Läst klart: The Carrie Diaries av Candace Bushnell

Spoilers?
 
Carrie Bradshaw var en småstadstjej på väg någon annanstans...
 
Boken riktar sig till en yngre målgrupp, vilket märks lite på språket som är annorlunda mot Sex and the City. Men det är logiskt, för inte uttrycker vi oss exakt lika när vi är 30 som när vi är 19... Vi utvecklas.
 
Det är en prequel till Sex and the City. Man får nog tänka sig denna bok som en prequel till just boken Sex and the City och inte serien och filmerna. Den unga Carrie uttrycker nämligen en del åsikter som verkligen förändrats i den vuxna Carrie. Ja, man växer och utvecklas, men särskilt en åsikt hon uttrycker är totalt tvärtemot hur hon tänker i serien och eftersom hon har problem med det i serien så tror jag inte hon skulle tänka som hon gör som unga Carrie i boken. Det handlar om bisexualitet. Att det inte spelar någon roll om ens partner var tillsammans med en man eller en kvinna före hen blev tillsammans med dig. I denna bok tycker hon på det viset, men i serien stör hon sig och kan verkligen inte släppa att en kille hon dejtar varit tillsammans med män före henne.
 
Nästan hela boken så längtar jag efter att hon ska ge den där skithögen till pojkvän det han förtjänar. Men sedan inser jag att det aldrig kommer hända. I en av filmerna så GIFTER hon sig med en annan skithög som behandlat henne fruktansvärt, den avskyvärda Mr. Big. Så om hon gör den tabben som vuxen, varför skulle hon då vara smartare som tonåring...? Uppenbarligen tycker hon att hon förtjänar att behandlas som skit, trots att hon i den här boken är mer framåt än i serien. Just det där med att hon hänger upp hela sin tillvaro på en kille är dock inte annorlunda mot vuxna Carrie.
 
I denna bok pratar Carrie mycket om kvinnors rättigheter, feminism, jämställdhet och har en del vettiga poänger. Som att man kan vara feminin OCH feminist (något som en del verkar har fördomar om) och att de saker som räknas som "feminina" inte ska nedvärderas och ses som lägre än "maskulina" saker. Men sedan offrar hon en stor bit av sig själv bara för att finnas till för en skitstövel till kille. Inte lätt att leva som man lär kanske... Jag blir i alla fall glad i slutet när hon skärper till sig och åker till New York, även fast jag vet att hon kommer hänga upp sin tillvaro på ytterligare en skitstövel där. Ja, jag är cynisk.
 

Kommentera här: