Sett filmen Selma (2014)

Spoilers förekommer!
 
Baserad på den sanna historien om när bland annat Martin Luther King, Jr. jobbade för samma rösträttigheter för afro-amerikanska medborgare. Filmen följer demonstrationen via en marsch mellan Selma till Montgomery i Alabama, 1965.
 
Det är en stark skiftning mellan lågmält och ren brutalitet i filmen. Vi får se hur "everyday people" (vardagsmänniskor?) stiger fram och gör något enormt. Vilket civilkurage det krävde, för de visste att de med stor sannolikhet skulle möta motstånd och då specifikt våldsamt motstånd. Det gjorde de också. Dessa scener blir väldigt jobbiga att se, då man vet att det hände (och händer) på riktigt. När man klubbar ner en person med ett kraftigt slag mot huvudet med batong, när man sliter och drar i gamla tanter och kastar ner dem i gatan...
 
Det enda de gjorde var en fredfull marsch mellan två orter för att de ville ha samma rättigheter som de vita. Att stå upp för något som åtminstone jag tycker är så självklart och att mötas av.... ja, se filmen får jag skriva istället. Jag har inte ord att beskriva känslan som fanns där. Det är väldigt välspelat och gripande. Den är även realistisk och visar inget helgonförklarande av någon människa, utan visar alla som just människor. Kan rekommendera denna för alla!
 

Kommentarer:

1 Hanna Karlsson:

Det låter som en sevärd film!

Kommentera här: