På bio: Rogue One: A Star Wars Story

Spoilers förekommer absolut!
 
Några ur rebellalliansen ger sig ut på ett riskabelt uppdrag för att få tag i ritningarna till imperiets nya massförstörelsevapen.
 
Jag har inte mycket positivt att säga tyvärr, så gillar ni filmen gör ni nog bäst i att skippa denna recension.

Storspoilervarning här! Jag hoppas innerligt att de få sekunder av CGI-Leia som vi fick se i den här filmen är det enda (förutom i tv-spel). För det var rent ut sagt för j*vligt fult. Likaså stackars Peter Cushing som man fick se mer än några sekunder av. Han såg ut som en karaktär i En Julsaga, den versionen med Jim Carrey som animerad Scrooge. Riktigt illa! Det går verkligen inte att ersätta människor med CGI. Kanske om man inte ser ansiktet på dem, men absolut INTE annars. Kroppsspråket är väldigt stelt och när det gäller ansiktet är det otroligt plastigt och ögonen har inget liv alls. Det syns så tydligt att det inte är en levande person. Folk får tycka vad de vill, men jag tycker det var uselt. Totalt uselt.
 
Filmen innehåller ingen egentlig spänning eftersom man redan vet hur allt går om man sett episod 4. Det enda jag tycker känns Star Wars är när Darth Vader är med. Fortfarande James Earl Jones som är rösten och då funkar det oavsett vem som gömmer sig i dräkten. Riz Ahmed och Jimmy Smits är de enda skådespelarna som jag tycker gör ett bra jobb. Tyvärr får man väl säga. De andra karaktärerna svänger för hastigt mellan två extrema lägen vilket gör att de inte känns trovärdiga och detta påverkar säkerligen skådespelarnas prestationer. Felicity Jones har varit bra i andra filmer. Filmen känns lång så om man fokuserat mer på att följa karaktärerna istället för att presentera så många Star Wars-element som möjligt och ha stora (fast långsamma) explosioner, så hade man kanske fått till en bättre grund så att man känt mer med dem.
 
En del scener med vid vy känns hafsigt animerade också. När gångarna är med till exempel så är det helt ok effekter när man är på nära håll, men när det är på avstånd så ser det inte bra ut. Sådant hade kanske kunnat ursäktas mer om handlingen varit mycket bättre.
 
Jag känner så här efteråt att jag nog skulle ha följt min första instinkt och inte sett den här på bio. Men den verkade mottas så väl av många, så jag föll för att gå. Jag hoppas jag lärt mig av det.
 

Kommentarer:

1 GeorgVanHalen:

Spoilers!

Gillade du "The Force Awakens" bättre än denna? Det gjorde inte jag. Force Awakens fungerar säkert för en helt ny generation som ser sin första Star Wars, men den är FÖR LIK A New Hope för att egentligen bidra med något.

Jag kollade inte upp någonting om denna film innan jag tittade. Jag tycker den är aningen rörig (speciellt starten), men tycker mängden kopplingar till gamla Star Wars är mycket snyggare inlagda än i The Force Awakens. Exempelvis hur stora Walkers (eller vad dom heter med fyra ben) visar sig första gången under stiden, hur Darth Vader är "lik originalet" eller hur C3PI syns i några sekunder.

Tyvärr blir det för mycket "skjuta enkla robotar som egentligen inte utgör någon fara" / jakt med rymdskepp som inte berättar särskilt mycket. Dock tycker jag själva "jakterna" i rymdskeppen är snyggare än någonsin. I gamla filmerna drar dessa scener mest ner. Väsentligt roligare att titta på lasersvärdsduellerna än att folk skjuter slumpmässigt och säger "Got'cha" :p

Varför slängs Darth Vader med så lite.. Han höjer ju filmen i varje scen han är med i. Det handlar inte bara om nostalgi, men han är bra mycket mer intressant än dom onda kaptenerna.

Slutet tycker jag är snyggt gjort på många sätt även om delen med "asiaterna" blir för löjligt. Att det är ett självmordsuppdrag känns som ett oväntat avslut då flera andra filmer i sagan är relativt förutsägbara mot slutet (filmerna med Hayden).

Karaktärerna i nya filmen är jag tveksam till. Några göra ett hyfsat jobb, men en sak är säker i båda nya filmerna. Det behövs en ny karaktär som kan ta över Harrison Ford utan att bli en billig kopia.

Trots vissa tveksamheter skulle jag ge den 3,5 / 5. Star Wars verkar blivit filmernas "Metallica". Antingen så älskar man dessa eller så hatar man det. Jag försöker vara objektiv och tycker båda filmerna faktiskt är ganska bra, men har en bit att gå på flera sätt för att skapa nya klassiker. Nu är det lagom underhållning inför jul. Inget mer. Inget mindre.

Svar: Jag håller med dig om att The Force Awakens känns väldigt lik A New Hope, men jag tycker ändå mer om den än den här. Att få återse skådespelarna från då var bitterljuvt kan jag säga. Ännu mer blir det nog i episod 8 nu när Carrie Fisher inte längre finns med oss :-(
Highlandertess

2 Lina Gustavsson:

Jag håller med dig fullständigt, filmen är värdelös och saknar både spänning och känsla. Skådespelarna är kassa och dialogerna pinsamma då de envisas med att låta en kines uppreta samma fras om och om igen. Men den där Leia är inte helt dataanimerad, utan hon spelad av någon okänd Donna vara namn jag glömt. De har bara finputsat hennes tryne i datorn vilket känns ännu mer B eftersom smink kan göra så mycket i dag. Det finns ju någon tjej där ute som kan omvandla sig själv till vem som helst med lite sminkborstar så henne borde de ha anlitat istället för datanörden.

Svar: Ja, en norsk skådespelerska var själva "kroppen", men ansiktet är det som spelar roll tycker jag och där blev det väldigt fejk. Hade säkert gått att göra lookalike med skådisens riktiga ögon iaf så det hade varit lite liv i dem. Och munnen rörde sig helt fel. Måste gå att göra utan cgi så det blir mer naturliga rörelser.
Highlandertess

Kommentera här: