åt upp en stor portion mat och sedan en macaron till. Tänk om han kunde äta så bra alla dagar! Vilken härlig dag det var!
 
Nu är det skönt att det är helg för jag behöver verkligen vila upp mig och försöka bli kvitt den envisa huvudvärken och smärtan som skjuter upp från vänster skulderblad upp i nacken! Ska på massage idag så hoppas det kan hjälpa! Tack för det presentkortet syrran!
 
Underbaraste! <3
 
 Piñatan som Connor sett i Dollarstores reklamblad. Badankan är också från den affären. T-shirts (dubbelpack) från H&M och spaden från Bloms.
 
Denna köpte Connor för egna pengar på BR.
 
 Mina storköp...hahaha... En rockring från Dollarstore och en Tangle Teezer Travel från Affection (har använt den vanliga ett tag nu och tycker den är toppen så det fick bli en travel-version också när det var 20% rabatt).
 
 Motiv? Fåret Shaun förstås...hihi...
 
 Goodiebags och present! Fick goodiebag för att jag handlade på Affection/Mansion, hjärtat delades ut som present utanför Enklare liv och den andra goodiebagen delades ut vid scenen ungefär.
 
 I goodiebag från Affection/Mansion. Plåtburk, värdecheck, mascara och glittereyeliner. (Värmehjärtat från Enklare liv som sagt.)
 
 I stora goodiebagen. Vattenflaska, erbjudanden, fotvårdsset i resekit, lypsyl (vaniljdoft och lila fodral... kunde det bli mer JAG...hehe...), nagelset i fin resenecessär, liten kompaktspegel och ask med lite olika sminkborstar.

Underbar föreläsare Claes Schmidt/Sara Lund

Igår var Robin och jag på föreläsning på Ritz och den var underbar! Det bjöds på mycket skratt, mycket igenkänning och även en del allvar. Tänk vad fördomar kan ställa till med saker! Alla har vi dem, även de som tror de är fördomsfria. Det enda vi egentligen kan göra är att bli medvetna om våra egna fördomar och ställa oss frågan "hur tänkte jag nu?" Föreläsningen berör många områden och fokuserar mycket på att varje individ är unik och att alla har rätten att vara det. Det är en upplyftande föreläsning som, även fast det förstås finns en allvarlig bakgrund, lämnar hopp om mänskligheten och att vi alla ska kunna vara människor som definierar oss själva. Ingen annan har rätt att säga vem just DU är.
 
I pausen pratade jag med Robin om hur tråkigt jag tycker det är att jag inte har det där sociala flytet, den sociala kompetensen som jag ser att andra har. De får det att se så enkelt ut att ta kontakt och bara säga några meningar, medan jag inte ens vet var jag ska börja. Därför blev jag paff över mig själv när jag under andra delen av föreläsningen plötsligt svarade högt på en fråga och var den enda av cirka 100 närvarande som svarat... Eeeeh, tänkte jag när jag räckte upp handen när Claes/Sara undrade vem som ropat svaret.
 
Först frågades om när internationella kvinnodagen var och det svarade de flesta på. Sedan kom frågan om den internationella mansdagen... om det ens fanns en sådan... Och det var då jag ropade ut "19 november" utan att tänka mig för (aha, kanske är SÅ jag ska göra. Sluta tänka...haha...). Så jag fick en present...hihi... Claes/Sara tyckte jag skulle belönas som visste det eftersom så få vet om den dagen så jag fick gå fram till scenen och fick en cd-skiva. Tackade och skakade hand så ibland fungerar jag i alla fall.
 
Orsaken att jag vet det datumet är att det nästan varje år varit en del män som klagat den 8 mars (internationella kvinnodagen) över att kvinnor har en "egen dag". "Varför behövs det....varför har inte MÄN en egen dag...gnäll gnäll gnäll". Sedan 1999 har den funnits och jag har i x antal år nu bemött klagomålen med "Männen HAR en egen internationell mansdag den 19 november, engagera er då". Tycker det är skumt att de klagar över en sak som de lätt hade kunnat hitta om de bara googlade. Men det är som det sägs i föreläsningen (för att återkomma dit), hjärnan är lat och vill göra det lätt för sig. Det är lätt att fortsätta med den ursprungliga programmeringen "bara för att". MEN, vi måste uppgradera oss konstant för det som gällde då vi växte upp har förändrats. Jag växte upp på 80- och 90-talet. Ser världen likadan ut nu som då? Nej. Därav uppgradering.
 
Kan rekommendera denna föreläsning för allihop! Skulle verkligen behöva ingå som föreläsning på varje skola också eftersom yngre personer oftast inte är så fastlåsta i sina egna fördomar och tankar som vuxna kan vara.
 
Intressant blandning på cd-skivan jag fick. Ska bli skoj att lyssna på.

En favorit per musikgenre: 4. Rock

10 favoriter blir det allt som allt. Rock är troligtvis den genre jag lyssnar mest på. Den är väldigt bred, med många subgenrer. Hårdrock har fått ett eget inlägg, men fler än så går jag inte in på för då skulle det bli ett evighetsprojekt.
 
4. Rock. Här föll valet på ett band jag hade privilegiet att se live en gång. Stockholm 2007. Roger Daltrey var sjuk och riktigt hes, men hade ändå en röst som slår de flesta sångare av idag. Levande legender i mina ögon och öron. Att jag sett två band/artister som spelade på Woodstock 1969 känns häftigt! (Artist 2 är John Fogerty som på den tiden spelade och sjöng i Creedence Clearwater Revival.) Roger Daltrey spelade även Hugh Fitzcairn i tv-serien Highlander, så flera flugor i en smäll för mig där.
 

The Who - Baba O'Riley.

Out here in the fields
I fight for my meals
I get my back into my living
I don't need to fight
To prove I'm right
I don't need to be forgiven

Don't cry
Don't raise your eye
It's only teenage wasteland

Sally ,take my hand
Travel south crossland
Put out the fire
Don't look past my shoulder
The exodus is here
The happy ones are near
Let's get together
Before we get much older

Teenage wasteland
It's only teenage wasteland
Teenage wasteland
Oh, oh
Teenage wasteland
They're all wasted! 

En favorit per musikgenre: 3. Country

10 favoriter blir det allt som allt. Nu har turen kommit till country. Det är nog den genre jag lyssnar minst på av alla jag gillar, men nog slinker det dit en countryskiva då och då. Jag är så imponerad av rösterna inom countryn. Oavsett vad man tycker om musiken så är rösterna på countrysångare helt otroliga i mina öron. Så... oemotståndligt trygga på något vis.
 
3. Country. Valet föll på den artist vars röst nästan får mig att smälta. Den är så varm och djup. Att välja låt denna gång var inte svårt alls då denna varit en favorit under många år. Så insiktsfull, sorglig, men ändå hoppfull text och vacker musik (den är även underbar med enbart piano).
 

Garth Brooks - The Dance.

Looking back on the memory of
The dance we shared 'neath the stars above
For a moment all the world was right
How could I have known that you'd ever say goodbye

And now I'm glad I didn't know
The way it all would end the way it all would go
Our lives are better left to chance I could have missed the pain
But I'd have had to miss the dance

Holding you I held everything
For a moment wasn't I a king
But if I'd only known how the king would fall
Hey who's to say you know I might have changed it all

And now I'm glad I didn't know
The way it all would end the way it all would go
Our lives are better left to chance I could have missed the pain
But I'd have had to miss the dance

Yes my life is better left to chance
I could have missed the pain but I'd have had to miss the dance

Underbara t-shirts till Connor

Connor har växt ur nästan alla t-shirts han har och det närmar sig t-shirtsväder (igår och idag har det faktiskt varit t-shirtväder, åtminstone om man varit i solen). Så vi beställde t-shirts med riktigt somriga mönster och färger och idag anlände de.
 

En favorit per musikgenre: 2. Pop

10 favoriter blir det allt som allt. Dags för genre 2. Pop. När det gäller pop så finns det, som med alla genrer, många subgenrer. Den typen av pop jag lyssnar på är den som går mer åt det glada hållet.
 
2. Pop. Valet föll efter många tankar på ett band som jag sett live en gång. Det är ett band vars musik gör mig glad och jag gillar hur de får in lite klassiska irländska drag i många av låtarna (dock inte den jag visar här nedan). Att det var en syskongrupp som spelade instrumenten själva och som gjorde sin egen musik höjer det hela. Jag hoppas på en återförening någon gång. Valet av låt föll sig så för att denna alltid lyckas göra mig glad och lite piggare. Det är en låt jag aldrig tröttnat på, trots att jag hört den många gånger.
 
 
The Corrs - Breathless.
Go on go on
Leave me breathless
Come on [echo...]

Hey... yeah...

The daylight's fading slowly
The time with you is standing still
I'm waiting for you only
The slightest touch and I feel weak
I cannot lie, from you I cannot hide
And I'm losing the will to try
Can't hide it (can't hide it), can't fight it (can't fight it)

So go on, go on, come on, leave me breathless
Tempt me, tease me, until I can't deny
This loving feeling (loving feeling)
Make me long for your kiss
Go on (go on), go on (go on)
Yeah...
Come on
Yeah...

And if there's no tomorrow
And all we have is here and now
I'm happy just to have you
You're all the love I need somehow
It's like a dream
Although I'm not asleep
And I never want to wake up
Don't lose it (don't lose it), don't leave it (don't leave it)

So go on, go on, come on, leave me breathless
Tempt me, tease me, until I can't deny
This loving feeling (loving feeling)
Make me long for your kiss
Go on (go on), go on (go on)
Yeah...
Come on [echo...]

[Guitar's solo] Yeah-ie, yeah, yeah-ie, yeah...

And I can't lie
From you I cannot hide
And I've lost my will to try
Can't hide it (can't hide it), can't fight it, (can't fight it)

So go on, (go on) go on, (go on), come on, leave me breathless
Tempt me, tease me, until I can't deny
This loving feeling (loving feeling) Make me long for your kiss

Go on, (go on) go on, (go on) come on, leave... me breathless
Go on, (go on) go on, (go on) come on, leave... me breathless
Go on, (go on) go on, (go on) come on, leave... me breathless
Go on... go on!

En favorit per musikgenre: 1. Hårdrock

10 kategorier blir det allt som allt. Dags för en första favorit. Hårdrock. En underskattad genre, anser jag, då den absolut inte innehåller skrik och skrän utan imponerande kompositioner och stark sång, stundtals avancerade texter (inte alla band, men många) och en härlig känsla.
 
1. Hårdrock. I denna genre så måste valet falla på det band jag sett flest gånger live (6 gånger). De är som allra bäst live och det är vad jag tycker definierar en artist. Låta bra på skiva är en sak, men att låta bra och till och med BÄTTRE live - DET är vad som räknas. Att det blev just den här låten beror på att det är en favorit både när det gäller musik och text (love tempoändringarna), men även på grund av hur härlig den är att uppleva live. När alla personer på en hel gigantisk arena samtidigt räcker upp armarna och ropar "HEY". Wow!
 
 
Iron Maiden - Revelations.

"O God of Earth and Altar,
Bow down and hear our cry,
Our earthly rulers falter,
Our people drift and die,
The walls of gold entomb us,
The swords of scorn divide,
Take not thy thunder from us,
Take away our pride."
[G.K. Chesterton: English Hymnal]

Just a babe in a black abyss,
No reason for a place like this,
The walls are cold and souls cry out in pain,
An easy way for the blind to go,
A clever path for the fools who know
The secret of the Hanged Man - the smile of his lips.

The light of the Blind - you'll see,
The venom tears my spine,
The Eyes of the Nile are opening - you'll see.

She came to me with a serpent's kiss,
As the Eye of the Sun rose on her lips,
Moonlight catches silver tears I cry,
So we lay in a black embrace,
And the Seed is sown in a holy place
And I watched, and I waited for the Dawn.

The light of the Blind - you'll see,
The venom that tears my spine,
The Eyes of the Nile are opening - you'll see.

Go

Bind all of us together,
Ablaze with Hope and Free,
No storm or heavy weather
Will rock the boat you'll see.
The time has come to close your eyes
And still the wind and rain,
For the one who will be King
Is the Watcher in the Ring.
It is You.
It is You.

En favorit per musikgenre

Jag är lite av en "allätare" inom musik. Tycker termen är något missvisande, men tror de flesta förstår att man som "allätare" gillar en del av mycket, men inte just ALLT då. Jag drar mig mest åt musik med röj i (allra mest drar jag åt Queen-hållet då förstås). Om det så är en skön 80-talsdänga eller en härlig hårdrockslåt, men ibland är det skönt med lite lugnare och "enklare" musik också. Kanske är det just att jag är allätare som gör Queen till det ultimata bandet för mig eftersom de varierat sin stil så, men ändå verkligen låtit som Queen.
 
Nu har jag hittat på en egen lista där jag ska ge ett litet tips på en av mina favoriter i varje musikgenre som jag lyssnar på. Jag kommer inte dela upp i subgenrer för då skulle detta bli ett evighetsjobb. Haka gärna på och skriv det gärna här i så fall så kan jag kolla vilka tips ni lägger upp. Tänk på att dessa genrer här nere är de jag lyssnar på, så gör er egen lista med de genrer ni gillar.
 
1. Hårdrock
2. Pop
3. Country
4. Rock
5. Dance
6. Reggae
7. Klassisk
8. Soundtrack
9. Musikal
10. Ballad
 
Dessa kommer var och en att få ett eget inlägg så håll utkik.

Klädbytardag imorgon!

Nu har jag lämnat in kläder till morgondagens klädbytardag. Fem plagg för mig och fem plagg för Connor. Om det blir som tidigare år så blir det trångt och en del brukar inte veta hyfs, men jag ska inte låta det påverka mig så mycket. Jag ska försöka gå i min egen bubbla. Eller ja... min och Connors bubbla då, för han ska med. Klädbytardagen börjar klockan 12.00 på Ritz, Arvika imorgon.
 
Fem biljetter var.

Hämtat plantor på posten

Hämtade ut ett paket igår som innehöll de hängjordgubbsplantor som jag skickat efter från Botaniska Världen. Det brukar finnas att köpa närmare, men nu beställde jag ett speciellt dvärgkörsbärsträd till mamma i tidig mors dags-present (hon har redan fått det, så ingen spoilerrisk) och passade då på att ta med något litet till oss också. Just den sortens körsbärsträd som mamma fick heter Sylvia och det tyckte jag var ett fint minne till min moster.
 
Plantorna jag fick var små och söta och har nu planterats i krukor. Hoppas de klarar sig bra och ger oss lite jordgubbar i sommar! Connor ville ha jordgubbar direkt, men han får allt ha tålamod.
 
 

Läst klart: Hästarnas dal av Jean M. Auel

Del 2 i bokserien om Ayla. Spoilers kan förekomma!
 
Från bokens baksida:
"Ayla har drivits bort från den neanderthalklan som adopterade henne när hon som liten skildes från sitt cromagnonfolk efter en jordbävning. Utstött, följd av neanderthalarnas förbannelser, vandrar hon över den ändlösa vindpinade stäppen för att söka efter sitt eget folk."
 
Jean M. Auel fortsätter att skriva väldigt detaljerat och noggrant. All efterforskning som hon har ägnat sig åt märks verkligen i skrivandet och det är väldigt intressant att läsa. Jag tycker det är extra intressant att läsa om hur karaktären Jondalar och de övriga vet om att det finns folk som föddes med en kropp av ett visst kön, men som i annat tillhörde ett annat eller bådeock. Det verkar som att personerna i en bok skriven på 80-talet visste mer om och var mer öppna för intersexuella än vad riktiga personer är idag. Det får mig att bli mer intresserad av författarinnan. Att hon var så insatt.
 
Under den hårda tiden så var personerna tvungna att samarbeta sinsemellan för att överleva och det ledde till att de lärde sig att känna medlidande och de var noga med att ta hand om de svagare för att skydda släktet. Det där kollektiva tänkandet skulle vi nog behöva mer av i samhället idag. Nu är det mer var och en för sig själv.
 
Jag gillar verkligen beskrivningarna av djuren som Ayla omger sig med. De känns verkligen som vänner de också. Här i denna del så träffas Ayla och Jondalar efter vad som känns som en evighet, då första delen av boken är uppbyggd så att varannat kapitel handlar om Ayla och varannat om Jondalar. Här påbörjas även den mer erotiska biten, som denna bokserie visst är känd för. Själv förstår jag inte varför kritiker fokuserat så mycket på den biten, för det är verkligen inte mycket. Och med tanke på hur detaljerat Auel har skrivit om allt annat så skulle det bli väldigt konstigt om det plötsligt var en sak som bara skippades förbi. Personligen tycker jag att det är bra skrivet och det utgår helt och hållet från BÅDAS njutning och välbehag, men mest ur kvinnans perspektiv. Det är något jag aldrig läst tidigare, så den vinklingen tycker jag är väldigt bra. Inget tvång, inga "måsten" utan helt och fullt samtycke. Precis som det bör vara.
 
Mot slutet blir saker lite väl tjatiga när det hela tiden handlar om hur "vacker" Ayla är. Att Jondalar blir som förtrollad av hur vacker hon är. Tragiskt nog verkar det som att Jondalar inte skulle ha brytt sig om Ayla om hon inte sett ut som hon gjorde. Hade hon inte haft sitt utseende så verkar det som att han skulle ha lämnat henne när han fick reda på hennes förflutna. Men på grund av att han är så frestad av hur vacker hon är så stannar han kvar och kan lära känna hennes fantastiska person. Fast hans beteende här är vad som fått mig att ha svårt för honom resten av bokserien också (vid skrivande stund är jag i slutet på näst sista boken).
 

Connor gillar tv-spel

Jajamen, spelnördarna har fått en spelnörd till unge...hahaha! Ibland får Connor med tv-spel i vanlig lek också. Häromdagen till exempel, så ville han leka med Turtles-bollarna. Men han skulle klara av vissa saker med EN boll först, för de andra var låsta och låstes upp genom att han klarade olika trick.
 
Se, han satte till och med lås på dem...hehe...

Frågesporter och när hjärnan fungerar som bäst?

Ni som följer min blogg och/eller känner mig vet troligtvis hur intresserad jag är av psykologi och mänskligt beteende. Och vem är bättre att testa än en själv? När jag studerat psykologi så har det varit både för att förstå mig själv och andra och få lite olika verktyg. Jag gillar frågesporter så nu har jag suttit lite med Smarter than a fifth grader-spelet och testat. Min hjärna verkar svara snabbast och mest rätt om jag samtidigt har på musik och sitter och dansar med lite (eh... jo, jag gör faktiskt det då en del musik helt enkelt inte går att sitta still till).
 
Så, då har jag beteendet noterat. Då gäller det mina teorier till varför det kan vara så.

Teorin om övertänk och att ifrågasätta sig själv: Detta är jag i ett nötskal. Jag kan tänka flera varv om en del saker och därför börja ifrågasätta mig själv. I de flesta fall stämmer det svar jag trott från första början.
 
Teorin om "överaktiv" hjärna: När jag gjorde en EEG-undersökning så visade det sig att min hjärna inte riktigt följde det "vanliga" mönstret utan var mycket mer aktiv. Är den till större hjälp p.g.a. det? Haha... knappast! Kan blockerande av vissa delar av hjärnan eller ett aktiverande av vissa delar leda till att andra delar fungerar bättre?
 
Teorin om "fel" placering av information: Ni vet när ni försöker komma på ett namn på någon. Ni vet namnet, ni vet att ni vet det. Men ni hittar det inte. När minnet bearbetats mellan korttidsminnet och långtidsminnet så kan det ha blivit "felplacerat" och är därför svårare att hitta. Oftast kommer svaret till en när man slutar tänka på frågan. Fungerar blockerande/aktivering av vissa delar av hjärnan som hjälp till att öppna vägarna till "fel" placeringar?
 
Ok, nu blev det inte regelrätta teorier detta eftersom jag ställer frågor i dem och teorier ska bara vara konstateranden som man ska bevisa/motbevisa och till sin hjälp har man en frågeställning (DÄR ska frågorna vara) och ett syfte. (En förenklad beskrivning men men...)
 
Tycker ni att processerna i er egen och andras hjärnor är intressant? Intresserar psykologi er? Vad har ni lärt er om er själva genom psykologi?

Connors nya favorit-ritalbum

Jag har skrivit ut ett nytt ritalbum till Connor som heter Super-Mjuka hjältar. Detta ritalbum finns att ladda ner gratis hos LimpAn. Connor är väldigt förtjust i det och brukar vilja att vi bläddrar genom det och pratar om bilderna. Jag tycker det är ett härligt album och vill gärna tipsa om det! Jag har fått tillstånd att använda en bild och länka till kreatören.
 
Min favoritbild! Connors favorit växlar hela tiden så därför lägger jag upp min favorit. Ladda ner och skriv ut albumet till ditt/dina barn om ni vill. Det finns HÄR.

Yatzy 7 år!

Idag firar vi katten Yatzys födelsedag. 7 år gammal har hon blivit nu.
 
Hipp hipp hurra!

Sett filmen The Artist

Spoilers förekommer!
 
En välkänd skådespelare i stumfilmen möter ett nytt stjärnskott. När film med tal anländer så går deras karriärer åt totalt motsatta håll.
 
Jag tycker att detta var en väldigt välgjord film som absolut inte blir tråkig trots att det är en stumfilm. Det är intressant att se stumfilm gjord med dagens teknologi. De har valt svartvitt för att förstärka känslan om dåtid, men bilden är alldeles för klar för att man ska "luras". Det krävs mer från skådespelarna när de inte får höras. Det är sådant jag gillar. Jag tänker alltid på Steve McQueens citat när han tyckte att det var mycket i manus: "Jag säger det bara med ögonen." DET är beviset på en bra skådespelare, anser jag. Om man kan uttrycka allt med ögonen.
 
I just denna film blir det överspel då och då, men det känns ändå naturligt eftersom det så tydligt visar hur stumfilmer var. Därför passar det. En mycket sevärd film!
 

Mossfestivalen 2015

Syrran bjöd på festivalfest hemma hos sig och Gabriel. Vi var inte många, men det blev en kul fest ändå. Syrran hade gjort egna kebabrullar med sojakebab (riktigt goda), det spelades fullt med musik och mot slutet blev det något spel också. Vi avslutade kvällen med en skum film (Forbidden Zone).
 
"Campingen" på festivalen. Mysigt!
 
 Stolspelet var skoj!

Klädbytardag 18 april

Dags för Klädbytardag i Arvika igen. Den 18 april är det som gäller. Regler och hålltider kan ni läsa här nedanför. Både mitt barn och jag har samlat ihop fem plagg som vi inte använder, som vi ska lämna in. Så hoppas vi hitta något härligt att ersätta dem med. Ingen åldersgräns så även barn kan lämna in, som ni märker i och med att Connor är med.

  • Du lämnar in max 5 snygga och fräscha plagg eller accessoarer och får bytesbiljetter som du får använda till dina nya fynd.
  • Fredag 17 april kl. 16.00-17.00 och lördag 18 april kl. 10.00-11.00 kan du lämna in kläder under taket vid ingången till Ritz.
  • Lördag 18 april kl. 12.00 startar klädbytet.
 

Spermier gillar liljekonvalj

När man ser på programmet QI får man reda på udda, roliga och intressanta fakta. Till exempel tog de i ett avsnitt upp forskning där man testat hur spermier reagerat på doft. Just liljekonvalj (min favoritblomma) fick dem alla att simma rakt på målet. Denna upptäckt ska nu användas på en del fertilitetskliniker. Vad skumt! Undrar hur de kom på att de skulle testa spermier på dofter...hehe... En svensk artikel om företeendet HÄR.
 

Sett filmen Into the white

Spoilers förekommer! Baserad på sann historia.
 
Norge under andra världskriget. En grupp av brittiska och tyska soldater som skjutit ner varandras plan finner sig i en situation då de måste dela en liten stuga för att överleva.
 
En mycket intressant skildring av en sann historia. Jag undrar hur mycket som hände och vad som är tillagt. Den är inte överdriven på något vis så allt känns väldigt trovärdigt. Filmen är välspelad och välgjord och det är intressant att följa utvecklingen kring hur personerna resonerar kring sin situation och de motståndare som de fastnat med i en liten stuga uppe i norska fjällen under en snöstorm. De är inlärda med att hata varandra, med att se varandra som mindre värda och som monster. När det kommer ner på personnivå på det viset och de konfronteras med det de ska stå emot så är det fängslande att se.
 
En mycket sevärd film!
 

Connor anmäld till mikroloppet

Nu är Connor anmäld till årets upplaga av mikroloppet som är loppet för de minsta under Arvika stadslopp. Det blir fjärde gången han ska vara med på det. Det brukar alltid vara många barn med och det kan bli lite rörigt, men är roligt ändå.
 

Kul att skriva insändare

Detta är ett litet nöje jag har då och då. Ibland blir det publicerat och då får jag någon gåva eller skraplott som tack och med lite tur är det vinst på skraplotten.
 
 
Synd bara att de lade till titeln "utan rysch och pysch". Det är verkligen inte min inställning till sådant. Jag tycker det får finnas sådant också såklart, jag efterlyser bara lite mer "enkla" kläder i alla färger.
 
 
 
 

Sett miniserien Delete

Spoilers förekommer!
 
En reporter och en hacker upptäcker en artificiell intelligens som blivit medveten och attackerar mänskligheten för att den anser den vara ett hot. Tillsammans med några andra måste de komma på ett sätt att besegra denna innan den förstör världen.
 
När jag kollade på IMDb så står det att detta är en miniserie. När jag såg den på tv så visades den dock som helhet, som en film.
 
Jag stör mig enormt på den medvetna suddighet som man använder sig av i filmen. Jag förstår inte varför man ska "blurra" till saker. Nu menar jag inte när man har närbild och fokus ligger på ett objekt medan bakgrunden är suddig. Här har man valt ut vissa delar här och där som är suddiga. Ibland till och med det som ska ligga i fokus. Irriterande. Filmen framför kritik mot digitaliseringen och övervakningen i samhället. Stundtals känns det nästan som skrämselpropaganda för att avveckla dessa två områden i samhället. Mycket blir digitaliserat och samhället skulle krascha utan detta numera. Men det medför många fördelar också. Saker blir enklare och man kan uträtta grejer snabbare än förr. Övervakningen är jag ambivalent till.
 
Slutmoralen är svårmissad. När hackern sammanför sig själv med den A.I. som hotat dem och den får en sorts empati så upphör hatet och istället skapas en förståelse. Jag skriver hat, men egentligen är det inte vad denna A.I. upplever. Då den inte har empati så kan den inte känna och det den ser och upplever är istället hot. Att människor är ett hot mot dess existens. Det känns dock som att den hatar i och med sättet den agerar. Det får mig att fundera på om en del som man uppfattar som hat, egentligen "bara" är brist på empati? Och om det går att åtgärda.
 

Tid för sådd

Idag var det tid för sådd. Åtminstone sådan som man ska så inomhus först. Connor fick en påse med morotsfrön från Papricaklubben (ICA) och den får vänta ett tag till.
 
Nu hoppas vi det blir blommor. Testat rävsvans (grön) och Lejonöra.
 
Connors frön.

Sett filmen Modig (Brave)

Spoilers förekommer!
 
Prinsessan Merida vill inte följa traditionerna utan vill istället följa sin egen väg i livet och fatta sina egna beslut. 
 
Jag misstänker att jag skulle gilla musiken mer om vi såg filmen med engelskt tal. Den visades dock med svenskt tal på tv. Musiken i sig är förstås likadan, men sången blir annorlunda beroende på språket. Skotsk musik värmer och glädjer mitt hjärta varje gång jag hör den. Den kan verkligen uttrycka alla känslor som finns på så tydligt sätt. Man hör sorgsenhet, man hör melankoli, man hör glädje, man hör ilska. Så den behöver egentligen ingen sång, men det är fint när det är sång till ändå.
Filmen är tyvärr rätt tjatig till en början. Det hela "du som är prinsessa får inte...", "du som är prinsessa bör inte".... hon ska snöras och kläs i kläder hon inte kan röra sig i, hennes hår får inte vara ostyrigt och så vidare. Det är mamman som är hårdast på detta och mamman borde egentligen av egen erfarenhet veta hur ledsamma dessa begränsningar känns. Men det är som att hon levt i dem så länge att hon glömt det och i början av filmen och en bit in tycker hon att det är superviktigt att följa normerna. Som väntat så ordnar saker till sig i slutet och det är kul att se en kvinnlig karaktär som är sig själv och inte följer en viss utstakad "prinsessmall". Vägen dit är dock, som sagt, lite väl tjatig. Jag vet inte vad yngre barn tar med sig för budskap från detta för när det under 1 timmes tid handlar om "du får inte..." och "du måste" på grund av att Merida är prinsessa och först den sista kvarten handlar om förändring och att folk accepterar det... då känns det som att det första nöts in mer på något vis.
 
Connor gillade dock filmen och han tycker inte att man "måste" vara på ett visst vis, så det kanske är jag som överanalyserar (vilket inte är ovanligt). Animationerna känns inte helt bra i denna film. De känns mer överdrivna än de brukar vara i Disney... Jag undrar varför...
 

Dålig förlorare på trav

Igår var jag på trav för allra första gången. Det var Connors första besök också, men jag är ju 30 år äldre så för honom var det ett rätt tidigt första besök. Robin hade varit en gång förut för många år sedan. Dock inte på långfredagstravet på Färjestad. MYCKET folk! Jag spelar inte på trav och jag ser aldrig på trav, men jag fick för mig att testa att satsa en liten slant på en häst. Personen i luckan fick hjälpa mig på traven (hahahaha...dålig humor) och förklara hur man gjorde. Egentligen var det inte så svårt. Det var ungefär så som man sett i filmer. Jag behövde bara säga vilket lopp, vilken häst och vilken placering.
 
Kan säga att det var mycket spännande att se loppet när man hade en liten slant på det! Det första som hände var att favoriten galopperade. Yes! Chans för "min" häst, tänkte jag. Och jajamen... "min" häst Zelda Zonk låg först och ledde nästan hela loppet, men sedan på sista 100-metersträckan så gick nummer 4 förbi och vann med liten marginal. GAH! Hade det inte varit familjedag så hade jag nog svurit en väldigt fin ramsa där och då. Jag satsade 20 kronor och med oddsen så hade jag vunnit lite över 500 kronor ifall "min" häst vunnit. Det hade suttit fint! Så jag kom fram till att trav inte är för mig. Först och främst så "gissar" jag vinnaren genom att jag väljer den häst med ett namn som jag gillar (erhm... Zelda liksom). Och i andra hand så är jag en riktigt dålig förlorare.
 
Connor hade kul vid barnområdet och tyckte även om att se på hästarna. Men gladast var han när vi på hemvägen stannade till vid ett tivoli på Norra Fältet. Han älskar karuseller!
 
 
I barnområdet på Färjestads travbana fanns hoppborg och rutschkana bland annat.
 
Zelda Zonk värmer upp.
 
Reklamstjärnan Vinnie fanns på plats.
 
Tivolidags!
Min sötnos!

Första vårblommorna

Igår plockade jag första blommorna för i år. Hittade bara några få under den promenaden vi tog, men känslan är härlig ändå.
 
Lite frusna tussilago.

Kul långvarig tävling i Styckåsskogen

Häromdagen passade vi på att vara ute i skogen medan solen lyste och värmde. Jag gillar att vi har en skog så tätt inpå där vi bor. Det är så mycket skönare att gå på det mjuka underlaget än på asfalt och även fast det är en liten skog och man fortfarande hör trafikbruset så är det lugnt på något vis.

Nu är det tävling i Styckåsskogen och tennishallen. En som började 20 mars och håller på till 1 augusti. Vi upptäckte plakat om det då vi var på väg till skogen så nu är hela lilla familjen med och tävlar. Här nedan ser ni regler och vinster, så kanske ni också vill vara med.
 
 
 

Vaccinerat Yatzy

Idag var vi på drop in hos veterinären så Yatzy fick sin årliga vaccination. Hon gav inte ett ljud ifrån sig när hon fick sprutan och var så snäll och duktig så. Hon trivs väldigt bra med den veterinären som vi hade idag och som vi haft de flesta gånger vi varit.
 
Yatzy har inga problem med att åka bil. Bältet sitter bättre under färd, men jag tog det lite åt sidan för bildens skull.

RSS 2.0