Konsert a-ha, Oslo Spektrum 3 december 2010

Min allra första konsert var i Oslo Spektrum. Det var 1999 då jag såg Boyzone med förartister Westlife, Christian Fry och Lelaini. 11 år senare är jag där igen för att se a-ha's avskedsframträdande. Idag, den 4 december, gör de det sista framträdandet på turnén.

De börjar spela 1 timme försenade (inget förband). Det kan finnas många skäl till varför de var försenade. Bland annat så berättade de senare under kvällen att de filmade för att kunna släppa en dvd längre fram. När kameror, ljud, ljus, effekter och annat ska stämma så kanske det tar lite tid innan det klickar.


Innan spelning.

Bandet firade 25 år inom musik. 1985-2010 (fast de hade en liten paus under 90-talet). Publiken var i väldigt blandade åldrar. Den yngsta jag såg verkade vara runt 5 år gammal medan den äldsta kanske var i 60-årsåldern. Vi räknade till tio olika nationaliteter. Norge, Sverige, Frankrike, Tyskland, Japan, Brasilien, Ryssland, Ukraina, Italien och Spanien. Det var dessa flaggor vi såg bland publiken så det kanske fanns andra nationaliteter också.


Snygg scendesign!

Framträdandet var otroligt bra! Mortens röst är fantastisk! Han kunde ta riktigt höga toner och hålla ut länge. Jag skämtade med Robin och sa att "han har inte samma andningsbesvär som oss". När vi spelar SingStar så är det nämligen en del låtar där man knappt hinner andas och ibland är det lååånga toner. Då står vi där och kiknar. Morten kunde gå från att precis ha sjungit en riktigt lång ton till att fortsätta sjunga nästa vers, utan ett rejält andetag emellan.



Efter att ha kört genom låtlistan sade de godnatt och gick av scenen, men kom förstås tillbaka för ett extranummer. När de sa godnatt och gick av efter dem så undrade nog en del: "Men Take on me då?" Då kom de tillbaka en sista gång och körde bara den låten. Låten som blivit framröstad som den ultimata 80-talssingeln i en del omröstningar. Då stod jag och dansade minsann! Tröttnar aldrig på den låten! Den gör mig glad!


Farväl a-ha!

Kommentarer:

1 Maol:

Take on me är en bra låt och en bra video. ^_^

2 Georg Hendrix:

Scendesign (och främst stora displayer) är viktigt.. finns inte det och man har en relativt dålig plats ser man ju knappt artisten och det dödar ut mycket av själva erfarenheten. Något alla artister borde tänka på!



Hade ingen koll alls på att A-ha skulle lägga av, men kanske bättre att lägga av på topp, än att fortsätta och fortsätta när det enda man gör är att förstöra sitt egna rykte. Det finns ju ändå en anledning att Jimi Hendrix, 2Pac och Kurt Cobain "lever" kvar på en större skala än många av deras jämlika som kämpar på år efter år. De dog när de var på sin topp och har aldrig riktigt setts "nere i träsket" eller haft ett album som var ett riktigt bottennapp.

3 Gaymasen:

Jag läste Beyoncé först. Ack så fel. ;)

4 Emmelist:

hehe ja vi säger alla olika. men en himla tur dom e lika goda även om man säger krokar eller bågar ;)

5 CC:

Oh jag var också där med mina vänner (: .

Världens bästa konsert.. kommer aldrig glömma den och aldrig A-ha.

6 HighlanderTess:

Svar CC: Vad kul :-D Konserten var verkligen underbar! Mortens röst är otrolig! Var befann ni er i arenan? Sitt- eller ståplats?

Kommentera här: