Läst klart: Omgiven av idioter av Thomas Erikson

Från bokens baksida:

"Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger - hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser - möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson."
 
Boken påstås ha vetenskaplig grund och det är att sträcka det väldigt långt. Det var länge sedan man inom psykologin lade fram en teori om att man kunde dela in människor i olika färgtyper och då psykologin gått framåt har det visat sig ha ungefär lika mycket trovärdighet som horoskop. Man har alltså gått FRÅN detta tankesätt inom psykologin, men folk vill gärna ha en quick fix så att en förenklad version av den ursprungliga teorin säljer är inte så konstigt.
 
Boken är skriven på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Jag skulle dock rekommendera folk att ta denna bok som just en bok att läsa för nöjes skull (eller helst inte läsa alls) och om man vill lära sig om något område inom psykologi finns andra vägar. Jag studerade psykologi som mitt underämne på universitetet och tycker nästan det känns lite sorgligt att läsa denna bok som lägger fram "enkla lösningar". Jag förstår att författaren är en populär föreläsare ändå och att han kan inspirera folk, men missta inte detta för vetenskap. Är ni intresserade av vad legitimerade psykologer och forskare säger om boken så är det bara en googling bort. Personligen tyckte jag boken innehöll förenklingar, misstolkningar av vetenskap och stundtals rent trams. Det finns inga riktiga referenser eller källhänvisningar till saker som påstås vara vetenskap. Oseriöst.