Roadtrip med syrran i Norge: dag 2 till Flåm via Kannesteinen (augusti)

Andra dagen bar det iväg västerut från Lom mot Kannesteinen. Längs den sträckan finns det mycket sevärt och vackert! Vi tog av och körde den gamla Strynefjellsvegen istället för den nya. Smal grusväg som gick genom otrolig natur! Vid ett ställe fick vi vänta då de höll på med något underhållsarbete och det var för smalt för att komma förbi, men klart värt att välja den vägen ändå!
 
Efter en ganska lång slingerväg kom vi tillbaka till vår huvudled, men strax efter det stannade vi till igen för att titta på sjön Oppstrynsvatn där stämningen var helt magisk! Färgen på vattnet och hur otroligt klart det var. Sedan åkte vi förbi Hornindalsvatnet som visst är Europas djupaste insjö med 514 meter som djupast. Sjön var inte stor, så det djupet är väldigt imponerande! När vi kom till Måløy och närmade oss Kannesteinen blev det smal väg igen. Men vi mötte trevliga bilister så vi hjälptes åt att släppa fram.
 
Området vid Kannesteinen var otroligt! Vattnet har format klipporna så de såg bitvis "mjuka" ut (sten är inte mjuk, men ni kanske förstår hur jag menar) och som lava som flutit ut. Riktigt häftigt ställe! Vi hann att vara ensamma med stenen en stund, men sedan kom mer folk. En liten heads up om ni åker dit: det är HALKIGT! Det var nära att jag halkade omkull då jag klev på något lurigt svart som såg ut att vara en del av stenen, men som uppenbarligen var någon form av växtlighet. Undvik det!
 
Lite lätt lunch på det och vidare mot Flåm. Det blev tillbaka en bit samma väg till Nordfjordeid och sedan bar det söderut. Det var två färjor längs vägen. Det har blivit enklare då man registreras med Autopass och inte betalar på plats som förr. Innan andra färjan stannade vi till vid Kaupanger stavkyrka. Strax innan Flåm åkte vi genom den cirka 25 kilometer långa Lærdalstunneln, världens längsta biltunnel.
 
Framme i Flåm checkade vi in och sedan blev det mat då vi nog båda var lite hangry...hehe... Efteråt kollade vi runt lite och jag hittade några saker i en butik som jag bestämde mig för att komma tillbaka och köpa nästa dag då jag inte hade plånboken med mig på promenaden. Det är så vackert i Flåm, längst in i Aurlandsfjorden! Vi var här 2013 och åkte den kända Flåmsbanan med våra föräldrar och min son. Jag kan absolut tänka mig att åka hit igen! Kanske rundtur med färja och tåg, eller en tur på Rallarstien. Några år efter att vi var här förra gången så spelade BTS in ett avsnitt av BTS Bon Voyage här (2016) så det var kul att återse platsen både för egna minnen och för programmet! Fint servicehus och nära till allt!
 
Uppe på Gamla Strynefjellsvegen. Otroligt vackert!
 
 Så här såg vägen ut, så det var skönt att vi inte hade många möten längs den.
 
 
 
Sedan bar det iväg neråt.
 
 Oppstrynsvatn. Magiskt!
 
 
Rekommenderar ett besök!
 
 
Vid kusten på Måløya kom vi sedan fram till Kannesteinen.
 
 Värd att upplevas på plats!
 
 Hela omgivningen är formad av vattnet.
 
 
Första bilfärjan. Lugnt vatten.
 
 Utsikten vid ett vägarbete där vi fick vänta ett tag.
 
 Kaupanger stavkyrka.
 
 Andra bilfärjan. Här gick det tunnel ända fram till kön till färjan, så kör försiktigt! Var några bakom oss som fick tvärnita för de blev överraskade att kön började en bit in i tunneln.
 
 Lærdalstunneln. Lååååång...
 
Stranden i Flåm.
 
 Så vacker plats!
 
 Flåmsbanan, som vi bara tittade på denna gång.
 
 Ett par som gick förbi tyckte att vi hade det mysigt <3
 
 Och ja, det tyckte vi med.
 
 Inget fartyg när vi lade oss för att sova. Stort fartyg hade lagt till någon gång under natten. Det var så överväldigande stort så jag skvatt till när jag gick ur campervanen...hahaha...

Kommentera här: