Sett filmen Hip hip hora!

Spoilers förekommer!
 
En tonårig tjej utnyttjas när hon tuppar av full på en fest och det blir långvariga konsekvenser för henne.
 
Jag mår dåligt redan i början av filmen. Blir så arg på att tjejen utsätts för något hemskt och sedan är det HON som anklagas, som undviks och som ses som "störd" och "konstig". Dessa äckliga tafsande "poppiskillar" är de som skulle skämmas. Som skulle få känna på starka konsekvenser av sitt patetiska handlande. Detta gäng beter sig så och de killar som inte vill vara med och/eller inte vill tafsa på tjejer och prata på ett visst vis kallas hånande för "bög". Det är något allvarligt fel på dem som anser att de kan bete sig så!
 
Detta är alltså sexbesatta 13-åriga killar som totalt utnyttjar tjejer och hånskrattar åt det. Tjejerna får ta skulden. Sofie (Amanda Renberg) revolterar mot detta efter händelsen på festen och hennes egen pappa säger då till henne att hon klär sig som en hora. HENNES EGEN PAPPA skuldbelägger alltså sin dotter. Han vill ändra hennes klädsel som att det är hennes fel och ropar till och med "skyll dig själv" till henne. Jag blir väldigt upprörd över det. Skulden ligger ENDAST hos de som utnyttjar, tafsar, trakasserar etc. Läraren fattar inte heller utan ursäktar med "killar i den åldern...." Men det är INTE acceptabelt beteende! Och det är INTE tjejerna som ska ändra på sig, som ska "akta sig". Det är killarnas beteende som måste förändras. Detta patetiska sätt att hävda sig för att vinna en plats i hierarkin måste grävas upp från grunden och göras om. Killar som inte vill göra sådana hemska saker ska inte behöva känna den pressen och behöva utstå mobbing för att de har vett och styrka nog att avstå. Hur stark man än är så är det svårt att kämpa i sådan motvind.
 
Då (filmen kom 2004) fanns inte nätet tillgängligt på samma sätt som det gör nu för smartphones var många år framåt i tiden, så hur ser det ut nu? Nu när allt kan spridas med ett enda klick på några sekunder så förfasas jag över hur det är att vara tonåring idag.
 
Filmen är väldigt jobbig att se, men därför väldigt välgjord för den framkallar de känslor som det är meningen att man ska känna.
 
Slutet är feelgood i alla fall och även fast det är väldigt orealistiskt så känns det skönt!
 

Kommentera här: