Sett filmen Pacific Rim

Spoilers förekommer!
 
Ett krig mellan mänskligheten och gigantiska monster pågår och man har byggt stora monstermaskiner för att kunna hindra hotet.
 
Jag uppskattar hyllningen till japanska monsterfilmer, men i övrigt var det inget för mig. Det är rätt ok effekter och en del bra skådespelare med, som till exempel Idris Elba, Charlie Hunnam och Ron Perlman, men det är för överdrivet och alldeles för mycket. Som så vanligt i actionfilmer så existerar i princip bara en enda kvinna också. Och hon måste bevisa att hon "duger nåt till", vilket också är ett klassiskt grepp i många filmer tyvärr... Kvinnor får inte bara finnas och helt enkelt vara BRA och det är aldrig någon mångfald när det gäller hur de framställs. Många manliga karaktärer är också väldigt stereotypiska och ytliga, men då det finns 10 manliga på varje enstaka kvinnlig så är det trots detta mer mångfald bland männen.
 
Man håller på att göra en uppföljare av någon anledning och där ser det åtminstone i nuläget ut att vara fler kvinnor med (Rinko Kikuchi från första filmen är med igen). Och ja, jag tycker definitivt att även actionfilmer kan vara representativa trots att fokus ligger på action och effekter.
 

Kommentera här: