På bio: The Dictator

Spoilers förekommer!

Diktatorn Aladeen gör allt i sin makt för att demokrati inte ska ta sig in i hans älskade förtryckta land. Under en resa i USA blir han förrådd av sin närmsta man och tvingas till otänkbara saker för att få behålla sitt land precis som han vill ha det.

Jag skrattade någon gång, till exempel när Edward Norton oväntat dyker upp i en cameoroll. Lite av ett överraskat skratt tror jag. Anna Faris är rolig, Sacha Baron Cohen är som vanligt inte så kul. Den största delen skämt och humor i filmen är väldigt omogen och sjuk. Anna Faris karaktär är en feminist,  en människorättskämpe och driver en helt grön ekologisk mat- och cateringfirma. Hon är inte rakad under armarna, något jag inte ens märkte förrän Aladeen (Sacha) reagerar på det med äckel. Det drivs en hel del med det. Hennes kärleksförklaring till Aladeen är bland annat att hon ska raka sig för hans skull. Suck och stön! Jag blir så trött på det där! Ingen ska bli tvingad till det och de som väljer att inte raka sig ska inte bli förlöjligade på det sätt som filmen visar. Så fruktansvärt barnsligt!

En helikopterscen är väldigt rolig eftersom den visar hur stereotyper och fördomar kan leda till missförstånd, rädsla och hat. Ni kanske undrar vad jag menar med att en scen som visar något sådant är rolig, men genom humor kan man ibland visa på riktiga dumheter och nå fram till folk på ett annat vis än om man pratar allvar. Förutom de som är riktiga idioter.

En förlossningsscen är ganska äcklig, men efter födseln visar Aladeen på ett beteende som tyvärr existerar i världen, att flickbarn inte är något värda. Kan absolut tänka mig att folk reagerar på det med att "alla barn är lika mycket värda, vad sjukt att inte tycka det", men samma människor sitter säkert samtidigt och äcklas av behåring på kvinnor medan de inte reagerar på behåring på män. Ja, jag är kanske cynisk, men tyvärr tror jag det är på detta vis.

Som ni märker så förde filmen något med sig även om jag inte gillade den i sig. Den väckte många tankar om fördomar, stereotyper och orättvis behandling.

Kommentarer:

1 Tanja:

tycker också han är överdriven och tramsig! däremot giillade jag fakstikt hans roll Ali G lite=)

Kommentera här: