Resan till Sydkorea våren 2024 (6 april)

Idag var målet historiska platser. Först tog vi bussen en bit för att sedan gå mot Bukchon Hanok village och på vägen dit råkade vi av en slump hitta en staty som jag gärna ville se. Innan resan hade jag pratat om den, men satt den på listan "saker jag gärna vill se, men som vi inte måste leta efter för jag prioriterar annat", Långt namn på den listan...hahaha... Och så bara råkade vi på den! Den står med ansiktet mot japanska ambassaden för statyn är ett monument för de flickor och kvinnor som utnyttjades under ockupationen. Den har väckt en del kontroverser genom åren, men än så länge stod den där. Väldigt välbevakad! Det stod en polis där som vi pratade lite med kring säkerheten runt statyn. Hon var väldigt trevlig!
 
Vi gick vidare mot Bukchon Hanok village. Där det var gott om folk! Mysigt att gå runt på de trånga gatorna kantade med gamla hus och vackra blommande träd. Fantastisk utsikt mot Namsan Tower! När vi strosade runt så kom vi in på ett ställe som var någon form av skola (högstadie?) där det var uppträdanden med musik (ungdomar som spelade instrument). Många tog foton vid körsbärsträden där. Efter att vi lämnat det området lyckades R hitta ett ställe han hade ätit på vid förra Seoul-resan. Det blev ett litet mellanmål därifrån.
 
Så begav vi oss mot Gyeongbokgung palace, men jag ville hyra hanbok! Så vi hittade ett hyrställe först. De hade mycket att göra, men det var väldigt bra service. Jag sa bara "lila" till dem så hittade en kvinna ett jättefint set åt mig i lila, vitt och guld <3 Efter liten håraccessoar som pricken över i gick vi mot palatset. Alla i hanbok går in gratis, men man måste ändå gå via kassan för att få en biljett. Och R skulle betala också. Vi lyckades komma rätt tid så vi fick se ett vaktbyte. Stora trumman kändes ända in i märgen! Palatset var väldigt vackert! Jag kände igen flera ställen från några kdraman och det var bonus på det hela. Det är stort där inne!
 
Sedan lämnade jag tillbaka min hyrda hanbok och vi skulle återvända till vårt boende för lite vila. Redan vid palatset hörde vi något som lät som en enorm folkmassa. Det påminde mig om när det pågår en stor fotbollsmatch på en arena. Det lät högre och högre när vi rörde oss mot Jongno (en av de större gatorna Seoul). Längs gatan stod det massvis med polisbussar. Och då menar jag verkligen BUSSAR. Inte sådana små som är vanliga i Sverige. Vi hittade två poliser att fråga här också...hahaha... Det pågick en politisk demonstration lite längre bort med tusentals deltagare. Det var val som stundade. Jag blev imponerad över hur människor slöt upp och demonstrerade. Vi gick dock åt andra hållet, då oroligheter kunde uppstå (läste senare att det varit lugnt).
 
Efter några timmars vila var det dags för kvällsmarknad! Gwangjang market. Den första permanenta marknaden i Sydkorea. Vi tog bussen till entrén. Här skulle testas mat och annat. R hade sett en dokumentär på Netflix om Street food och där var det en kvinna som var med som säljer knife-cut noodles. Det var STORT där inne! Mat och sötsaker överallt och jag ville testa det mesta. Första jag testade var Eumok/fish cake. Tog ingen bild på den tyvärr... Den var ok i smak, men väldigt mäktig! Jag som ville äta mer!! Vi vägde upp med något sött. Twisted donut. Den var faktiskt god! Jag som inte gillar vanlig donut. Vi hittade kvinnan med nudlarna och köpte en rätt där som vi delade på. Färskt och gott!
 
Vi satt en stund och sedan gick vi runt igen. Testade en Bindaetteok/mung bean pancake som var ok, men inte riktigt för mig. En Bungeoppang med vaniljkräm i var däremot helt för mig! Krispig yta och mjuk insida. Samma sak med red bean paste var inte riktigt min grej dock. R testade även Tteokbokki, men jag visste redan på förhand att det var för starkt för mig. Som avslutning på kvällen köpte jag en fruktjuice. Man fick välja ut en förpackning med bär och frukt i blandningar. Jag tog en med bara jordgubbar och så gjorde de juice av den på beställning. Otroligt god! Sippandes på den gick vi tillbaka till boendet. Dryck är förbjudet att medtaga på buss, men det var inte så långt att gå och det var skönt med en promenad efter allt det ätandet! <3
 
Välbevakad staty.
 
 Bukchon Hanok village.
 
 Många gick klädda i hanbok här.
 
 Namsan Tower där borta.
 
 
 
 
Baek In-je house var öppet för allmänheten. En bevarad hanok från japanska kolonialeran.
 
 
 
 
Här hade vi tagit oss till skolområdet med uppträdanden och event.
 
 
Dags för mellanmål. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på stället.
 
 
Vaktbyte vid Gyeongbokgung palace.
 
 Min hanbok.
 
 
 
 
Tog en selfie också.
 
 Så vackert! Tidsresor genom vatten har jag sett i flertalet kdramas. Skulle jag ha testat? Hihi...
 
 
 
 
Dagens reklamskylt. V från BTS.
 
 Om man inte har en tid att passa så rekommenderar jag buss. Bara några kronor dyrare än tunnelbanan och man kunde se sig omkring. Glöm inte att blippa ditt Tmoneycard både när du går på bussen och går av.
 
 Dags att bege sig in på Gwangjang market.
 
 Solen på väg ner.
 
 
Twisted donut.
 
 
Vi hittade henne.
 
 Knife-cut noodles.
 
 Bindaetteok.
 
 Bungeoppang.
 
 Vi kom ut till kvällen och luften var kyligare.
 
 Det är den gamla stadsmuren till Seoul (Hanyang) som är belyst. Ni ser också en av alla banners med valkandidater.