Sett filmen Centurion

Spoilers förekommer! En film av Neil Marshall. Jag gillar hans Dog Soldiers och The Descent, men inte Doomsday. Denna föll mig inte heller i smaken.

Året är 117. En liten grupp romerska soldater har överlevt ett anfall från pikter i norra Storbritannien. Bakom fiendens linjer måste de nu på något sätt överleva och ta sig tillbaka till sina garnisoner.

Det enda jag gillade med filmen är att vissa delar är filmade i Skottland och att en del av karaktärerna pratar gaeliska. Resten är kliché och en del är till och med felaktigt (historiskt sett). Effekterna är oftast inga höjdare, men det finns några som är snyggt gjorda. Det som stör mig mest är framställningen av folk. Romarna var de invaderande som mördade, våldtog och brände ner byar och pikterna var ett av de folkslag som försvarade sitt land och inte ville ha ett romerskt styre. Men i denna film framställs romarna som de "snälla" och pikterna enbart som hämndlystna, blodtörstiga, själlösa typer som levde för att tortera och döda. Etain som genomgått fruktansvärda plågor framställs endast som en riktig satmara. Jag tycker hela filmen är lite väl enkelsidig och tråkig.

Köp DVD på Ginza

Kommentarer:

1 Petra:

Tror inte det är en film för mig, jag är mer för komedier jag.



Personligalmanacka.se kan jag verkligen rekommendera, det är dessutom jättekul att pilla ihop sin egen kalender!

Kommentera här: