Läst klart: Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Spoilers förekommer! Jag såg filmen innan jag läste boken. Helst vill jag göra tvärtom och läsa boken först. Men nu var det ett tag sedan jag såg filmen så jag hade glömt en hel del. Dessutom var det partier i boken som inte var med i filmen alls (tror jag i alla fall).

Boken handlar om flickan Griet som är tvungen att börja jobba som tjänsteflicka hos konstnären Vermeer och hans familj efter att hennes pappa råkat ut för en olycka så att han inte kan arbeta mer. Hon får ta hand om delar av hushållet, men ganska snart börjar hon få hjälpa Vermeer att förbereda färg till tavlor. Till slut får hon själv sitta modell för en tavla. En intressant version av hur det kan ha gått till då den kända tavlan kom till. Jag har beundrat den några gånger och undrat vad som döljer sig bakom flickans blick. Tavlor som får en att tänka och fundera är de allra bästa!

Jag tycker boken är välskriven och lättläst. Man får en riktigt bra inblick i Griets tankevärld. Alla andra personer i boken går man inte in på något djupare. Perspektivet är Griets, så det är förståeligt. Därför känns det lite som att man själv är Griet och ser världen genom hennes ögon.


Framsidan av pocketutgåvan.

Betyg

Kommentarer:

1 Malin:

Den där tavlan är en av min mammas favoriter, hon gillar boken också. Kanske får ta och läsa den jag med nån gång!



Sv: Ja, jag tycker det är oförsvarbart att plåga djur på det sättet nu. Förr kanske de inte fattade bättre, men det gör vi nu. Finns väl annat att se och göra i Spanien som lockar till sig turister?

2 Rodjin:

svar : haha ja det är ju olika från person till person , alla är ju olika :) de är precis som när man var liten och så fanns det ju sånna där "storlekstabeller" en viss ålder skulle man ha en viss storlek på kläder , det kan ju inte heller stämma på alla haha :)

3 Annika:

Den ska jag absolut läsa!

Kommentera här: