Att tro att alla grupper är homogena, utom ens egen

Två förtydliganden.
1. Homogena=enhetliga och det har alltså inte med någon sexuell läggning att göra (ja, jag har träffat folk som trott det).
2. Har bytt ut till en mer "anonym" intresse/åsiktsgrupp då detta inlägg inte handlar om intresset/åsikten i sig och jag vill inte att inläggets budskap förbises för att en del inte klarar att se förbi sådant.
 
Jag gillar att se på film. Det är något som fascinerar mig. En del filmer kan vara riktigt bra, andra är riktigt dåliga. Jag gillar genren skräck, men inte alla filmer inom genren. En del verkar tro att man tycker om ALL film. Att man tycker om ALLT inom en viss genre. Det är missförstånd nummer 1. Det finns otroligt många filmsmaker och olika personer har olika perspektiv och därför olika syn. Ni har själva något/några intresse/n. Tycker alla som ni träffat med samma intresse samma sak? Är alla intresserade av samma aspekter av intresset? Anser ni att alla i "er" grupp är exakt likadana? Om inte, inser ni då inte att så är fallet även med "min" grupp?
 
Missförstånd nummer 2 då. Några filmälskare har betett sig riktigt illa. De har gjort narr av er hobby. Eller så tyckte de att ni ska sluta med er hobby "annars". De kallade er några riktigt fula ord. Ni anklagar ALLA filmälskare för att vara sådana idioter. Ni säger att när man är med i en grupp så ÄR man som alla i gruppen. Ni börjar kalla oskyldiga filmälskare för en massa elaka saker och säger till en att sluta vara filmälskare "annars". Det här faller ganska snabbt på sin egen rimlighet, det måste även ni inse om ni tar några andetag och slutar vara så förbannade. En grupp är inte homogen. En grupp består av en mängd olika individer och massor av nyanser. När man står utanför en grupp så är det kanske inte så lätt att få den inblicken och då dömer man efter det fåtal som man sett/hört. Men gör åter igen som under missförstånd 1. Sätt er själva i den sitsen. Tänk på "era" grupper. Är ni alla lika? Vill ni bli bedömda efter det som en annan människa gör, eller vill ni bli bedömda efter det NI gör?
 
Det ni dessutom gör, när ni i er tur attackerar de oskyldiga.... när ni attackerar filmälskare som till och med tar avstånd från och känner avsky för det ni varit med om... är att ni fortsätter cirkeln. Ni fortsätter med hatet. Låt hatet sluta! Förstå att ni inte kan döma alla efter några. Tro inte att allt är svart eller vitt, se hur otroligt många nyanser det finns i världen.

Kommentera här: