Resan till Sydkorea våren 2024 (2 april)

Första heldagen i Seoul vaknade vi till vackert och klart väder! Efter frukost begav vi oss mot Gyeongbokgung palace via buss. Där vi skulle byta till en annan linje märkte vi att det inte var så långt kvar så vi bestämde oss för att gå istället. Vägen vi kom på var stor och tätt trafikerad, men vi kom fram till en ännu större väg vid Gwanghwamun square där vi tog av norrut mot palatset. Just denna dag var palatset stängt, men det gjorde att vi kunde ta snudd på folktomma bilder vid den största porten in.
 
Därifrån gick vi mot Cheonggyecheon-källan för att starta vår promenad längs den strömmen. Vi gick lite för långt då vi blev distraherade av allt som fanns att se runtomkring, men behövde bara gå tillbaka ungefär 2 kvarter när vi upptäckte det. Sedan började vår promenad längs strömmen. Ett av mina drömmål med resan, då många kdramas filmats här samt att miljön fascinerat mig. En vattenström som flyter kilometer på kilometer genom centrala Seoul! Och jag blev inte besviken. Den var otroligt vacker och rogivande! Trots att man hörde lite trafikbrus uppifrån staden så ligger strömmen flera meter under gatunivå och hålls därför oväntat fri från de värsta ljuden.
 
Efter några kilometer kom vi nedanför Myeongdong och gav oss upp i området. I detta område hade R bott förra gången han var i Seoul och han kände igen en del. Jag passade på att köpa lite k-beauty som jag haft ögonen på ett tag. Det blev lite mer än jag budgeterat för dagens inköp, men jag snålade ett par andra dagar istället så det gick jämnt upp. Kan säga att den trevliga personalen inne på butiken för k-beauty var anledningen till det...hehe... Samtidigt ville jag passa på att handla sådant jag var intresserad av när jag ändå åkt så långt. En sak som var annorlunda i shoppingdistrikt jämfört med Sverige var att ALLA butiker av samma slag låg samlade. Det var en gata som var k-beauty, en som var mobilaccessoarer, en som var kläder, en som var restauranger och så vidare. Samma utbud och ofta även samma butiksnamn längs en hel gata, fast ändå olika butiker. Undrar hur det funkar...
 
Vi var in och tittade på en butik med lite kpop och kdrama (fast sistnämnda var det väldigt sparsamt med). När det blev dags för lunch tittade vi runt lite och bestämde oss till sist för Two Two. Första stället där jag såg den klassiska ringklockan vid bordet (för beställningar och så vidare). Ja, jag är en detaljperson. Riktigt god mat och bra service! Banchans (sidorätter) ingår alltid och det är en idé jag verkligen gillar! Kimchi var oftast för stark för mig, men jag föll för picklad rättika som också var en standard-banchan. Den var väldigt god!
 
När vi var mätta och nöjda blev det mot Cheonggyecheon igen och vi fortsatte vår promenad österut. Där kunde vi efter en bit gå upp och så var Dongdaemun inte långt därifrån. Vi tog oss tillbaka till vårt boende för att vila. Efter att kvällen mörknat begav vi oss mot Banpo bridge för Moonlight Rainbow Fountain. Ett vattenskådespel från bron i olika färger. Föreställningen hade börjat för året dagen innan. Vi åkte tunnelbana en bit, men när vi skulle hitta bussbytet så var det lite klurigt att hitta rätt hållplats. I och med mörkret så var det svårt att navigera med riktmärken och på grund av surfmängden hade jag begränsad tillgång till karta. Men efter lite snurrande hittade vi rätt och kom på en buss.
 
Vi trodde vi skulle missa första föreställningen för kvällen i och med att vi var försenade, men det skulle gå ett par till efter den så vi var inte stressade. Trots det så hann vi faktiskt till den första! Det var mycket folk på plats och föreställningen höll på i 20 minuter. Otroligt vackert och härligt att himlen var så klar för det var riktigt magiskt att kunna se Namsan Tower i bakgrunden. När vi skulle därifrån fick vi köa till bussen. Tror det var först fjärde bussen som vi kom med på grund av mycket folk. Men det gjorde inget. Temperaturen var skön och stämningen var god!
 
 God morgon Seoul!
 
 Hit åkte vi buss och så gick vi vidare mot palatset.
 
 Gwanghwamun gate in till Gyeongbokgung palace.
 
 Porten.
 
När vi gick lite för långt så hittade vi minnesstället för de omkomna i tragedin vid Itaewon kring Halloween-tider 2022. Så kanske var det menat att vi skulle hitta hit. Man kunde även lämna blommor runt hörnet. Vit krysantemum är en vanlig blomma vid dessa seder i Sydkorea.
 
 Sedan hittade vi stället där Cheonggyecheon startar.
 
 
 
Stepping stones finns här och där längs med strömmen. Här konstgjorda. På andra ställen mer naturliga.
 
 
 
 
 
 
Myeongdong.
 
 Ringklockan vid bordet på restaurangen.
 
 Det gula är den picklade rättikan som jag föll för.
 
 Jag testade abalone porridge och så delade vi på en pajeon (koreansk grönsakspannkaka). Jag kommer inte ihåg vad R beställde exakt. Någon form av nudlar. Allt var jättegott!
 
 En sådan butik som jag spräckte dagens budget på...hahaha...
 
 Och så dagens reklamskylt förstås.
 
 Tillbaka till Cheonggyecheon.
 
 
Så mysigt!
 
 Rejäla karpar av något slag.
 
 
Bild tagen uppifrån en av broarna. På väg mot Dongdaemun.
 
 Så blev det första glassen från en närbutik. Riktigt god!
 
 Det som jag (nästan) förhandlade mig på...hehe... Snigelsakerna fick jag dock på köpet. Från början var jag bara ute efter saken i rosa-aktig ask, så ja....det blev MER...hahaha...
 
 Vid byte från tunnelbana till buss så tog jag mig tid att ta kort på Namsan tower, trots att vi letade hållplats. De som känner mig vet...hihi...
 
Framme vid Banpo Bridge.
 
 Vi fick åka till andra sidan Han River. Vi bodde på samma sida som Namsan Tower som ni ser där borta.
 
 
Verkligen värt att åka hit!
 
 När vi kommit tillbaka till "vårt" område köpte vi med en pizza från ett ställe som heter "No more pizza".....? Haha... Mitten var god, men i kanterna hade de potatismos!! Det var ingen höjdare för mig i alla fall.

Kommentera här: