På bio: The Predator

Spoilers förekommer absolut!
 
Predators har i många år kommit till jorden för nöjesjakt på människor. Denna gång jagar de även varandra.
 
Filmen för in både Rovdjuret 1 och 2 i handlingen och bygger vidare, utan att kopiera. Det gillar jag. Man har med de essentiella sakerna som gör det till just en Predator-film. Det är vissa detaljer i utseende av Predator, ljudbilden och små hintar till första filmen som gör att man lyckas med det. När det gäller tempo är filmen dock annorlunda och det är snabb action större delen av filmen. Inte för att originalet med Arnold Schwarzenegger är långsam på något vis, men det är ändå rätt logiskt att en uppföljare (som det ju är på sätt och vis) inte har samma uppbyggnad. Vi vet vad Predators är nu.
 
Filmen funkar nog även för dem som inte sett de tidigare filmerna, men man förlorar en del guldkorn. Som med många actionfilmer så är det helt orimliga scener där människor framstår som jättestarka och lyckosamma personer som ramlar hela tiden, men aldrig skadar sig. Eller...förutom de karaktärer som "ska" dö då. Men även dessa håller på med helt övermänskliga saker innan de till slut "kick the bucket". Fast detta är just grejen med action. Det ska inte vara realistiskt, det ska vara lite överdrivet helt enkelt.
 
Effekterna är bra för det mesta. Det förekommer usla CGI-effekter vid något tillfälle. Till exempel verkar man inte ha lärt sig att göra blod på ett bra sätt än. Det ser väldigt fejk ut. Jag är inte så förtjust i den "nya" Predatorn som dyker upp längre in i filmen, men just en scen innan den introduceras blir riktigt bra! När man bara får se en skugga och höra tunga fotsteg. När man bara anar, DÅ är jag nöjd. Det är då saker kan bli skrämmande och/eller kusliga. Man har med flera karaktärer med funktionsvariation, men kvinnorollerna uteblir fortfarande till största delen. Två kvinnor får synas och då bara en av dem som aktiv. Hade gärna sett någon à la Private Vasquez (Jenette Goldstein) från Aliens i denna film (tänkte på henne då nästan alla större karaktärer i filmen är militärer).
 
Jag kan rekommendera denna film!
 

Kommentarer:

1 Linda:

Själv har jag så svårt för sådana filmer men mina barn kommer alla gånger vilja se den.

Kommentera här: