Måste präster vara troende?

Jag har funderat lite på denna fråga. Finns det präster som inte är speciellt troende utan som ser prästerskapet endast som ett yrke? Eller hör tro och präst ihop? Man antar att präster måste tro i alla fall till viss del. Hur konstigt vore det inte att veta att prästen som just höll gudstjänsten bara gör det för att det är hans jobb? Är det inte lite hycklande att prata om Jesus och gud och sedan inte själv tro på det? Eller kanske en del ser det som en tjänst till människor? Människor som behöver tron som stöd, hopp och ljuspunkt.

Jag är genuint intresserad av detta och har till och med funderat på att studera någon teologi-kurs på universitetet för att kunna ta reda på mer. Konstigt kan tyckas för en ateist, men enligt vad jag märkt så är just ateister väldigt pålästa och intresserade av religion, även om man inte personligen tror på det. Jag undrar inte bara över präster, utan över troende människor. Vad får människor att tro på en eller flera gudar, hur funkar det? Att jag fortfarande undrar trots att jag frågat en del människor beror på att jag ofta inte får något genomtänkt svar. Ibland blir folk arga och tolkar det som att jag ifrågasätter deras tro om jag säger till exempel "Varför tror du?", ibland är svaren bara "För att det är så", "Det måste finnas något mer", "Det är en tröst". Men det måste finnas något mer bakomliggande?

Är du troende? Berätta gärna för mig varför och hur du tror! Om du inte vill vara offentlig så gör jag i detta fall ett undantag och publicerar anonyma kommentarer (dock ej om de är kränkande eller påhopp på något vis). Är du agnostiker eller ateist? Berätta gärna mer om varför du är det och hur det funkar!