Olika tankar p.g.a. pris

Situation 1.
 
Ett dyrare märkesplagg går sönder efter kort användning:
-"Har den gått sönder? Det ska den inte göra, den som var så dyr. Vi får gå tillbaka till affären och få ersättning."
 
Situation 2.
 
Ett billigare lågprisplagg går sönder efter kort användning:
-"Har den gått sönder? Ja, det är vad man kan vänta sig när det var så billigt. Bara att slänga."
 
På det viset värderar folk sak efter pris. Jag har köpt rätt många billiga saker som har hållit väldigt länge. Jag har varit med om både dyra och billiga saker som gått sönder på grund av fabrikationsfel eller helt enkelt på grund av en olyckshändelse som kan hända vad som helst. Jag tror dessutom att folk är mer noga med de dyra sakerna de köpt och då sköter dem sakerna bättre vilket gör att det är självklart att de håller bättre. Har man lagt 1200 kronor på en tröja så läser man troligtvis tvättanvisningarna noggrannt, men om man lagt 100 kronor på en tröja på rea så kastar man nog med den i tvättmaskinen utan att ens kolla.
 
Det jag vill få fram är att det handlar om attityd och förväntningar. Man behandlar det billiga som "billigt" och det påverkar. Ja, man tar en större risk med det billiga, men det finns inget som garanterar att det dyrare alternativet håller bättre.

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Själv har jag blandade känslor kring märkeskläder. Visst. Märkeskläder kan ofta vara snygga och välgjorda.. Men jag tycker det är löjligt när folk tycker att de automatiskt blir snyggare bara för att de har ett visst märke på.

Sen är det som du säger angående användningen. När jag ska tvätta är jag betydligt mer rädd om mina band t-shirts än 99 kronors ifrån H&M. Band t-shirts är ofta brutalt mycket överpris.. Men det är ju själva minnet man köper eller ett sätt att starta en konversation :)

Svar: Ja, det blir lätt så. Att man är lite mer rädd om sådant som kostat mer. När det gäller just band t-shirts så är det även minnet av en konsert, som du skriver, och då kan "värdet" öka för en personligen.
Highlandertess

Kommentera här: