Sett dokumentären Blackfish (2013)

Dokumentären följer infångandet och tränandet av späckhuggare, för uppvisning på olika parker. Den visar hur detta onaturliga tillstånd plågar späckhuggarna och leder till livsfara för människorna i deras närhet.
 
Detta är en hjärtslitande dokumentär som visar baksidan av uppvisning och show av specifikt späckhuggare, men man flikar in att det även gäller andra däggdjur som delfiner och sjölejon. Det speciella med späckhuggare är att de är så otroligt stora och de får aldrig tillräckligt med plats i sina habitat. Olyckor och rena attacker mot människor mörkas ner av de som äger dessa stora "underhållningscentrum".
 
I dokumentären pratar man med tidigare anställda, olika experter på djurs beteende och vittnen till händelser. Man får se hur man aktivt jagade späckhuggare i det vilda och slet kalvar från deras mödrar, som aldrig lämnade platsen utan skrek ut sin ångest. Det är en tung dokumentär som även visar klipp från attacker, så det är absolut inte något man ser tillsammans med små barn!
 
Jag rekommenderar er att se den! Den finns tillgänglig på SVTPlay fram till 6 juni kl. 23.59.
 

Kommentera här: