Boktips Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Av: Kristina Henkel och Marie Tomicic.

På baksidan av boken står:
"Istället för 2 är en bok för föräldrar och andra vuxna som vill ge barn fler möjligheter i en könsstereotyp vardag. När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnen? Med humor och vardagsnära exempel visar författarna hur genusfällor finns överallt, bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. Boken ger praktiska och enkla tips. Förändringsgodis till alla som vill göra lekfull, utseendemässig, språklig, vänskaplig, känslomässig och kroppslig jämställdhet."

Det här är en av de bästa böcker jag läst! Jag känner igen så otroligt många av exemplen som tas upp i boken, bland annat blev jag vid sista besöket i en leksaksaffär förfärad över att leksaker så typiskt delas in i kategori "flicksak" eller "pojksak". Det där med att barn bemöts olika beroende på sitt kön och uppmuntras för olika kvalitéer är också tydligt. Man ska uppmuntra barn att pröva allt anser jag. Barn är individer och är var och en duktig på sina saker, gillar vissa saker o.s.v. De ska inte begränsas med kommentarer som "killar lägger inte pärlplattor" eller "tjejer klättrar inte i träd". Tyvärr så delar folk in aktiviteter i "flicklek" och "pojklek" fortfarande och jag förstår inte varför. Tjejer som bygger kojor och klättrar i träd kallas ofta pojkflickor. De är inte mindre flickor bara för att de föredrar dessa aktiviteter framför sådana som kategoriseras mer som "flicklekar". Ordet flickpojke finns inte ens och om en kille skulle visa intresse gentemot en "tjejlek" så är det något många försöker "avhjälpa". Som att det är ett problem? Helsjukt!

Boken avslutas med lite tips. De tre tips jag gillade mest var:

*Orka ta att bli betraktad som udda och jobbig. Så är det nästan alltid för den som utmanar och ifrågasätter det som är taget för givet.

*Respektera att andra inte tycker som du eller inte vill göra som du. Det finns utrymme för variation.

*Var beredd på att en del människor kommer att gå i försvarsställning. Ta det inte personligt.

Jag rekommenderar denna bok för ALLA!



Betyg

Kommentarer:

1 Bella:

Nice!

Verkar vara en väldigt intressant bok!

2 Helena:

Ja, det är helt otroligt att världen fortfarande är så könsindelad. Min dotter vill gärna ha så kallade "pojkkläder" och får givetvis kommentarer från klasskompisarna om det. Som tur är så bryr hon sig inte om det. Och hon leker lika gärna "pojklekar" som "flicklekar". Hoppas alla läser den där boken!

3 Nina:

Jag ÄLSKAR också den här boken

Kommentera här: