Öl

Bryggeriet Djaevlebryg i Danmark har en öl som heter Gudelös. För varje såld öl doneras 1 krona till Ateistisk Selskab i Danmark som bland annat jobbar för att skilja på kyrka och stat. Skulle vilja testa den ölen, men tyvärr finns den inte i Sverige. Lite kul i alla fall att ateister har ett eget öl.


Läst klart: Sagan om ringen - Ringens brödraskap av J.R.R. Tolkien

Idag läste jag klart första boken i Sagan om ringen-trilogin. Jag har läst den en gång tidigare, men tycker att den världen var värd ett till besök. När jag var klar med boken såg jag på första filmen i Extended version, samtidigt som den korta versionen gick på tv. Lustigt sammanträffande! Den kortare tycker jag är på gränsen till värdelös. Man hoppar över alldeles för många saker som jag tycker är viktiga i boken. Man har kortat ner ganska rejält i den längre versionen också, samt ändrat lite här och där men den är i alla fall bättre. Stör mig dock fortfarande på att man utökat Arwens (Liv Tyler) roll så mycket. Tycker inte det tillför något, men det finns det de som gör. Uppenbarligen manusförfattarna i alla fall.

Tillbaka till boken. J.R.R. Tolkien skriver på ett väldigt beskrivande sätt. Ofta kan det hjälpa till att måla upp bilden tydligare, men det kan även sega ner en handling. På sina ställen blir det lite segt, men dessa ställen är inte så många anser jag. Första boken i trilogin är en tydlig introduktion och man anar att det kommer bli mycket mer i kommande böcker. Nu har jag läst hela trilogin en gång, men så kände jag även första gången jag läste den. När man har kommit igång och läst några kapitel så börjar det  bli svårare och svårare att sluta läsa. Sådana böcker gillar jag. Fantasin får jobba för fullt, vilket också är något jag gillar. Jag blev lite besviken på nazgûls (ringvålnaderna) i filmerna eftersom min fantasi gör dem rejält skrämmande i böckerna! Det finns många tolkningar över vad Tolkien menade med sin berättelse om Midgård. En är att den "goda" sidan är naturlivet samt att leva av vad naturen har att erbjuda i harmoni och att den "onda" sidan är industrialiseringen (som växte för fullt under Tolkiens tid) och centraliseringen. Visst kan man hitta olika tecken på sådant i böckerna, men för mig kommer de alltid "bara" förbli underbara berättelser.


Framsidan till första boken i Sagan om ringen-trilogin.

Betyg

Yngel

En av mammas akvariefiskar har fått rejäl tillökning. En enda fisk fick nästan 60 yngel! Att hon inte exploderade. Vi räknade lite på skoj och kom fram till att om mamma skulle köpt så många fiskar i zoo-affären så hade hon fått betala över 2000 kr.


Skoj att alla har olika mönster.

Julen

Är väldigt nöjd med årets jul. Speciellt att även Robin lyckades få lite julkänsla till slut. Det skedde när han kollade på Kalle Anka. Mottagandet av julklapparna som vi gav bort gladde mig. Tycker om att kunna glädja och överraska folk. Det blev mycket julklappar! Jag är så glad och nöjd med allt jag fick också. Helt fantastiskt vad bortskämd man känner sig! Det var en väldigt bra idé att börja köpa julklappar i september också, för jag är inte helt utblottad nu (som jag brukat vara).

Allt som allt hade vi riktigt trevliga kvällar både den 21:a och 24:e december!


Julgranen och klapparna hos mina föräldrar.

Motsägelsefullt

Två "nyheter" är så otroligt motsägelsefulla just nu. På ena sidan så varslas fullt med folk som blir arbetslösa. På andra sidan berättas om sjuka personer som kommer tvingas att jobba. Varför ska man jaga de som mår dåligt? Kan man inte först och främst hjälpa alla friska till ett arbete? När det varslas så mycket, hur tror de då att det ska finnas arbete till sjukskrivna när det inte ens räcker till de som redan är inne på arbetsmarknaden? Prioriteringen är verkligen helt sjuk (ingen ordvits menad).

God jul!

Jag som firar den sekulära julen som fanns i Sverige före kristendomen firar idag. Har haft lite släkt här på lite mumsigt gott. Roligt att umgås! För er som inte vet riktigt vad man firar i original-julen så är det vintersolståndet (har för mig att jag skrivit om det i ett tidigare inlägg). Man firar att det är årets mörkaste dag och att ljuset nu återvänder. Eftersom jag är lite ljusberoende så är högtiden perfekt att fira för mig även av den anledningen och inte enbart för att den är sekulär. Det blir även jul den 24:e för mig eftersom det är då de flesta jag känner firar. Man kan se det ungefär som att de blir med på "min" jul och jag blir med på "deras" jul.


Julkänsla

Riktig julkänsla är nog något som hör barnen till. I alla fall så har inte jag känt det på många år. Fast jag kan få lite glimtar av det då och då. Doften av hyacint, klementin och att klä julgranen...det är saker som utlöser dessa (nostalgiska) känslor. Inte så konstigt att två av sakerna som utlöser det är dofter. Luktcentrat i hjärnan ligger väldigt nära minnescentrat, så vi kopplar lätt ihop dofter med minnen. Visst har väl ni också någon gång helt plötsligt känt en doft som så starkt påmint er om en barndomssommar eller en släkting till exempel?


Robin fick en amaryllis från jobbet och nu blommar den så fint!

Förkylning och så blommar det...

Är lite bättre nu. Febern är inte borta men lägre, halsontet är kvar och så är jag snuvig. Hjälper dock med Otrivin Comp. Har aldrig klarat av nässpray, men blev så störd på att inte kunna andas så testade den. På 10:e försöket lyckades jag! Med träning går det mesta. Min reaktion var nämligen att rygga undan "faran" i början, precis som då jag började med kontaktlinser....då knep jag automatiskt ihop ögonen. Inte så lätt att få in linser då. Men det gick efter ett tag och nu klarar jag nässpray också, fast kan säga att det fortfarande är väldigt obehagligt.

Jag är i alla fall glad över att det blommar så fint här just nu.

Min kaktus i vardagsrummet

 

Min Klevia i köksfönstret

Sjuk...

Nu blir det nog några dagars slappande i soffan framför tv:n. Har blivit sjuk...IGEN! Det började igår kväll, men jag gick och hoppades i det längsta att det var halsbränna eftersom jag kryddat köttfärssåsen lite extra. Men nej då. Inatt kom febern och nu är hela kroppen feberöm. Katterna fattar inte vad som pågår. De brukar få ligga hos mig, men orkar inte det nu eftersom det gör så ont. Halsen gör så ont så jag orkar inte prata (vilket kanske inte är en nackdel *skämt*). Nu har jag fått gnälla av mig lite och ska återvända till soffan för fingertopparna gör ont när jag skriver.

Religion och tro - inte allas väg

Ämnet jag ska diskutera nu är känsligt så jag ska göra mitt bästa för att inte förolämpa någon för det är inte min mening att göra det. Eftersom jag är intresserad av detta så har jag velat diskutera det och har diskuterat det förr, men mina frågor och åsikter stöter ofta på missförstående, misstroende och ibland även ilska (vilket jag tycker är lite väl häftigt). Hur kommer det sig att när man pratar religion och tro så är det så lätt att missuppfattas? Det verkar som att man misstolkas alldeles för lätt och att folk slutar lyssna innan man är klar. Ibland måste man faktiskt få prata färdigt för att ens poäng ska vara tydlig.

Jag har kommit in på detta ämne nu eftersom jag precis sett filmen The Last Sin Eater. Jag tycker det var en vacker film som tyvärr (i mina ögon) hade för mycket kristet i sig, men man kunde även se bortom detta och se en mer övergripande mening anser jag. Tankar som återväcktes av filmen var bland annat varför folk inte tillåter andra att tro (och inte tro) på vad de vill? Så länge det inte skadar någon annan? Jag har inget emot troende personer, men jag tycker det är trist när troende försöker "övertala" mig att deras tro är det "rätta". Inte alla ska dela samma väg, det rätta för en passar kanske inte en annan. Som tur är finns det många troende personer som, precis som jag själv (som är ateist), tycker det är helt ok att andra inte delar deras tro. Kanske är en del, som jag, nyfikna på vad som får en person att tro eller inte tro. Hur ska man få veta saker om det är för känsligt att diskutera och om folk blir defensiva direkt? Budskapet jag fick ut av filmen var att man ska ställa frågor, växa och lära sig och på det viset kunna förstå och förlåta. Om man bortser från att min ateistiska ståndpunkt gör att jag ser saker utan en gud, är det egentligen så annorlunda mot vad en troende skulle se?

SingStar

Jag och Robin var till Lisa och Adam idag. De hade skaffat SingStar till PS3. Kul att kolla på, men aldrig att jag sjunger. Så sa jag innan vi gick dit. Men väl på plats blev jag lite sugen och sedan hade jag svårt att sluta. Det var verkligen kul! Vi köpte till några Queen-låtar också, vilket var lite extra skoj! Så nu blir det nog ett sådant spel här snart också.

Sabaton

Igår var det först förfest hos Svante och sedan drog vi ner på stan till Ritz för att se Sabaton. Vi hann dit för att se lite av Thunderbolt också och sedan blev det väntan på Sabaton. De var lite sena på grund av något tekniskt tror jag. Det var röj från start! Efter ett tag var jag tvungen att gå ut i foajén för att svalka mig, det blev väldigt varmt där inne. Men sedan fick jag höra att de började spela Attero Dominatus så då rusade jag in igen. Spelningen var verkligen bra och jag var helt nöjd med den.

Jag måste tyvärr även nämna det negativa med kvällen. Jag förstår verkligen inte varför en del personer dricker alkohol. Blir man våldsbenägen så ska man inte dricka och blir man flirtig kan man väl gå på krogen istället. Jag betalade för att se Sabaton och då är jag inte där för att killar ska stöta på mig och jag är inte där för att nästan bli indragen i slagsmål. Det var några som började slåss mitt i publiken och de knuffade till folk runt omkring sig. Jag var en av dem som blev knuffad, men som tur var fångade en kompis upp mig. Så totalt omoget att slåss. Blir de arga så kan de väl åtminstone ha nog med självbehärskning för att "take it outside". Sedan till killar som flirtar: Om en tjej står för sig själv så innebär inte det automatiskt att hon vill bli flirtad med. Tänk lite!

För att ändå avsluta inlägget positivt så måste jag säga att jag gillar att publiken var så blandad. Många olika åldrar, både killar och tjejer, män och kvinnor, även fast större delen kanske var unga killar.Sabaton på scen.

Klippning

Idag var jag och syrran och klippte topparna. Var inte så kul för syrran att köra för det snöade enormt mycket. Snö är fint och kul, men inte när man behöver bilen. Imorgon blir det Sabaton på Ritz i Arvika.


Tetris hittade en ny slapp-stil.

Besök och nyfikna katter

Igår hade jag besök av Mirja och lille L. Det var roligt! Jag är fortfarande lite försiktig runt barn (speciellt bebisar), men jag är inte lika vettskrämd som tidigare faktiskt. Börjar kännas lite mer naturligt, vilket gör mig glad. Är kanske bra om man inte blir livrädd om man själv får barn....fast det kanske man blir ändå? Alltså inte rädd för barnet, utan rädd för barnets skull. Tetris och Yatzy var nyfikna på lillen. Tetris nosade lite på håll medan Yatzy nosade direkt på handen och troligen kittlade eller skrämde L. Hans ögon blev så stora men jag vet inte om han var rädd eller fascinerad. Väldigt fina ögon har han i alla fall. Jag fick inte se dem första gången jag såg honom för då sov han hela tiden.

Robin var på julbord genom jobbet så när jag blev själv passade jag på att laga fisk till middag. Robin gillar varken fisk eller skaldjur och tycker även att det kan lukta illa, så då passar jag oftast på om han jobbar sent eller är borta. Vet själv hur det kan vara med mat man inte gillar. Fast jag har ganska tur...potatis luktar inte så mycket. Jepp, jag avskyr potatis. Har på senare tid även börjat avsky strips som jag tidigare gillat. Enda jag gillar är moset på Kocki-kiosken, men det är väl inte så mycket potatis?

Efter middagen blev det till att röra på sig. Vi hade slut på bröd och jag hade dessutom fått en avi om ett paket. Hade ingen aning om vad det var, men det visade sig vara dvd's från Amazon.com som kom väldigt mycket tidigare än beräknat. Sådant gillas! Så nu är min Hulken-serie komplett och jag har dessutom filmen "The Last Sin Eater" att se någon dag. Vill gärna läsa boken också.


Framsidan på The Last Sin Eater.

Mer snö

Igår och idag har det snöat över Arvika. Lite mer denna gång än förra. Hoppas att det inte tinar bort (vilket det troligtvis gör). Det blir så mycket ljusare när det är snö på marken.


Vinterutsikt från vardagsrummet.

Lista

Självklart kan jag inte låta bli att förklara en del val så det kursiva är förklaringen. Tackar för list-tipset Mirja!

KÄNSLOLIV

[X] Du har gråtit för att du är kär i nån du inte kunnat få

[X] Du är kär nu

[X] Du har sårat nån så de börjat gråta

[X] Nån har sårat dig så du börjat gråta

[X] Du har/haft ett förhållande som varade över 10 månader

[X] Du har/haft ett förhållande som varade över ett år

[X] Du har/haft ett förhållande som varade över två år


ÄRLIGHET

[X] Jag har gjort något som jag lovat någon annan att inte göra.

[  ] Jag har gjort något som jag lovat mig själv att inte göra.

[  ] Jag har smygit ut utan lov.

[  ] Jag har ljugit om var jag är för mina föräldrar.

[  ] Jag har en hemlighet som ingen vet.

[X] Jag har fuskat i ett spel.

[X] Jag har struntat i ett prov.


DÅLIGA TIDER

[X] Jag har druckit alkohol.

[  ] Jag dricker mig berusad minst än en gång i månaden.

[  ] Jag kan inte svälja piller.

[  ] Jag har tagit mediciner mot depression.

[  ] Jag har anorexi och/eller bulimi.

[X] Jag har sovit en hel dag utan att ha behövt det.

[X] Jag har vaknat gråtande.

[  ] Jag har somnat gråtande. Kanske någon gång när jag var liten, men inget som jag kommer ihåg.


DÖDEN

[X] Jag är rädd för att dö. Rädd är väl egentligen inte rätt ord....och så är jag mer rädd för att förlora de som är nära mig än för att dö själv.

[  ] Jag hatar begravningar.

[  ] Jag har sett någon dö.

[  ] Någon nära till mig har försökt begå självmord.

[  ] Någon nära till mig har begått självmord.


MATERIALISM

[X] Jag äger en iPod eller en mp3-spelare.

[  ] Jag äger många dyra designerväskor.

[X] Jag äger något från H&M.

[  ] Jag samlar på serietidningar.

[  ] Jag äger något från Benetton.

[X] Jag äger något jag köpt på E-bay.

[  ] Jag äger något från Diesel.


RANDOM

[  ] Jag kan sjunga så att andra kan lyssna på det.

[  ] Jag har stulit en bricka från en snabbmatsrestaurang.

[  ] Jag har lätt för att öppna mig för nya människor

[X] Jag ser på nyheterna. Fast bara ibland om jag hört ryktas om något eller om jag inte har något att göra.

[  ] Jag dödar inte insekter.

[X] Jag svär ofta. Oh ja...för mig är det förstärkning av andra ord, för att lägga rejält med känsla bakom. Fast använder mig absolut inte av könsord eller nedsättande ord.

[  ] Jag sjunger i duschen.

[  ] Jag är en morgonperson.

[  ] Jag betalade för min rington.

[  ] Jag är petig med grammatik.

[  ] Jag är en sportfanatiker.

[X] Jag tvinnar mitt hår mellan mina fingrar.

[  ] Jag är bra på att baka.

[  ] Min favoritfärg är vit, röd eller blå.

[  ] Jag skulle kunna ha pyjamas på mig till skolan.

[  ] Jag vet hur man skjuter.

[  ] Jag är kär i kärleken.

[X] Jag skrattar åt mina egna skämt. Ju torrare desto bättre! Nja...egentligen skrattar jag mer åt folks reaktion på mina skämt och om de då tycker det var helt värdelöst så skrattar jag bara mera.

[X] Jag äter snabbmat varje vecka.

[  ] Jag är bra på matematik

[X] Jag kan inte sova om det finns en spindel i rummet. Usch ja...i alla fall inte om jag är medveten om den.

[  ] Jag är väldigt kittlig.

[  ] Jag älskar mörk choklad.

[X] Jag spelar dataspel och/eller tv-spel.

[  ] Jag är bra på att minnas ansikten. Riktigt usel. Byter folk frisyr, då är det kört.

[  ] Jag är bra på att minnas namn. Helt värdelös!

[X] Jag har ingen aning om vad jag vill göra resten av mitt liv. I alla fall jobbmässigt.  


HÄLSA

[X] Jag föddes med en sjukdom. Om fibromyalgi räknas? Den kan finnas latent hos en person hela livet så det krävs något yttre för det att bryta ut.

[X] Jag har fått stygn på ett öppet sår. 7 stygn :-)

[  ] Jag har brutit ett ben i kroppen.

[X] Jag har suttit hos läkaren med en vän.

[ \ ] Mina visdomständer har tagits bort. 2 av 4 är borta.

[  ] Jag har genomgått en allvarlig operation.

[X] Jag har haft vattkoppor.

[  ]  Jag har haft/har astma.


RESANDE

[X] Jag har kört/åkt mer än 300km på en dag. Absolut! Körde längre än så nästan varje dag som vi var i Skottland 2007 och har åkt längre än så på en dag ett flertal gånger.

[X] Jag har flugit.

[  ] Jag har varit i Ryssland

[X] Jag har varit i Kina. En gång och det var jättehärligt och intressant!

[  ] Jag har varit i Japan.

[  ] Jag har varit i USA.

[  ] Jag har varit i Afrika.

[  ] Jag har varit i Asien.

[  ] Jag har varit i mer än 10 länder. Närmar mig...8 st hittills (Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, England, Skottland och Kina) Ja, Skottland och England hör ihop i Storbritannien men de är fortfarande som två egna länder.


ERFARENHETER

[  ] Jag har tappat bort mig i min hemstad.

[X] Jag har sett en fallande stjärna.

[X] Jag har önskat nåt då jag sett en fallande stjärna.

[  ] Jag har varit på en offentlig plats i min pyjamas.

[X] Jag har tryckt på alla knappar i en hiss.

[  ] Jag har sparkat en kille mellan benen.

[  ] Jag har varit i ett casino.

[  ] Jag har hoppat fallskärm från ett flygplan.

[X] Jag har lekt sanning eller konsekvens.

[X] Jag har druckit en hel liter mjölk på en timme. Min dagen-efter-dryck så....ja!

[  ] Jag har krockat i en bil.

[X] Jag har medverkat i en teater.

[X] Jag har träffat någon från internet i det verkliga livet.

[X] Jag har fångat en snöflinga på min tunga.

[  ] Jag har sett norrskenet.

[  ] Jag har suttit på ett tak på natten.

[X] Jag har aprillat någon. Måste tyvärr erkänna att jag gjort det när jag var liten...avskyr den traditionen.

[X] Jag har åkt taxi.

[X] Jag har ätit sushi.

[X] Jag har åkt snowboard. Fast större delen av färden satt jag ner på brädan och skrek "wheeeeee". Jag är nog mer av en pulkaperson helt enkelt.


UTSEENDE

[X] Jag är kortare än 170cm.

[ \ ] Jag tycker att jag är ful Vissa dagar absolut, andra dagar är jag nöjd.

[  ] Jag blir lätt brun.

[  ] Jag skulle vilja att mitt hår var av en annan färg.

[  ] Jag har vänner som aldrig har sett min naturliga hårfärg.

[  ] Jag är osäker över mitt utseende. När folk sa att det blir bättre med åren så stämde det! Är inte alls så osäker nu som i tonåren.

[  ] Jag har haft/har tandställning.

[X] Jag har glasögon/linser.

[  ] Jag skulle gå på plastikoperation om det var ofarligt och gratis.

[X] En helt okänd person har sagt att jag är snygg.

[X] Jag har en piercing.

[X] Jag har piercingar på andra ställen än i öronen.

[X] Jag har fräknar I alla fall på sommaren.


FAMILJ

[X] Jag har svurit åt mina föräldrar.

[  ] Jag har rymt hemifrån.

[  ] Jag har blivit utslängd hemifrån.

[X] Mina biologiska föräldrar är ihop.

[  ] Jag har ett syskon som är under ett år gammal.

[X] Jag vill ha barn nån dag. Absolut. För varje dag som går så blir tanken mindre och mindre farlig faktiskt.

[  ] Jag har barn.

[  ] Jag har mist ett barn.


SKOLA/JOBB

[X] Jag studerar. Turismkunskap på KaU.

[X] Jag jobbar. Extraknäck med att dela ut reklam.

[X] Jag har somnat i skolan/jobbet

[X] Jag har missat mer än en vecka av skolan. Längsta var 10 veckor på raken på högstadiet då jag hade konstant migrän vilket gjorde mitt liv till ett rent helvete. Om ni haft migrän så vet ni. Man tål inte ljus, inte ljud, man kan knappt tänka och man är störd på allt. Nätterna var värst!

[  ] Jag har stulit någonting från min skola/arbetsplats.

[  ] Jag har fått sparken.


SKAMLIGHETER

[  ] Jag börjar fortfarande gråta av Disney filmer. Har aldrig gjort det, men sätt mig framför en oanimerad djurfilm så är det 99% säkert att jag börjar gråta, antingen av glädje eller sorg (t.ex. Born Free).

[  ] Jag har pissat på mej av skratt.

[X] Jag har fört konstiga grisljud när jag skrattat.

[X] Jag har gråtit av skratt.

[  ] Jag har limmat fast min hand i något.

[  ] Jag har skrattat tills någon form av dricka har kommit ut ur näsan.

[  ] Mina byxor har gått sönder på en offentlig plats


Julgran

Nu är julgranen uppe och pyntad. Katterna har varit lite nyfikna på den och Yatzy var halvvägs upp till toppen en gång. Försöker lära dem att låta bli att klättra i den och gnaga på den och det har hittills gått ganska bra. Förstår att de självklart blir nyfikna när det dyker upp något nytt. Nu fattas bara topp-prydnaden. Har spanat lite på en fågel som ser fin ut, men vill helst hitta en lila i så fall.

Granen är dekorerad med ljusslinga med små ljus, lila pärlgirlang, silverkulor varav hälften är matta och hälften blanka och vita glittriga snöflingor. Granen är svart så det är inte kameran som gör att färgen ser konstig ut.


Snö

Idag snöar det lite över Arvika.


RSS 2.0