På bio: Rogue One: A Star Wars Story

Spoilers förekommer absolut!
 
Några ur rebellalliansen ger sig ut på ett riskabelt uppdrag för att få tag i ritningarna till imperiets nya massförstörelsevapen.
 
Jag har inte mycket positivt att säga tyvärr, så gillar ni filmen gör ni nog bäst i att skippa denna recension.

Storspoilervarning här! Jag hoppas innerligt att de få sekunder av CGI-Leia som vi fick se i den här filmen är det enda (förutom i tv-spel). För det var rent ut sagt för j*vligt fult. Likaså stackars Peter Cushing som man fick se mer än några sekunder av. Han såg ut som en karaktär i En Julsaga, den versionen med Jim Carrey som animerad Scrooge. Riktigt illa! Det går verkligen inte att ersätta människor med CGI. Kanske om man inte ser ansiktet på dem, men absolut INTE annars. Kroppsspråket är väldigt stelt och när det gäller ansiktet är det otroligt plastigt och ögonen har inget liv alls. Det syns så tydligt att det inte är en levande person. Folk får tycka vad de vill, men jag tycker det var uselt. Totalt uselt.
 
Filmen innehåller ingen egentlig spänning eftersom man redan vet hur allt går om man sett episod 4. Det enda jag tycker känns Star Wars är när Darth Vader är med. Fortfarande James Earl Jones som är rösten och då funkar det oavsett vem som gömmer sig i dräkten. Riz Ahmed och Jimmy Smits är de enda skådespelarna som jag tycker gör ett bra jobb. Tyvärr får man väl säga. De andra karaktärerna svänger för hastigt mellan två extrema lägen vilket gör att de inte känns trovärdiga och detta påverkar säkerligen skådespelarnas prestationer. Felicity Jones har varit bra i andra filmer. Filmen känns lång så om man fokuserat mer på att följa karaktärerna istället för att presentera så många Star Wars-element som möjligt och ha stora (fast långsamma) explosioner, så hade man kanske fått till en bättre grund så att man känt mer med dem.
 
En del scener med vid vy känns hafsigt animerade också. När gångarna är med till exempel så är det helt ok effekter när man är på nära håll, men när det är på avstånd så ser det inte bra ut. Sådant hade kanske kunnat ursäktas mer om handlingen varit mycket bättre.
 
Jag känner så här efteråt att jag nog skulle ha följt min första instinkt och inte sett den här på bio. Men den verkade mottas så väl av många, så jag föll för att gå. Jag hoppas jag lärt mig av det.
 

Bye bye pepparkakshus 2016

Vi följde vår tradition och när julen var över fick Connor smasha sitt pepparkakshus och äta upp det. Eller äta upp bitar i alla fall. Han har fortfarande kvar av det. I år frågade han själv om det var dags för honom att krossa huset, så han har vant sig från tidigare år. Är rätt kul att se hur han växt genom åren - 2015 - 2014 - 2012 - 2011 Jag måste ha missat 2013 på nåt vis.
 
 

R.I.P. Carrie Fisher <3

Mest känd som prinsessan (och senare general) Leia Organa i Star Wars-sagan. Något många missade var vilken underbar humor hon hade. Se henne i någon annan serie eller film, eller allra helst - se en intervju eller när hon var med på talkshows. Hon var härlig! I mitten av månaden ungefär såg jag när hon var gäst hos Graham Norton. Hans pratshow är min favorit för att alla gäster är med samtidigt och det blir mer av ett samtal än en intervju med frågor och svar mellan två personer. Och hon passade verkligen in där.
 
När hon nämnde att hon hade önskat se en hel planet med kvinnor i Star Wars-världen för att det var så mycket med alla dessa män och att det vore intressant att se hur en sådan planet skulle te sig, så tyckte jag det var en intressant tanke. Jag skulle önska att man har med just en sådan planet för att hedra hennes minne. För det vore väl inte så osannolikt i en fantasivärld som Star Wars, eller?
 

Stockholm 18 december 2016

Vi tog en sovmorgon efter Fantomen på operan och släntrade sedan ner till frukostbuffén. Och vilken härlig buffé! Det fanns så mycket att välja från. Jag äter inte mycket frukost annars då jag är lite seg på morgonen, men på hotell kan jag inte motstå när allt är serverat och man bara behöver ta för sig. Vi tog det rätt lugnt, men begav oss sedan till The ABBA Museum (nära där vi var på musikalen kvällen innan). Swedish Music Hall of Fame ingick i biljettpriset också, så vi gick runt och tittade en bra stund där.
 
Sedan blev det centrum, men det var alldeles galet med folk vid NK så där trivdes inte jag i alla fall. Vi tog Drottninggatan mot Gamla stan och där var det lite bättre. Vi tittade in i de affärer vi kände för längs vägen och avslutade med julmarknaden i Gamla stan innan vi gick till centralstationen för att hoppa på tåget hem. En härlig resa!
 
Välgjorda och realistiska!
 
 
 
 
 
På ett ställe kunde man fota in sitt ansikte på medlemmarna och fick sedan dansa. Det såg hysteriskt ut...hahahaha...!
 
 Julskyltning inne på NK.
 
 Vi stannade till på Starbucks för att vila och ta lite fika. Jag dricker inte kaffe så varm choklad fick det bli. Gott!
 
 Sergels torg. Väldigt fint!
 
 Julmarknad i Gamla stan.
 
 Jag köpte med en present till Connor.
 
 "Present" till mig själv.
 
 Denna tyckte jag var så söt! Köpte i Gamla stan.
 
 En tröja som jag föll för. Perfekt då flera av mina stickade tröjor hade gjort sitt denna säsong och jag var ute efter något nytt.

Fantomen på operan, Stockholm 17 december 2016

Maria och jag bokade biljetter till denna föreställning redan i oktober ifjol så vi hade väntat länge på detta! Vi var ute i god tid när det gällde tåg också så vi unnade oss första klass. När jag kollade biljettpriset någon vecka före avresa så hade det stigit med över 400 kronor per enkelresa, så vi fixade det fint som bokade tidigt!
 
Först checkade vi in på hotell Mornington på Östermalm. Ingen av oss hade bott där innan och även fast jag kollat så det var nära till kollektivtrafik så var det närmare än jag trott. Både till tunnelbana och spårvagn. Ganska snart gick vi och åt mat på Texas Long Horn på den temporära (?) saluhallen. Den ordinarie höll på att renoveras. Helt underbar god mat! Därefter tillbaka till hotellet för att göra oss i ordning för Fantomen på operan som spelas på Cirkus ungefär vid Gröna Lund och Skansen.
 
Musikalen var helt fantastisk! En fullsatt lokal som var mycket charmig och det bästa av allt: Peter Jöback på scen. Vilken närvaro, vilken röst! Jag var orolig för hur han skulle klara Fantomen, då hans röst är ganska ljus och nasal, men han fick in de där mörka starka tonerna också. Underbart! Att musikalen var på svenska störde inte, utan snarare passade det Jöback väldigt bra! Det var väldigt kul att se! Scenografin är otrolig och hur de ändrar om på scenen flyter så bra. Massa plus till dem som jobbar med det! Vi hade väntat så länge på detta så efteråt kändes det faktiskt lite tomt även om vi var uppfyllda av den härliga stämningen. Kan rekommendera denna föreställning! Har ni chansen, åk och se den! Tack för detta Maria!
 
Utsikt från vårt hotellfönster.
 
 Vårt rum.
 
 Vårt rum.
 
 Enda minuset på hotellet för min del. Glasdörr in till badrummet - nej tack.
 
 I övrigt mycket fint.
 
 Redo.
 
 På plats på Cirkus och väntar på första akten.
 
 Paus inför andra akten.
 
 Kristallkronan som funkade som den skulle.
 
 Maria bjöd mig på en alkoholfri drink i hotellbaren efter musikalen. Den var jättegod!

Julen 2016

Vi började med att fira vintersolståndet 21 december, som jag skrivit om tidigare. Det är min favorithögtid! Just vetskapen att ljuset vänder tillbaka gör mig glad! Just av samma skäl gillar jag inte midsommar. För att då börjar ljuset försvinna. Ja, det är många ljusa dagar kvar efter midsommar likaväl som det är många mörka kvar nu efter jul, men just vetskapen om att det vänder påverkar mig.
 
Den 24:e var vi hos min släkt och hade trevligt tillsammans. Connor var lite otålig i väntan på julklappar och blev glad när det äntligen var dags. Det är han som är vår lilla "tomte" som delar ut paketen.
 
Connor hittade på lite allt möjligt i väntan på julklappar...hehe...
 
 Katten Stina var också och nosade på lite paket.
 
 Ett paket var ju faktiskt till henne.
 
Connors julklappar
 
 
 
 
Tetris är en snäll katt. Går med på det mesta han...hehe...
 
Djurens julklappar
Det rosa är innehållet i påsen längst till höger. Tetris och Yatzy fick en varsin sådan.
 
 
 
Mina julklappar
 
Det som inte syns så väl här är måttsats i metall, presentkort på Cristas och presentkort på Hellcat Tattoo.
 
 

Connor fick "första terminen"-present

Jag är med på Gfkonline och samlar poäng genom marknadsundersökningar och registrering av vad vi handlar i matbutiker. Beställde en liten surfplatta för poängen och den fick Connor som en present efter att ha gått första terminen i skolan. Han blev jätteglad!
 
Han kallar sig själv spelnörd efter ett jag förklarat vad det betyder <3
 

God jul! Firat vintersolståndet idag

Idag är det vintersolstånd! Äntligen! Jag gillar när ljuset vänder åter så det här är verkligen en högtid jag gillar att fira. Vi hade ett lyckat firande här, tyvärr utan sambon som jobbar... Men gästerna trivdes och berömde hans olika bakverk mycket! Vi brukar dela upp det så... Att Robin sköter det söta och jag sköter det matiga, på grund av våra egna preferenser. Så jag hade gjort två pajer. En kyckling- och tomatpaj och en lax- och spenatpaj. De blev lyckade! Innan Robin åkte iväg på jobb så bytte vi julklappar i alla fall.
 
Nu kan jag bara luta mig tillbaka och njuta av att dagarna kommer bli längre och längre igen <3
 
Allt utom amaryllisen (som är en bit utanför bild) fick vi idag. 
 
 Connors julklapp. Walkie-talkies som vi testat för fullt i lägenheten nu.
 
 Min julklapp <3
 
 Sååååå häftig! Detta var den första Alien-filmen jag såg, så även om den inte är min favorit av dem längre så har den en speciell plats...
 
 ...och Ellen Ripley måste vara bland de bästa karaktärerna någonsin.

Fantomen på operan på svenska

Ikväll smäller det! Vi bokade biljetter i oktober ifjol, Maria och jag. Så det har varit en lång väntan. Först var jag lite skeptisk till att den är på svenska, men nu tycker jag att det ska bli intressant. Peter Jöback spelar Fantomen och han sjunger väldigt bra på svenska! Ska bli så kul! Mer om detta när jag kommit hem och vilat upp mig.
 

Tåg i granen

Vi har haft Piff och Puff i vår julgran i flera år nu, så det blev pricken över i med ett tåg i den också! Det låter en del så det kommer inte gå hela tiden, men det fanns även en funktion där man trycker på en skorsten så går den i 2 minuter innan den stannar av sig själv.
 
 
HÄR köpte jag tåget.

Tomtesmyg 2016

Det var planerat att vi skulle gå tillsammans med några familjer och leta efter tomtarna, men så blev det något med Connors öga. Vi vet inte om det är ögoninflammation eller om det är en reaktion på att han hamnade under vattnet i simhallen idag, men ena ögat är svullet och kladdigt (dock inte rött). Han fick bli hemma i alla fall. Jag gick med en annan familj och gick tipspromenaden i alla fall så nu får vi se om jag prickade några rätt. Jag är väldigt säker på några av frågorna, men sedan var det en del kluriga. Tack Korpen för att ni anordnar detta!
 
Det var många barn som letade tomtar i mörka Styckåsskogen.

Sett filmen Your Highness

Spoilers förekommer!
 
Prins Fabious blivande brud kidnappas och han ger sig ut på uppdraget att rädda henne....tillsammans med sin late och bittre bror Thadeous.
 
Parodier har verkligen inte "det" längre. Det känns mest som att en grupp prepubertala/tonåringar suttit och försökt komma på så mycket snusk som möjligt. Vill man chockera? Jag tror inte folk blir chockerade längre, för detta grepp har använts länge nu. Och roligt är det inte i mitt tycke. Den innehåller en del väldigt konstiga scener och en hel del är inte relevant alls. Vad Natalie Portman gör i en sådan här film förundrar mig.
 

Connor skickar brev till tomten

Connor hade gjort ett kort till tomten i skolan och ville ha hjälp att skicka det, så nu är det klart och ska bara postas <3 Jag trodde aldrig på tomten ens när jag var barn, men det vi vuxna har som uppgift är inte att göra barnen exakt som oss utan att bejaka dem.
 

Lite extra till årets julkort

Vi gör personliga julkort varje år (kommer lägga upp dem här, men inte förrän de nått fram till dem vi skickat till först), men i år ville vi lägga till något extra. Därför har vi även skänkt en slant till Min Stora Dag som förverkligar sjuka barns drömmar. Ni kan swisha över en summa till 9005133.
 

Ljusmanifestation på Arvika torg, 11 december 2016

Det samlades cirka 150 stycken och tände ljus denna afton. Ljus för medmänsklighet och empati! Mer kan ni läsa i denna artikel.
 
Granen står vacker på Arvika torg.
 

Sett filmen Mandela - Vägen till frihet

Spoilers förekommer!
 
Om Nelson Mandelas liv från barndom fram tills han blir vald till Sydafrikas president.
 
Det är en väldigt grym och gripande film som håller kvar en mycket tack vare Idris Elbas fantastiska prestation som Nelson Mandela. Det är intressant att se. Jag vet inte hur mycket som stämmer och hur mycket som lagts in för att det ska bli mer "film" av det, men av det jag känner till så stämmer filmen väldigt bra. Det måste ha varit väldigt svårt för Mandela att hantera folk och deras känsla av besvikelse när han tog av på en annan väg än den han påbörjat. Han växte åt ett annat håll och såg en annan lösning på problematiken i Sydafrika medan en del av hans anhängare inte bytte syn. De hade samma mål, men olika sätt att nå målet. Naomie Harris som Winnie är också utomordentligt bra i filmen. Man riktigt känner Winnies frustration när Mandela kommer ut från fängelset och inte längre följer den väg de två har vandrat tillsammans hittills.
 
Jag är så glad att jag fick chansen att se Nelson Mandela och höra honom tala på hans 90-årskonsert i Hyde Park, London. Det var helt fantastiskt! Denna film visar upp honom som människa, med sina fel och brister, och det tycker jag är det allra bästa. Filmen är inspirerande!
 

Låt barnen få vara det de vill

Som alltid i dessa tider så har debatt om Lucia poppat upp igen. Jag förstår inte varför folk blir så upprörda. Det finns så kallade "traditionella" Luciatåg med deltagare i övre tonåren eller tidiga 20-årsåldern som man kan åka och titta på om man har ett behov av att saker ska vara på ett visst vis. Så VARFÖR ger man sig på BARN?! Attackerar barn, begränsar barn, skäller, gormar och har sig.
 
Se det vuxna Luciatåget som sagt och låt barnen få välja fritt vad de vill vara och om de ens vill vara med. Gör inte Lucia-högtiden till en tid fylld med ångest och prestationskrav för de små, låt dem ha kul och glädjas tillsammans. Det är väl ändå huvudsaken?
 
I år blir det inget Lucia-tåg för Connor på grund av brandföreskrifter gällande lokalen och att det blir för många med alla elever på skolan samt anhöriga, utan istället blir det ett uppmärksammande i klassen utan föräldrar. Nästa år har Connors klass Lucia-tåg. Än så länge säger han att han vill vara med. Om han skulle ha haft tåg i år så ville han vara utklädd till smällkaramell. Helt ok tycker jag! Det är ju "juligt". Jag firar inte Lucia själv, men Connor får välja vad HAN vill och så står jag bakom det och hjälper honom om han behöver det. I mitt tycke så gör barnen ändå detta för sig själva och föräldrarna ska inte komma först.
 
Sammanfattat: Eftersom det FINNS "traditionella" Lucia-tåg att åka och titta på med äldre deltagare så tycker jag att barnen ska få ha KUL och få vara precis det de vill och även välja om de VILL vara med. Spelar ingen roll om det blir 14 Lucior när det gäller barn liksom.
 
 Har ingen passande Lucia-bild då jag som sagt inte firar, så en rosettkatt får duga.

Biljett till Svansjön i Karlstad 13 januari 2017

Unnade mig själv en julklapp häromdagen. Ibland måste man uppskatta sig själv också och allt man gör, kämpar med och så vidare. Vännen Maria ska med mig och hon var inte svårövertalad...hehe... Ska bli så otroligt att se detta och bra platser har vi också. Lite svårt med helhetsbilden på så nära håll kanske, men då ser man solisterna extra bra. Hade Connor varit lite äldre så hade han fått bli med. Men så sent på kvällen och 2 timmar och 20 minuter tror jag blir för jobbigt för honom än så länge.
 
Whoho! HÄR hittar ni också biljetter.

Roliga Snipp och Snopp-böcker!

Connor gillade verkligen den första Snipp och Snopp-boken vi skaffade så vi beställde en till och den kom idag. Den tyckte han var ännu roligare! Jag tycker också de är väldigt bra! Pedagogiska, roliga, tankvärda. Kan rekommendera dem för nyfikna barn och för föräldrar som kan hålla ett seriöst ansikte när man läser dem...hehehe...
 

Sett filmen Hip hip hora!

Spoilers förekommer!
 
En tonårig tjej utnyttjas när hon tuppar av full på en fest och det blir långvariga konsekvenser för henne.
 
Jag mår dåligt redan i början av filmen. Blir så arg på att tjejen utsätts för något hemskt och sedan är det HON som anklagas, som undviks och som ses som "störd" och "konstig". Dessa äckliga tafsande "poppiskillar" är de som skulle skämmas. Som skulle få känna på starka konsekvenser av sitt patetiska handlande. Detta gäng beter sig så och de killar som inte vill vara med och/eller inte vill tafsa på tjejer och prata på ett visst vis kallas hånande för "bög". Det är något allvarligt fel på dem som anser att de kan bete sig så!
 
Detta är alltså sexbesatta 13-åriga killar som totalt utnyttjar tjejer och hånskrattar åt det. Tjejerna får ta skulden. Sofie (Amanda Renberg) revolterar mot detta efter händelsen på festen och hennes egen pappa säger då till henne att hon klär sig som en hora. HENNES EGEN PAPPA skuldbelägger alltså sin dotter. Han vill ändra hennes klädsel som att det är hennes fel och ropar till och med "skyll dig själv" till henne. Jag blir väldigt upprörd över det. Skulden ligger ENDAST hos de som utnyttjar, tafsar, trakasserar etc. Läraren fattar inte heller utan ursäktar med "killar i den åldern...." Men det är INTE acceptabelt beteende! Och det är INTE tjejerna som ska ändra på sig, som ska "akta sig". Det är killarnas beteende som måste förändras. Detta patetiska sätt att hävda sig för att vinna en plats i hierarkin måste grävas upp från grunden och göras om. Killar som inte vill göra sådana hemska saker ska inte behöva känna den pressen och behöva utstå mobbing för att de har vett och styrka nog att avstå. Hur stark man än är så är det svårt att kämpa i sådan motvind.
 
Då (filmen kom 2004) fanns inte nätet tillgängligt på samma sätt som det gör nu för smartphones var många år framåt i tiden, så hur ser det ut nu? Nu när allt kan spridas med ett enda klick på några sekunder så förfasas jag över hur det är att vara tonåring idag.
 
Filmen är väldigt jobbig att se, men därför väldigt välgjord för den framkallar de känslor som det är meningen att man ska känna.
 
Slutet är feelgood i alla fall och även fast det är väldigt orealistiskt så känns det skönt!
 

Connors skolkatalog 2016

Det är lite extra speciellt när Connor nu fått sin första skolkatalog. Är dock sorgsen över att min moster och jag inte får bläddra tillsammans i den. Hon tyckte det var så kul när vi (min syster och jag) fick skolkatalogen, även på gymnasiet. Hon tittade efter "sina" barn som hon haft i förskoleklass och glömde aldrig namnet på någon av dem <3
 
Tre skolor i samma katalog.

Sett filmen Disaster L.A.

Spoilers förekommer!
 
En liten grupp försöker ta sig ut ur staden efter att ett meteorregn har kraschat i den och släppt lös en giftig gas som förvandlar folk till våldsamma zombies.
 
Överlevnadsfilmer är alltid kul att se tycker jag. I den här är dock effekterna och makeupen halvtaskig och tar bort illusionen. Istället för att lägga in riktig rök eller filma i riktigt mörker så använder man sig av ett löpande "filter" så man känner igen rökens formation efter en stund. Känns ju halvdant. Handlingen är förutsägbar och inget är direkt nyskapande. Skådespelarna står inte ut på något vis, men en del är åtminstone skapligt trovärdiga i sina roller. Den är åtminstone inte plågsamt dålig och inte så dålig att jag önskar tillbaka de 82 minuter som filmen varade. Men det är inte en film jag kan rekommendera till alla. Bara till hardcore zombie-fans, som vill se allt med zombies.
 

RSS 2.0