Viktigt om näthat

Såg Uppdrag Granskning som handlade om näthat mot kvinnor och hur brutalt detaljerat det hatet är. Jag förstår inte dessa personer som anser sig ha rätt att skriva (snarare spy) ur sig hat mot andra människor. De som intervjuades som skrivit sådana kommentarer ursäktade sig med att "det betyder inte nåt när det är på nätet", "jag var full så jag minns inte", "det var bara ett uttryck så jag menade det inte bokstavligen" och så vidare. Den ena lama ursäkten efter den andra.
 
För NEJ! Man skriver inte sådana saker till folk på nätet, lika lite som man säger det till någon som man står mittemot, ansikte mot ansikte. Folk har rätt att uttrycka åsikter utan att behöva få en mängd hot tillbaka. Att hota och håna är INTE detsamma som att försvara sin åsikt. Gillar man Tupac till exempel (två av fallen som diskuterades handlade om att två kvinnor hade åsikter om att H&M haft en tröja med Tupac-tryck på) så kan man väl inte seriöst tro att man försvarar honom och ger heder till honom genom att skriva kränkande, äckliga hot till en person som ifrågasatt KLÄDKEDJAN som tryckt hans ansikte på en tröja? Patetiskt!
 
Jag reagerar på att det pratas om "heat of the moment". Att folk skriver saker i stundens hetta och att det då inte är lika allvarligt menat som annars. Ingen ska skriva saker i stundens hetta, i alla fall inte om man inte klarar av ett vårdat språk. Känner man "hettan" och bara vill ösa ur sig en massa strunt så är nätet inte rätt plats. Lugna ner er och när ni kan skriva PÅ RIKTIGT, återkom då.
 
Med en sådan här liten blogg har jag aldrig råkat ut för sådant intensivt hat. Visst har det dykt upp kommentarer även här där personen inte är ute efter en god diskussion utan bara är ute efter att hävda sin "rätt" och i samma veva klanka ner på mig som person (trots att personen inte känner mig). Jag känner igen det i programmet då de pratar på två olika ämnen som verkar röra upp mest hatare. Två ämnen som jag berör då och då i denna blogg, det ena oftare än det andra. Och precis som de i programmet pratar på att "tystas" och inte våga gå hela vägen för att man vet att det genererar denna typ av kommentarer så känner även jag att när jag skriver om dessa ämnen så måste jag vara sååååå extremt tydlig, förklara nästan på förskolenivå för att det inte ska gå att missuppfatta. Och det enda jag skriver om är åsikter som jag har.
 
Jag skriver med fakta, egna erfarenheter och jag uttrycker mig ALDRIG nedsättande utan poängterar alltid att det är just MIN åsikt. Trots detta reagerar en del folk och de verkar ute efter att tysta en ännu mer. Att man aldrig ens ska knysta en annan åsikt om dessa frågor än den åsikt som enligt dem är den "rätta".
 
Nej, stå på er allihop! Ni kvinnor som var med i avsnittet av Uppdrag Granskning visar ett stort civilkurage när ni ställer upp och pratar om detta! Jag beundrar er!

Kommentarer:

1 Anonym:

Fast ibland kan hatet på nätet vara positivt.
Ex: en person skriver på familjeliv hur han slagit dottern så hon fått sprucken läpp.
Kvinnor läxa upp den idioten och kom igen. Nog förtjäna han näthat

Svar: Hat är aldrig positivt. Och när det gäller misshandel, hot, våld och liknande så ska en sådan person tas om hand av polis, inte bara "läxas upp". Det näthat som programmet handlade om och som jag skriver om här är hatet mot personer som bara skriver om sina åsikter, det vill säga personer som inte alls brutit mot lagen på något vis utan bara tycker något.
Highlandertess

2 Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok:

Se där - undanflykterna påminner om hur sexuella trakasserier och sexuellt våld även utanför nätet brukar försvaras. (Vill inte säga IRL, för det som händer på nätet är ju också verkligt.)

3 Wiilow [Foto Tankar Känslor]:

Bra skrivit. De kvinnor som ställde upp och faktiskt vågade tycker jag förtjänar en enorm eloge.

Mvh Wiilow

Kommentera här: