Helsingfors-kryssningen

Historien om hur vi tog oss till färjan har ni nedan så jag ger mig direkt in på själva kryssningen. Jag, Robin och syrran skulle till Helsingfors. Första kvällen på färjan gick vi runt i lite affärer, taxfree och så åt vi väldigt god mat i en av restaurangerna.

Det var väldigt enkelt att ta sig till centrala Helsingfors när vi anlänt. Gångavstånd! Vi promenerade runt i 4 timmar innan vi hade fått nog och under den tiden hann vi med Senatstorget, Domkyrkan, Naturhistoriska muséet, Tempelplatsens kyrka, käka mat på ett kebabställe, två olika köpcentrum (varav ett hade en affär med bara Mumin) och en marknad. Det blev inte så väldigt mycket handlat eftersom allt var så dyrt. Om någon i Sverige tycker att vi ska ha euro så kan de ta en tur över till Finland så får de se hur det är. Finland var mycket billigare innan. På besöksmålen verkar det som att vi är väldigt kyrkliga av oss, vilket inte stämmer. Oftast är det jag som är ateist som har kyrkor på "se-listan" och det beror på att det finns en hel del fina byggnader som råkar vara kyrkor. Dessa två som vi besökte var häftiga! Domkyrkan var fin på utsidan, men såg ut som en vanlig kyrka på insidan. Tempelplatsens kyrka syntes knappt från utsidan, men var riktigt häftig på insidan.

Det var många i Helsingfors som inte kunde svenska, i alla fall inte i butikerna, på besöksmålen och på marknaden. Det fick bli lite engelska för jag kan inte finska heller. Lärde mig dock ett ord! Kiitos som betyder tack.

När vi var tillbaka på färjan så gick jag och Robin till poolområdet och syrran bokade tid för en behandling på spat ombord. Vi upptäckte en film som såg charmig ut också. De hade en liten barnhörna utanför restaurangen där vi åt så där satte jag och syrran oss bland alla barnen. Såg kanske lite lustigt ut. Filmen var Snow buddies tror jag. Den handlade om hundvalpar och vi är lite tokiga i djurfilmer. Jag är lite misstänksam mot den i alla fall för Robin sa att det var Disney. Det brukar vara grymt eller smörigt när det är Disney. Ibland tycker jag att barnfilmer är grymmare än vuxenfilmer. Nu blir det en bildserie över resan.


Jag börjar se ett mönster här. Se första bilden från Metaltown-inlägget.


Min mat första dagen: kyckling och getost med ananassalsa och ris. Mums!


Vacker skärgård!


Färjans promenad med fullt av affärer. Vi åkte med Silja Serenade.


Sjösätt baguetterna! Syrran tyckte att denna teckning av en livbåt föreställde en baguette.


Domkyrkan. Ser ni mig? En ledtråd: Jag har korallfärgad klänning på mig.


Spårvagnarna var smala.


Syrran inspekterar ben på Naturhistoriska muséet.


Det här gillade jag. När man öppnade dörren så var svaret....


...människan. True, true.


"Jag vet inte riktigt...jag har en konstig känsla av att vara betraktad."


Tempelplatsens kyrka. Inte så mycket att hurra för ser det ut, men...


...inuti var den häftig! En sal inspräng i berget.


Köpcentrum.


Dags att stiga på färjan igen.


Överblick av Helsingfors från färjan. Domkyrkan till vänster.


På väg hem.

Kommentarer:

1 Maol:

Ha ha jag ser jättefaschinerad ut av skeletten :P

Kommentera här: