Mindre kontroll över årets vargjakt?

Ifjol blev jag upprörd över den dåliga kontrollen på vargjakten. Man sköt de vargar man såg istället för att spåra upp de med allvarliga genetiska fel (en av de orsaker som bland annat regeringen använde sig av för att rättfärdiga jakten). Istället för några få specialiserade jägare kunde alla anmäla sig och flera tusen gjorde det (för att få chansen att skjuta på det lilla antal vargar man blivit tilldelade).

I år har jag hört att jägare inte ens behöver anmäla sig utan att det räcker om jaktledaren gör det. Stämmer detta? Hur har man då koll överhuvudtaget? En del jägare strejkar och vägrar vara med i protest för att de tycker att de får skjuta alldeles för få vargar. Samtidigt så utreds om Sverige begått ett regelbrott i och med att de inte följer EU's uppsatta mål angående skydd av hotade arter och art- och habitatdirektivet.

Utredningen som riksdagen fick utförd angående fjolårets vargjakt visade att endast en varg av de skjutna hade ett genetiskt fel (ett bettfel). Den visade även att man hade dålig kontakt mellan jägarlag så att överskjutning skedde. Har man använt sig av det man fick veta? Det verkar inte så. Som rubriken säger så verkar det vara ännu mindre kontroll över årets jakt.

En inplantering av ny varg (nytt blod) var ett av kraven för att jakten skulle genomföras. Detta motsätter sig en del. Det finns de med nollvision och sedan finns de som är extrema åt andra hållet. Dessa två motändar fick mycket uppmärksamhet i media i och med förra årets jakt. Detta ökade på hatet mellan grupperna och mot vargen. Jag hoppas på att man KAN få ifrågasätta hur jakten sker utan att bli hotad! Jag hoppas att man KAN få skjuta en eller flera vargar om den eller de beter sig onormalt för en varg (oskygga, går nära bebyggelse, hotar husdjur eller boskap)! Förstår inte folk att det faktiskt finns ett mellanting? Kolla in DENNA artikel.


Ungvargar på Kolmården.
Jag har aldrig sett en vild varg, trots 24 år boende på landsbygden (6 år har jag bott i en mindre stad).