Svårigheter för folk att bryta normer?

Upplevde en "lustig" sak vid toaletter på ett offentligt ställe häromveckan. Det fanns tre toaletter, alla i "riktiga" rum (det vill säga inte bås) och på rad. En var markerad med rullstol, en med en klassisk "herre" (det vill säga byxor) och en med klassisk "dam" (det vill säga kjol). Vi var tre kvinnor i kö, alla toaletter var upptagna. Så blir en ledig. Jag är först i kö. Kvinnan efter mig i kön säger: "Det är ju en herrtoalett". Jag säger: "Är det en vanlig toalett?" Det var det. "Inga problem för mig då." säger jag och går in. När jag kommer ut så står en herre precis utanför och hajar till när han ser mig. Jag ser att kvinnan som var trea i kön när jag var först fortfarande står och väntar och jag tycker att det är hennes tur, men nejdå. Herren klampar rakt in på toaletten jag kom ut från.

 

För det första så förstår jag inte uppdelningen eftersom det var vanliga toaletter på alla (större rum och hjälphandtag på den markerad med rullstol så där förstod jag syftet). För det andra så verkade de andra kvinnorna tycka det var "fel" att gå in på herrarnas trots att det var en vanlig toalett. De hindrade sig själva genom att tänka "herre" på dörren istället för "vanlig toalett" där inne. Herren verkade tycka det var konstigt när en kvinna kom ut från "herrtoaletten". Själv tycker jag att ett vanligt kösystem är det enda rättvisa. Herren var efter kvinnan som fortfarande stod och väntade och därför skulle han ha väntat, men det slog honom aldrig.

Sedan så anses rullstolsmarkeringen vara könlös. Där kan både herrar och kvinnor använda faciliteten. Då kan man åter igen undra varför de andra toaletterna behöver vara uppdelade? Och nu är det som sagt "riktiga" rum jag menar. Nämnde det här ovan, men för att förtydliga: Det var inte bås. Grundsyftet med detta inlägg är dock: Normen över vilken markering på dörren som man "tillhör", övergick det praktiska över vilken toalett man kan använda.

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Har aldrig riktigt förstått poängen med dam och herrtoaletter om det som sagt bara är "riktiga rum". Är "man" nödig så är man väl.. Att någon seriöst skulle ha svårt att använda en toalett för att "någon" man eller kvinna har använt den före, då är det DEN personen det är något seriöst fel på.

Handikappstoaletterna är bra att de finns, men hur många handikappade använder toaletterna? Att andra som är nödiga inte ska använda en handikappstoalett trots att det inte finns några handikappade i lokalen överhuvudtaget är ju befängt.

En toalett är ingen lyx, det är en nödvändighet!

Svar: Ja, jag förstår om en del är besvärade eller rent av kan få ångest om det skulle vara blandat på båstoaletter, men när det gäller helt tillslutna rum så ser jag ingen anledning att dela in egentligen.
Highlandertess

Kommentera här: