På bio: Alien Covenant

Spoilers förekommer absolut!
 
En besättning på ett koloniskepp väcks tidigt på grund av en olycka och upptäcker då en signal som kaptenen bestämmer sig för att de ska undersöka.
 
Filmen har både bra och dåliga inslag. Jag gillar till exempel inte att de frångår konceptet att det är en kvinna som har huvudrollen och som leder filmen. Jo, Katherine Waterston verkar vara den som ska fylla den posten, men hon har inte huvudrollen eller närvaron riktigt. Huvudrollen har Michael Fassbender och då han är android så funkar det inte för mig. Katherine lever upp något i slutet av filmen så där blir det bättre, men samtidigt känns det hafsigt på något vis. En scen nära slutet känns väldigt malplacerad. Som att man bara slängt in något som inte är relevant för handlingen. Det är duschscenen jag menar då.
 
I slutet känns det som Alien och i början känns det som Prometheus. Då Prometheus inte var någon favorit hos mig så är det alltså först i slutet som det börjar kännas bra för mig. Det är dock intressant hur de knyter ihop dessa två filmers handlingar, som ska utspelas 10 år från varandra. Hur vi får svar på en del saker från Prometheus. Effektmässigt ser filmen rätt bra ut till större delen. Miljön är fantastisk! Det som kan störa är att med de effekter som finns nu, så är rörelsemönster och snabbhet annorlunda jämfört med de äldre filmerna och de äldre filmerna händer EFTER denna film. Trots att någon scen här och där verkligen sitter, så saknar jag den där ursprungliga Alien-känslan. Den där "i rymden kan ingen höra dig skrika"-känslan. Rymden är SMUTSIG i Alien, men i Prometheus och nu i denna är den väldigt prydlig. Och även karaktärsbyggandet saknas. Det känns som att vi inte får lära känna någon karaktär i den här filmen, så när en efter en dör spelar det ingen som helst roll.
 
*STORSPOILER* I slutet av filmen fick jag även känslan av "hur dumma är ni". Om ni sett en reklamfilm där en man tittar ut ur fönstret och sedan ropar till sin partner på övervåningen "Älskling, det står en man i vår trädgård med en motorsåg. Jag ska höra om han kan hjälpa oss att ta ned björken." innan han går ut till motorsågsmannen... Det är reklam för att man ska se på film och poängen är då att mannen aldrig sett en film då han går rakt ut i motorsågsmassakern typ. Så kände jag i slutet när INGEN fattade att androiden Walter, som såg ut precis som androiden David från Prometheus, hade blivit ersatt av just David, trots att han då och då "glömmer" bort dialekten. Det saknades en del finess där.
 
Filmen landar på ett godkänt betyg för min del. Jag hoppas på en fortsättning som blir mer Alien! Spelet Alien Isolation hade väldigt mycket Alien-känsla, så mer åt det hållet tack!
 

Kommentera här: