Diskussionssänkare

Jag gillar diskussioner, men något jag verkligen inte gillar är de som sänker diskussionen och som bara är ute efter att "vinna" oavsett.

Några exempel:
* Öppna med att säga att meningsmotståndaren har fel = skapar ett dåligt och ojämnt diskussionsklimat där den ena slår bort den andras argument utan att bemöta dem.

* Säga att meningsmotståndaren är sjuk, dålig, dum osv = fokuserar på personangrepp istället för sakfrågan och kan inte bemöta argument alls samt att fokus på sak försvinner för meningsmotståndaren känner sig ofta tvingad att försvara sin person.

*Härskartekniker i form av "lilla gumman", "svetsare" och liknande = fokuserar på att förminska meningsmotståndaren istället för att bemöta argument.

Detta är bara några få exempel. Tyvärr verkar många ha anammat dessa låga metoder för samtalsklimatet är hemskt just nu. Jag vet hur ämnen som t.ex feminism, tro och icke-tro, rovdjur (då särskilt vargar), politik och invandring/flyktingfrågan nästan alltid drar fram detta i folk. Jag tycker det är sorgligt att man ska känna att det inte går att yttra sig för att då får man mottaga hot, skällsord, aggressiva personer, "troll" och liknande istället för personer som kan diskutera sakfrågan. Varför reagerar folk så snabbt? På nätet har man fördelen att kunna läsa om det man skrev och redigera det. Varför agerar folk så snabbt och så aggressivt?

Nej, jag är inte "sjuk i huvudet" för att jag har en annan åsikt än dig. Nej, jag tycker inte att jag förtjänar att bli misshandlad för att jag tycker något annat än dig. Och nej, jag har inte fel i min åsikt, den är bara annorlunda mot din. Suck...

 

Kommentarer:

1 Karin:

Mycket bra inlägg som behandlar ett viktigt ämne. Har upplevt alla punkterna personligen. Det bästa är att ignorera. Trist att det måste vara så. Det är personer som inte anser att alla får tycka vad de vill som är sjuka i huvudet.

Svar: Precis. Är så trött på att en del som diskuterar ska ge sig på en på ett personligt plan istället för att behandla sakfrågan. Man kan undra om de har så många vettiga argument egentligen om de måste ta till sådana saker.
Highlandertess

Kommentera här: