Loppis

Idag var jag och syrran på loppis i Åmotfors. Tycker det är kul att gå och titta på sådant. Finns så mycket att se och jag gillar loppiskonceptet. Det man inte har användning för kommer till någon annans användning istället för att kastas. Det blev en del inköp till slut men allt som allt bara för 46 kr. Det blev två långa kjolar, två lila blomkrukor, boken Inte utan min dotter och bilderboken Ensammast i världen (om en liten sommarkatt). Köpte även ett seriealbum med Smurfarna till Robin.


Tetris undersöker mina loppis-fynd.

Grillfester

På sommaren verkar svenskar bli grilltokiga! Jag undrar om det är så i andra länder också. När man går ut på promenad så luktar det grillat från var och varannan trädgård och balkong då vädret är fint. Men jag klagar inte. Gillar själv att grilla och har väl på något sätt blivit klassiskt betingad att koppla ihop grillning med sommaren. (Ett exempel på klassisk betingning är Pavlovs experiment på hundar.) Kanske är det även något speciellt med "ljusets årstid" som lockar fram grillkungen i så många.

Nu i helgen var jag på två grillfester. En i Älvsbacka där jag fick träffa en del av Robins släkt. Har bara träffat hans närmsta släkt förut. Trots att bara en bråkdel var med på festen så var det svårt att hålla koll på vilka som var kusiner, tremänningar etc etc. Jag har en liten släkt btw.

Dagen efter var det 50-årsfest på logen i Stavnäs. Det var vännerna Annelie och Jenny som slagit på stort. Annelie har fyllt 25 och Jenny fyller 25 till vintern så de lade ihop det till 50. Där grillades också för fullt och trots att det (tråkigt nog) känns att det blivit kyligare och att en ny årstid är på väg, så fanns det ändå nog värme där för att det skulle vara behagligt utomhus.


Att sitta i gräset och njuta av solens värme, vänners sällskap och grilla - DET är sommar.

Spel

Det finns en del riktigt "beroendeframkallande" spel. Jag brukar spela 3 sådana då och då på Lunarstorm. Ett av dem är Yatzy och inatt när jag inte orkade sova så slog jag personligt rekord och lyckades bli 1:a på topplistan. Jag tycker det kan vara roligt ibland med lite totalt onödigt tidsfördriv. Eller totalt onödigt kanske man inte kan kalla det för om man finner nöje i det och det är avslappnande....då gör det väl någon nytta, eller?


Mitt yatzy-rekord 22 aug.
Suddig text, men det står i alla fall att jag fått ihop 34450 poäng.

Flyttpackning

Vad mycket man samlar på sig egentligen...det märks aldrig så väl som vid en flytt. Jag har bara flyttat en gång tidigare i mitt liv och det var när jag flyttade från föräldrarna. Men nu är det dags igen. Jag kör med en grovsortering när jag packar och kastar saker. Finsorteringen får ske när vi är på plats i nya lägenheten, jag och Robin. Orkar inte med det nu, är bara så glad när jag fått undan lite mer i någon kartong eller kasse...

1 oktober gäller kontraktet från, men förhoppningsvis får vi börja flytta dit grejer lite tidigare än så. Ska bli spännande! En 3:a blir det. Får se hur lång tid det tar att få i ordning. När man är två personer har man inte bara mer saker än om man är ensam, man har dessutom två viljor. Det kan bli intressant vid möblering och inredning det. Får se hur lång tid det tar för katterna att känna sig hemma också. Tetris har varit över till Robins lägenhet ibland, men efter ett varv brukar han ställa sig vid dörren som att han menar att han vill tillbaka till min. Yatzy har inte gjort så, men hon har bott kortare tid här.

Lördag: Karlstad

På lördagen, efter jobbiga 2,5 timmar med reklamutdelning, blev en väldigt stel jag med syrran till Karlstad. Vi gick runt en del i centrum innan vi åt lite på ett av syrrans favoritställen. Jag beställde Yakitori som vanligt, syrran beställde något som jag tror hette Yakiniku och så köpte hon med sig sushi.

Efter detta gjorde vi en tur till Bergvik där vi var på Ikea och köpcentrat. Äntligen hittade jag shorts! Har letat hela sommaren och inte hittat några som jag gillat. Självklart hittar jag dem när sommaren nästan är slut. Först tänkte jag inte köpa dem på grund av det, men insåg att jag troligtvis skulle få gå hela nästa sommar utan shorts också eftersom jag inte skulle hitta några då heller. Så det blev ett köp.


Syrran leker lite med vagnen vid Ikea.

Blivande sambo

Idag var jag och Robin och kollade på en lägenhet, en 3:a, vilket ledde till att vi nu är blivande sambos då vi bestämde oss för att "ta den". Var jättemysig, rätt så stor lägenhet med fint läge! Utsikt över skogen åt ena hållet och över stan åt andra. På måndag går vi och säger upp våra nuvarande lägenheter och skriver kontrakt på den nya. Ska bli spännande! :-)

Läst klart: Obetvingliga krafter av Danielle Steele

Mycket kortfattat så handlar denna bok om det gifta paret Meredith och Steve och hur de hanterar situationen när hon får ett jobb på andra sidan landet och han har sitt jobb kvar.

En otroligt förutsägbar bok om rika och vackra människors lyxproblem som självklart dramatiseras upp till extrem nivå. Man förväntas acceptera omoraliska handlingar med förklaringen "det kändes rätt". Jag tillhör nog fel målgrupp för jag anser inte att boken är vare sig spännande eller romantisk utan blev mest irriterad på huvudkaraktärerna som är så otroligt korkade.

Bok av Danielle Steele
Kartonnage-utgåvans omslag.

Betyg

Bio Arkiv X

Idag var jag och Robin på bio och såg Arkiv X. Jag tyckte inte den var något särskilt. Några roliga skämt, bland annat ett som jag fortfarande skrattar åt när jag tänker på det. Annars så blev jag inte det minsta engagerad i handlingen. Blir man inte det så är det ganska kört, i alla fall för min del. Inga trick fungerar för att locka mig om handlingen inte lyckats dra in mig. Billy Connolly hade en otacksam roll. Fick mest fjanta runt kändes det som och han har så mycket mer att erbjuda. Filmen innehöll även en del konstiga hopp mellan handlingen och sidohandlingen. Om jag ska nämna något positivt så gillade jag Gillian Anderson skarpt. Hon har blivit mycket mer mogen och har en större räckvidd som skådespelare än när tv-serien började.


Go to Scotland - Billy Connolly


Det här klippet är ett av mina favoriter! Han är så rolig!

Läst klart: Never have your dog stuffed av Alan Alda

Jag kollade en del på M*A*S*H när jag var liten och samlar på serien på dvd nu. Har alltid tyckt att Alan Alda varit rolig och charmig i den och på senare tid då jag sett honom i andra filmer och serier så har jag börjat gilla honom som skådespelare.

Denna bok är en biografi, men den är annorlunda från de flesta andra biografier jag läst. Den hanterar tunga ämnen med humor och glimten i ögat. Den är väldigt välskriven utan att bli tungläst. Jag gillar att han, istället för att enbart beskriva sitt liv, har en röd tråd genom hela berättelsen. Allt hänger ihop och är inte bara en rad av separata händelser.

Kanske är boken så bra tack vare att han lever efter boktiteln - Never have your dog stuffed. Titeln relaterar främst till en händelse i hans barndom då hans älskade hund dog och de bestämde sig för att stoppa upp den. Resultatet blev hemskt. Detta blev sedan som ett motto. Håll inte kvar vid det gamla för det blir aldrig detsamma. Att boken är skriven som den är tror jag är ett resultat av att Alan Alda inte håller kvar vid det gamla. Gör man inte det så blir ens historia ett fint minne som hjälper en framåt istället för att hålla en kvar.

Boken rekommenderas främst till personer som gillar Alan Alda och har sett hans olika verk, men jag tror att även andra som bara ytligt känner till honom kanske kan tycka att boken är rolig och/eller intressant. Jag sätter inget betyg eftersom jag i allmänhet är emot betygsättning. För att kunna sätta ett rättvist sifferbetyg så anser jag att man måste ha läst alla böcker som finns för att ha en bra referensmall. Till exempel så har man läst mer nu än för 10 år sedan så de böcker man läste då skulle troligtvis få ett annat betyg nu. Blev en liten utsvävare där, men ville bara ha med en förklaring av vad jag anser om sifferbetyg.

Never have your dog stuffed av Alan Alda.
Bokomslaget på paperback-utgåvan

Betyg

Hårvård och mat

Var med syrran och klippte mig idag, fast bara topparna. Försöker spara ut håret och nu är det äntligen inne på "långt"-sidan, ni vet när man bläddrar i hårtidningar så finns det ofta sidor för kort hår, sidor för mellanlångt hår och sidor för långt hår. Men längre ska jag försöka få det. När vi kom tillbaka till Arvika så hade någon snott parkeringsplatsen. Något störande eftersom parkeringsplatsen ingår i syrrans och Hugos hyra.
När jag kom hem satte jag igång med maten direkt. Blev pizzabullar till kvällsmat för mig, Robin och Stefan (Robins systerson). Gott!

Härliga pizzabullar.

Recept Pizzabullar (med ändringar á lá Tess)
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
1,2 dl mjölk
Passerade tomater
En halv riven lök
2 skivor ananas, hackad
Ett paket skinka (ej ekonomipack d.v.s.)
Valfritt med Oregano

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Sikta mjöl och bakpulver i en skål (hehe...låter väldigt roligt. Baktermer är inte så välkänt för mig så om någon delar min okunskap så innebär sikta att man skakar skålen så att mjölet och bakpulvret blandas.) Blanda smöret med mjölet med hjälp av fingrarna tills degen är jämn och smulig. Tillsätt mjölken och blanda tills degen är fin. Vid behov tillsätt mer mjölk. Stjälp upp på ett mjölat bakplåtspapper och knåda ut till en "korv".
2. Kavla sedan ut degen tills den täcker ett bakplåtspapper på ett ungefär. Bred ut de passerade tomaterna (valfri mängd) och lämna en kant på ca 1 cm.
3. Blanda lök, ananas, skinka, ost och oregano (detta brukar jag göra dagen före i en bunke för jag har märkt att det får mer smak då). Sprid ut jämnt över de passerade tomaterna. Ta bakplåtspapperet till hjälp och rulla ihop degen.
4. Använd en vass kniv och skär rullen i valfritt antal skivor (jag brukar göra dem mellan 1,5-2,5 cm tjocka). Placera dem med snittytan nedåt och ha i ugnen i 20 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Smaklig måltid!


Katter - betydelselösa?

Katter verkar för många vara betydelselösa. Man kan få en katt för en krona tassen eller till och med gratis. Annonssajter och annonstavlor på stan överröses med "kattungar bortskänkes", speciellt sommartider. Man kastrerar och steriliserar inte sin katt för att man inte tycker att det är värt att lägga ner så mycket pengar på en "bondkatt", eller så tror man på den gamla myten (som är svår att få bort) om att en hona mår mycket bättre om hon fått en kull innan sterilisering. En del gratiskatter lyckas kanske få bra hem där de blir älskade och där ägaren lägger pengar på vård och omsorg, men många (speciellt nu) blir sommarkatter. 

Sommarkatter kelas och leks med under sommaren och sedan dumpas de. "De klarar sig så bra själva", sägs det. "De trivs bättre om de är fria ute på landet än om de skulle bli med oss hem till lägenheten". Det är sådant som sägs för att döva samvetet. Inte tänker man på att katten som är van att få sin mat serverad kanske inte lyckas så bra med jakten. Man tänker inte på att den troligtvis långsamt fryser ihjäl när vintern kommer. Ur syn, ur minne verkar vara mottot för sommarkattägare. Var är hjärtat och samvetet? Jag förstår inte hur man kan göra så med ett liv. Att skaffa katt är ett långt ansvar då en katt kan bli upp till 20 år. Det spelar ingen roll om man införskaffat livet billigt, alla liv är ändå lika mycket värda! Varför ska en hund som kostar 5000 kr eller mer anses vara mer värd än en huskatt som man fått gratis? Varför anses raskattsägare ibland vara konstiga som lägger ner mycket tid och pengar på sina katter? Jag tycker man ska göra likadant för alla katter. Varför mäter man allt i monetärt värde?

Det finns ca 100.000 hemlösa katter i Sverige idag. Snälla hjälp till och se till att det inte blir fler! Kastrera och sterilisera din katt och skaffa ingen sommarkatt! Tack!

Yatzy nyhemkommen.
Yatzy - en f.d. sommarkatt som haft tur och fått hem hos mig.

Resträff

Idag hade vi en liten resträff inför Glasgow-resan 5-8 september. Diskussionen var angående färden till flygplatsen. Vi ska flyga från Torp i Norge. Närmsta vägen var att åka till Moss och ta färjan över till Horten och sedan åka ner till flygplatsen. Ska bli spännande! Vi ska turas om att köra och jag har aldrig kört ombord på en färja förut så det blir en till erfarenhet att lägga till listan. Har skaffat bra karta och vägbeskrivning så det blir nog jättebra!

Vindruvor, två sorters äpplen, päron och ananas.
Bjöd på lite goda frukter med glass och grädde på resträffen.

Musikaler

Igår kollade jag på Oklahoma igen. En rolig och mysig musikal som är inspelad på en scen och alltså inte är som andra filmer. När jag kollat på den så undrade jag över hur många musikaler jag har i min dvd-samling. Kan inte vara så många, tänkte jag...är inte så väldigt musikalintresserad utan gillar bara ett fåtal. Whoops, så var samlingen uppe i 7 filmer medan jag trodde på kanske max 3 filmer. Men alla musikaler jag gillar är blandat sång och talat. Har försökt kolla på musikaler där de sjunger precis hela tiden och då håller jag på att bli tokig. De jag har gillar jag på olika sätt. Har en för varje humör! Men storfavoriten är Phantom of the Opera.

Mina musikalfilmer.
Min samling.

Presentation

Nu när även jag har halkat in i bloggvärlden så tänkte jag börja med en liten presentation av både mig och min blogg.

Jag på Kinesiska muren april 2008.
Detta är då en bild av mig. Det första en person ser. Men som hos så många andra finns mer att berätta.
För att inte tråka ner er med min livshistoria så gör jag en förenklad punktlista.
 • Född 9 maj 1980
 • Lyssnar på mycket blandad musik, det mesta från klassiskt till heavy metal, men närmast mitt hjärta ligger Queen
 • Det är mycket blandat då det gäller film också, men skräck och klassiker ligger högt på listan
 • Samlar på Steve McQueen-filmer
 • Djurvän, har 3 katter (2 bor hos mig), 2 kaniner, 1 undulat och 3 akvariefiskar
 • Resor är underbart kul och kan resa både inom Sverige och utanför
 • Skottland är favoritlandet och det är därifrån (+ att jag gillar Highlander-serien och 1:a och 4:e filmen) som jag fått mitt nickname
 • Samlar på svärd
 • Studerar turismkunskap på Karlstad Universitet
 • Läser mycket (inte bara kurslitteratur) och har alltid böcker på gång
 • Behöver man egentligen skriva att man gillar att umgås med familj, pojkvän och vänner? Gör inte alla det? :-)

 • Eftersom jag är en mångsidig person så kommer detta återspeglas i min blogg. Jag kommer skriva om allt som faller mig in och inte hålla mig till ett enda ämne. Film, resor, musik, åsikter, värderingar, upplevelser etc etc...allt kommer förr eller senare passera här.


  RSS 2.0