Norge-resan

Jag är egentligen för trött för detta, men orkar inte hålla mig ifrån att skriva om resan till Norge. Vårt mål var Tuddal. Pappa firade jubileum där. Han har varit dit och fiskat årligen i 25 år i år. Som ni förstår så gillar han verkligen att fiska. Vi fick låna några bekantas husvagn och bosatte oss på Bøen camping, en riktigt fin camping vid sjön Bjårvatnet (tror jag det hette).


Sjön vid campingen.


Mitt på campingen satt en hare och åt klöver.


"Hej! Jag är en liten nyfiken och hungrig ekorre."


En sådan sötis kan man inte motstå så han fick lite korvbröd av mig, Robin och pappa.

Pappa och Robin gav sig ut och fiskade efter att vi fått upp förtältet och ätit lite. Jag och mamma spenderade kvällen med att prata skit. Det var jättekul! Med prata skit menar jag att vi pratade om allt möjligt meningslöst och sånt, inte att vi skitsnackade om folk.

Nästa dag efter frukost gav vi oss alla fyra av på en tur. Först hamnade vi vid ett häftigt vattenfall som kom ut från ett berg.


Jag och Robin framför vattenfallet. Vet inte vad det är med mitt ben riktigt...


Denna skylt tyckte jag var lustig. Den satt vid vattenfallet.

Robin lyckades, under tiden vi var här, dra upp den största öring han någon gång fått i Norge. En riktig bjässe var det. Först trodde han att han fått bottennapp. Jag hade klättrat högst upp till vattenfallet och var på väg ner när jag hör honom tjoa. Så kul!


Vattenfallet från sidan.

Efter detta åkte vi till en damm med en sjö där det nästan inte fanns något vatten alls. Sedan blev det en tur högt upp för att kolla på Gaustatoppen. Någon gång vill jag tillbaka och bestiga den. Nästan 1900 meter. Denna gången besteg jag och Robin en liten topp istället på ca 1300 meter. Vi kunde åka bil upp till 1260 meter så det är inte den bedrift som det låter som.


Skön utsikt!


På vägen ner sprang dessa "bääääsisar". Fast de lät mer "bööööö".

Efter detta blev jag och mamma avsläppta i Tuddal igen. Pappa och Robin stack och fiskade medan jag och mamma "gjorde stan". Alltså promenerade runt och tog en massa kort på byn och naturen runt omkring.


Fanns vackra gamla byggnader. Detta fält med rallarrosor var så fint också!


Vackert!


I Norge har alla barn en tam snigel :-)

Idag, den sista dagen, åkte vi tidigt på morgonen till Rjukan. Stället ligger häftigt mellan höga berg. Hörde att på vintern får lokalbefolkningen ta liften upp till toppen för att få solljus för det når inte ner till dalen. Undrar om det stämmer? Vi besökte muséet Vemork, vilket var intressant och rysligt på samma gång. När jag läste om Tysklands produktion av tungt vatten till atombomben och alla offer som skördats så gick rysningar längst armarna på mig.


"Pusteluft"! :-)


"I'll kill you!"


Själva kraftstationsdelen av stället.


Vacker blomma på promenaden till muséet.


På bron till muséet kunde man hoppa bungejump, vilket denna kille gjorde. GAH!

Efter detta blev det raka vägen hem. Och nu ska jag sjunka ihop framför tv:n. Aaaaaaaah!


Fin ovanlig träkyrka i Heddal på vägen hem.

Kommentarer:

1 Maol:

Fina bilder.

Söt ekorre ^_^

2 Tess:

Svar Maol: Ja, den var jättesöt :-) När den tog sista brödbiten från mig så lade den en framtass på mitt ringfinger. Kände hur den darrade en aning.

3 Bella:

Angående rjukan, ja, det stämmer.

Finns till och med en bok om hur de levde.

Jag har gått den vandringen upp, den var kämpig ska du veta.

Och på ett ställe klättrade man över en stock, kanske 5-10 meter, under oss stupade berget ner 150 meter, det enda man hade att hålla i sig i var ett rep som de satt fast i berget, det var scary!

4 Tess:

Svar Bella: Tufft! Jag har en tendens till att vara höjdrädd, men när man klarar något sådant så känner man sig så stolt efteråt :-) Skönt att vara förvarnad iaf :-D

5 Linda:

Ah vad härligt,alltid kul att få se sig om i världen!!

6 Bella:

suck På samma resa som vi var i Rjukan var vi vid det stället jag pratade om. Blandade ihop. Kjeåsen heter det där jag klättrade (Uttalas kiåsen)

Ibland är jag lite väl vimsig, sorry :)

7 Tess:

Svar Bella: Aha :-) Lätt hänt. Då behöver jag inte tänka på det då.

8 emma:

sv: ja asskojj!

9 Ida:

Men Tess då, du skulle ju också hoppat. ;)

10 Petra Ahlsten:

Bra skrivet tycker jag faktiskt

Kommentera här: