På bio: Star Wars: The Last Jedi

OBS! Storspoilers garanteras!
 
First Order avancerar mot rebellerna som förbereder sig för en avgörande strid, medan Rey söker både hjälp och sig själv hos Luke Skywalker.
 
Då första raderna brukar dyka upp i förhandsgranskningar så bemödar jag mig att inte skriva några spoilers här, även fast det är så svårt att hålla mig från att utbrista det första jag kände och vilken känsla jag lämnade biografen med. Ska vi tro att dessa rader räcker? Ok.
 
YES! Äntligen fler starka, kapabla kvinnokaraktärer som interagerar med alla karaktärer på ett helt naturligt och "vanligt" sätt istället för att sättas på piedestaler eller ses som oförmögna att ta hand om sig själva! Jag inser att detta saknas i väldigt många filmer, särskilt storfilmer, då jag blir så glad av att se det. Rollbesättningen är fantastisk och jag blir alldeles tårögd när jag ser Carrie Fisher och sedan igen när det i eftertexterna står en hyllning till henne. "In Loving Memory of our Princess Carrie Fisher". Det som händer kring henne i filmen är en liten bergochdalbana.
 
Det är många nostalgiska känslor och det är då jag inser att filmen får mig att känna som jag kände när jag såg episod 4-6 som barn. Episod 7 var bra och jag gillade den, men den kändes lite för lik episod 4 så det skavde lite. Den känslan fick jag inte alls med den här filmen. Jag tycker fortfarande inte om Adam Driver i rollen som Kylo Ren, men jag har lärt mig att tåla honom och i den här är han åtminstone inte lika ensidig som i förra och spänningen mellan honom och Rey utvecklas bra!
 
Effekterna är väldigt välgjorda till större delen. Det är vid något tillfälle som linjen mellan det riktiga och CGI:n inte funkar och då ser det fejk ut, men överlag är det som sagt välgjort. De små "fåglarna" från Lukes ö ger ett sött inslag och bjuder på lite komik. Jag skulle dock bli väldigt glad om vi aldrig igen behöver se Snokes nuna, vilket vi nog borde slippa efter denna film. Jag fick hålla tillbaka ett jubel när han klövs uti. Han ser alldeles för mycket ut som en karaktär ur animerade Scrooge. Härskaren i episod 4-6 är mycket mer skrämmande trots (eller kanske tack vare) brist på CGI.
 
Då jag fick en sådan härlig känsla av hela filmen så tänker jag inte ägna mig mer åt att peta på detaljer, så kan bara avsluta med att jag rekommenderar er att se denna!
 

Kommentera här: