Oscargalan 2016

*SPOILERS*

Årets Oscargala tittades på hos syrran och Gabriel. Aftonbladet tv funkade helt ok under natten då de visade Oscargalan. Det var dålig bild och pixlar då och då, men laggade inte och bröt inte. Skönt! Själva galan var allmänt bra. En del skämt var inte roliga, men överlag var Chris Rock en bra värd. En hel del av tacktalen var riktigt bra då de tog upp mänskliga rättigheter, människovärde och klimatet! Det kanske har blivit en "klyscha" att dra sådana tacktal, speciellt efter fjolåret, men jag föredrar verkligen dem framför dem som bara står och tackar olika personer. Nu hade de en fiffig grej i och med att de körde en remsa längst ned i bild med namn på personer som vinnarna ville tacka och därför kunde de flesta fokusera på annat i sitt tal än att rabbla namn.
 
Jag håller inte med om alla vinnare, men det är inget ovanligt. Det är ju ändå 24 Oscars som delas ut. Jag "tippade" rätt på 9 av dessa. En del var rent tippande, medan annat var önsketänkande. Bland annat önskade jag Spotlight som Bästa film och där fick jag rätt! På Bästa manliga huvudroll tippade jag Leonardo DiCaprio även fast jag önskade en annan. Trodde han skulle få för lång och trogen tjänst. Det trodde jag även om Sylvester Stallone på Bästa manliga biroll, men där hade jag fel. Inte heller blev det Mark Ruffalo som jag önskade. Bästa kvinnliga huvudroll chansade jag på fel och även på Bästa kvinnliga biroll (där Vikander som vann egentligen inte hörde hemma då hon har en HUVUDroll i The Danish Girl).
 
Det var roligt att se Whoopi Goldberg i sketcher igen! Inte sett henne på så länge, så det var efterlängtat. Kul också att Mad Max - Fury Road vann så många Oscars! In Memoriam var rörande då Dave Grohl spelade akustisk gitarr och sjöng till personer som avlidit under året. Var flera stora som jag gillar.... David Bowie, Alan Rickman, James Horner, Wes Craven, Christopher Lee... möjligt att jag glömt någon, men dessa är dem jag kom på nu på rak arm.
 
 
Sällskap i soffan.

Hörs inte, syns inte? Om problematik med transroller som inte tas på allvar.

För några år sedan hyllades Dallas Buyers Club och då även Jared Leto som spelar transkvinnan Rayon i filmen. Denna kritiserades som problematisk av många transpersoner. Rationell som jag är så tänkte jag att om någon vet något om hur det är att vara transperson så är det en transperson och att de som gör film kan lära sig av dem. Sedan kom The Danish Girl som har hyllats. Åter igen pekar många transpersoner på samma problem som i Dallas Buyers Club. Det har alltså inte tagits i beaktning sedan sist, då det är exakt samma saker som tas upp igen. Det verkar tyvärr som att folk helt enkelt inte lyssnar på transpersoner. För ingenstans i vanlig media har jag hört något om problematiken i dessa två filmer. Ingenstans har folk nämnt något annat än att dessa filmer och dess skådespelare har hyllats. Är transvärlden så osynlig för folk? Varför ignorerar de dessa personer som har all erfarenhet kring hur det är att vara transperson på riktigt?

Oscargalan 2016 inatt

Jag hoppas verkligen det ordnar sig så vi kan se galan. Har inte missat den en enda gång sedan 1995 och det är en trevlig tradition. Trist när man inte satsar på filmälskare och visar det på en vanlig tv-kanal... nejdå, både ifjol och i år måste man streama. Ifjol var det problem med att det bröt och laggade, men ju senare det blev desto bättre funkade det. Kanske fler och fler som slutade kolla, vem vet... Får hoppas vi klarar det utan sådana problem i år!
 
Bild från ifjol.

1 meter böcker 2015 - hur gick det?

Jag läste en hel del tjocka böcker under 2015, men slutresultatet blev ändå "bara" 64 cm. En återgång till resultatet 2013 (under 2014 var resultatet 76 cm). Jag har tidigare skrivit att jag är en läsnjutare som tar min tid med läsningen och det är nog därför jag inte får till kvantiteten. Tycker om mitt sätt att läsa, men det är kul att gå genom ett års läsning också så jag fortsätter med utmaningen 1 meter böcker på ett år även detta år. Så får vi se hur det går!
 
2015 års böcker
 
 18 böcker. I år var alla böcker på svenska (en dessutom på dialekt), det var 13 fiktionsböcker och 5 sanna historier. Jag började med serien om Ayla året före och läste klart den under 2015 (alla böcker utom en läst under 2015). 10 böcker av kvinnliga författare varvid 5 av böckerna är skrivna av samma (Ayla-serien) samt 2 av böckerna skrivna av samma (Beautiful Creatures-serien). 8 böcker av manliga författare varvid 2 av böckerna är skrivna av samma (Torka aldrig tårar-serien).

Sett filmen Hitchcock

Spoilers?
 
En dramatisering av skapandet bakom filmen Psycho och Hitchcocks privatliv.
 
Jag tycker att Anthony Hopkins lyckas rätt bra med sin framställning av Alfred Hitchcock. Han är inte ett dugg lik sig från andra roller och det är bra gjort. Hur historien gick till på riktigt och vad man gjort annorlunda i filmen har jag ingen aning om, men jag tycker att Alma Reville (Hitchcock's fru), spelad av Helen Mirren verkar ha varit en intressant kvinna. Filmen i sig är välspelad, väldigt lugn och rätt odramatisk. Den följer inte det vanliga intro - mellanspel - final-schemat utan känns ganska likadan rakt genom. Den är ändå bra, men tyvärr inte som jag förväntade mig.
 

Fyndat på bokrean 2016!

Connor och jag var på två ställen på bokrea idag. Akademibokhandeln och Coop på Styckåsen. Tyckte inte det var så mycket som tilltalade mig i år, men jag blev glad över att hitta nästa del i Outlander-serien. Den innehöll till och med en egen liten "Jamie-docka" (i stil med klippdockor), som reklam för tv-serien. Connor är mest nöjd över Star Wars Lego-boken då den innehöll figuren Luke Skywalker, men var mycket glad över de andra också. De två sagoböckerna lästes som kvällssagor vid nattning idag och pusselboken kommer han nog vara sysselsatt med imorgon efter BVC.
 

Bokrea start imorgon!

Onsdag 24 februari (det vill säga imorgon) börjar årets bokrea! På bokaffärer börjar det redan klockan 7 på morgonen, men så tidigt ska vi inte stå på dörren. Connor och jag tar en sväng på eftermiddagen för att se om vi hittar något intressant att läsa. Själv tycker jag att själva grejen med att titta på böcker, bläddra lite i dem etc. är en stor del av charmen med bokrean. Så det är inte nödvändigt att hitta något utan kan vara trevligt ändå.
 

Rensat i fönster + planterat om

En del är flitiga och planterar om blommor varje år, men det orkar inte jag tyvärr. Nu är jag dock riktigt nöjd för passade på att plantera om lite när det behövde rensas i Connors fönster. Han ville gärna ha plats för pärlfiguren Ash också och det lyckades vi ordna. Vi blev riktigt nöjda!
 
Connors fönster före.
 
Connors fönster efter.
 
Alla plantor fick större krukor och dem hade vi sedan tidigare. Den här var dock ett nytillskott från en loppis som vi var på dagen innan. Rejält stor kopp med pärlemoreffekt som jag tycker blev jättefin som "kruka". Hade leccakulor i botten för att det inte ska bli för tätt och fuktigt.

Firat namnsdag - Connors andranamn

Igår var det Hildings dag, namnet som Connor fått efter sin morfars morfar. Det firades med Connors mormor, morfar och moster. Alltid trevligt att träffas!
 
Presenter.
 
 Skylanders-setet som han fick av Robin och mig kostade 39,95 kronor på Gekås ifjol.
 
 Denna figur fick Connor inviga direkt i spelet.
 
Connors favorit - rosa marsipan.

Sett filmen Side Effects

Spoilers förekommer!
 
En ung kvinnas värld rasar samman då en medicin hon fått utskriven visar sig ha hemska biverkningar.
 
Detta är en sådan film där allt ska se ut på ett sätt och sedan visar det sig att det inte alls var så, men det blir ingen "aha"-upplevelse alls för mig. Eftersom hela grejen från början känns väldigt orimlig och konstig så känns det inte alls som någon uppenbarelse när sanningen sedan kommer fram. Filmen tråkar ut mig totalt och det förvånar mig för det är ändå en del lite tyngre namn med i den. Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones, Jude Law, Channing Tatum...för att nämna de som troligtvis är mest kända. De lyckas inte alls i den här filmen.
 

Vad är det med allt skuldbeläggande åt alla håll?

Alla människor gör som de själva vill, men varför håller en del på att skuldbelägga andras val? Mår de bra av det? Till exempel det jag upplevt i vintras. Julkort och julklappar. Folk som lägger upp status om att "jag skickar inga julkort utan skänker pengarna istället för där behövs de bättre" eller "vi ger färre julklappar i år för att det är så onödigt och behövs bättre någon annanstans". Ingen av dessa personer har fel. Det finns alltid någonstans där stöd och pengar behövs bättre. Men om någon gärna VILL skicka julkort och gärna vill kunna ge sina barn de där efterlängtade paketen... varför ska det ses ned på det?
 
Överlag så handlar det inte om julkort och julklappar utan om en tendens jag sett på nätet de senaste månaderna. Att det inte räcker för folk att konstatera "så här gör jag" utan de måste också peka på att just deras alternativ är "bättre". Varför? Gör som ni vill, men klanka inte ner på någon som väljer något annat än er!

Stort fynd (ryamatta) och lite annat skoj

Håller på att så smått samla saker som behövs till när Connor får sin nya loftsäng till 6-årsdagen i sommar och en stor utgiftspost var en jättestor ryamatta (160x230 cm). Kostade över tusenlappen överallt där jag kollade. Men så ramlade vi över en utförsäljning av just ryamattor på DollarStore i Charlottenberg idag. En sådan stor för 400 kronor!! Och till Connors lycka så fanns det en enda lila kvar och den skulle han ha. Lyckat köp! Nu gäller det bara att hitta var vi ska förvara den innan det är dags för den att ta plats i hans rum...
 
Hittade lite annat småskoj och så handlade vi en del nödvändiga grejer också (som inte är med på bild för det är bara tråkgrejer).
 
Utförsäljning av julpapper på Rusta så de kostade 3 kronor rullen. Barnstrumporna är också från Rusta, 3 för 30 kronor. Blev Star Wars på alla. Stjärtlappen hittade Connor på DollarStore och den häftiga plåttavlan med Hajen är också därifrån. Ballongerna är från Bloms.
 
 Minns sådana multicolour-ballonger från min barndom.
 
 
Ska bli spännande att se hur Connors rum kommer bli när det är klart!

Sett filmen Vi är bäst

Spoilers förekommer!
 
Tre tjejer i Stockholms 80-tal bestämmer sig för att starta ett punkband.
 
Mycket välspelat av de tre tjejerna i huvudrollerna! Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv Lemoyne. De känns mycket trovärdiga. Stilen och musiken är underbar! Så 80-tal! Ungdomsproblemen är ungefär desamma. Blir rejält trött på att killar tror sig ha rätten att skrika ut vad de tycker om tjejers utseende! Som att "j*vlar vad ful du är" ska vara det värsta man som tjej kan få höra från en kille. Tyvärr är det så i många fall. Men vem bryr sig om en kille du inte tycker är intressant överhuvudtaget inte tycker du är attraktiv?
 
Det är inte det som stör mig, utan den där korkade attityden där de anser att de ska berätta för alla vad de tycker, de ska skrika det rakt ut... och gärna med ett hånskratt efteråt. Den attityden är förhatlig och tyvärr existerar den än idag. Man säger att man ska lära tjejerna att stå på sig, tuffa till sig, inte bry sig... Jag tycker det är fel ände att jobba från. Vad sägs om att istället lära killarna att visa respekt, hänsyn och att inte tro att de är någon form av allvetande person som har rätten att uttrycka vad de vill även om det är riktigt elakt och kränkande?!! För lär man bara tjejerna att inte bry sig så blir samhället tyvärr bara kallare och kallare.
 
Jag ser inte så ofta på svensk film. Det intresserar mig inte så värst helt enkelt. Men denna film var sevärd! Jag tillhör inte riktigt målgruppen, men tyckte ändå att den var givande.
 

Årets Alla hjärtans dag-kort 2016

Connor gillar verkligen fotosessioner så han är inte svårövertalad och det blir många olika sorters bilder att välja mellan. I år såg vårt Alla hjärtans dag-kort ut så här.
 
Den luriga blicken var kanske för att han blivit lovad att smaka några bitar när vi var klara...hehe...
 

Sett filmen Pitch Perfect

Spoilers förekommer!
 
När Beca börjar på Barden University blir hon värvad till en sånggrupp.
 
Jag förväntade mig inget av filmen...eller snarare så trodde jag nog att den skulle vara lite lik serien Glee som jag aldrig föll för. Men jag hade helt fel. Det är en riktigt mysig film. Samma historia som körts i väldigt många filmer, men gjort på ett bra vis och med riktigt bra skådespelare. Anna Kendrick och Rebel Wilson i topp, men de andra kommer inte långt efter. Det är tjejerna som lyser mest i filmen. Visste att Anna kunde sjunga då jag sett henne sjunga den där "kopp-låten" på någon gala, så det var rent njutbart. När hon sjöng Titanium så hörde jag hur otroligt bra den låten faktiskt kan låta. Jag gillar den annars också, men rösten på Sia som sjunger i originalet är inte riktigt i min smak.
 
Det här är en riktig feelgood-film! Musiken är bra och jag gillar speciellt versionen de framför av Don't you (Forget about me) från filmen Breakfast Club. Eftersom de sjunger a capella och inte använder instrument så känns det inte alls som covers och då funkar det faktiskt helt ok för mig att höra.
 

Alla hjärtans dag = För all kärlek, inte bara romantisk

Det verkar som att en del tror att alla som firar Alla hjärtans dag aldrig visar kärlek någon annan dag. Så tokigt! Det gör vi rätt ofta. Men jag tar gärna chansen att skicka kort och fira lite extra med närmsta familjen också. Det funkar jättebra att göra bådeock! Och sedan så anser jag att det handlar om all kärlek, inte bara parkärleken. Det blir vad man gör det till och gillar man inte ett koncept så får man väl hitta på ett eget eller låta bli att fira. Vi firar det glatt i alla fall.
 
Robin började jobba på eftermiddagen så vi firade lite hemma först och sedan åkte Connor och jag till hans mormor och morfar. På vägen dit tände vi ett ljus i minneslunden för min moster Sylvia. När Connor busade för fullt med sin mormor så passade jag på att börja greja med hans 6-årspresent.
 
Connor fick två små chokladbitar och en klubba på paketen.
 
 Han fick en sagobok med 12 lekfigurer till och en Titta, lyssna, läs-bok med kassettband.
 
 Jag fick också presenter. Det på kortet är personliga presentcheckar. Legofiguren är en Högländare (med kilt...whi!) och så fick jag Lego Star Wars och av Connor en Rey-figur.
 
 Robin fick en chokladkaka, Deadpool-strumpor och en biocheck av mig och boken Darth Vader and son av Connor.
 
 Saknar henne så! Connor hade många frågor när vi var där. Han funderade mycket på varför hon försvunnit, om jag och hans pappa skulle försvinna, att det är otroligt att ha ett pumpande hjärta, om Sylvia saknar honom, varför människor inte har flera liv som i spel så man kunde slippa begrava dem man älskar och så vidare. Mycket djupa tankar där och jag försökte lyssna, prata och svara så gott jag kunde.
 
 Mitt projekt för Connors 6-årsdag. En loftsäng.
 
 Connor fick presenter av sin mormor och morfar också.

Alla hjärtans dag-present från Connor till mormor och morfar

Dessa regler är verkligen klockrena för vad som gäller när Connor är hos sin mormor och morfar, om det så bara är för en stund eller över flera nätter. Jag skaffade en stor ram med passepartout på Bijo Ramaffär i Arvika. Tittade lite på en mer "snirklig" ram först, men då texten består av flera teckensnitt så kom jag fram till att en "lugn" ram funkar bäst.
 

På bio: The Danish Girl

Spoilers förekommer! Löst baserad på en sann historia.
 
Danska konstnärerna Einar och Gerda är gifta och handlingen visar hur deras relation fungerar då Einar släpper fram sitt sanna jag i form av Lili.
 
Samtidigt som filmen är väldigt gripande och Eddie Redmayne är helt fantastisk i sin rollprestation (han kan verkligen göra ALLT... Les Misérables, The Theory of Everything och nu denna) så är jag lite kluven till hur den framställs. Nu är inte jag transgender så jag har ingen erfarenhet av hur det är, men jag tycker filmen framställer det mer som att det är två personligheter och att Einar kan "ta fram" den personlighet han känner för. Jag förstår att den ena är en mask och att den andra är hans sanna person, men jag tycker de rör till det lite i förklaringen. Jag har inte tolkningsföreträde i detta dock.
 
Det är plågsamt att se hur läkarna behandlar Einar när han söker hjälp. De anser att han är "förvirrad", psykiskt sjuk (de använder ordet "insane" flera gånger), de ber hans fru att skaffa lås till sin garderob så han inte ska bli "frestad" och de försöker spärra in honom på ett mentalsjukhus. Hans fru står vid hans sida i alla svårigheter och står emot läkarna. Men det syns att det är jobbigt för henne också. Den man hon älskar är på väg att försvinna. Rollen är mycket välspelad av Alicia Vikander och de som nominerade till en Oscar måste vara förvirrade då hon är nominerad till Bästa kvinnliga biroll. Hon har definitivt ingen biroll, hon har den kvinnliga HUVUDrollen.
 
Filmen är trots sin avvikelser från den sanna historien mycket sevärd, intressant och sorglig. Dock så förstör slutscenen det något. Slutscenen avviker nämligen så mycket från den sanna historien att det bara blir fel. Einar korrigerade sin kropp och blev Lili. Detta skedde 1930. Hon överlevde operationen och fick även en juridisk rättning så hon blev angedd som kvinna i sitt pass och kyrkboken. Hon levde i 1 år efter operationen och återvände sedan till kliniken för att få en livmoder insatt då hennes längtan efter barn var stor. Efter komplikationer av DEN operationen så dog hon sorgligt nog. Hon var en pionjär för transgender-personer och könskorrigeringen VAR lyckad. I filmen så dör Lili av komplikationer av könskorrigeringen. HELT FEL! Då kan man inte kalla det för den första lyckade könskorrigeringen och då skulle man därmed ta bort hela historien och hela den stora grejen med att den faktiskt lyckades. Så det slutet stör mig verkligen. I övrigt som sagt en otroligt bra film, förutom en del otydligheter och brist på fördjupning. Tankesliv... det är jag intresserad av.
 

Ålder, något att skämmas för?

När folk är tonåringar så längtar de efter att bli äldre. När folk sedan blir över 25 år så blir de överlyckliga om de får visa legitimation på Systembolaget. Vad är det med ålder egentligen som gör att folk aldrig är nöjda där de är? Är det som att klippa lugg på sig själv? Först är det för kort, sedan är det perfekt i ungefär en vecka och sedan är det för långt. Vilken ålder har du trivts bäst i?
 
För mig kan jag säga att den ålder jag trivts bäst i är den jag just då (och nu) befunnit mig i. När jag tänker tillbaka så är jag mer nöjd och säker nu än då jag var 20 år, men då jag var 20 år så var jag mer nöjd och säker än då jag var 15 år och så vidare (med undantag för barndomen som jag bara minns med glädje). Jag trivs nu, men då jag är 40 år kanske jag tänker tillbaka och märker att det är bättre vid 40 år, fast det vet jag inte NU och därför trivs jag nu.
 
Så varför vill folk vara yngre? Tror de att man har ett bäst-före-datum? Längtar de tillbaka till en ålder då de trivdes som bäst? Eller har det med samhällets normer att göra, där man aldrig får bli "gammal"? Vad tror du?

Pysslat med en Pringles-burk

Connor har en hel del smågrejer, till exempel figurer, Kinderägg-saker och liknande. En Pringles-burk är bra förvaring, så vi piffade till en sådan. Var riktigt lyckat att vi hittade presentpapper på ICA Maxi som var både lila och Star Wars (två av Connors favoritgrejer).
 
Före, efter och efter med lock.

Sett kortfilmen Allrakäraste syster

Spoilers förekommer absolut!
 
Barbro har en hemlig tvillingsyster, Ylva-Li, som bor i ett land under rosenbusken i deras trädgård.
 
Jag mindes denna rätt vagt från barndomen och var glad att jag fick tag på den på dvd. Astrid Lindgren ligger bakom historien och det känns att det är hennes stil. Det är vackert, lite kusligt och sorgligt. Det går säkert att tolka på olika vis, men när rosenbusken dör och Barbros hemliga tvillingsyster dör med den så tror jag att det är en metafor för att växa upp och klara sig själv. Barbro lär sig mycket genom sin syster och hon har henne som stöd, men när hon förstår att hon är väldigt älskad av sin familj (något hon trott att hon inte varit) så behöver hon inte den hemliga systern längre. En mycket fin, men ändå sorglig berättelse. En av mina favoriter av Astrid Lindgren.
 

Second hand-shopping

Igår blev det besök på några second hand-ställen i stan och jag hittade lite smått och gott. Favoriten här hemma blev boken jag hittade. I den fanns flera sagor och särskilt Piff och Puff går hem här, som jag skrivit om tidigare.
 
Figurer, en bok och ett par byxor. Connor gillar inte hårda byxor, men dessa är som mjuka leggings som ser ut som jeans.
 
 
Innehållet i boken.
 
 Favoriterna.

Sett filmen The Wolf man (1941)

Spoilers?
 
En man återkommer till sin hembygd där han blir attackerad av en varg. Nästa gång månen blir full så märker han att han själv är på väg att förvandlas.
 
Denna såg jag som barn när SVT hade en visning av klassiska skräckfilmer en sommar. Det var även filmer som Dracula, Creature from the Black Lagoon, Frankensteins monster och liknande. Minns den sommaren med värme! Har alltid haft en härlig känsla för klassiker och att se hur de gjorde saker då. Ett konstverk som tyvärr är på väg att förloras i vår datordominerade värld.

Till filmen då. Den känns väldigt kort, vilket inte är konstigt för en film från 1941. Förvandlingsscenen är kult i mina ögon och inspirerade den helt otroliga förvandlingsscenen i An American Werewolf in London. När denna film kom så sågs den säkert som skrämmande, men med dagens ögon verkar den till och med barntillåten. Det är konstigt hur saker normaliseras och vår syn hela tiden flyttas. Jag tycker dock att filmen ger mycket ändå och det är ett klassiskt verk som man "ska se".
 

Bowling och mat

När mamma fyllde år i augusti fick hon bowling och mat av oss i personligt presentkort. Igår blev det av! Vi (hela lilla familjen här, syrran, pappa och mamma förstås) begav oss till Rajjens för båda grejerna. Det var discobowling och det var första gången för de flesta av oss. Lite svårt att sikta med alla ljus som flög omkring, men kul var det! Mot slutet tog det sig lite för mig så jag i alla fall fick till lite spärrar, men ingen strike tyvärr. Connor hade jättekul på barnbanan (räcken för rännorna) och en helt egen stil...hehe... Han hade till och med berättat på baletten innan att han skulle bowla så han såg fram emot det.
 
När vi bowlat klart så blev det mat. Underbart god mat, får jag tillägga. Vi var alla 6 otroligt mätta och nöjda efteråt och mamma var så glad för sin present. Det var helt värt att inte kunna gå i trappor idag då mitt vänsterben gör vansinnigt ont (jag lägger vikten på det när jag släpper iväg klotet).
 
Så här såg det ut när vi bowlade. Connor står där framme och har precis kastat iväg klotet.
 
 Min mat. Grillad biffstek med chili- och pepparbearnaise (supergod sås), grillad majskolv och tomathalva, wokade grönsaker och pommes.

Dags att anmäla för plats på Gûnnerskemârten!

Jag hoppas många vill komma! Mer info finns på Gûnnerskemârtens hemsida och även på Gûnnerskemârtens Facebooksida.
 

Coola glänsande tajts!

Connor gillar sådant som glittrar och glänser. Så när jag "ramlade över" ett par guldtajts till halva reapriset (blev 35 kronor för dem) på Kappahl passade jag på. Nu ser han fram emot att få ha sina guldbyxor på terminens balettavslutning (om han orkar vänta så länge).
 

Sett filmen Cocoon

Spoilers förekommer!
 
En liten grupp pensionärer tar sig olovligt in och nyttjar poolen hos grannstället till pensionärshemmet. När några stenar lagts på botten av poolen så börjar de känna sig ovanligt pigga och krya för sin ålder.
 
Har sett denna flera gånger förut, så det var en återtitt. Den är precis så charmig och bra som jag minns den. Väldigt fin film, med ett fint budskap och underbara effekter. Filmen är från 1985 så om ni inte sett den så förstår ni att det inte är cgi. Man har löst effekterna på riktigt hantverksvis. Så ser åtminstone jag de "gamla" effekterna. Som hantverk. Otroligt bra gjorda och det är så fascinerande att se hur de löst allt för att få det att se så verkligt ut. Jag tycker faktiskt att det ofta ser mycket mer verkligt ut i dessa gamla filmer än i dagens filmer som späckas fulla med cgi. En stor bidragande del till det är att man filmar i den naturliga miljön. Man är utomhus på riktigt, man är på plats. Det tillför en känsla som är väldigt viktig för mig när jag ser på film.
 
Skådespelarna är underbara och de känns helt rätt för rollerna. Av dem i huvudrollerna har de flesta gått bort, men de gav oss många fina filmer. Särskilt Jessica Tandy som jag verkligen gillar! Detta är en supermysig film som jag rekommenderar till alla!
 

Ett tack från vänner

Jag var "blomvakt" hos några vänner när de var bortresta och häromdagen fick jag ett tack från dem. Otroligt fina ljuslyktor! Höst, vinter och vår så älskar jag att ha tända ljus och dessa var så vackra! Omtänksamt!
 
Två sådana lyktor var det och som ni ser har de redan blivit invigda av mig.

Sett filmen Soul Surfer

Spoilers förekommer!
 
Den sanna historien om surfaren Bethany Hamilton som efter en hajattack vill ut i vattnet igen och lära sig surfa under sina nya förutsättningar.
 
Filmen är mycket rörande och visar på en väldigt stark kamp från en ung tjej. Hon ger inte upp efter sin skada utan envisas med att lära sig surfa på nytt. Hon växte upp ute på vattnet så jag förstår längtan efter att komma tillbaka dit ut. Att bara ge upp något som varit en sådan stor del av hennes liv är inte rätt väg för henne. Med hjälp av uppfinningar, finurlighet och en stor mängd kampglöd så tar hon sig steg för steg framåt. Den religiösa biten känns väldigt krystad och tillgjord, men hjälper det en person att finna det där inom sig för att inte ge upp så är det en bra grej. Är kanske bara i filmen som det känns väldigt ditplacerat och "korrekt".
 
Tycker även det är starkt av henne att ge sig ut på vattnet med tanke på att hon blev attackerad av en haj. Hon är förstås rädd, men hon känner inget hat mot hajen. Hajen betedde sig efter sin naturliga instinkt. De har usel syn och undersöker saker genom att bita tag i det. Denna film är definitivt inte skräckversionen av en haj utan den naturliga.
 

Smågrejer på loppis

Igår var vi på loppis i Åmotfors. Jag hittade bara lite småplock till Connor, men han var så nöjd så. Särskilt över Långben, Kalle Anka och Joakim von Anka.
 
 

RSS 2.0