Vaccinerat Tetris och så blir det ändring av hans kost

Idag var Tetris och jag på drop-in av vaccinering hos veterinären. Då tog jag även upp att han, trots att han äter lika mycket som vår andra katt och rör på sig ungefär lika, är kraftig. Vår katt Yatzy väger 3 kg och är normalslank. Tetris vägdes hos veterinären och vägde 6 kg. Det är 1 kg uppåt på 1 år. Trots att veterinären också ansåg att kosten och aktiveringen Tetris haft var bra. De har väl olika förbränning precis som oss människor, så Tetris får nu byta foder från fodret för steriliserade katter till ett dietfoder. Yatzy får ha kvar det tidigare. Det handlar om en koständring och inte direkt bantning. Snabb bantning kan vara farligt för katter och varar inte i längden (som för människor ungefär då).
 
Det känns så fel på något vis, men mina katters hälsa är viktig så även om "trivselkilona" inte märks i Tetris aktivitet, nyfikenhet, pigghet och så vidare i nuläge så kan han bli sjuk längre fram. Och om han gått upp 1 kg under året med en helt normal kost (som dessutom är med foder för steriliserade katter som har lättare att lägga på sig lite extra vikt) så tycker jag det är viktigt att göra något nu INNAN det blir hälsofarligt. 1 kg hos en katt är detsamma som 16 kg på en människa.
 
 Min lilla gosis. Han var jättesnäll under vaccineringen och undersökningen och blev inte det minsta störd av ett väntrum fullt med hundar och hundvalpar som skällde, kom fram och nosade etc. Trygg, lugn och tydlig är nog de tre ord som beskriver Tetris bäst. 

Kommentera här: