Läst klart: Miss Mary Bennets självständighet av Colleen McCullough

Fristående fortsättning på Stolthet & fördom (dock skriven av annan författare).
 
Från baksidan av boken:
"När modern dör är Mary Bennet för första gången fri att bestämma över sitt eget liv. Hon är trettioåtta år, en vacker och bildad kvinna - och hon är full av ovanliga idéer.
Istället för att flytta till någon av sina systrar fattar Mary ett beslut som kommer som en chock för omgivningen. Inspirerad av den provokative och anonyme journalisten Argus, beger hon sig ensam på en resa genom England för att kartlägga de fattigas villkor.
Det självpåtagne uppdraget blir betydligt äventyrligare än Mary tänkt sig. Först snubblar hon över en gammal, obehaglig hemlighet som är långt ifrån ofarlig att röja. Sedan avslöjas vem som döljer sig bakom signaturen Argus, och hennes liv får en ny och oplanerad riktning..."

Baksidan berättar nästan ingenting om vad boken till största del handlar om. Jag märker när jag läser att jag haft helt fel uppfattning om vad boken ska handla om. Jag tycker inte alls det handlar om självständighet utan tycker det visar att när man försöker "sticka ut" så händer dåliga saker och det bästa egentligen är att anpassa sig till omgivningen. Jag blir besviken på att stackars Mary blir nedslagen på det viset. Hon har verkligen alla rätta idéer, men en hel värld emot sig (1700-talets England). Storspoiler! Jag trodde som sagt att det skulle handla om hur självständig hon var och förblev, men istället var hon det i början och sedan trappades detta ned och i slutet anpassade hon sig och gifte sig "som alla andra". Allt ordnas verkligen upp så hastigt perfekt i slutet också för alla karaktärer. Det känns oäkta och tarvligt.
 
När Stolthet & fördom skrevs så var den ett resultat av sin tid (slutet av 1700-talet) och den tycker jag är bra, men jag förväntade mig något annat av en roman skriven i vår tid.
 

Kommentera här: