Pepparkakshus 2016

Igår var vi hos Connors faster Annica och byggde pepparkakshus tillsammans med sina andra fastrar och en hög med kusiner. Jag höll mig dock undan själva byggandet då jag är expert på att knäcka sönder väggar och tak samt bränna mig...hehe... Connors kusin Robert är dock en hejare på att bygga. Connor tyckte det var kul att dekorera sitt eget hus och i år blev det mer pynt än på fjolårets. Nu har vi gjort detta i två år så hoppas det är en tradition nu!
 
Glad och nöjd med sitt hus. Nu saknas bara tomtarna som ska bo i det, sa han, så de ska vi skaffa under veckan.
 
 Fullt fokus.

Sett filmen The Martian

Spoilers förekommer!
 
En rymdexpedition går fel och Mark Watney lämnas på planeten Mars då hans besättning tror att han är död. Utan möjlighet att kommunicera måste han lista ut hur han ska överleva och hur han ska ta sig tillbaka till jorden.
 
Jag läste boken först och såg filmen väldigt snabbt inpå jag var klar med den. Inte att rekommendera! Jag blev grymt besviken. För det första så funkar inte Matt Damon som Mark Watney. Mark i boken är mer karismatisk, djup, humoristisk och så vidare. Matt lyckas inte förmedla detta och han framstår som tråkig. Sedan har man gjort små irrelevanta förändringar så varför ens göra dem? Som att de ändrat bokens namn Venkat till Vincent. Jag undrar vad syftet är med sådant.
 
Till det som är största störningsmomentet... det näst största är att Matt inte funkar som Mark, men det allra största problemet är att man ändrar relevant information och man "förändrar" vetenskap som inte går att förändra. I en saga - ja. I denna film så hade man gjort bättre i att skippa dessa fantasier. Bokens största fördel var att allt lät så trovärdigt. Det var inga gigantiska övermänskliga hjälteprestationer med i den. Saker var helt klart heroiska, men det hölls på en sådan nivå att man faktiskt kunde tro att allt skulle kunna hända på riktigt. I filmen blåser man på med saker som absolut aldrig skulle kunna hända, bara för att få till lite mer action i slutet skulle jag tro. Det förstör tyvärr. Det finns redan en stor mängd actionfilmer med otänkbara scenarion och storstilade scener som aldrig någonsin skulle kunna vara verklighet, så med den här filmen hade man kunnat välja en annan väg. Slutet i boken är tillräckligt spännande, en riktig nagelbitare, så jag förstår inte varför man bestämmer sig för att överdriva och behandla sin publik som korkad.
 
En liten detalj som störde mig var att ett skämt som jag skrattade högt åt i boken och som verkligen visade Mark Watneys personlighet på så lite som två meningar censurerats helt. Man får se åskådarnas reaktion på skämtet, men inte själva skämtet. Filmen har 11-årsgräns, men uppenbarligen är "tuttar" farligt. Suck... Ni som läst boken vet vilket skämt jag menar.
 
Jag kan inte rekommendera denna film om man läst boken. Har man inte läst den så kanske det funkar.
 

En titt på Black Friday 2016

När jag var med i mopedrallyt i år så vann jag ett presentkort på Källmans i Charlottenberg. Idag utnyttjade Robin och jag detta för god mat. Efteråt tog vi oss en titt på Black Friday-erbjudanden i olika affärer. Det blev lite shopping för oss i alla fall.
 
Glaskulan i köksfönstret gick sönder ifjol så i år blir pyntet en snöflinga. Från Rusta.
 
 Det blev en del kläder till Connor på Black Friday-erbjudande. Från H&M.
 
 Trycket på den svarta tröjan skimrade.
 
 Trycket på byxorna var rymdmotiv. Love it!
 
 Jag hittade två par härliga örhängen...
 
 ...och glittriga naglar på DollarStore.
 
 
Fanns en del nya tvålar också. De med lite feelgood peptalk fick också bli med.
 
Min goda mat på Källmans.