Dokumentären Man on Wire

Spoilers? Detta är dokumentären som handlar om arbetet, planeringen och genomförandet av balansgången mellan de två tornen World Trade Center.

Detta tilltag har blivit känt som det mest artistiska brottet genom tiderna. Philippe, en balanskonstnär, och hans vänner bröt sig in och fäste upp linor så att Philippe kunde gå balansgång på kända strukturer. Till exempel så gick han mellan torn på Notre Dame i Paris, Frankrike och mellan brofästen på Sydney harbour bridge i Sydney, Australien. När de så började bygga World Trade Center började han fantisera.

1974 blev drömmen verklighet. Några tog sig upp i det ena tornet medan några tog sig upp i det andra. En lina fästes upp mellan taken, 450 meter upp från markplan. Distansen mellan tornen var cirka 100 meter. 45 minuter tillbringade Philippe på linan mellan tornen, där han gick, satte sig, låg ner och helt enkelt "lekte". Allt medan poliserna stod bredvid, redo att gripa honom direkt han gick av linan.

Bilderna som visar Philippe på linan så högt upp tar andan ur mig. Jag som får svindel då jag står på 5:ans avsats i simhallen får svindel bara av att se bilderna på tv:n. Jag förstår inte hur någon kan klara av detta! Det var verkligen vackert! Det som tillför en extra rysning till denna dokumentär är det som hände med tornen den 11 september 2001. Det var så tragiskt när en del människor tragiskt kastade sig ut från tornen. Förutom några konstiga avstickare så är detta en sevärd dokumentär.


Dokumentärens hemsida.

Kommentarer:

1 Ida:

Så jävla bra film!

Kommentera här: